Hallo, Wij hebben een enthousiaste, drukke, speelse en aanhankelijke hond. Een mannetje van ruim 3 jaar. Het is een kruising en valt onder de retrievers waarschijnlijk. Vanaf dag 1 dat ik hem had ging het altijd goed met anderen honden. Maar opeens vanaf dat hij iets ouder was dan een jaar ongeveer begon hij buiten (aan de lijn) tegen kleine hondjes lelijk te doen. Dit was dan grommen of een keer blaffen. Dit begon toen ook naar grotere honden. Op een gegeven moment ging hij ook echt springen/trekken/grommen/blaffen, maar als we dan doorliepen was hij snel klaar. Inmiddels is het alleen maar erger geworden en valt hij vreselijk uit aan de lijn als hij een andere hond ziet en deze hem passeert. Hij is dan bijna niet meer te houden. Ik reageer niet met woorden op hem en probeer hem mee te trekken en door te lopen of ik loop de andere kant op. En ik beloon hem dan juist als hij netjes met me mee loopt. Maar ook hier pas ik mee op, want hij blijft nog lang heel 'opgejut' en druk dan. Ik heb al geprobeerd zijn aandacht te trekken met snoepjes, alleen dit werkt niet. Hij blijft gefocust op de hond en heeft geen aandacht voor anderen dingen. Ook als ik zijn focus al heb zal hij deze daarna alsnog richten op de andere hond. Ik heb geprobeerd de lijn juist los, dus zonder spanning te houden, werkt ook niet. Kort houden werkt ook niet, dan voelt hij spanning. Aan de andere kant vd weg gaan lopen werkt ook niet. Als de tegemoetkomende hond niet kort gehouden wordt en bij onze hond mag komen van het baasje gaat het meestal gewoon goed en is het bijna altijd gelijk spelen. Als onze hond los loopt, waar dan ook, en een hond tegen komt gaat het ook altijd goed. Altijd spelen en ravotten. (op een enkele keer na dan dat je wel eens een hond tegen komt waarbij het eens niet goed gaat zoals alle honden wel hebben denk ik). Het probleem is er dus alleen als hij aan de lijn zit en een andere hond ook. Ik ben eigenlijk een beetje ten einde raad, want hij wordt op dat moment zo agressief dat ik hem nauwelijks nog kan houden. Hij blaft, trekt zijn lip op, kwijlt/schuimt, haren overeind en keihard trekken/springen. Daarna blijft hij nog even beetje 'piepen'. Wie heeft er tips? Is dit alleen maar met een gedragstherapeut op te lossen? Ik hoor het graag alle tips/adviezen, want ik vind het zo ontzettend jammer en vervelend. Ik herken mijn hond op dat moment gewoon niet. Hij is altijd naar alles en iedereen lief en enthousiast. Ook andere honden in ons huis gaat ook prima. Nooit geen problemen. Alleen maar leuk en spelen en knuffelen met alles en iedereen. Ohja, hij is niet gecastreerd. Heeft wel eens een injectie gehad, zoiets als een prikpil zeg maar, waardoor dat hormoon geremd werd. Maar dit gedrag is hierdoor niet minder of juist erger geworden.
Hoi! Ik ben geen gedragstherapeut of een specialist maar ik heb wel ervaring met agressieve honden (helaas) De hond van mijn moeder heeft een nare ervaring gehad in zijn puppy tijd en reageert daardoor ook heel sterk op vreemde honden en mensen. wat ik bij hem vooral merk is dat hij ons gedrag kopieert. Mijn moeder bijvoorbeeld is daardoor erg onzeker geworden met lopen en gaat mensen en honden liever uit de weg.. wanneer dit niet kan wordt ze gespannen, houdt de lijn erg strak en Bob 'beschermd' haar dan. De hond denkt duidelijk dat hij de roedelleider is. Ik ben erg streng voor hem maar ook voor mijn eigen hond, aaien doe ik wanneer ik hem roep, spelen doe ik wanneer ik hem roep en eindig ook zelf het spel en ben daar ook erg consequent in. Op de bank of naar boven mag echt niet enz. Wanneer ik hem uitlaat loop ik stug door, pak ik ongemerkt voor Bob wel de riem strakker en beloon hem alleen als hij niets gedaan heeft. Ik zeg niet dat dit ook het probleem bij jouw hond is want ik ken je natuurlijk helemaal niet maar dit is in ieder geval mijn ervaring! Een castratie zou hem ook nog wat rustiger kunnen maken.. Succes!!! Oja en kijk eens een aflevering naar Ceaser Millan, dan zie je dat het gedrag van honden altijd een oorzaak heeft en opgelost kan worden, zelfs de aller ergste honden!!
Weet je wat ik vaak het probleem vind van een probleem op papier? Is dat je niet ziet wat er werkelijk gebeurd, wat doe jij op dat moment, hoe staat jou lichaam, welke signalen geef jij af. en welke signalen geeft de hond af, al voor hij uit zijn slof schiet. Ik heb wel mijn papieren voor gedrag alleen ik vind het altijd een slecht advies als ik nu zeg je moet dit of dat doen.. Het beste vind ik, is inderdaad een hondenschool bellen met een gedragsdeskundige en deze een paar x een rondje mee te laten lopen, en evt de hond mee te nemen naar de hondenschool. Dan kunnen ze alles goed zien. Want ookal denk jij dat je het goed doet, het kan gewoon zo zijn door de signalen die jij af geeft, het bij de hond alleen maar erger wordt. Ik weet niet waar je woont? Ik ken er hier in overijssel een stuk of wat, maar weet dus niet of dat te rijden is voor je..
Thnx voor je reactie! Hier gingen wij het nooit uit de weg, juist omdat ik dacht dat dit averechts werkte. Maar het werd allemaal alleen maar erger en erger.. Nu had ik vaker gelezen dat je dan misschien juist stug door moet lopen als hij zo uitvalt, dus dat doe ik ook. Ik probeer op die manier dus consequent te zijn en te bepalen dat we doorlopen en beloon hem niet voor zijn gedrag op dat moment. En dan wordt hij wel het snelst rustiger. Maar het duurt behoorlijk! Zoals ik al meldde heb ik dus van alles geprobeerd met een korte lijn, of juist de lijn ontspannen. Het lijkt niks uit te maken. Ik wordt niet onzeker tijdens het lopen, ik heb al vaker begrepen dat dit juist het gedrag kan verergeren/versterken. Maar helaas maakt het tot nog toe allemaal niks uit.. Onze hond weet hier heel goed wie de baas is en dat ben ik en luisterd naar mij het best. Ik weet wel dat mijn vriend wat minder consequent is, maar dan vooral met dingen in huis zoals het spelen, dat onze hond bij hem niet op houdt als hij bij de hond het commando geeft dat het klaar is bijvoorbeeld. Maar dit staat volgens mij los van het hele uitlaat gebeuren. Want hij vertoont bij ons beiden dan hetzelfde gedrag.
Ik geloof zelf niet dat het is begonnen door onze houding. Want het ging altijd goed en ineens uit het niets is het begonnen. Toen het echt erger werd kan ik me wel voorstellen dat er wellicht signalen van ons afkomen die het misschien versterken. Alhoewel ik hier dus al zolang op probeer te letten. Door houding en woordgebruik. Signalen die de hond afgeeft is echt gelijk gespitst staan. Houding verandert en loopt dan heel stijf. Gaat dan langzamer lopen en wil naast of voor ons lopen (trekt op dat moment nog helemaal niet). Hoe dichterbij de hond komt hoe lager hij op de grond gaat en dan wil hij gaan liggen op de grond, om vervolgens uit zijn plaat te gaan als de hond passeert of bijna passeert. Dit is even alleen wat de hond doet, zonder wat ik hierin wel of niet tussendoor doe. Soms gaat hij niet liggen en blijft heel stijf staan en schiet dan in de aanval als hond passeert. Helaas ik woon in Gelderland, in de Betuwe. Dus Overijssel is beetje te ver weg hihi
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar weet wel dat de hond van mijn vriendin echt stukken rustiger was na castratie...Dus dat zou je zoiezo kunnen doen, want er is geen reden om je hond niet te laten helpen. Zij had ook agressieproblemen (althans, de hond), en heeft eerst een cursus gedaan. Werkte voor geen meter..Het was te druk en hij werd er veel te opgewonden van. Daarna met een "personal trainer" gaan werken. Die kwam ook bij haar thuis. En ik moet zeggen dat het echt beter gaat! Dus dat zijn de 2 dingen waarvan ik weet dat het wel effect heeft..succes!
Mijn eerste ingeving is: castreren. Ik ben echt voor castreren. Verder heb ik geen advies. Je zou naar een hondenschool kunnen gaan en training gaan nemen of een gedragstherapeut inschakelen. Er zit op dit forum ook een gedragstherapeut voor honden. Volgens mij heet ze Sandana. Misschien kun je haar PB'tje sturen?
Onze eerste hond kon ook zo uitvallen, trekken etc. Daarmee zijn we toen ze een jaar of drie, vier was een speciale cursus voor honden met gedragsproblemen gegaan. Was best intensief, want je moest 3 keer per week naar les (wij gingen 's avonds, maar kon ook 's ochtends) en dat heeft erg geholpen. Daar maakten ze ook filmpjes van het trainen, dus dan kon je daarna jezelf terug zien en soms zie je dan dingen die je van jezelf niet door had, bijv. een bepaalde houding. Hierbij werd in eerste instantie vooral geleerd aandacht te hebben voor jou als baas. En niet met snoepjes enzo, want ze moeten op jou letten, omdat jij de leider bent en ze je in de gaten willen houden, niet omdat je toevallig snoepjes/brokjes bij je hebt, want dan raken ze daar vaak of door geobsedeerd of het kan ze na een tijdje niets meer schelen. Zodra onze hond uitviel, moest ik de resoluut de andere kant op lopen. Was een groot formaat hond trouwens. Allemaal in een notendop, we hebben veel aan de cursus gehad, die meer theorie dan praktijk had, waardoor je zelf weet wat en waarom je iets moet doen en samen met je hond tot oplossing komt. Heb net even gekeken, maar die hondenschool is overgenomen door een ander en die cursus bieden ze helaas niet meer aan. Het was een cursus van Martin Gaus.
Aub niet castreren voordat je van een deskundige (geen dierenarts) te horen hebt gekregen dat zijn gedrag niet voortkomt vanuit onzekerheid. Voor de rest geef ik je maar 1 advies: zoek een goede gedragsdeskundige
Inderdaad wat hier boven gezegd word, onze Louie valt ook uit aan de riem en dit is ook aangeleerd gedrag (hij denkt dus: andere hond ik val uit want doe ik altijd) castreren helpt hierbij niets. Een goede gedragsdeskundige is gewoon DE tip. Wij kunnen helaas jou en de hond zijn houding/gedrag/reactie enz niet zien.