Mijn vriend en ik hebben een huis gezien die we kunnen kopen. (dat is al berekend) MAAR nu...mijn vriend werkt net sinds 1 oktober bij zijn nieuwe baas. Nu is het al moeilijker een hypotheek te krijgen tegenwoordig, en al helemaal zonder vaste aanstelling lijkt me. Nu heb ik vroeger (haha wat klinkt dat ver weg) bij mijn oude baas een vaste aanstelling gekregen op papier alleen puur zodat ik toen een hypotheek kon krijgen. Dat was genoeg toen. Werkt dat nog steeds zo? Want als de baas van mijn vriend wil meewerken, dan kunnen we het huis kopen. Weet iemand hier meer van?
Je kunt gewoon een werkgeversverklaring vragen bij je werkgever. Hierin moet hij dan alleen aangeven of de intentie er is om het contract te verlengen. Dit is genoeg voor de bank.
Er was een regel dat je in dat geval je laatste 3 jaaropgaven kon laten tellen. Geen idee of dat nu met de nieuwe regels nog kan.
Het kan met een intentieverklaring volgens mij gewoon hoor. Anders is er nog een truc om toe te passen. Het gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen 3 jaar, met als max. je inkomen van afgelopen jaar kan ook als berekening genomen worden voor je hypotheek. Wij hebben deze truc toe moeten passen omdat mijn man toen voor een opleidingstraject ergens anders in dienst was dan het bedrijf waarvoor hij aan het werk was. En als de opleiding klaar was zou hij naar dat bedrijf. De intentieverklaring van eht bedrijf werd (logisch, want hij was daar niet officieel in dienst) niet geaccepteerd, en zijn werkgever waar hij op dat moment in dienst was gaf geen intentieverklaring, want daar zou hij uit dienst gaan.
Als je werkgever je alvast een vast contract geeft, dan staat dat ook vast. Daar kan hij dan niet meer onderuit. En dat zal een werkgever in deze tijden echt niet doen. Een hypotheek krijgen is zo wie zo erg moeilijk op dit moment, ik zou gewoon eens met wat hypotheek verstrekkers om de tafel gaan zitten en kijken wat mogelijk is. Ik denk dat dat de enige zekerheid is op het wel of niet verkrijgen van een hypotheek. Ik heb bijv een vaste baan, mijn man een eigenbedrijf. Maar doordat ik 4 jaar geleden 1 keer een aankoop op rekening heb gedaan bij de whekamp stond ik gemeld bij het BKR omdat dit onder een lening/krediet valt. Dit is wel een lichte melding, maar wel iets waar erg veel hypotheekverstrekkers op af knapte. Diegene die ons uiteindelijk wel een hypotheek verstrekte heeft het bedrag om die reden wel lager gehouden dan zonder die BKR notitie. Dus ga langs bij hypotheek verstrekkers, probeer daarin verschillende, dan kom je er achter wat je nodig hebt en wat mogelijk is in jullie situatie. Heel veel succes in ieder geval!
Een intentieverklaring wordt tegenwoordig door de meeste hypotheekverstrekkers niet meer geaccepteerd. Wij hebben het ruim een half jaar geleden bij meerdere grote banken nagevraagd en kregen overal 'nee' te horen.
Een werkgeversverklaring (waarin je inkomen wordt bevestigd) en een intentieverklaring (waarin de werkgever de intentie uitspreekt een contract voor bepaalde tijd te wijzigen in een contrct voor onbepaalde tijd) zijn twee verschillende dingen ... Overigens zijn werkgevers niet meer zo makkelijk met het geven van intentieverklaringen. Mijn werkgever bv. zal die niet zomaar geven (alleen als de persoon goed werk afleverd en de direct leidinggevende ook echt van plan is om deze persoon in dienst te nemen). Anders niet, en dat niet komt echt vaker voor dan wel.
Ik heb destijds een intentieverklaring gekregen van m'n baas voor de hypotheek. Daarnaast hebben we beiden een document ondertekend dat hij zelf geschreven had waarin stond dat hij niet vastgepind kon worden op wat hij in die verklaring had geschreven, dus dat hij niet evrplicht was me daarna ook daadwerkelijk een vast contract te geven. Dit omdat ik nog in m'n eerste jaarcontract zat en hij altijd eerst 3 jaarcontracten geeft voordat je een vast contract krijgt. Een intentieverklaring is niet rechtsgeldig verder, het is tenslotte een intentie. Overigens werk ik nu 6 jaar later nog steeds bij dezelfde baas met vast contract inmiddels
Als jou vriend een werkgeversverklaring mét intentieverklaring kan krijgen, dan moet dat voldoende zijn! Hopelijk doen ze er niet net zo moeilijk over als mijn werkgever! Maar na een hoop gedoe heb ik er toch 1 gekregen.
Ja, dat zou je denken, is helaas niet waar. Er bestaat rechtspraak waarin iemand met succes bij een rechter heeft bedongen dat hij een contract voor onbepaalde tijd mocht afdwingen, want de werkgever had immers de intentie om die persoon aan te nemen. Want waarom zou je anders een intentieverklaring uitgeven, als je intentie niet was om die persoon aan te nemen. Helaas dus is een intentieverklaring wel degelijk rechtsgeldig. Krom maar waar. En vreselijk waardeloos want de meeste werkgevers zijn erg huiverig geworden daardoor.