hoogbegaafde peuter... hoe gaan jullie hiermee om?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door piri piri, 28 okt 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Op deze vreselijk jonge leeftijd meestal als er problemen ontstaan, valt me op ;)

    Als je nl zelf een beetje op je kind lijkt, zal eea niet zo snel opvallen. Hooguit dat andere kinderen langzamer lijken met bepaalde dingen.
     
  2. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.065
    3.859
    113
    Dat hadden wij ook. Het enige wat me echt opviel, was dat hij altijd zo ontzettend druk was en motorisch voor lag. Dacht eerder aan adhd ofzo. Een grote ontwikkelingsvoorsprong was niet echt bij me opgekomen tot de kleuterjuf daar over begon. Nu is zijn oudste zus ook niet op haar achterhoofd gevallen, dus dan valt het ook al minder op.
    Bij mijn dochter had ik ook weinig vergelijkingsmateriaal, bij mijn zoontje ook niet zoveel, maar iets meer. We hadden gewoon weinig buren, familie, vrienden etc. met kleine kinderen. Pas achteraf denk ik 'oh, dat was toch wel opvallend snel of dat waren wel heel ingewikkelde vragen voor een peuter' ;).
     
  3. piccolina

    piccolina VIP lid

    5 mrt 2012
    7.199
    5
    0
    #23 piccolina, 29 okt 2015
    Laatst bewerkt: 29 okt 2015
    Tegenwoordig cb/psz/kdv letten extra op hb of andere afwijkende gedrag op dus in principe mis je dat niet. Zo wat elke school heeft hb+ en toen we school zochten in obs zei directeur bij hun zitten gemiddeld 1 a 3 hb/slim kinderen per groep. Vond ik ver niet bijzonder zeldzaam of zo;)

    Ook iets waarom vaker word aan hb gedacht of het in familie voorkomt. Hier broer van mijn man 40 jaar oud en hb maar toen werd er niets meegedaan dus hij is bijzonder ongelukkige en zonder "eigen plek" persoon geworden. ik kom uit hbo gezin (professors en kunstenaars) en zelf 2xhbo waardoor dochter bepaalde opgroei mileuw heeft en dat speelt ook rol dus nu kan ik niet zeggen hb of niet (al cb bij 9mnd zelfs zeiden dat vermoden hebben;/ maar ze is slim of dat komt door aanleg of door leergirigheid . Ik denk pas echt iets te zeggen valt tegen 5 a 7 jaar

    Ik hoor steeds dat mensen mij niet geloven dat mijn oudste met 4.5 kruipte-6.5 stond op-7 liep meters via muur en meubel en 11 losliep (eigenlijk volgens fysio kon ze dat met 8 doen maar ze had afwijkende patroon bij optrekken altijd linkere been waardoor rechte onderontwikkeld was:2wk oefeningen en ze liep los gelijk goed meters vooruit). Maar goed mensen die dat zagen vonden het bijzonder maar nu als ik vertel geloof mij volgens mij niemand hihi.
    Ikzelf liep los met 8 en ken heleboel die losliepen extreem vroeg. Maar da motorische is haar ding ze is erg erg goed in gewoon kan gewoon ook talent in zijn sport of zo.
    Ik zie talent niet als hb weet eigenlijk niet of het daaronder valt want sportieve talent is niets anders dan bepaalde soort spieren+doorzettingskracht denk niet dat topsporter hb is of extra slim;)
     
  4. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Hier wordt daar echt geen aandacht aan geschonken. Pas als je zelf aankaart dat je tegen dingen aanloopt, dan wordt er verder naar gekeken. Zowel op cb (waar je bijna niet meer komt tegenwoordig, behalve voor inentingen of als er issues/problemen zijn die je wilt aankaarten). Maar dat is misschien in jouw regio anders, als dat het hier is :) Hier spreken ze wel van 'goh, ze gaat wel hard he' of 'een zeer vlotte dame, dat zien we eigenlijk nooit', maar dus niet in termen van 'houd het in de gaten of het is mogelijk hb'. Ze loopt gewoon ver voor, punt haha.

    Ik neem aan dat je wo-niveau bedoelt? HBO is toch niet zo heel bijzonder? :) Al wordt dat inderdaad wel hoger opgeleid genoemd, volgens mij. Geloof trouwens wel dat opgroei-milieu hier mede op van invloed is, maar alleen opleidingsniveau zegt natuurlijk niets. Zelf zeer waarschijnlijk hoogbegaafd en daardoor juist uitgevallen op het vwo (terwijl ik goede cijfers had): ben nu diploma-loos haha. Nu wel fluitend bezig met een hbo-opleiding trouwens en hierna nog wel een master of de overstap naar wo.
     
  5. piccolina

    piccolina VIP lid

    5 mrt 2012
    7.199
    5
    0

    Ja wo. Ik ben niet zo thuis met het hier verder dan bso;)) bij ons is gewoon hbo en universitair. Bso is va 6 jaar tot 15 en universitair 15-21jaar gelijk erna.

    Ik denk per regio anders hangt af van gemeente wellicht of daar geld vrij komt? In den haag heet dat "passend onderwijs" en ze hebben elk school geld voor gegeven dus elk school doet mee hier aan hoogbegaafdheid. In groep 1 werken ze met signalering
     
  6. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Dat is wel heel fijn! Hier kan er ook wel wat hoor, maar er is toch eigenlijk net iets meer aandacht en signalering wat betreft achterlopen. Ik snap dat, dat ook erg belangrijk is, maar de motivatie van de kindjes met voorsprong daar mag soms iets meer aandacht naar uit gaan wat mij betreft hihi.

    Verder ontopic: hier gaat het zichzelf vermaken eigenlijk juist best aardig. Soms komen er best momentjes voorbij hoor: zo is de middelste nu bezig met leren lezen en het frustreert haar dat ze nu wel woorden kan lezen, maar nog niet de hele zinnen en bepaalde boekjes niet. Dan wil ze net zo lang doorgaan met oefenen totdat het lukt. Dat is soms wel lastig, helemaal met de oudste die dyslectisch is, maar op andere gebieden ook weer enorm voorloopt (en er dus aan de ene kant meer aandacht nodig is, terwijl ze aan de andere kant steeds verder voor gaat lopen) en de jongste die alles na-papegaait van de middelste haha.
     
  7. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.065
    3.859
    113
    #27 Jo79, 29 okt 2015
    Laatst bewerkt: 29 okt 2015
    Hier net zo. Ik zou ook niet weten hoe ze in die 10 minuten dat je er bent eens in de weet ik hoeveel maanden, dat ze met een hoogbegaafde kind te maken hebben. Dat ze motorisch voorlopen of vroeg praten, hoeft verder niet zoveel te zeggen.
    Misschien verschilt het per regio inderdaad, maar hier blijft het wel bij opmerkingen als 'zo, dat is rap'.
    Zelfs op school is het nog niet altijd makkelijk op te merken. Veel kinderen passen zich binnen no-time aan aan het niveau van de rest van de groep of gaan zich gek gedragen, ontploffen thuis, ga zo maar door, wat verkeerd geïnterpreteerd wordt.

    Passend onderwijs moet elke school kunnen bieden sinds vorig schooljaar. De praktijk pakt alleen niet altijd zo goed uit.
     
  8. suuz09

    suuz09 Bekend lid

    14 jan 2009
    712
    272
    63
    Daarnaast zegt snelle motoriek of vroeg praten niet alles over hoogbegaafheid.

    Mijn zoontje was met alle mijlpalen ronduit laat (kon met 1 jaar alleen maar rollen en met 2 niet praten), maar blijk nu toch behoorlijk slim te zijn (6,5 jaar via iq test en behoorlijke schoolse voorsprong).

    Kortom je kunt alleen je kind volgen en kijken waar dat eindigt.
     
  9. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.495
    4.332
    113
    Vrouw
    Sorry, ik kan het niet laten om hier toch op te reageren... Ik zit in het onderwijs en werk met kinderen die gedragsmatig (ernstig) uitvallen, ook hoogbegaafde kinderen...
    Wat Jo zegt, op elke school moeten ze aan passend onderwijs doen, op elke school moeten ze aan signalering doen, helaas vallen de kindjes met intelligentie naar boven en naar beneden vaak buiten de boot. Daar kan de school niets aan doen, het is de werkdruk en de expertise en grotendeels geld (dat er niet is!!!)
    HB wordt niet met 2 of 3 jaar gediagnostiseerd... Of je moet een Mozart, Bach of soeijabi heten ;) en extreem muzikaal of wiskundig opvallen op die leeftijd.
    Kom op mensen stop met al die kindjes HB te noemen. Het is geen pluspunt! Het is geen voordeel en het is zeker niet interessant. Voor kindjes is het vervelend en belastend.
    Er zijn heel veel kinderen slim en erg slim. Tot 6 jaar kan een kind een ontwikkelingsvoorsprong hebben, dat zegt meestal dat een kindje net bovengemiddeld slim is (havo of hoger), maar vaak zegt het ook niets.

    Soms als ik hier lees denk ik dat 50% van de zp-kindjes hoogbegaafd is?! (Ok, beetje overdreven).
    Sorry voor de mensen die ik beledig, maar pfff, dit is wel een irritatie puntje hoor.

    En hbo is idd niet bijzonder meer in nl 35% heeft of doet een hbo opleiding, 15% hoger.

    (En sorry piccolina, de Russische universiteit staat gelijk qua niveau/diploma als het Nederlandse hbo, je wordt toegelaten met het Nederlandse havo diploma https://www.wilweg.nl/landen/meer-landen/rusland/studie-in-rusland)

    #frustratie uit :D)
     
  10. piccolina

    piccolina VIP lid

    5 mrt 2012
    7.199
    5
    0
    #30 piccolina, 29 okt 2015
    Laatst bewerkt: 29 okt 2015
    Ik zei ook niet dat ik hb ben of dergelijke dat hbo is hb etc toch? Ik meende dat hbo ouders hebben bepaalde leermenten thuis met kind waardoor kind slim is/kan en dat heeft invloed op dat hij voorsprong heeft masr geen hb is! Er zijn diverse universiteiren hoor;) ik ken geen hogeren opleiding in rusland dan universitaire ;) en als we gaan praten wat daar en hier wordt geleerd wereld verschil beide gedaan ook mijn vriendinnen en nl is erg makkelijk wat dat betreft;)
    Ik noem mij kind hb hoor als je niet goed las;) ik vond zelf dat ze gewoon erg slim is . Op school waar ze gaat hebben ze dergelijk signalering hb 1e groep staat op hun website uitgebreid over ook. Dat het niet op elk school kan zijn zo is logisch

    Voor de rest ben ik meeeens;)


    Daaropm over hb kan je ts beter in hb forum discusseren hb of niet moet ze zelf weten
     
  11. Jaime

    Jaime Niet meer actief

    Passend onderwijs is een illusie voor een kind dat ècht ver van de norm afwijkt 😂

    Ts, heb je al smartgames voor je dochter? Mijn jongste dochter vind Bricks en Aqua Belle erg leuk. Staat wel dat het voor 5+ en 6+ is maar ze kan er prima mee uit de voeten.
    Verder is het ook leuk om samen informatie te zoeken en er een lapbook over te maken. Zoek maar eens op Google dan vind je leuke ideeën.
     
  12. Jaime

    Jaime Niet meer actief

    Ben ik met je eens.
    Mijn dochter is ook uitgevallen in het regulier onderwijs. Terwijl ze wel al in groep 1 gesignaleerd is trouwens.
     
  13. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.173
    35.838
    113
    Ook eens met youtan. Mijn zusje is hoogbegaafd, nou dat was niks dan ellende op school. Mijn man ook waarschijnlijk, ook niks dan ellende. Ik heb geen domme kindjes, maar ik hoop ook heel erg dat ze "gewoon" slim zijn.
     
  14. suuz09

    suuz09 Bekend lid

    14 jan 2009
    712
    272
    63
    Eens met bovenstaande.
    Eerste wat ik zei toen ik mijn zoons iq hoorde, het had wel een punt of 20 lager mogen zijn. Mijn kind loopt nu tegen een heleboel zaken aan helaas in het huidige onderwijssysteem. De school van mijn zoontje heeft hoogbegaafdheid als speerpunt dus hij moet eigenlijk naar een andere school binnen het samenwerkingsverband. Helaas zitten die scholen helemaal vol en dan is het pech. Lang leven passend onderwijs!
     
  15. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    met 20 punten minder IQ scores zou dat niet het geval zijn denk jij? dat is dus misschien niet waar. %75 van HB scorende kinderen doen het geweldig in onderwijs-zelfs zonder extras of verrijking ongemerkt ook-
    didactische voorsprong is vaak een ernstiger probleem op basis school dan hoge IQ.
    voor mijn zoon was pesten bijvoorbeeld ook een reden om niks meer te willen op school.
    het is ook zo dat HB kindjes vaker gepest worden en didactische voorsprong hebben. maar dus niet altijd zo.
     
  16. Khlo

    Khlo Fanatiek lid

    16 jan 2015
    1.022
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik sta er altijd van verbaasd hoeveel hoogbegaafde kinderen er wel niet zijn in Nederland, afgaand op dit forum 😂.

    Soms kan ook je referentiekader verkeerd zijn. Mijn zoon steekt bijv met kop en schouders boven de rest van zijn psz-klasgenoten af, maar dat is vooral omdat die andere kinderen wat minder slim zijn. Dat heeft echt niet met mijn zoon te maken hoor, die is best pienter maar ik ga hem never ever labelen. Tuurlijk vinden zijn psz-leidsters hem enorm intelligent, als je niks anders gewend bent.... Ik denk ook wel eens dat hij heel veel kan maar als je dan met andere ouders praat, die zelf ook hoger opgeleid zijn, dan is mijn zoon precies hetzelfde... Lijkt me niet dat die kinderen toevallig allemaal hb zijn. Die kinderen zijn waarschijnlijk wel wat slimmer en sneller maar dat heeft denk ik ook met omgeving te maken. Hoe ga je om met je kind, wat doe je thuis met ze? Hoger opgeleide ouders praten vaker op een volwassen toon tegen hun kinderen, lageropgeleide ouders praten vaker kinderlijker tegen kinderen en die kinderen zitten vaak lang achter de televisie, terwijl hoger opgeleide ouders vaker met kinderen lezen bijv.

    Labels zijn vooral bedacht door bedrijven die daar goed geld aan verdienen (ik noem een bedrijf dat dyslexie op scholen aanpakt en daar fantastische winsten mee boekt).
     
  17. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.905
    3.933
    113
    Voor die kinderen is passend onderwijs ook niet bedoeld. Er zullen altijd kinderen zijn die speciaal onderwijs nodig hebben met gespecialiseerde leerkrachten / begeleiders.
    Hoe sneu ook, voor die kinderen moet je niet anders willen. Een reguliere leerkracht is daar gewoon niet voor opgeleid en dus niet capabel.
    passend onderwijs houdt niet in dat alle kinderen in het regulier onderwijs moeten en kunnen blijven.
    De geldstromen lopen anders en de verwijsprocedures lopen anders.

    Hb kinderen zijn een lastige voor scholen, dat klopt. Misschien moeten ouders van die kinderen dat inzien en niet altijd met een vingertje wijzen naar de school van 'we hebben toch passend onderwijs?'
    Zo werkt dat niet. Probeer als ouders samen met de school een passende oplossing te zoeken. Wil de school dat niet, dán zou ik eens een andere school overwegen.
     
  18. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.905
    3.933
    113
    Je zit altijd met de factor aanleg vs de omgevingsfactoren.
    Hoeveel punten iq een kind ook heeft, onder invloed van de omgeving komt dit er meer of minder uit, het heeft altijd invloed.
    Een dubbeltje wordt nooit geen kwartje, maar een kwartje wordt niet een optimaal kwartje zonder stimulerende omgeving.

    Vrienden van ons zijn laag opgeleid, prima mensen maar wel van een lager, simpeler niveau. Dat merk je aan taalgebruik en opvattingen. Hun oudste dochter kan goed leren en zit nu net op havo/vwo. Ze had VWO advies maar ouders vonden de havo 'ook hoog genoeg'. Kind zal thuis geen ondersteuning krijgen in huiswerk ed, geen stimulans om het beste uit zichzelf te halen. Het zal dus volledig aan de wilskracht en doorzettingsvermogen van het kind moeten komen. Dat moet natuurlijk,blijken de komende jaren maar ik ben ervan overtuigd dat dit meisje verder zou komen wanneer zij opgegroeid zou zijn in een gezin met HbO opgeleide ouders die haar steunden, stimuleerden en konden helpen.
    Laten we hopen dat het kind vooral gelukkig wordt ;)
     
  19. Jaime

    Jaime Niet meer actief

    Maar speciaal onderwijs is ook niet 'passend', dat is dus ook geen oplossing. Waar zou jij dan naar verwijzen? Wat bedoel je met de verwijsprocedure loopt anders?

    Hoezo met het vingertje wijzen? Een passende oplossing zoeken doen we al heel lang. Haar vorige school wilde niet samenwerken helaas maar ze zit nu op een andere school en we zoeken samen naar de beste weg. Ik verwijt hun echt niet hun beperkingen hoor.
     
  20. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.905
    3.933
    113
    Als speciaal onderwijs ook niet passend is heb je het ook wel over kinderen die extreem 'speciaal' zijn. Dat zijn uitzonderingen. Supertriest als daar geen goede oplossing voor is natuurlijk, maar voor zulke gevallen bestaat ook geen pasklare oplossing denk ik.

    Voorheen kon je rechtsreeks aanmelden bij het speciaal onderwijs. Nu meld je je kind aan bij een reguliere school en die heeft de plicht een passende school te zoeken wanneer het zelf niet de juiste begeleiding kan bieden. Voorheen ging het geld dmv een rugzak rechtstreeks naar een kind. Nu gaat het naar de samenwerkingsverbanden en die verdelen het over de scholen die vervolgens zelf bepalen hoe ze dat inzetten.

    Ik zeg niet dat jij met een vingertje wijst, maar dat gebeurt wel vaak. Als jij samen met de school een oplossing zoekt is dat super toch.
     

Deel Deze Pagina