In het verleden was het inderdaad zo dat een adviseur veel provisie kon verdienen aan overlijdensrisicoverzekeringen. Het is nu al enige jaren zo dat er een provisieverbod zit op overlijdensrisicoverzekeringen. Dus als de totaalkosten voor je advies niet hoger worden, verdient de tussenpersoon ook niets extra's aan het advies om een overlijdensrisicoverzekering extra te sluiten. Precies wat hierboven genoemd wordt kan het in sommige situaties belangrijk en goed zijn om een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Maar dat is zo enorm afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen, dat daar geen eenduidig en snel antwoord op te geven is. In onze situatie is namelijk de gehele hypotheek afgelost wanneer één van ons beiden komt te overlijden. Dit was financieel gezien niet noodzakelijk, maar een persoonlijke wens van ons. Wij vonden het namelijk belangrijk dat de achtergebleven echtgenoot niet fulltime hoeft te blijven (of gaan) werken als de ander is overleden. Dit vooral met het oog op onze kinderen. Puur financieel zou het waarschijnlijk niet meer nodig zijn om te gaan werken, de hypotheek is afgelost en voor allebei is een ruim partnerpensioen verzekerd. Voor persoonlijke ontwikkeling en om toch wat ruimer te zitten financieel zal de weduwe/weduwnaar waarschijnlijk wel wat blijven werken.
Wij hebben de helft aflossingsvrij maar gaan wel aflossen, daar sparen we voor en dat lukt ook echt prima . Wij hebben trouwens een hypotheek op 1,5 salaris.
Wij hebben helemaal geen verzekering. Mijn man had 4 jaar ervoor hodgekin geweest en ik was 5 jaar ervoor intensief behandeld voor een fikse depressie. M'n man werd helemaal niet geaccepteerd en de premie voor was voor mij heel hoog. Gelukkig konden we bij de Postbank een volledig aflossingsvrije hypotheek krijgen voor de executie prijs van het huis. We moesten zelf 25000 plus kosten koper inleggen. Dat geld hadden we gelukkig. Vanaf het moment dat er de sleutel kregen totdat de oudste er was hebben we steeds afgelost. En nu 13 jaar later zijn onze maandlasten enorm gedaald, ook de nieuwe lage rente maakt dat we het huis alleen ook makkelijk kunnen betalen. Ik ben momenteel arbeidsongeschikt en we zijn nu extra blij dat het maandbedrag zo laag is.
Even als aanvulling. Een (onafhankelijk) hypotheek adviseur verdient al een aantal jaar niet meer aan het afsluiten van een hypotheek of verzekering. Daar betaal je nu advieskosten voor. Het is dus niet zo dat een adviseur een prikkel heeft om je iets aan 'te smeren'. Dat levert hem niets op. Provisie is namelijk bij wet verboden. Het kan alleen zo zijn dat als je een hypotheek bij een bank afsluit en die bank verkoopt ook verzekeringen, dat ze die er graag bij verkopen. Iedere adviseur verkoopt volgens bepaalde richtlijnen en in die richtlijnen adviseren je ze vaak een orv. Soms is het 'verplicht' om die af te sluiten, soms is het alleen een advies. Maar zoals hierboven ook al toegelicht, voor een groot deel gaat het er vooral om waar je, je zelf prettig bij voelt. Het kan in ieder geval de moeite waard zijn om goed te vergelijken. Want er kan zeker wel prijsverschil tussen orv's zitten. Kijk daarbij ook goed naar de voorwaarden. Daar zijn volgens mij ook goede vergelijkingssites voor te vinden.
De tijden zijn veranderd. Aflossingsvrij kan niet meer. De hypotheken konden vroeger niet hoog genoeg zijn. Nu verdienen wij niet slecht met z'n tweeen, hebben een huur van 800 euro die wij moeten en kunnen betalen maar waar ik vroeger een hoge hypotheek kin krijgen met mijn ex, is het nu echt niet veel meer. Het is dat we eigen geld hebben anders was het voor ons helemaa niet eens mogelijk.
Dank jullie voor de reacties/tips. Wij hebben e.e.a. Is berekend en zijn afgeweken van het advies van de adviseur door voor een lager bedrag te kiezen.