Hoi allemaal, Heb altijd geroepen dat mijn kinderen met de pot mee gaan eten en ik geen aanpassingen zal gaan doen in ons eetpatroon. Oh.. wat blijkt de praktijk toch anders te zijn Niks extreems hoor, maar de laatste keer dat ik bami heb gemaakt is toch al heeel lang geleden.... Omdat mijn zoon in zo'n moeilijk eetfase zit, probeer ik dit niet te provoceren door hem iets nieuws voor te zetten. Zo eet ik dus al een jaar eigenlijk geen rijst meer en ook geen bami. iedere keer dat ik hem dit namelijk voorzette (een jaar geleden) moest hij er letterlijk van kokhalzen. Ik heb het toen niet voortgezet. Maar ik merk nu dat ons menu toch wel wat eenzijdig begint te worden, dus hoe pak ik dit aan? Moet ik hem meteen bami voorzetten, of hem toch iets vervangends aanbieden als hij niet wil? Of hem op zijn minst laten proeven? Of ermee wachten tot hij ouder is? Hoe doen jullie dit?
Bij echte nieuwe dingen zorgen we er voor dat we altijd nog wat achter de hand hebben. Als je wat eten over hebt van de dag er voor kun je wat nieuws er bij leggen.eet hij het nieuwe op dan krijgt hij meer, eet hij het niet heeft hij voldoende aan wat er van de vorige dag over was. Ik heb ergens gelezen dat je minstens 15 keer moet proeven om het echt te waarderen/lust. Wat lust hij toe nu toe misschien kunnen we nog ideeen aandragen
Nou ja, hij eet vooral: - wortel - komkommer - soms een klein bloemkoolroosje - gekookte/gebakken aardappels - knakworstjes - pasta met rooie saus (en dan uiteraard zonder identificeerbare stukjes) Brood en beleg enzo gaat er wel in. Eiergerechten ook goed. Vlees wil hij nauwelijks (ja, knakworstjes en boterhamworst en cervelaat ( thats it). Ik probeer hem nu altijd in ieder geval iets te laten proeven maar moet hem dan wel paaien met een ijsje, want alleen voor mij doet hij het niet haha
Wij proberen onze dochter altijd wat te late b proeven van ons eten en ik maak soms voor haar wat anders of ze krijgt een keer een potje. Hier dus heel wisselend. Maar ik kook vaak al 2 porties want ml lust maar weinig groenten en dat zijn over het algemeen juist diegene die ik dan net weer nirt lekker vind.
Ik zorg dan gewoon dat ik in de maaltijd dingen heb zitten die ze lust. Dus toen ik nog een keertje rijst probeerde, die maken met wortel, broccoli en kip, wat ze allemaal lust. Dan kon ze sowieso die maaltijd eten, maar wel ongeveer hetzelfde als wat wij aten. En sowieso verplicht proeven van het nieuwe product, en dan kon ze beslissen of ze meer wou of niet.
Mijn dochter heeft dat met penne, kokhalst ze elke keer van. Normaal aten we het vaak, nu bijna nooit meer. Als we het wel eten, dan hoeft ze van mij niet te proeven en zorg ik dat ik wortels heb (eet ze heel graag). Maar alle andere dingen moet ze wel proeven, eet ze er verder niet van, dan niet. We besteden er weinig aandacht aan en ze krijgt dan wel een toetje. Ik moet zeggen dat ze steeds beter gaat eten, waarschijnlijk omdat we niet moeilijk doen. Iets vervangend aanbieden zou ik niet elke keer doen, zo leert hij niet met de pot mee eten. En geef niet teveel en te laat tussendoortjes.
Wij hebben nooit alternatieven aangeboden en proeven hoort er gewoon wat ons betreft bij. Hier moeten ze tot een jaar of 5 het aantal hapjes proeven zo oud als ze zijn en dat gaat eigenlijk wel ok. Een keer niet, dan 's ochtends weer ontbijt, dat is ook geen drama. Bij iets wat ze echt niet lekker vinden wil ik soms een 2e groente of restje van de dag ervoor warmen. Ik weet niet hoe ik het zou aanpakken bij een peuter die maar zo weinig eet. Waarschijnlijk wat rigoureus, want alleen wortel, komkommer, af en toe bloemkool, aardappelen en knakworst of rode saus op deze leeftijd dat zou ik toch echt wel anders willen zien. Samen iets uitzoeken in de winkel, het samen klaarmaken, de presentatie wat opleuken e.d.? Eerst zoveel hapjes sperzieboon en dan wortel/komkommer die hij lekkerder vindt? Wij maken er soms ook een spelletje van: we nemen een hapje van iets roods, zoek een rondje en eet die op, een hap van iets groens, een vierkantje, oh wat wil jij nu voor vorm/kleur opeten?, etc. etc. Dan gaat het soms van niet willen proberen, naar rap veel eten
Wij doen daar niks speciaals voor, eigenlijk. De meeste dagen eten we dingen die de kinderen (ook) lusten. Misschien 1 of hooguit 2 keer per week eten we een maaltijd waarvan ze delen niet lekker vinden. We stimuleren dan wel, maar dwingen niet. Als ze een paar hapjes nemen, zijn we tevreden. En voor de rest eten ze dan maar de delen van de maaltijd die ze wel lusten. We maken niks anders. Ik geloof persoonlijk dat je daardoor een grotere kans hebt dat je een moeilijke eter 'kweekt'. Waarom zou je iets nieuws proberen, als er een alternatief staat waarvan je zeker weet dat je het in 1x lust? Kinderen krijgen er echt niks van als ze een avond wat minder eten. Nou ja, ze krijgen wel iets: trek! Dat is denk ik eerder een stimulans om toch eens wat anders te eten. Onze beide kinderen hebben periodes (gehad) dat ze weken of maanden wat meer kieskeurig waren. Dan aten ze een avond in de week 'kale' pasta, zonder saus. Of ze aten alleen vlees en aardappelen, maar geen groenten. We zorgden er wel voor dat ze hun vitamines en vezels op een ander moment weer binnen kregen. Een heel enkele keer maakten we bijvoorbeeld wel twee groentes klaar. Eén waarvan we wisten dat ze die echt niet lusten en één die ze ooit wel aten, maar nou liever niet meer eten. Dan konden ze kiezen en zo gingen ze dan toch in ieder geval die ene groente weer eten. Soms helpt het ook een poosje flexibel te zijn in de manier waarop. Onze oudste lustte geen sla, geen enkele sla. Het had eigenlijk geen zin om dat op zijn bord te leggen. Maar als we heb gewoon uit de bak lieten pitsen, at hij wel wat stukjes ijsbergsla. Dus zo hebben we dat een tijdje laten begaan. Nu eet hij gewoon normaal ijsbergsla en pakt hij groene sla ook weer wat makkelijker. En dan zijn er ineens weer periodes dat ze 'zomaar' dingen lusten. Dan denk je er doorheen te zijn... Totdat er ineens weer allerlei dingen zijn die tòch niet goed zijn. Komen we ook wel weer doorheen.
Oh ja, onze beide kinderen hebben een broertje dood aan het woord 'proeven'. Zodra ze iets moeten 'proeven', weten ze bij voorbaat al dat het niet lekker is. Op de één of andere manier werkt de zin "Ik wil dat je drie hapjes eet." bij ons 100x beter dan "Ik wil dat je 3 hapjes proeft." En verder leggen we er echt geen nadruk op. Eet je wel en vind je het lekker? Fijn joh! Eet je niet? Ook prima.
Gewoon klaar maken, als je het niet maakt eet hij het sowieso niet Wat ze eten, eten ze. Een dagje minder eten geeft echt niet.
Samen koken doen we altijd, heeft helaas geen effect. Spilletje ervan maken ook niet, want er komt altijd een moment van het in de mond stoppen en dan is het toch altijd weer drama. Hij moet van mij altijd een bepaald aantal happen proeven en dan krijgt hij een toetje. Als hij niet wil, eet hij niks. Ik ben daar ook niet zo moeikijk in. Dan heeft hij de dag erna wel honger. Bovendien eet en drinkt hij verder genoeg: fruit, bruinbrood, zuivel enz. Dus die vitaminen krijgt hij wel binnen hoor. Mijn vraag is dan ook meer hoe ik dit moet doen vanuit de huidige situtje (hem aan iets nieuws laten wennen), Door gewoon meteen van hem te verwachten dat hij het eet, of in stapjes (1hapje proeven) of toch een alternatief aabieden als hij het niet wil eten?
Gewoon voorzetten en dan zie je wel wat en of hij het eet. Eet hij het niet, dan niet. Maar proberen mag je wel verwachten. Niet zo moeilijk doen
Gewoon neerzetten, eet smakelijk zeggen en gaan eten. Wat ik wel deed als hij een paar dagen slecht gegeten had was iets eten wat hij 9 van de 10 keer wel at, maar heb nooit aan alternatieven gedaan....zoontje is ook regelmatig zonder avondeten naar bed gegaan. Nu begint ie vaak vooraf al te schreeuwen 'ieuw dat lust ik niet' maar eet altijd wel en er moet nu ook sowieso geproefd worden.
Sowieso niet elke keer een alternatief aanbieden en niet teveel aandacht aan besteden. Eet hij niet, dan niet. Toetje niet als beloning of straf gebruiken, maar ook weer niet extra geven als hij bv geen warm eet. En zeggen dat hij wel moet proeven, maar dat kan je ook moeilijk dwingen. Loslaten en consequent zijn .
wij hebben twee kinderen en vind ik wel makkelijker omdat je niet zo snel met twee kinderen rekening gaat houden, met 1 sluipt dat er sneller in, dus ik begrijp je wel hoor. wij koken ook dingen die ze niet lekker vinden maar houden er wel wat rekening mee. bv bij rijst en bami (wat vooral de oudste iets minder lekker vindt), nemen we bij haar uit de pan een stukje met wat minder groenten. we geven sowieso vaak voor de tv al wat knabbelgroenten tijdens het koken dus dat heeft ze dan wel al genoeg binnen. verder doen we als ze iets echt niet lekker vinden er een beetje appelmoes overeen, daar vind ik niks mis mee. en verder proberen we ze met een gesprekje wat af te leiden (vooral dingen vragen waar ze over na moeten denken en antwoord geven zoals goh dat was leuk vanmiddag in de speeltuin he, wie kwamen we ook alweer tegen?) oja, met agv beginnen we altijd met de groenten (tenminste de kinderen) en als ze daarvan genoeg hebben zetten we de aard en vlees op tafel. werkt echt goed. succes!
Als ik een nieuw/apart gerecht introduceer, waarvan ik bijna zeker weet dat mijn peuter argwaan krijgt, zet ik altijd heel nonchalant wat schaaltjes fruit/paprika/komkommer op tafel. Ik laat hem vooral niet merken dat die schaaltjes stiekem speciaal voor hem daar staan, als alternatief. Ik wil niet dat hij denkt dat hij zomaar iets anders krijgt als hij iets niet lust. Dit werkt wel als een trein overigens. Hij eet gezellig van de schaaltjes en krijgt wat vitaminen binnen en wij eten het "echte" gerecht. Zolang het gezellig aan tafel is vind ik het vaak al best.
Hier eten we vaak 2 soorten groentes of idd rauwkost op tafel. Rijst houden ze beide niet van en samengestelde maaltijden vinden ze ook niks. Dus dan mogen ze best pasta met losse groentes. Kids beginnen nu vanzelf meer te proeven en ze weten dat ze iig wat groente moeten eten.
Je moet zelf het goede voorbeeld geven, dus vooral rijst en bami eten als je dat wilt. Dl eet tegenwoordig rauwkost, omdat ik dat doe. We geven haar wel soms keuze: wil je ook biefstuk of liever gehaktballetje uit de vriezer? Wil je rijst of couscous? - dingen die we makkelijk kunnen maken.
Ik heb ook heel vaak rauwkost op tafel staan. Zodra hij zijn portie tomaat/komkommer op heeft en zegt dat hij nog meer wil geef ik aan dat hij eerst 2 hapjes van het 'echte' eten moet nemen en dat hij daarna nog meer rauwkost krijgt. Werkt ook met kroepoek en appelmoes. Neemt hij die hapjes niet, dan ook niks meer wat hij lekker vindt. En inderdaad het woordje 'proeven' valt nooit heel goed, gewoon het woordje eten dus
Ik heb nooit wat anders gegeven eigenlijk, tenzij we bijvoorbeeld wraps aten of shoarma dan wel. Mijn dochter weigerde eigenlijk bijna alles en deed over alles moeilijk. Maar nu, eet ze alles! Ik ben wat strenger gaan optreden toen ze 3,5 was. Toen moest ze van mij alles proeven. Lekker? Dan eet je meer, niet lekker? Misschien de volgende keer wel. Nu proeft ze eigenlijk alles zonder problemen en eet ze het 9 van de 10x ook op. Ik zou dus lekker eten maken waar je zin in hebt. en het hem laten proeven. Als die t lekker vind meer laten eten en zo niet goed dat die geproefd heeft en misschien vind die het de volgende x wel lekker.