Die vraag heb ik laatst ook op Facebook gevraagd. Schijnbaar reageren kinderen dan veel extremer op de buien en gevoelens van anderen, maar ik was eigenlijk altijd in de veronderstelling dat alle kinderen dat deden. Mijn dochter valt ook onder temperamentvol heb ik begrepen van anderen, maar ik deed dat ook altijd af als normaal peutergedrag. Eigenwijs en bijdehand is ze wel.
Hoe ik het weet is omdat ik hem al 2.5 jaar aan het observeren ben wanneer hij ander gedrag laat zien. Ander gedrag is natuurlijk ff algemeen genomen. Mijn zoon verandert compleet wanneer er volle maan is. Hij word extreem druk en uitdagend als er mensen op bezoek komen of we gaan ergens op bezoek. Of als iemand verdrietig is zie ik weer wat anders. Of als hem iets niet lukt. Ik werk zelf met kinderen dus ik kan na zoveel werk jaren wel zeggen dat mijn kind geen standaard kind is en na 2.5 jaar lezen en vragen en zoeken naar antwoorden kom ik op dit uit. Ten eerste ook wat mijn gevoel zei. Daarnaast zijn er nog veel meer dingen die opvallen bij zoon. Natuurlijk zijn alle kinderen wel eens druk, uitdagend, sterke wil en luisteren niet en kun je denken dat het erbij hoort maar bij mijn zoon is dat echt niet. Waar loop jij tegen aan auroraa?
ik kreeg zelf ook de tip te kijken naar nieuwetijdskinderen. Dat ik mijn dochter niet meteen als temperamentvol en hoogsensitief zag, komt vooral omdat ik heel veel dingen van mijzelf herken en ik hier gewoon mee om heb leren gaan. Daardoor kan ik mijn dochter daar ook veel beter begeleiden en weet ik wanneer ik haar uit een situatie moet halen. Een vriendin van mij was echt verbaasd dat een simpele draaimolen op een drukke dag al voor complete overprikkeling kan zorgen. Al dat geluid, die lichten, indrukken, emoties om haar heen, dat wordt haar teveel. Ik vind dat normaal, maar dit blijkt helemaal niet zo normaal te zijn. Maar net als bij alles, vind ik het een taak aan ons, om als ouder, om ze te leren ermee om te gaan en te leren om de rust op te zoeken als ze het nodig hebben. Dat doet mijn peuter extreem goed vind ik (gelukkig). Afgelopen week was ze echter in de buurt van iemand die depressief is en tegen een burn-out aanzit en daar kon ze niet zelf mee omgaan. Dan moet ik echt even samen met haar gaan zitten en moet ze even alle emoties eruit huilen. Als je specifieke situaties hebt waar je mee zit en mijn oogpunt wilt weten, mag dat altijd natuurlijk. Voor mij is het ook een leerweg en ik pak het zelf ook niet altijd goed aan. Als ik moe of hongerig ben, heb ik zelf moeite om niet pinnig te reageren en mijn eigen emoties onder controle te houden, vooral als mensen om mij heen ook zwaar emotioneel, om wat voor reden ook, reageren. Mijn eigen beschermingsbubbel vervaagt op zo'n moment. Ik ben tenslotte ook maar een mens.
Mooi verwoord twinkle. Dat heeft V ook heel sterk. Hij word dan zelf niet emotioneel in de eerste instantie maar gaat degene juist zo hard triggeren hoe ver hij kan gaan. Dan als ik doorvraag wat er is of even apart zet om op adem te komen vertelt die wat die voelt. Ook niet altijd maar onderhand kan ik zn gedachte lezen maar hoe het op te vangen voor hem ben ik nog zoekende. Geluiden heeft hij juist rust bij. De auto cross vind die schitterend met alle geluiden erbij, de kermis enz is ook geen probleem. Hij heeft meer last van de emoties van andere die hij altijd meepikt.
Dank je voor het compliment @birds86 . Ieder kind reageert anders. Een pretpark gaat bij ons juist wel goed en een dierentuin ook. Daar is net wat meer afstand blijkbaar. Gelukkig is mijn dochter op een leeftijd dat ze dingen steeds beter gaat benoemen. Emoties benoemen (ook van jezelf) is heel belangrijk, want dat zorgt voor herkenning. Herkenning zorgt dat je ermee om leert gaan. En de afleiding van bijvoorbeeld een autocross, zorgt er ook voor dat andere dingen op de achtergrond verdwijnen. Dat zorgt juist als een filter en is daarom juist prettig voor jouw zoontje, als ik het goed interpreteer
Ja idd dat is t helemaal. Door de harde geluiden van pretpark of auto cross hoort hij de emoties en gevoelens niet van de mensen om m heen. Op een verjaardag bijv word die helemaal gek. Ook al is daar veel geluid. Zelfs als man en ik een gewone standaard, soms grappige wel/niet discussie hebben kan hij daar totaal niet tegen. Hij zegt dan ook rustig rustig praten mama en papa. Als je je stem al verheft word die overdreven emotioneel.
Het afsluiten is ook heel moeilijk. Verbeeldingsspelletjes kunnen hem helpen. Dat hij probeert een denkbeeldige muur of luchtbel te maken waarin al die gevoelens en geluiden van anderen afketsen. Voor jonge kinderen is dat heel moeilijk, maar aan de andere kant hebben ze een grote fantasie, dus is het iets wat ze zich makkelijk in kunnen beelden. Als dat lukt en hij oefent er goed mee, gaat dat steeds makkelijker en uiteindelijk bijna vanzelf. Waar je wel voor moet waken is dat hij zichzelf niet van alles afsluit en zijn eigen gevoelens wel blijft uiten
ik loop ook regelmatig tegen dingetjes aan met mn kinderen. de oudste (dochter)heeft veel hsp trekjes, de middelste (zoon)is erg slim (wordt in januari doorgetest) en ook zeer gevoelig en een stuiterbal en de jongste (zoon) heeft een hele sterke eigen wil en weet precies wat hij wel en vooral niet wil. best een uitdaging aangezien ik zelf ook veel hsp overeenkomsten heb. ik ben heel blij dat we voor de oudste en vooral de middelste steun en advies vanuit school krijgen. de oudste gaat waarschijnlijk een training krijgen zodat ze wat meer zelfvertrouwen krijgt en wat beter met haar emoties om kan gaan. de middelste krijgt nu extra uitdaging op school en wordt dus in januari getest om te zien hoe slim hij is en wat hij nu echt nodig heeft. ook houden wij school op de hoogte van zijn gedrag en met name veranderingen in zijn gedrag zodat ze kunnen kijken of ze tips kunnen geven of dat we meer nodig hebben dan dat. wij hebben het geluk dat de juf die dit allemaal op zich heeft genomen ook de moeder van een vriendinnetje van mn middelste is en zij hem dus ook buiten school regelmatig ziet. auroraa: ik weet niet of mijn kinderen of ikzelf hsp zijn. wel zie ik als ik de lijstjes na ga dat er veel overeenkomsten zijn. maar voor mij maakt het niet uit waar het vandaan komt, ik hoef geen labeltjes als ik maar weet wat ze nodig hebben en hoe ik ze dat kan geven. in sommige gevallen heb je natuurlijk wel een labeltje nodig om verder te komen. (gaan we denk ik bij de middelste wel krijgen als we weten hoe slim hij is)
Hier wel labels , maar wat ik even mee wil geven als tip om het even afsluiten makkelijker te maken. Muziek werkt hier enorm, zoon heeft een discman met een cd van dotan op school en mp3 speler thuis . Daar word hij rustig van , ook wat oudere Muziek, met rustigere melodie , Zie je hem gewoon rustig worden. Alle prikkels. Worden minder alleen de muziek prikkel komt binnen. Het is het proberen waard denk ik. O en de zintuigenboom , die speelt hij in bed vaak voor het slapen gaan, misschien ook wel op YouTube ofzo te vinden . de onschrijving vind ik erg onduidelijk maar het liedje waar zoon graag naar luistert gaan over in een boom naar binnen en dan ga je van alles wat je geroken heb een gedeelte bewaren in een la of kastje en de rest zet je buiten de deur , dan van alles wat je gevoeld hebt , dan allles wat je gehoord hebt en zo verder. Alle overbodige ballast eruit. Ze praat heel rustig en ook met een rustige melodie eronder, hier werkt het heel fijn. https://www.bol.com/nl/p/de-zintuigenboom-cd/1001004007524265/
Ik lees ook al even mee, hier twee HSPouders met zo mogelijk nog gevoeligere en strongwilled kinderen. Hier wel wat goede tips van internet gehaald (gevoeligheid grootbrengen heet de site) onder andere voor ontspannende activiteiten. Zoon van bijna 5 is na school vaak moe en overprikkeld, maar heeft nog wel energie, door lekker het bos of het park in te gaan laad hij weer helemaal op (of juist af). Ook douchen of lekker in bad met rustgevende etherische olie. Muziek houdt hij ook erg van. Dochter van bijna 3 slaapt nog smiddags, dus die trekt dan wel aardig bij gelukkig! Het blijkt wel dat HSP vaker een vitamine B en magnesiumtekort hebben, dus dit geef ik de kinderen regelmatig naast visolie. Vitamine B12 gewoon zuigtablet en magnesium doe ik vlokken in bad of met zelfgemaakte spray, werkt super! Als ze echt niet zelf in slaap kunnen komen door een drukke dag of verjaardag, dan gebruik ik soms Kindival. Ze vragen er nu zelf al om!
Dank je dames. Ik ga wat met de tips doen. Donderdag hebben we gesprek bij CJG en heb binnenkort een avond voor hooggevoelige kinderen. Hoop dat ik daar nog wat opsteek. Nu met de klok is die helemaal van zn padje en zaterdag is t volle maan. Hij is zo druk en boos de laatste tijd. Denk dat ik m ook een mp4 ofzo ga halen coor zijn muziek. Hij vind muziek ook super leuk en is heel muzikaal. Kan ik dat bij de dokter laten testen voor vitamine tekort?
Ja dat kan, al zijn er artsen die het als rage of onzin beschouwen, en de streefwaarden voor kinderen zijn nog niet duidelijk, dus ik heb toen zelf gewoon gekeken of er verandering te merken was. Je zou ook een natuurgeneeskundig therapeut kunnen vragen, die kunnen ook wel eea testen! Magnesium kan je zelf testen, als je een handje vlokken in een voetenbadje doet en het prikt vreselijk als je je voeten erin doet, dan heb je tekort.. Als je het vaker doet prikt het niet meer!