Ik blijft het heel jammer vinden dat je niet gewoon zegt om welk medicijn het gaat. Wellicht namelijk dat wij dan zeggen ooooo dat wordt hier ook al zo vaak daarom gebruikt. En ik sluit me aan bij @MadeInUSA in Nl schrijven we zeker offlabel voor maar dat is dan wel overwogen etc. En niet alleen omdat een pt erom vraagt er is namelijk heel veel offlabel gebruik.
Dat off-label gebruik levert ook ontzettend veel data op. Op een gegeven moment zijn al die klinische studies niet meer nodig om het geregistreerd te krijgen voor die indicatie: dan heeft het gebruik in de praktijk al voldoende bewezen dat het werkt en geen grote bijwerkingen kent. Maar dan heb je het dus over gecontroleerde off-label gebruik, zoals opgenomen in richtlijnen.
Zo werkt het niet om medicatie geregistreerd te krijgen, dat moet echt met data en goede studie. Anders kan je nooit kijken of iets significant is, want n=1 zegt namelijk helemaal niks op een populatie. Medicatie gaat namelijk al z’n werk doen met heel veel soorten als de gebruiker vertrouwen heeft in a het middel en b de voorschrijver.
Ik weet behoorlijk veel van medicijnregistratie. Deze optie heet 'well-established use'. Voorwaarden zijn 10 jaar gebruik in de praktijk en opgenomen in richtlijnen.
Ja alleen vaak voordat het überhaupt in een richtlijn komt zijn er klinische studies geweest anders haalt het vaak een richtlijn niet namelijk.
?? Als ik zeg waarom het gaat, herkennen meelezers me wellicht. M'n hele familie en sommige vrienden weten dat ik het neem. Bovendien weet ik 100% zeker dat dit medicijn in Nederland hier nu niet voor gebruikt wordt. Een van mn oude vriendinnetjes in NL werkt bij een huizenartsenpraktijk. Dus via haar hoor ik ook wel eens wat . Helaas is deze huisarts wel een oude man van de oude stempel. Wat betreft off-label gebruik en officiele goedkeuring, veel off-label gebruik leidt ook weer tot data die kan worden gebruikt in eventuele latere studies. Zo heb ik ook goedkeuring gegeven dat mijn data eventueel op deze manier (anoniem) gebruikt mag worden.