Helemaal mee eens, met alleen aanleg komt een kind er niet, of alleen met uitzonderlijk doorzettingsvermogen. En schoolprestaties zijn daarnaast deels te danken aan intelligentie, maar ook voor een groot deel aan de inzet van het kind en de ouders en aan het doorzettingsvermogen van het kind. Net zoals de cognitieve en motorische ontwikkeling van een peuter voor een groot deel gerelateerd is aan de inzet van de ouders in deze ontwikkeling.
Ik heb je link doorgenomen maar je laatste stuk klopt niet hoor. Master degree is gewoon gelijkgesteld aan master in NL, en bsc degree aan bachelor in NL. De weg er naartoe is alleen anders en ze kennen geen aparte hbo. Je kunt inderdaad instromen met havo en dan eerst bachelor halen en dan master (net als hier met hbo als tussenstap) Met het verder met je eens dat hbo niveau tegenwoordig niks bijzonders is, en al helemaal niet getuigd van bovengemiddelde intelligentie of zo.
De situatie is ook erg uitzonderlijk denk ik. Ze gaat nu halve dagen naar het SO en voor haar ptss zit ze daar goed, maar met haar voorsprong van enkele jaren is dit weer echt niet ideaal. Ze hebben nauwelijks ervaring met (extreme) voorsprongen. Maar die combi ervaring is niet te vinden. Hier is inderdaad geen pasklare oplossing voor. Haar vorige school heeft trouwens niks van doen gehad bij haar tijdelijke plaatsing op het SO.
Mijn man komt uit een gezin zoals dat. Hij is waarschijnlijk hoogbegaafd, maar de mavo was prima volgens zijn ouders, doe maar gewoon. Hij is na het mbo hbo gaan doen, nu bezig met een master, maar heeft dezelfde functie als zijn collega met phd. Gelukkig kun je met doorzettingsvermogen vermogen idd heel ver komen. En gelukkig is hij ook haha.
Dat hebben we gelukkig niet. Hij kan lezen en is met rekenen bezig (splitsen van getallen onder de tien) maar alleen omdat zijn broer ermee bezig is. Hij pikt het allemaal op en is er veel mee bezig maar verder heel gewoon kind zonder problemen of vreemd of druk gedrag. Ook valt hij op andere gebieden niet op. Hij liep met tien maanden en kon al heel snel koprollen maken. Maar praten begon pas met 2 jr en 2 maanden en is gewoon goed. Niet opvallend goed ouzo. Gewoon normaal.
Dit herken ik allemaal niet. Alleen dus voorlopen mbt lezen en getallen maar niet iets extreems of vreemds in zijn ontwikkeling. Op de PSZ valt hij niet eens op en weten ze niet dat hij kan lezen. Omdat hij verlegen is praat hij alleen als ze hem iets vragen dus hij is daar niet heel veel aan het woord. Doet verder wel goed mee. Het enige wat ze opviel was dat hij als enige de navel kon benoemen haha en de rest van de kinderen niet. Maar hij valt dus niet op ofzo.
Hier ook een dochter die mogelijk een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Geen bijzonder grote, maar het begint me nu op te vallen dat ze bepaalde dingen beter oppikt dan haar zus die 2.5 jaar ouder is. Dat vind ik best lastig, want dat is voor de oudste natuurlijk alles behalve leuk. Getallen van 99, 22 enz. herkent ze al, terwijl ze nog naar school moet. De oudste is met die getallen net zover. De jongste kan zich 10x beter concentreren (kan gerust een uur met een kralenplank bezig zijn, spelletjes spelen zonder afgeleid te worden) dan de oudste, dus daar heeft het ook wel mee te maken denk ik, maar goed het blijft lastig. Ik denk, m.b.t. de vraag van TS, dat je afwisseling, rust en structuur moet bieden. Laat haar ook momenten alleen spelen, lukt dat niet, begin dan met 3 minuten op een eierwekker te zetten en bouw dat op naar 15 minuten, dat is op die leeftijd al heel lang.
Als ik je een tip mag geven voor de toekomst: noem je kind nooit hoogbegaafd bij andere mensen. Velen kunnen daar namelijk niet normaal op reageren. Mijn broer is hoogbegaafd en ik waarschijnlijk. We hebben het beide nooit zo uitgesproken want zoals hier ook al op het forum te zien is, mensen worden schijtjaloers. Of denken dat je je kind slimmer vind dan die van hun. 9 van de 10 mensen snapt totaal niks van wat hoogbegaafdheid precies inhoud dus kan je de term beter maar vermijden succes want het is zwaar!
Mijn ervaring is...als een kind echt hoogbegaafd is dan weet je dat... Daar kun je niet omheen. De meeste kinderen zijn gewoon intelligent of slim...
Nouja, het is ook wel wat om het op jaloersheid te gooien 😂. Ik geef aan dat er wel enorm veel kinderen hb zijn als ik t forum moet geloven. jaloers jaja. Bijzonder. Waar zouden mensen dan jaloers op moeten zijn precies?
Ik zeg altijd als mensen vragen waarom we naar deze school zijn overgestapt 'omdat J meer uitdaging nodig heeft, en dit krijgt hij hier door oa de plusklas'. Ook ik noem het beestje niet meer bij de naam bij mensen die verder van mij staan, ze beginnen je dan te ontwijken of begrijpen niet waar je het over hebt als ik vertel dat oude school niks wilde en kon doen qua leeraanbod etc en dat J gedragsproblemen had. Mi denken ze dan meteen 'weer zo'n opschepmoeder die rondbazuint dat haar kind hb zou zijn'
Haha idd...het percentage HB'ers in NL klopt echt niet met het aantal HB kinderen hier op zp. Volgens mij heb ik hier het enige kind dat geen "ontwikkelingsvoorsprong" (bleghh dat woord komt me ook de strot uit) heeft.
Maar de hoeveelheid drank die gemiddeld gezien gedronken zou worden ook niet, het aantal vreemdgangers ook niet, het aantal perfecte moeders ook niet etc. etc., misschien is het forum gewoon niet zo doorsnee
Onze oudste van 6,5 jaar is hoog begaafd. Hij is getest meerdere malen ivm zijn rugzakje cluster 2 op regulier onderwijs. Hij kan hele verbanden leggen en zien, gaat diep door over onderwerpen en heeft een soort van fotografisch geheugen lijkt wel, een keer wat voordoen en hij weet t. Hij kan alleen niet spelen. WIl alleen maar leren leren leren. Ik ervaar dit als heel erg lastig. Hij kan zichzelf geen sec vermaken en zit altijd met een sip gezicht omdat hij zich niet begrepen voelt. Het botst met onze middelste van 3 jaar die jiust met alles heel erg op het gemakje gaat die heeft geen haast zullen we maar zeggen haha.. Daarbij loopt zijn IQ wel ver voor maar zijn sociaal emotionele ontwikkeling loopt achter doordat hij heel wat meegemaakt heeft (komt uit china) en hij een spraak taalachterstand heeft mede door zijn schisis graad 3. Ik ervaar het als zeer ingewikkeld en energie vretend het hoog begaafd zijn.
niet kunnen spelen komt mij bekend voor. bij mijn zoon niet altijd, maar in fases. het kwam omdat zijn speelgoed niet uitdagend genoeg was. onze begaafdheidsdeskundige vond speelgoed die we hadden niet geschikt om hem bezig te kunnen houden. hij moest spelletjes hebben waarin meerdere parameters tegelijk bedacht moeten worden en een doel hebben of een opdracht. bijvoorbeeld -ze gaf ons speelgoed te leen-zoontje was toen 4,5 jaar. cuborro bijvoorbeeld volgens roostertekeningen knikkerbanen bouwen met veelzijdige blokken en knikker banen waar de knikker boven en binnen de baan moet lopen bij elke kubus. dat is echt niet makkelijk. maar zoontje ging toen bij de eerste keer 2 uur lang alleen zitten en ik kon horen dat hij zich enorm vermaakte. en als er een klaar was maakte hij r n foto van en daarmee zijn eigen opdrachten boekje dus. wij keken met de mond open hoe hij weer heerlijk aan het spelen was. en daarna ook keurig alle blokken op ruimen in de doos. WOW! zo hebben we geleerd dat het soms niks te maken heeft met opvoeding of persoonlijkheid van het kindje. maar wat hij aangeboden krijgt. we dachten dat hij uitdaging genoeg had. nee dus. met 4 jaar moest hij 8+ ruimtelijk inzicht en concentratie speelgoed. sindsdien hebben we dus de regel. of hele simpele dingen -zoals een stukje papier, touw, knopjes waarmee hij zelf iets moet verzinnen- of spelgoed dat complexe manier werkt. zonder dat je de leeftijd op de doos kijkt. hij houdt bijvoorbeeld sinds deze zomer zweedse kruiswoord puzzels???voor +9. sociale kant moesten wij ook aanpakken. hij moest leren dat de klasgenoten niet alles konden doen wat hij leuk vindt. vormen van functionele vriendschappen heet het. hij kan niet alles met iedereen doen. maar er zijn altijd wat dingen die hij met iemand kan doen. hij past zich aan en doet wat zij samen leuk vinden. eenvoudige dingen met sommige vrienden en complexere met andere. tekenen stickers plakken met een, met een andere smartgames. bij sommige kinderen probeert hij ook geen ingewikkelde gesprekken te voeren. het klinkt echt vreemd. maar dat is het niet. bij oudere kinderen zie je dat voortdurend. een 8 jarige gaat niet met een 5 jarige precies hetzelfde om als met een 8 jarige. het is natuurlijk niet zo dat hij zich voortdurend moet aanpassen. wel dus vrienden maken met wie hij echt vrienden is. maar wel dus met iedereen proberen te spelen. ik vertel gewoon hoe wij het doen met de hoop dat jij er wat aan hebt. Ik weet dat het soms heel vermoeiend is en je steeds maar 'creatief' mee om moet gaan. groetjes!
whaha dat zal het zijn dan. Natuurlijk zijn er hier een aantal hoogbegaafde kinderen en zeeer slimme kinderen. Maar een gemiddeld kind lijkt hier absoluut niet voor te komen.
Genieten van haar! Ach wie weet is de jongste stiekem wel hoogbegaafd hoor ik er toch nog een beetje bij hier Hij legt puzzels van 24 stukjes ondersteboven..dus met de achterkant omhoog 😂
het is ook belachelijk om een peuter HB te gaan noemen. of een kleuter. want dat bestaat echt niet. Het heet op deze leeftijd ontwikkelingsvoorsprong. het kan ook niet anders. voor HB, moet je echt wachten totdat je kindje oud genoeg is voor een IQ test voor volwassenen. 12-13 jaar oud. tot die tijd ontwikkelingsvaart heeft groot effect op de IQ scoren en ontwikkeling van een kind is afhankelijk van de omgevingseffecten-ouders, school etc- in een grote mate. vanaf 12-13 jaar neemt het kind het zelf over en begint zichzelf te worden. ik zou zeggen dat het kind op de leeftijd 16-17 veel beter gemeten kan worden als je hem of haar HB wil noemen. daarvoor gebruik jij de iq score en de test zelf om het kind te begrijpen en hem goed te kunnen volgen. er zijn heel veel HB scorende kinderen op de leeftijd 8 die later echt geen HB blijken. en veel kinderen die bovengemiddeld scoren maar later echt HB worden.