Maar als de broer het geld zelf niet nodig heeft, kan het voor hem juist ook gunstig zijn om de hypotheekverlener te zijn. Als hij direct uitgekocht wordt, heeft hij een smak geld dat momenteel niets opbrengt op een spaarrekening, terwijl hij met de hypotheek gewoon hypotheekrente krijgt van zijn zus (naast afbetaling natuurlijk). Het is gewoon belangrijk om alles goed op papier te laten zetten, zodat je geen problemen krijgt als er wel wat mis zou lopen in de toekomst.
Maar als het huis al is afbetaald hoef je toch alleen een 'hypotheek' te nemen voor het deel van je broer?
Juist niet. De broer is dan de bank (voor zijn deel van de erfenis dus maximaal de helft van de waarde van het huis) De broer is daarmee dus ook altijd de eerste schuldeiser. Komt TS in de problemen vervalt het huis dus aan de broer. In zn contract bij de notaris staat onder andere ook dat je het huis niet nog een keer kunt verhypotheken Een andere schuldeiser kan er dus niet zijn met het huis als onderpand.
Ja en de erfbelasting allicht, die zal ook niet misselijk zijn (over de helft taxatiewaarde (of reken voor nu even WOZ), daar dan de belasting over. Denk dat je t stuk voor kosten koper allicht mee kan financieren (soort verkapt) als je niet de hele "financiele waarde" van je erfenis in wilt zetten. En die tweede hypotheek zal opgenomen moeten worden in de nieuwe hypotheek. Stel huis is 250.000 tweede hypotheek is 10.000 erfenis is dan 240.000/2. Je hebt dan 120.000 nodig voor uitkopen broer, en nog 10.000 nodig voor die tweede hypotheek te vereffene. (wat dan weer unfair lijkt omdat je dus in elk geval 130.000 nodig hebt om m vrij te spelen (2x130.000 =260.000, maar de bank heeft m dan nog voor 10.000). Dan komt er nog erfbelasting voor jouw deel bij dus dat moet je (al of niet eigen middelen het toelaten) er nog bijplussen. Niet erg veel ervaring mee maar er waren vroeger creatieve constructies.(uitgesteld schenken bij leven bijv. was vroeger in elk geval een truc maar dat moest wel bij leven op papier staan bij de notaris). Nu nog een schenking inbrengen voor aankoop eerste woning zal niet meer lukken (had weer 50k gescheeld) daar komt ook wat papierwerk bij, maar goed allicht weet de notaris iets wat jij nog niet weet. Als hij zo secuur was in alles uitzoeken en regelen kan je er redelijkerwijs van uitgaan dat dit bij 1 kantoor ligt mochten er nog konijntjes uit hoge hoeden komen weten ze dat daar. Ik hoop dat het allemaal lukt TS! Zou fijn zijn, zeker als je het zelf ziet zitten.
Het deel van de waarde van het huis gaat bij de broer ook direct in box 3 dus dat argument klopt niet. Cashn geld of de waarde van een huis staan allebei in box 3, financieel maakt het voor de broer niet uit. Sterker nog, hij kan beter het cash geld beleggen, dan rendeert het meer dan dat beetje hypotheekrente dat hij er op vangt van zijn zus. Dat is de zakelijke kant. Als hij zijn zus wel helpen is dat natuurlijk mooi, maar financieel schiet hij er bij in. En ik probeer altijd te vermijden om zaken te doen binnen de familie, daar komt vaak gedonder van.
Maar broer zou dan toch ook mee moeten betalen aan die 2e hypotheek van 10.000? Anders zou broer meer erven (namelijk niet de 'schuld')
Ja dat is even de "middernacht bleep" vandaar dat ik t ook als "unfair" bestempelde. Ik had m daar al gesaldeerd. Maar ff per stap zonder salderen (allicht nog een ander helderder lampje die het logischer kan laten lijken) Beiden erven 125.000 Beiden hebben lasten 5000 (2e hyp) Tot zo ver is t simpel. Uitkoop broer, 125.000 Hypotheek zus: 125.00 (uitkoop broer) Broer krijgt rekening: 5.000 (schuld) Zus krijgt rekening: 5000 Per saldo broer op rekening: 120.000 (die schuld moet betaald worden anders krijg je je erfenisdeel niet vrij) Zus hypotheek: 125.000 + evt. financieren van 2e hypotheek (deel), kom je nog steeds op 130.000. Ik weet niet, voor mij ziet het er nog steeds krom uit. Pot met geld verdelen zou makkelijker als rekenvoorbeeld zijn. (250.000-10.000)/2=120.000 Het is nog steeds nacht, dat zal het zijn. net dat oude reken raadseltje "waar blijft die laatste euro". Hypotheekverstrekker en notaris zijn vakgebieden die ik over kan slaan met 1 rekensom
Ik denk dat je het los van elkaar moet zien. Het erven is al een feit, beide de helft. Het kopen daarna is een keuze. Die keuze kunnen beide partijen dan volledig achter staan, maar staat in princiepe los van het erven. Aan het kopen van een woning zijn nou eenmaal kosten verbonden en die komen voor rekening van de koper.