Dat dacht ik eerst ook. Maar eigenlijk mag ik over alles tegen haar spuien of e-mailen. En dan spreken we even af om alles door te nemen. Wat je al zegt zorgen om kinderen die iets ' hebben' speelt altijd en is niet uit te zetten. Maar ook mijn eigen gezondheid of problemen over alles hebben we het. Waar bij zij dan tips geeft of kijkt wie we waar voor moeten inschakelen. Daar door is alles weer in een overzicht wat heel fijn is.
Wat moeilijk zeg! Dikke knuffel! Ademhalingsoefeningen, die vind je op youtube. Ik krijg de tip van de psycholoog om dat te gaan doen... Dat zou lichamelijk heel goed zijn.
Heb je je bloeddruk al eens laten controleren? Duizelig en hoofdpijn kunnen ook symptomen zijn van hoge bloeddruk
Ohh wat vervelend! Hier had ik ook heel erg last van voordat ik in een zware burn-out terecht belandde. Ik had ook altijd last van hyperventileren en hoge ademhaling in de borst waardoor ik vaak duizelig had. Van mijn psycholoog toendertijd moest ik ademhalingsoefeningen doen van minimum 5 minuten per keer en dan opbouwen. Dus voordat de hevige hoofdpijn opkwam, stopte ik met alles en deed de ademhalingsoefeningen. Ik vond het ook fijn om geleide meditaties te luisteren met koptelefoon en daarbij te liggen met gesloten ogen. In het begin merk je er nog weinig van, maar ik moest ook echt doorzetten voordat ik verandering begon te merken. Daarbij is een dagboek ook fijn om bij te houden zodat je de volgende dag kunt reflecteren wanneer je hier last van had, welke signalen jouw lichaam aangaf en wat je de volgende keer beter had kunnen doen. Hier moet je wel niet te streng voor je zijn en vooral doen wat goed bij je voelt. De wachtlijsten zijn inderdaad echt heel lang, hopelijk heb je binnenkort een plekje! Heel veel sterkte en gezondheid toegewenst!
Het klinkt als hyperventilatie, mijn man heeft jaren geleden een burn -out gehad met hyperventilatie-klachten. Hij heeft veel baat gehad bij fysiotherapie. Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in ademhaling, even googelen welke bij jou in de buurt zit. Dan kun je misschien heel snel al geholpen worden zonder wachtlijst!
zelf loop ik bij de fysio vanwege pijnlijke spieren in nek en rug. Daaruit voort komt hoofdpijn en soms ook duizeligheid. Een combinatie van het leren ontspannen van de spieren (haptotherapie) met de gewone fysio die me helpt de vastzittende spieren weer los te krijgen, helpt ook. Hier is het deels ook gewoon een lichamelijke oorzaak - maar (onbewuste) spanning, verergert de boel enorm. Geleide meditaties vind ik dus ook wel fijn af en toe (voor al diegene die niet té lang duren ). Ook om ontspannen in slaap te vallen. En simpelweg een warm bad... om heel bewust de spieren in nek en rug te ontspannen.
Toen dochter nog bij t revalidatiecentrum zat gingen man en ik elke 3 maanden daar langs voor gesprek voor onszelf. Hoe het met ons g ikng en hoe we de zorgen aan konden pakken vervolgtraject etc. Ze zijn er ook juist voor jou! @tuc ik heb geen zinvolle aanvullingen op alle gegeven tips maar wil je wel heel veel sterkte wensen! Niets zo lastig als dat het met je kinderen niet goed gaat. Dat vreet aan je.
ik raad je aan om de vgz mindfullness app te downloaden. Deze raadde mijn psycholoog mij aan maar er zijn nog heel veel andere. Maak bewust tijd voor je rust.
Fysio, met manueel therapie of haptonomie. Ontspanning dmv aanspanning kan je helpen je spieren weer te leren ontspannen, daarbij een deel bewust ontspannen, spieren losmaken en een half uurtje spuien over alles wat er aan de hand is. Zou wel even kijken of er iemand is die affiniteit heeft met stressklachten.
O fijn zoveel tips! Geen goed teken natuurlijk dat jullie dit herkennen, maar ik ben er wel mee geholpen.
In bad of onder de douche kan ook prettig zijn, water heeft een kalmerende werking. Ik vind het heel prettig om in bad te gaan met een leesboek, kan ik helemaal mijn gedachten verzetten. Inderdaad ademhaling oefeningen doen, mindfullness oefeningen, een vriendin bellen en een avondje gezellig bijpraten. Afleiding is hier het toverwoord, maar bij mij zijn het meer angstklachten.
Ben je al eens bij een fysiotherapeut geweest voor de hoofdpijn? Hoofdpijn komt vaak voort uit spierspanning in nek en schouders en een goede fysiotherapeut kan daarbij helpen. Tevens kan deze soms meedenken in stress verlagende oefeningen. Sowieso wat al genoemd is, mindfulness en yoga kan vaak helpen. Mindfulness wordt vaak weggezet als zweverig, maar er is echt degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan en het kan helpen, maar het helpt vaak beter met wat extra begeleiding. Ik hoor wel vaker goede verhalen over de VGZ app trouwens.
Ja dat klinkt wel echt als chronische hyperventilatie. Heb er zelf last van na een traumatische gebeurtenis. Mindfullnes kan je proberen, maar dat is vooral een manier om je mindset te veranderen en daar gaat lange tijd over heen. Ik heb heel veel gehad aan mensendieck. Zij hebben me geleerd op een andere manier adem te halen. Maar ook je houding. Stress veroorzaakt spierspanning in je schouders, rug, buik, middenrif. Wat ook ademhaling beinvloed. Zoiets werkt waarschijnlijk sneller, waar je nu meer aan hebt. En het is fijn om er begeleiding bij te hebben. Zelf met een app proberen te ontspannen, is best moeilijk. En zeker als je lichamelijke klachten ervaart. Dan ben je al een stap verder zeg maar. Kijk wel uit met ademhalingsoefeningen enzo. Je adem te veel willen sturen kan ook juist averechts werken. Als je meer wilt weten over fijne oefeningen, die je kunnen helpen bij ontspanning, geef maar een gil. Ik zit nu midden in een mindfulness training en heb nog wel wat tips
Via de huisarts kun je hulp krijgen van een POH ggz. Zij kunnen doorverwijzen naar passende zorg. Dit hoeft dus niet via het arrangement van de kinderen. De weg via arrangement kan het ook onnodig lang maken. Mijn ervaring is dat het allemaal erg langzaam gaat en dat je er echt bovenop moet zitten. Ook zijn zij niet altijd van alle mogelijkheden op de hoogte. PoH ggz heeft veel inzicht in de aanbieders en kunnen jou opvolgen tot de ' echte' ondersteuning/hulp van start gaat. Vergoeding van poh ggz en doorverwijzing naar bv psycholoog valt onder de basisverzekering. Zo heb je het zelf wat meer in de hand. Verder zijn er al een hoop goede tips gegeven. Veel sterkte Tuc!
Heel herkenbaar. Hier hielp/helpt dagelijks wandelen, de app breathe 3 tot 5x per dag gebruiken en oxazepam slikken af en toe. Niet wenselijk, wel noodzakelijk. En ik ontspan inderdaad vnml op werkdagen. Ook eis ik 1 dagdeel voor mezelf compleet alleen op. Mijn ervaring is dat proffesionele hulp soms fijn is om te sparren maar de uiteindelijke stress trigger verdwijnt niet en dus veranderde de proffesionele hulp voor mij ook niet heel veel helaas. Stukje acceptatie wellicht maar ook dat is natuurlijk relatief
Sport je nog? Ik heb echt een schurfthekel aan hardlopen, maar het werkt (bij mij) goed tegen stress. Zal wel lekker tegemoet komen aan de vecht / vlucht impulsen in m'n brein ofzo. Iets anders dat echt wel intensieve inspanning vraagt helpt ook hoor. Al merk ik wel dat vooral inspanning buiten (en dan liefst ook buiten de bebouwde kom) bij mij beduidend meer verlichting bieden dan binnen een sport doen.
Wat een nare situatie. Heel lastig omdat je nu eenmaal uit sommige situaties niet weg kan lopen. Pas goed op jezelf en virtuele hug
Ik zal contact opnemen met de poh bij onze huisarts, kijken wat zij kan doen. En de VGZ app maar eens downloaden. Alles is het proberen waard.