Aanstaande zondag eindigt mijn contract Afgelopen dinsdag mijn laatste werkdag gehad. nu zou ik volgens het 4 weken loon patroon vandaag mijn loon moeten krijgen. helaas niks, gebeld met de werkgever. omdat ik opgezegd heb, willen ze eerst mijn werkkleding en werksleutel terug. Dan pas kunnen ze de eindafrekening maken. ik was eigenlijk zaterdag ook nog ingeroosterd door hun maar voor dit hemelvaart weekend al verlof aangevraagd vorig jaar en akkoord gekregen. Ze hadden zich vergist. Maar dat betekent dat ik mijn kleding nooit had kunnen inleveren voordat zij de verloning zouden doen. en afgelopen dinsdagavond kleding wassen en retour naar werkgever was ook niet gelukt voor vandaag. mag dit?? collega zegt zelfs ook het vakantiegeld gekregen te hebben vandaag, dus dat mis ik ook nog eens….
Ik vind dit best asociaal van de werkgever, het vakantiegeld had al wel gemogen. Betreft de eindafrekening ze weten toch dat je de spullen wel inleveren komt? Ik zou advies vragen bij rechtsbijstand. Je hebt recht op je loon op een speciale dag wat in het contract staat. Ik krijg het volgens contract altijd op op voor de 24e!
Dat is raar. Bij ons wordt de eindafrekening altijd in de maand volgend op de uitdiensttreding gemaakt. Tenzij al duidelijk is dat er min uren zijn Als ze dan willen wachten totdat werkkleding etc is ingeleverd dan hadden ze wel je gewone salaris kunnen uitbetalen. En dan het vakantiegeld geheel of gedeeltelijk achterhouden totdat alles ingeleverd is.
Kinderachtig van hun, maar ik zou gewoon zsm alles inleveren (kleding zonodig ongewassen ) en aangeven dat je ook zsm het geld dat je nog tegoed hebt ik je rekening verwacht.
Dit. Ik verwacht ook mn laatste loon deze maand. Daarnaast verwacht ik de eindafrekening (restant verlof/vakantiegeld/13e maand etc) nog volgende maand ergens. Ik snap dat ze dat pas willen verrekenen als de hele maand is afgelopen.
Je hebt vast ooit een contractje getekend voor die kleding en sleutel, dus of het "mag" staat vast daarin. Honderden/meer dan duizend euro inhouden voor een sleutel en een paar jasjes is wel buiten properties natuurlijk. Ik ben ook gewend dat je de loonperiode na je laatste werkperiode de afrekening krijgt van vakantie/ORT/laatste declaraties en ditjes en datjes zoals dingen waar je ooit borg voor hebt betaald of juist zo'n inhouding. Van wat ik begrepen heb, moeten grote werkgevers de gegevens voor loonberekening al enkele weken voor de uitbetalingen inleveren. Dus bijzonder eigenlijk dat ze deze betaling nu zo tegenhouden.
Heel bijzonder dat je werkgever dat zo doet, volgens mij mág het wel, maar het is wel buiten proportie natuurlijk..
Op zich heb ik niet speciaal verstand van salarissen etc. Maar wat ik wel weet is dat bij ons declaraties bijvoorbeeld voor de 10e van de maand moeten zijn goedgekeurd door de leidinggevende (wat ik namens mijn leidinggevenden doe mits er geen hele bijzondere dingen in staan, in dat geval overleg ik even) wil het met de salarisuitbetaling van die maand mee gaan. En die is altijd zo rond de 23e. Dus dat is bijna 2 weken ervoor ja.
Ik verwerk de salarisadministratie vanuit de financiële administratie en heb in het verleden ook zelf de salarisadministratie gedaan. Wat jouw werkgever doet is niet wat ik van werkgevers gewend ben en ik vind het ook niet netjes. Gebruikelijk is om het normale loon gewoon uit te betalen en de afrekening te maken in de volgende maand/periode, dan worden overuren/minuren, toeslagen, inhoudingen, vakantiegeld etc uitbetaald. Mocht een werknemer in de min uitkomen krijgt hij een factuur/brief om terug te betalen. Volgens mij is een werkgever verplicht om aan het eind van het tijdvak te betalen. In geval van een maand krijgen veel werknemers de 24ste betaald, maar dit zou dus ook de 31ste mogen zijn. Wel ook afhankelijk van wat in de arbeidsovereenkomst of cao staat. Ik zou er een hele nare nasmaak van krijgen als ik op deze manier weg ging bij een werkgever, als je altijd goed met elkaar om gaat en dan ga je weg en is er ineens zo’n vorm van wantrouwen.
Wat gebruikelijk is bij uitdienst treden. Stel je uitdienst datum is 30 april. Je ontvangt dan je basissalaris nog. En in mei ontvang je nog eventuele verlofuren en vakantiegeld. En eventuele overuren nog die je in april hebt gemaakt. En mocht je werkgever vinden dat je eigendommen nog niet zijn ingeleverd dan had dat prima met dit laatste salaris kunnen worden verrekend. Bij mijn huidige werkgever kunnen we geen minuren hebben. Daar heb ik dan geen last van. Alleen hebben we rare vakantiegeld regeling. Je ontvangt in beroepsgoederenvervoer je vakantiegeld vooruit. Van januari tm december. Ga je in september uitdienst moet je vakantiegeld terug betalen. Daarom doen wij vakantiegeld al in de maand dat je uitdienst gaat afrekenen.
Is heel normaal, het komt vaker voor dan je denkt, dat spullen niet worden ingeleverd. Werkgever (wettelijke bepaling en dit geldt voor alle salarisbetalingen, dus niet alleen de afrekening!) is verplicht om je loon uiterlijk de laatste dag in de opvolgende periode te betalen. Dus je maandloon van mei moet hij uiterlijk 30 juni overgemaakt hebben. Tenzij er nog spullen missen uiteraard. Anders kun je rente vragen.
Maar als dat loon zoveel later komt heeft ze dus onverwacht geen inkomen deze maand. Ik vind dat niet normaal.
Normaliter staat het in je contract en anders zou je t wetboek arbeidsrecht er eens op na kunnen slaan. (Kan je gewoon online vinden, is wel wat droge leeskost) Ik heb t wel met een uitzendovereenkomst gehad waar ik bijv werkschoenen kreeg in bruikleen. De aanschafwaarde die dat vertegenwoordigde werd ingehouden van t laatste salaris en werd overgemaakt zodra dat was ingeleverd. Maar dat was vooraf gecommuniceerd en contractueel vastgelegd (ook wat de waarde was)
Volgens onze cao moet het salaris uiterlijk 3 dagen voor het eind van de maand gestort zijn. Dus salaris kan dan uiterlijk de 28ste gestort worden van die maand. Overuren volgen altijd de maand erna. Ik denk dat je dus je cao moet nakijken wat voor jou geldt
Ik vraag het dus bewust aan @Petra82, omdat ze zo stellig beweert dat vastgelegd is dat het op de laatste dag van de opvolgende periode betaald zou moeten worden. Terwijl je al na enkele dagen latere betaling dan gebruikelijk/vastgelegd, al een verhoging kan eisen van hetgeen betaald moet worden volgens mij. Ik ben dus benieuwd waar zij dit op baseert.
Daarin staat toch juist dat het aan het einde van het tijdvak betaald moet worden? Niet het opvolgende tijdvak zoals jij schrijft? Zie ook: https://www.salarisvanmorgen.nl/2021/07/15/wanneer-moet-werkgever-loon-betalen-einde-loontijdvak-en-niet-later/ @ts: ik vind het niet netjes van je werkgever. Dit hoort m.i. niet op deze manier. Maar ik zou - buiten je werkgever aansporen zsm te betalen - er verder vooral van balen en er niets mee doen, omdat het meer energie kost dan het je gaat opleveren vrees ik. Wel ontzettend vervelend dat je werkgever dit zo doet.