Naar aanleiding van een stukje van de discussie in het impopulaire meningen topic. Ik lees daar allerlei verzekeringen en buffers die mensen hebben voor 'het geval dat'. En daar zal ik dan maar eerlijk bij zeggen; dit is niet mijn sterkste kant. Ook toen ik nog getrouwd was, was er wel wat geregeld, maar niet heel veel. Ik vraag me daarom af of ik hier niet eens over moet gaan nadenken. En dingen moet gaan regelen. Mijn situatie is als volgt. Ik ben alleenstaande mama van drie kinderen. Ex heeft weinig/geen financiële middelen, draagt niks bij, spaart niet voor de kinderen. Ik werk fulltime en ben dus kostwinnaar. Ik heb voldoende inkomen om rond te komen, en nog te sparen. Ik ben in onze koopwoning blijven wonen. Deze hypotheek word binnenkort op mijn naam gezet. De levensverzekeringen die er op zaten vervallen dan. Ik sluit een nieuwe gemengde hypotheek af waarin ik alles aflos in 30 jaar. Doordat er met het oversluiten van de hypotheek, het spaardeel vrij kwam. Sluit ik een hypotheek af die ongeveer 10.000 euro onder de huidige waarde van de woning ligt. Ik heb een spaarrekening voor mezelf, daar staat altijd wel wat op (minimaal 2000). Maar heb die ook regelmatig moeten aanspreken voor allerlei kosten. Ik heb een spaarrekening voor de kinderen waarmee ik hun schoolspullen en studies wil betalen. Hiervan heb ik bijv voor mijn oudste zoon een laptop gekocht toen die naar voortgezet onderwijs ging. Ik spaar daar 150 euro per maand op. Ik doe dit al een tijdje dus er staat al een paar duizend euro op. Ik heb geen uitvaartverzekering. Mijn redenatie was altijd dat het huis dan maar verkocht moest worden aangezien mijn kinderen daar toch niet alleen kunnen blijven wonen. Maar dat vind ik nu niet echt een goede oplossing meer. Welke dingen moet ik nog regelen? Of zou ik kunnen doen om in het geval dat ik overlijd, te zorgen dat mijn kinderen daar niet de dupe van worden? Heb je dan een uitvaart en een levensverzekering nodig? Is het handig om een verzekering af te sluiten tegen arbeidsongeschiktheid? Ik zit momenteel nog gedeeltelijk in de ziektewet (burn-out), kan dat dan wel? Kortom; welke mogelijkheden zijn er allemaal? Maar ook weer niet dat ik van alles tegelijk afsluit wat eigenlijk niet nodig is. Ik vind mezelf een pientere vrouw dus vind het echt belachelijk dat ik dit stukje volwassenheid nog steeds niet helemaal goed heb geregeld.
Ik snap dat. Wij hadden ook niks geregeld. Mijn ouders vonden dat ook altijd flauwekul. Maar zelf mij er toch maar eens in verdiept en toch een levensverzekering en een uitvaartverzekering afgesloten. Over een arbeidsongeschiktheid denken we nog na.
Een uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering lijkt me een goede basis. Dan kun je ook kiezen voor een verzekering die alles regelt qua uitvaart, dat scheelt dan ook voor de kinderen. Overlijdensrisicoverzekering is vooral om je kinderen wat te kunnen geven qua studie en om je ex te ondersteunen als alle zorg bij hem komt ivm jouw overlijden. Je zou wel goed moeten kijken hoe je het inregelt zodat je zeker weet dat x bedrag voor de kinderen blijft. Arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben we niet. Vooral omdat deze vaak vel kleine lettertjes hebben waardoor er vaak moeilijk wordt uitgekeerd. Als je recht hebt op uitkering van verzekering heb je meestal ook recht op WIA en dan is het meestal al minder nodig. Maar mogelijk kunnen anderen daar meer informatie over geven. Als laatste, kijk waar je nog wat weg kunt zetten. Room elke keer wat van vakantiegeld af, kbs, eindejaarsuitkering. Vaak is dat makkelijker dan elke maand je spaarbedrag ophogen. Bij mijn bankrekening kan ik verschillende potjes maken. Ik heb een lopende spaarrekening waar ik uit eten, nieuwe kleren enz van betaal. Daar staat genoeg op voor een nieuwe afwasmachine indien nodig. Maar ik heb ook een spaarrekening waar ik heel kritisch geld vanaf haal. Daarmee probeer ik te sparen voor verbouwing, maar ook voor kapotte auto enz. Dat is voor mij een extra manier om voorzichtig met mijn geld om te gaan en vind ik heel prettig.
Wij hebben een spaarrekening bij Dela en sparen daar een bedrag per maand op voor onze uitvaart. Bewust geen uitvaartsverzekering; want dan betaal ik net zoveel, maar nu ben ik over een x periode klaar met betalen. Het geld op deze rekening staat 10 jaar vast tegen een aardige rente, maar komt wel vrij bij overlijden. Verder hebben we een overlijdensrisicoverzekering (wel annutitair aflopend), zodat bijna het hele huis vrij valt op het moment dat een van ons beide overlijdt.
Een uitvaartverzekering is in mijn ogen een must, tenzij je voldoende spaargeld hebt om een uitvaart te betalen. De redenatie 'dan moeten ze maar het huis verkopen' snap ik enerzijds wel, aan de andere kant: dan zullen je kinderen jouw uitvaart voor moeten schieten tot het huis is verkocht. Hebben zij daar dan wel de financiële middelen voor als jij komt te overlijden? En een uitvaartverzekering kost je in je vaste lasten ook weer niet zoveel, dus ik zou daar zeker eens naar kijken. Een overlijdensrisicoverzekering kun je afsluiten om inderdaad bijvoorbeeld voor een buffer voor je kinderen te zorgen bij (vroeg)tijdig overlijden, of om de hypotheek van je woning mee af te lossen zodat zij wel in de woning kunnen blijven. Het belangrijkste is dan om de begunstiging goed te zetten, zodat het geld naar de juiste personen gaat. Als deze als eerste begunstiging op je kinderen staat, zullen zij alle 3 een zelfde bedrag ontvangen. Een arbeidsongeschikheidsverzekering is iets wat je echt via een financieel adviseur moet afsluiten, omdat dit een complex product is.
Een uitvaartverzekering hadden mijn ouders al voor ons afgesloten en deze polis heb ik overgenomen. Mijn kinderen zijn hier nu ook op verzekerd. Totaal kost het een paar euro per kwartaal dus daar laat ik het niet voor. Tevens de kinderen bij geboorte meteen verzekerd, niet in geval van hun plotselinge overlijden (daar gaat niemand van uit immers) maar omdat ze dan wanneer ze de polis later overnemen meteen al een buffer hebben voor later en zelf nog maar een paar jaar premie hoeven te betalen. Overlijdensrisicoverzekering / levensverzekering met koophuis moeten afsluiten. Dit dekt een deel van de hypotheek zodat man minder kan gaan werken en er voor de kinderen kan zijn. Zijn verzekering dekt de volledige hypotheek zodat wij "goed" achterblijven. Lijkt misschien scheef verdeeld maar hij is kostwinner en ik ben thuisblijfmama. We passen mijn deel in de toekomst aan zodat hij evt eerder kan stoppen met werken als mij wat overkomt. We hebben wel degelijk nagedacht over de toekomst, in mijn mening moet je dat ook doen als er kinderen in het spel zijn. Ik wil hen niet met een grote financiële puinhoop achterlaten mochten beide ouders ineens wegvallen. Het enige wat wij nog moeten regelen is een voogd aanstellen, bedenk ik me net. Anders gaan de kinderen naar mijn ouders en die zijn op leeftijd. Geen ideaal plaatje.
Wij hebben een spaarrekening voor onze zoon en 1 voor ons samen. Van onze spaarrekening leven we...we kopen er een auto van, gaan op vakantie, maken tripjes, dus er staat niks vast voor het ‘wat als’ Als ik kom te overlijden redt mijn vriend het met mijn zoontje. Ik heb geen schulden die hij zou moeten afbetalen en ik heb een uitvaartverzekering Komen wij beide te overlijden dan is mijn moeder de eerste voogd en hij zal dus bij haar in huis komen wonen. Zij redt het financieel gezien ruim om voor mijn zoontje te zorgen. Vriend en ik zijn beide van vroeger in jeugd gewend om met bijna niks rond te komen, dus enige fluctuatie in inkomen kunnen we prima aan Daarom ervoor gekozen om lekker te leven en wel te sparen voor zoontje zodat hij, mocht hij dat willen/kunnen, zou kunnen studeren, een autootje kopen of een huisje inrichten.
Ik heb toentertijd inderdaad een uitvaartverzekering afgesloten voor mij en mijn kinderen omdat ik toen niet genoeg spaargeld meer had. Daarnaast zo’n verzekering die in mijn geval de helft van de hypotheek afloste zodat ze het huis snel zouden kunnen verkopen indien nodig. En een zilvervloot rekening geopend voor als ze zouden gaan studeren. Dan hadden ze in ieder geval een start. Als je in loondienst bent zou ik niet zo de behoefte hebben om een AO- verzekering af te sluiten, maar dat ben ik.
Stelt de hypotheekverstrekker de overlijdensrisicoverzekering niet verplicht? Want dat is meestal wel het geval. Verder zou ik toch nadenken over een uitvaartverzekering. Voor jou maar ook voor de kinderen. Want kun je op dit moment je kinderen de uitvaart geven die je wilt mocht hen iets overkomen? En kunnen je kinderen jouw uitvaart betalen?
Mijn ouders zeiden dat ook altijd trouwens, verkopen ze het huis maar. Tot ik ze er laatst toch maar even op wees dat het voor ons zou betekenen dat we minimaal 15000 even voor zouden moeten schieten mocht hun iets overkomen. Ze hebben het geld wel staan, maar daar kom je ook zo niet aan. Nu hebben ze het toch geregeld en dat vind ik wel een fijn idee.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt ook wel eens door werkgever aangeboden. Dat zou je kunnen navragen. Wij hebben ook een overlijdensrisicoverzekering zodat niemand zich daarmee bezig hoeft te houden. Ontzorgen vind ik heel belangrijk in een tijd van groot verdriet en het kost per maand niet veel.
Ik heb even gekeken voor een uitvaartverzekekering. Maar ik vind die nog best duur. Ik kom rond de 17 euro per maand uit. Is dan voor mij en mijn kinderen. Als ik dan hier lees 'een paar euro per kwartaal'. Lijkt me nogal een verschil?
Verzekeringen hebben wij wel. Overlijdensrisicoverzekering moest voor de hypotheek. Uitvaart hadden mijn ouders goed geregeld, ook toen ik 18 werd. Mijn man zijn ouders hadden dat niet en ik heb toen een verzekering afgesloten voor hem. Mijn kinderen heb ik allemaal binnen een half jaar na geboorte bijgeschreven. Je gaat er natuurlijk niet van uit dat je kind zomaar komt te overlijden, maar als dat wel gebeurt kan ik niet zoveel geld ophoesten. Voogd moeten we nog steeds vastleggen. Heel slecht, maar ik stel het steeds uit. Afgelopen jaar een financiële tegenslag gehad doordat ik werkloos werd, dus niet veel kunnen sparen, maar nu ziet onze spaarrekening er weer wat beter uit. En ik heb vanaf juli weer vaste uren (ben nu nog flexer) en kunnen dan hopelijk weer wat meer sparen). Voor de kinderen sparen we elke maand 50 euro per kind.
Wij hebben er wel voor gekozen om een uitvaartverzekering te nemen. Wij zien het gewoon als een verzekering wat belangrijk is net als een zorgverzekering. Heb je ook niet altijd nodig maar stel dat. Mijn vader is 6 jaar geleden overleden, ik was 21 jaar oud en nog aan het studeren. Stel dat hij geen verzekering had dan had ik mijn vader niet eens kunnen begraven, toen bestonden al die crowdfundings nog niet. Mijn zusjes waren toen 11 en 19 dus hadden ook geen rode cent. Weinig familie leden die konden inspringen financieel. Hij had niet verwacht op zijn 54ste te sterven maar die verzekering was wel erg handig.
Ik kom bij o.a yarden uit op 7.35 euro per maand voor 8 duizend euro verzekerd. Kinderen tot 21 jaar gratis meeverzekerd. Gewoon via website te vinden. En nee ik ben daar niet verzekerd dus heb er geen aandelen in was gewoon een voorbeeld. https://www.yarden.nl/stel-nu-uw-uitvaartverzekering-samen.htm#/birthdate=05-04-1991
Ik verzeker me voor dingen waarvan ik weet dat ik de gevolgen financieel niet kan dragen. Zo hebben wij geen uitvaartverzekering maar genoeg geld op de bank. Ook geen AOV maar als ik alleen kost winnaar zou zijn zoals in jouw geval zou ik het eens door laten tekenen die een financieel adviseur. Verder natuurlijk alle wettelijke verzekeringen, wa, ziektekosten, inboedel, opstal en brand. Maar daar houdt het eigenlijk wel mee op. Ik heb gekeken naar hoe groot mijn pensioengat is t.o.v. de verwachte kosten van levensonderhoud dan (huis antwoord, kinderen hopelijk van de loonlijst af ) en vindt dat geen probleem dus verzeker me niet bij. Geen extra weduwen en wezen pensioen. Misschien is een overlijdensrisico verzekering voor jou niet gek want dan komt het huis vrij bij overlijden en kunnen je kinderen er eventueel blijven wonen met hun voogd mocht jij jong komen te overlijden. En misschien even met een notaris gaan praten over hoe de situatie is als je kinderen minderjarige erfgenamen zijn van jou, of je ex man dan bewindvoerder wordt? Ik weet niet of je dat wilt, misschien kun je hier iemand voor aanwijzen.
Goeie tips, dankjewel. AOV ga ik inderdaad nog even nakijken. Ik heb al jaren een vast dienstverband. Dus als er echt iets is zou ik in de WIA terecht komen. Volgens mij moet ik daar nog een eind mee kunnen komen (is na 3 jaar 70% of zoiets). Alle andere verzekeringen zoals opstal, inboedel, aansprakelijkheid etc heb ik allemaal. Ben daar goed voor verzekerd (niet de goedkoopste). Wat pensioen betreft was mijn voornemen om dat door mn huis te doen. Als alles volgens plan loopt los ik dat af voor mijn pensioendatum. Ik kon volgens de adviseur nog een deel aflossingsvrij krijgen omdat de oude hypotheek deels aflossingsvrij is. Maar daar kies ik dus bewust niet voor zodat ik niet over 30 jaar alsnog met een schuld zit. Omdat mijn huis nu voor minder dan de waarde gefinancierd word is overlijdensrisico niet verplicht. Maar misschien wil ik dat inderdaad los afsluiten, zodat het gebruikt kan worden voor zowel uitvaart als andere zaken. Laatste punt ga ik mij zeker in verdiepen. Want dat wil ik inderdaad absoluut niet.
Wij hebben beide een uitvaart verzekering. Mijne kost iets van 9 euro per maand bij monuta. Ik heb bewust een verzekering die na 30 jaar stopt met betalen, ik had er eerst per ongeluk 1 die onbeperkt bleef lopen, dan betaal je je de blubber. Die van mn man wordt betaald door zn ouders. Hij heeft een levensverzekering, moest voor de hypotheek. Geen idee wat t kost, maar als hij overlijd is het huis afbetaald en van mij. Ik heb geen overlijdensverzekering, als ik overlijd heeft mijn man gewoon zijn zaak (ik zou ten eerste direct een baan moeten zoeken in een dergelijke tijd en daarbij is mijn inkomen nooit hoog genoeg voor de vaste lasten) Verder sparen we. Onze spaarrekening was na de verbouwing leegleegleeg, en we hebben even moeten knibbelen. Maar nu staat er alweer een ruim bedrag op. Zoontje heeft zn eigen, daar storten wij soms wat op, kbs gaat erop, soms storten familie leden er ook wat op. Die is voor later voor hem als hij de deur uit gaat of het wil gebruiken voor zn studie (al hoop ik die ook er nog bovenop te gaan betalen) Buiten dat hebben wij niks geregeld. Ja een testament zodat hij goed terecht komt als wij beide komen te overlijden.