Maar hoe weet jij dat je niet hoogbegaafd bent? Fotosynthese uitleggen als je 3 jaar bent, is nogal behoorlijk niet normaal namelijk. En gymnasium niet halen, zegt niets over de vraag of je wel of niet hoogbegaafd bent. Ben het met je eens dat ouders snel roepen dat hun kind meer/hoogbegaafd is, maar in jouw verhaal zie ik toch wel aanknopingspunten voor hoogbegaafdheid.
Ik heb nog veel meer voorbeelden die nogal niet normaal zijn maar ik ben gewoon geen 'Bill Gates' met een IQ van 170 Ik functioneer op WO-niveau en scoor vooral hoog op verbale kwaliteiten. Maar daarmee ben je nog niet 'hoogbegaafd'. Gymnasium niet halen was overigens een keuze. Heb grieks en latijn laten vallen, wilde liever in andere vakken examen doen. De mensen die ik tot nu toe heb ontmoet die hoogbegaafdheid claimen, vond ik eigenlijk allemaal reuze meevallen. In ieder geval niet wat ik bij echte hoogbegaafdheid verwacht. 'Gewoon' gymnasium of vwo doen maakt je nog niet hoogbegaafd.
Havo is niet bovengemiddeld, maar gemiddeld. Zelfs VWO is niet extreem. VMBO is laag. En een IQ van 120/130 is wel slimmer dan gemiddeld, maar echt niet hoogbegaafd.
Als je 'gewoon' VWO doet en daarna 'gewoon' een WO opleiding doet ben je echt niet standaard hoogbegaafd. Hoogbegaafd is een IQ vanaf 150 of 160.
Hoogbegaafdheid begint al bij een IQ van 135 hoor... en die kom je veel tegen op het VWO. Denk dat er een aardige groep is daar die zichzelf heel normaal vindt en stiekem toch hoogbegaafd is. Dat jij het allemaal heel normaal vindt, betekent niet dat het niet hoogbegaafd is. 170 komt nauwelijks voor, vanaf 145 is het al haast niet meer te meten. De echt extreme hoogbegaafden zie je weinig, maar dat betekent dus niet dat anderen niet ook hoogbegaafd zijn.
Als hoogbegaafdheid tegenwoordig al start bij een IQ van 135, dan is dat begrip nogal aan inflatie onderhevig.... Voor mijn zoontje ga ik daar in ieder geval vooral niet in mee. Hij lijkt ontzettend op mij, dus dat betekent veel lezen, puzzelen, praten etcetera. En ik ga vooral niet naar een 'labeltje' zoeken. Het is een slimmerik en hij is met sommige dingen snel voor zn leeftijd. Voorlijk. En dat vind ik al genoeg analyses.
Zolang je kind geen problemen heeft hoeft dat ook niet toch? Bij mijn dochtertje is er een ontwikkelingsvoorsprong. Wat dat voor de toekomst betekent weet ik natuurlijk niet. Maar op dit moment heeft zij problemen op dr psz (weinig aansluiting vinden) en vertoont ze veel ass gedrag. Zij is onlangs getest (heb de uitslag nog niet). Hoe hoog haar iq is vindt ik niet zo interessant maar ik wil wel graag dat ze gelukkig is. Met de grof motorische motoriek is ze altijd vrij laat omdat ze wacht tot ze het zeker weten kan. De eerste wankele babystapjes heeft ze nooit laten zien. Vanaf dat ze los liep ging ze als een kievit. Cognitief loopt ze voor. Bij net 2 kwamen de eerste koppoters, bij ruim 2.5 leerde ze zichzelf lezen. Hier is ze inmiddels weer mee gestopt. Kan nu een hele waslijst noemen maar dat vind ik niet nodig. Of ze wel of niet hb is gaan we vanzelf merken. Ik hoop vooral dat ze weer lekker in dr velletje gaat zitten.
Dat klopt niet. En prima, dat jij het niets bijzonders vindt, maar als je duidelijk niet weet waar je het over hebt, dan vind ik het niet helemaal fair om zo hard te zijn naar anderen. VMBO is gemiddeld. Havo wijkt niet veel af van het gemiddelde, maar is al wel bovengemiddeld. Verder is mijn stelling JUIST dat onze oudste met een IQ van ws 120-130 NIET hoogbegaafd is. Lezen is een kunst blijkbaar, ook als je verbaal bovengemiddeld hoog scoort.... Ik stelde dat al onze kids als peuters een behoorlijke voorsprong hadden en dat we bij de oudste twee nu kunnen zeggen dat ze niet hoogbegaafd zijn.... terwijl mensen hier op basis van peuters die hetzelfde doen als onze kids destijds, stellen dat hun kids wel hoogbegaafd zijn. Voorsprong als peuter zegt weinig, en hoe je kind verder ontwikkelt is dan van heel veel factoren nog afhankelijk.
Serieus. Ga leren lezen. Jij scoort op WO-niveau? Dan lees je echt bizar slecht voor iemand op dat niveau....
Als VMBO gemiddeld is, dan maak ik me echt grote zorgen. Dat deed ik sowieso al hoor. Ik begeleid MBO stagiairs en even heel hard: zij hebben door de bank genomen geen enkele toegevoegde waarde. Daar bedoel ik mee dat vanuit mijn oogpunt als potentiële werkgever, zij niets kunnen waarvoor ik een salaris zou willen betalen. En dat zeg ik niet om lullig te zijn, dat is echt zo. Als dat 'het gemiddelde' is, dan huiver ik voor wat dan wel 'laagopgeleid' is. Voor mij is het niveau wat ik bij havisten en hbo'ers zie in de buurt van gemiddeld, zeker niet bovengemiddeld. Sterker nog: veel vwo'ers vind ik niet echt een bovengemiddelde intelligentie ten toon spreiden. En al zeker niet het beeld dat ik heb van hoogbegaafdheid. Maar goed, ik bepaal de definities niet. Als 135 de grens is, dan is dat zo.
Toen ik dat schreef dacht ik écht dat je zo hoog moest zitten voor hoogbegaafdheid. Bij mijn weten was dat ook zo. Maar ik lees nu inderdaad dat de grens 135 is. Daar kan ik heel veel van vinden (en dat doe ik ook ) maar de grens is de grens.
Ik ben het -denk ik- met je eens dat hoogbegaafdheid lang zo bijzonder niet is als door veel mensen gedacht wordt. Ik val zelf ws ook in de groep hoogbegaafden, maar heb daar verder nooit wat mee gedaan. Ooit een artikel gelezen in de Volkskrant over hoogbegaafdheid en werk en dat was wel een 'feest' van herkenning. Heeft me handvaten gegeven om me op de werkvloer beter te handhaven en dat werkt vooralsnog prima. Er wordt gesteld dat 2% van de bevolking hoogbegaafd zou zijn, meen ik. Ik schat zelf dat als je 135 als ondergrens hebt, dat aantal in werkelijkheid iets hoger ligt. 5% ofzo. En met 5% ben je volgens mij helemaal al geen heel bijzonder afwijkende groep meer. Vanaf 145 gaan problemen die mensen ondervinden wel vrij behoorlijk oplopen (en het percentage mensen dat die ondergens haalt, is wel echt behoorlijk kleiner) en ik denk dat juist en enkel daarvoor het officiele label echt belangrijk is, om juist onderwijs en juiste ondersteuning te krijgen. Wij lopen met onze kids -bovengemiddeld intelligent, maar dus idd niet afwijkend- echter wel degelijk aan tegen problemen waar ook hoogbegaafden wel mee kampen: verveling in de klas enzo. Ik vind het onderwijs momenteel behoorlijk laag insteken waardoor kinderen die gewoon lekker snel zijn al snel buiten de boot vallen. Zelfs op een school die per kind heel individueel in wil en kan steken, moet je daar als ouder wel echt bij zijn. Mogelijk dat daardoor veel ouders denken dat hun kind bijzonderder is dan in werkelijkheid het geval is Dat probleem tackel je volgens mij door klassen kleiner te maken en werkdruk voor leerkrachten eens aan te gaan pakken/opleidingseisen op te hogen. Maar goed, dat is een heel andere discussie
X11: die ligt zelfs al op 130. Tijdje terug een onderzoek gelezen dat de meeste hoogbegaafden overigens hun opleiding niet afmaken. Bovengemiddeld intelligent (115-130) is wat je het meest vind op hbo en universiteiten.
Even over dat vmbo gemiddeld is. Vmbo is heel breed van basis niveau tot theoretische leerwerk. k gok dat dat laatste wel ongeveer gemiddeld is.
Hier kwamen wij bij een nieuwe HA en die zag zoon voor het eerst en vertelde mij dat zoon behoorlijk begaafd is (hij heeft zelf 2 kinderen die HB zijn) ik schrok ervan en wilde dit echt niet! Na maanden door ploeteren met zoon (alles is stom, niets is leuk) hebben wij hem laten testen op verschillende dingen (ook omdat stoornissen bij mij in de familie voorkomen) Hieruit bleek dat mijn zoon een bovengemiddeld IQ heeft (129) en hij fijngevoelig is. Wij hebben nu actie ondernomen en zoon gaat aan het eind van het jaar naar de montessori en tot die tijd mag hij 4 dagdelen per week naar de psz. Sociaal emotioneel loopt zoon iets achter waardoor hij niet kan uitdrukken wat hij voelt. (Hierin word hij geholpen op de psz en thuis) Al met al vind ik het behoorlijk pittig. Leuk om te weten hoor dat je kind "slim" is maar hij moet zo ook maar bewijzen dat hij wat met die hersens gaat doen Vorige week was ik met mijn dochter van 1 bij diezelfde HA en die zei meteen "ahh leuk jij hebt er ook 2!!" met andere woorden papa en mama mogen hard gaan sparen voor hun studies (als ze er wat mee gaan doen )
Wat een nare discussie weer. Zeer begaafd ben je vanaf een IQ van 130. De verdeling van intelligentie is een Bellcurve, 2 standaarddeviaties vanaf het gemiddelde (100) en hoger (of lager natuurlijk) geldt voor 2% van de bevolking. In Nederland zijn precieze metingen boven de 130 niet betrouwbaar, omdat hier te weinig mensen worden getest om goed te kunnen differentiëren. Voor hoogbegaafdheid zijn nog andere kenmerken nodig. Maar dat maakt voor de vraag van Bolkje allemaal niet uit: zoals Saskia zei kun je als ouder je kind het beste volgen. Heeft hij interesse ergens in, bied het dan lekker aan. En ik zou je inderdaad aanraden bij het kiezen van een school wel op te letten of kinderen een eigen leerweg kunnen volgen, mocht dat nodig blijken. Het lastige is namelijk dat meer-, hoogbegaafden en hoogintelligente mensen natuurlijk allemaal een ontwikkelingsvoorsprong hadden, maar dat niet iedereen met die voorsprong uiteindelijk in 1 van die hokjes terechtkomt. Omdat je dat nu nog niet weet, is het in elk geval belangrijk om goed naar je kind te kijken en niet af te remmen. Een onderpresteerder is het laatste waar je op zit te wachten.
Precies! Dat is ook de reden dat zoon (en later dochter) naar het montessori hier gaan zodat zij zelf kunnen kijken waar hun interesse ligt. (Bij zoon is dat op het moment taal en het universum) De HA had liever gezien dat zoon naar het Leonardo onderwijs zou gaan maar omdat die ver weg zit vond hij montessori de beste keuze voor ons. Wij als ouders benoemen ook niet dat zoon bovengemiddeld is. Als mensen zeggen hij is wel slim he, antwoorden wij steevast "hij is inderdaad niet dom" De testen waren ook een moment opname en hij kan 10% hoger uitvallen maar ook 10% lager dus uiteindelijk heb je nog geen wetenschappelijk onderlegt uitgangspunt.
Offtopic dit klinkt erg hard en ik denk dat je een verknipt beeld hebt van de wereld. Mbo ers hebben zeker wel waarde denk aan de kinderopvang en klasassistent/ onderwijsassistent./ opvangmoeders. Als de mbo'er niks te bieden heeft dan hebben de laagopgeleide helemaal geen betekenis . zelf ben ik super blij als mensen de klas of peutergroep schoon wil maken. Terug naar het onderwerp ik denk dat veel mensen snel zeggen hoogbegaafd in plaats van begaafd of ontwikkelingsvoorsprong. Onze uk loopt ook voor maar hoop toch echt niet op hb.