Ik zou er zelf helemaal niet blij mee zijn als mijn kind hoogbegaafd was. Liever "gewoon slim". Volgens mij hebben hoogbegaafde kinderen er veel vaker nadeel dan voordeel van en hebben ze vaak moeite aansluiting te vinden op sociaal niveau. Mijn zoontje is ook 2.5 en kent ook alle kleuren en kan al echt tellen. Liedjes meezingen ook, weet nog van sinterklaas hoe bizar ik het vond dat hij na 2x heel zie ginds komt de stoomboot mee kon zingen. Ook kent hij de dagen van de week en weet wat hij dan gaat doen (naar de gastouder, thuis bij mama of naar psz) links en rechts nooit geoefend. Puzzels maakt hij van 24 stukjes en je kunt echt memory of boomgaard met hem spelen, hij kent de regels. Zindelijk is hij daarentegen nog niet. En ik zie andere kinderen soms dingen doen of zeggen die hij dan weer niet kan. Dus ja is maar net waar de interesses liggen denk ik. De tijd zal het leren! Ik hoop in ieder geval dat mijn zoontje gewoon of "gewoon slim" is haha....
Dit! Ik kreeg de eerste 3 jaar van het leven van mn dochter van iedereen te horen dat ze vast wel hoogbegaafd moest zijn... Ze sprak in mooie zinnen toen ze 1,5/2 was en kon met 3 al aardig hoofdrekenen. Nu ze op school zit, is ze voorlijk, maar volgens mij écht niet hoogbegaafd. Ze heeft zo haar sterke punten, maar die hebben meerdere kindjes in de klas. Ik merk dat motivatie nu echt een rol begint te spelen in haar ontwikkeling. Ze heeft ze vorig jaar leren lezen en ging ze toen goed vooruit. Ze kon zelf binnen een paar maanden tijd avi-3 boekjes lezen, maar lijkt de interesse volledig verloren te hebben, waardoor ze nu qua lezen al maandenlang stilstaat. Ook in andere dingen lijkt de drang om te leren wat naar de achtergrond verschoven (damn you Disney! ).
of onze dochter hoogbegaafd is, geen idee. maar op de spz verveelde ze zich, vondt het saai en wilde geen fantasie dingen doen want dat was nep. heb begeleiding gehad van pedagogisch medewerkster omdat ze emotioneel/sociaal achter liep en die kwam als eerste met de opmerking dat ze misschien wel verder was. ze zit nu bijna een jaar in groep 1 en ze scoort het hoogste van de klas, ze loopt overal snel doorheen en ze krijgt extra werk aangeboden en iedere woensdag mag ze even naar de + klas met een andere juffrouw. de juf geeft aan dat ze idd al veel verder is, ze zou goed naar groep 3 kunnen alleen omdat ze sociaal//emotioneel achterloopt blijft ze nog lekker in groep 1 zitten. die ontwikkeling moet ze ook doorlopen en is belangrijk voor dr verdere leven. laten testen doen ze pas boven de 6 jaar. we bieden haar van alles extra aan, ze is nu bezig met telsommen, woorden schrijven, logica oefeningen. als we dit niet doen wordt ze erg bokkig en haar gedrag ook niet fijn. haar broer daar in tegen is nu bijna 3 en die houdt alleen van auto's kan geen kleuren, amper liedjes en daar ligt ook echt zn interesse niet. grappig zo een verschil.
Leuk topic! De dingen die je beschrijft herken ik hier ook bolkje. Verder kan ze hier ook tot 30 tellen en bijv ook puzzels van 35 stukjes maken. Ook qua taalgebruik loopt ze ver voor. Kent veel woorden, gebruikt lange zinnen. Ze kan situaties van langer geleden zich goed herinneren en hier gedetailleerd over vertellen. Ik vind haar vaak op een spons lijken. Ze is heel gretig op zoek naar informatie, neemt dit in haar op en legt er haar verbanden mee. Ook haar geheugen is sterk ontwikkelt. Bij de kant van ml zitten 6 hoogbegaafden. Ml, vader en 4 broers /zussen. Dus als DL hoogbegaafd zou zijn (wat ik eigenlijk wel vermoed) kunnen we haar wel goed begeleiden hierin. Al hoop ik dat ze het niet is... In mijn omgeving kern ik 2 kindjes die wat ouder zijn maar die juist wat achter lopen. Ik merk dat DL hier niet graag meer mee speelt. Voorheen wel maar ze lijkt hen "ingehaald" te hebben. Verder 1 meisje van haar leeftijd maar bij haar was DL al gauw haar interesse kwijt.
Persoonlijk vind ik dit niet duiden op hoogbegaafdheid, mijn zoontje is even oud en kan en doet eigenlijk precies hetzelfde, is geen dom mannetje maar hoogbegaafd denk ik niet aan
Een ontwikkelingsvoorsprong zou best kunnen.. Ik vind het zelf soms ook moeilijk inschatten wat betreft mijn zoontje omdat ik niet veel vergelijkingsmateriaal heb, en ik niet meteen wil denken hij zal "het" ook wel zijn (beide kanten van de familie veel hb'ers). Overigens zie ik het eerder als nadeel dan voordeel dus net als Suus heb ik zoiets van "gewoon slim" is prima als ik mocht kiezen Zoontje moet nog 2,5 worden en vindt concepten als elektriciteit interessant?! Ik vind het momenteel heel moeilijk om hem te vermaken.. memory vindt hij nu soms wel even leuk.. puzzels maken is hij op uitgekeken (vond hij eerst leuk om te doen, tot 30 stukjes). Hij praat erg goed voor zijn leeftijd, en deed dit ook al vroeg. Voordat hij 2 werd zong hij sinterklaasliedjes foutloos en op de melodie. De laatste tijd is hij ontzettend gefrustreerd.. met regelmaat hij heeft hij enorme driftbuien. Zo lang hij uitgedaagd wordt is hij het liefste (b)engeltje Psz gaat hij sinds januari naar toe en dat vindt hij tot nu toe wel leuk - contact met andere kindjes. Kreeg wel al de 2e keer dat hij ging te horen dat hij een wijsneus is. Ach.. de tijd zal het leren.. in mijn ogen is het het belangrijkste dat een kind vrolijk/gelukkig is. Hoe e.e.a. zich verder ontwikkelt is moeilijk te zeggen, dat kan alle kanten op zoals sommige andere leden ook al aangaven.
Dat kan en doet mijn dochtertje ook allemaal. 2 jaar en 8 mnd. Praten en hele liedjes zingen doet ze ook al heel lang. Nu is ze high sensitief en vaak gaat dat gepaard met een hoog iq. Maar daar geloof ik bij haar nog niet zo in. Is ook lastig te beoordelen op die leeftijd denk ik. Daarin tegen is ze met andere dingen dan weer niet snel. Zo is ze nog niet zindelijk en daar ook totaal nog niet mee bezig. Kan ze nog altijd niet uit een gewone beker drinken, alleen uit rietjesbeker. Maar ja of dat nou met iq te maken heeft...
Denk dat het lastig zeggen is op dit moment een hoop van de dingen die je noemt herken ik bij mijn dochter. Ik denk dat hij met bepaalde dingen inderdaad wel snel is maar zo zullen waarschijnlijk andere moeders ook wel iets kunnen opnoemen wat snel is. op basis van IQ ben ik overigens zelf net hoogbegaafd ( tja Iemand moet het zijn en zo bijzonder is het nou ook weer niet) en ik vind dat zelf niet perse een positief iets. dat was trouwens overigens zeker niet op heel jonge leeftijd te merken volgens mij Ik was echt niet supersnel met alles ofzo.
Bolkje, Wat is jullie iq/opleidingsniveau? Ik kom uit een familie waar (bijna) alle kindjes dit soort dingen kunnen. Mijn dochter kon dit ook allemaal en ook de kleuren en tellen in het Engels (lang leve YouTube). Maar het gemiddelde opleidingsniveau is hbo/wo. Ik heb één nichtje met een iq van 134, maar hoogbegaafd zou je haar ook weer niet noemen, wel slim dat wel. Het is ook vaak wat ze meekrijgen van de ouders. Mijn man vindt het leuk haar 'rekensommetjes' te laten doen; 2 koekjes voor mama, 2 koekjes voor papa, 2 koekjes voor mij, dat is dan uhm, 6 koekjes! Ze is nog 3, bijna 4. Ze zal op school ook vast 'bovengemiddeld' zijn vooralsnog, maar dat kan echt nog stagneren hoor tegen de tijd dat vriendinnen, barbies en rolschaatsen veel belangrijker zijn.
Mijn iq is ook 136 maar ik ben ook niet hoogbegaafd maar "gewoon slim". Hoogbegaafd zijn is meer dan alleen een hoog iq...
Even offtopic heb je misschien gedacht aan hooggevoelig? Ben zelf ook aan het lezen omdat het cb ( en wij) vermoeden dat hij zo is. Maakt het makkelijker om er mee om te gaan. Hele kleine dingen kunnen voor je kindje dus heel groot zijn.
Ik denk dat het gewoon met dingen 'onthouden' te maken heeft. Mijn dochter is ook 2,5 en praat heel goed, kent ook alle kleuren ( ook bruin, zwart, paars en bijv. donkerblauw) tellen tot 15 ongeveer, links/rechts/ Ze telt ook tot 10 in het engels en kent rood/blauw/geel/groen in het engels, zegt ook soms tenk yu verry muts en you welcome. Als ze door je benen wilt lopen zegt ze: Open please. leert ze allemaal van Dora. Ook weet ze iets van maanden geleden waar ik het nooit meer over hebt gehad, weet ze nog. In de auto zingt ze dancing queen van Abba van voor naar achter mee. Wel fonetisch maar sommige woorden spreekt ze echt goed uit. Soms ben ik ook wel verbaasd en uiteraard ben ik trots op haar, maar ik denk dat ze gewoon goed is met haar geheugen en ik link dit niet met hoogbegaafdheid. Elk kindje ontwikkeld zich op zijn eigen manier.
Wat al eerder is genoemd, hoogbegaafdheid heeft niet alleen met de hoogte van het IQ te maken maar ook met een aantal andere dingen. Toen mijn dochter 2,5 was vond ze het écht niet meer leuk op het kinderdagverblijf, ondanks ze altijd met de oudste kindjes mee mocht doen en ze haar echt probeerde extra uit te dagen. De andere kinderen begrepen haar gewoon niet als ze, voor haar, normaal praatte. Ik kan een heleboel voorbeelden geven, maar dat is denk ik niet erg zinvol. Wanneer je echt het idee hebt dat je kind voorloopt op andere kinderen zou ik proberen om je kind te stimuleren in dingen die hij niet (goed) kan. Hoogbegaafde kinderen leren op jonge leeftijd bijna nooit dat iets niet lukt of dat iets tegen zit. Hierdoor missen ze bepaalde vaardigheden die andere kinderen wel leren. Op latere leeftijd lopen ze hier vaak tegenaan en krijgen hier problemen mee. Ga ook echt in gesprek met de juffen op het KFC of peuterspeelzaal. Je wil, net als elke andere ouder, dat je kind gelukkig is, wanneer dit niet het geval is doordat hij idd een ontwikkelingsvraagstuk heeft (en misschien uiteindelijk hoogbegaafd) zal extra uitdaging écht nodig zijn. Wanneer dit echt het geval is dan ga er maar van uit dat je straks veel gesprekken op school moet hebben. Probeer je kind serieus te nemen, vragen zo veel mogelijk te beantwoorden en je niet te veel aan te trekken van wat anderen vinden / zeggen omdat je zo een kind van die leeftijd niet moet behandelen. Ik hoop dat mijn verhaal een beetje duidelijk is..
Herkenbare dingen op peuterleeftijd Je kindje is iig vlot met dingen en voor op het gemiddelde, maar hoogbegaafdis nog wel iets anders dan bovengemiddeld en op deze leeftijd nog erg lastig vast te stellen. Onze kids deden dit allemaal op die leeftijd en van de oudste twee kunnen we nu zeker stellen dat ze niet hoogbegaafd zijn. Bovengemiddeld intelligent wel, maar ook dat zegt nog weinig over waar ze uiteindelijk terecht komen. Oudste kan qua intelligentie VWO aan, maar werktempo en faalangst zorgen ervoor dat ze het lekker doet op het VMBO. Tweede gaat straks ws naar de havo. Saskia geeft bruikbare tips. Wacht lekker af, zolang je kind het goed doet, hoef je niets met onderzoeken of wat ook
Mijn dochter had op die leeftijd ook een ontwikkelingsvoorsproing op cognitief en sociaal emotioneel gebied. Motorisch liep ze echter wat achter en die disbalans zorgde vaak voor veel frustratie. Ik heb het idee dat ze het laatste jaar cognitief en sociaal emotioneel minder is ontwikkeld dan haar motorische ontwikkeling, (ze kon tot 15 tellen toen ze 2,5 was, en nu is ze 4 en komt ze tot 18, niet veel verder dus. Maar waar ze vorig jaar nog niet op een laag muurtje/randje durfde te lopen, klimt ze nu in een klimrek tot helemaal bovenin) ze is wat meer in balans en nu ook gelukkiger lijkt het wel. Ze durft en kan motorisch meer en doet wat dat betreft niet meer zo onder voor leeftijdsgenootjes. Wat ik wil zeggen is dat ik het nog even zou aankijken. Je mannetje is pienter zo te lezen, maar volgens mij ook weer niet heeeeel bijzonder slim. En het kan nog 'bijtrekken'. Voor hetzelfde geldt is het over anderhalf jaar weer helemaal anders.
Dat gefrustreerde herken ik heel erg. Hier ontwikkelde ze zich vooral lichamelijk gemiddeld tot misschien iets langzaam (lopen bv met 14 a 15 mnd). Maar ineens sinds ze 2 is gaat het zo snel en is ze een heel ander kind. Ik vind d'r heel slim maar vermoed niet dat ze hoogbegaafd is. Hier kan ze heel veel kleuren in het Nederlands en Engels. Ze komt uit zichzelf ineens met "grote" en "kleine" terwijl daar nooit mee geoefend hebben Onthoud ook lang dingen, zoals m'n tandarts bezoek in december. Praat beter dan menig ander kindje op de pwp terwijl ze de jongste is. Maakt graag puzzels. Maar ze is ook heel speels. Graag kleien, tekenen, buitenspelen etc. Ik kijk het lekker aan. Ze is voor mij de slimste, liefste, mooiste en beste ooit. Mocht ze aangeven meer uitdaging te willen kunnen we dat doen.
Herkenbaar. Oudste en jongste gingen hier naar PSZ, (de twee middelsten gaven duidelijk aan niet te willen) en hielden zich veel afzijdig van de groep, spraken de eerste maanden ook nauwelijks, (en bij komst nieuwe juf opnieuw weer lang wennen), maar thuis zongen ze de liedjes na 1 keer zingen mee. Ik ben dus heel snel heel actief gaan terugkoppelen: dit zie ik thuis van wat jullie doen. Verbaasde blikken alom, want van wat ze daar dan zagen, kregen ze helemaal niet de indruk dat ze heel veel oppikten. Qua spel kreeg ik wel terug dat ze een duidelijke voorsprong zagen, maar omdat ze weinig zeiden, moest ik wel heel concreet terug blijven koppelen: daag ze uit. Want als ik dat niet deed, kregen ze zo'n houten peuterpuzzel, niet die met stukjes, maar die met vormen in verschillende thema's. Moest ik dus even weer benoemen dat ze thuis kartonnen puzzels van 50 en 100 stukjes maakten. Jongste kwam vrij snel met dat ze dingen mee wilde nemen van thuis, (bijv die puzzel van 50 stukjes) en toen kwamen ze zelf op een gegeven moment met Mini Loco en kwamen tot de ontdekking dat dat ging als een trein. Maar voor ze echt doorhadden dat ze veel hoger in moesten zetten, waren we dus beide keren wel even verder. Zolang ze gewoon spelen en het naar hun zin hebben: prima natuurlijk. Gewoon lekker volgen. Je ziet vanzelf waar het uitkomt. Onze oudste is qua karakter vrij introvert en verlegen, faalangstig ook. Die steekt haar hoofd niet boven het maaiveld uit, wordt daar doodongelukkig van en is nu gelukkig op het VMBO. Onze jongste is qua karakter veel feller. Van huis uit natuurlijk ook gewend om op te boksen tegen 3 oudere kids. Ik verwacht dat zij hoger uit zal komen. Of ze hoogbegaafd is, vind ik nog steeds lastig te zeggen. Ze start binnenkort in groep 1 en kent inmiddels alle cijfers tot 20 en qua letters ongeveer de helft van het alfabet. Kan haar naam schrijven, pikt een aardig mondje engels mee van you tube, (oudere kids helpen ook dan ). Puzzelt dus 100 stukjes zelfstandig, gebruikt woorden die niet direct bij haar leeftijd passen, pikt dat heel gemakkelijk op van ons en de andere kids. Maar of dat hoogbegaafd is? Ze ziet veel en ze pikt dingen makkelijk op. Was ze de oudste geweest, dan zou dat -denk ik- toch wel iets anders zijn gegaan. Ik ben vooral bezig om haar gelukkig te laten zijn en dat betekent dat ze de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen in haar tempo. School hebben we hier ook op gekozen en zolang ze daar happy is, gaan wij haar lekker haar gang laten gaan
Ik wil niet disrespectvol zijn, maar ik kan 'bovengemiddeld intelligent' en havo of vmbo echt niet met elkaar rijmen?
Ik was ook een voorlijk kind. Legde bijvoorbeeld op 3 jarige leeftijd uit wat fotosynthese was. En ik ben zeker niet hoogbegaafd. Ben gestart op het gymnasium en uiteindelijk mn atheneum gehaald. Ik vind dat er op het forum erg snel met die term gestrooid wordt en het lijkt wel alsof het merendeel van de kinderen 'extra uitdaging' nodig heeft...
VMBO is gemiddeld, havo is al bovengemiddeld. Aan bovengemiddeld intelligent is dus niet zoveel bijzonders. En tussen gemiddeld en hoogbegaafd zit dus ook nogal een hele wereld. En bovengemiddeld intelligent zijn, is geen garantie dat je qua opleiding dus bovengemiddeld gaat. Onze oudste heeft ws een IQ van rond de 120-130, maar komt qua werktempo gewoon niet snel genoeg mee. Heeft dan ook nog last van faalangst. Die is op het VMBO terecht gekomen en doet het daar nu goed. Veel mensen stappen in de valkuil dat je opleiding iets zegt over hoe intelligent je bent. Dat is -gelukkig- niet zo simpel.