Misschien mensen hier die bij de belastingdienst werken of er ervaring mee hebben? Ik ben er van grote zakelijke kosten goed op bedacht dat we die van de rekening betalen die op naam van de gastouderopvang staat en dus opvoeren bij de belasting. Maar na een vergadering bij het gastouderbureau ben ik er weer achter gekomen dat ik echt meer met mn boodschappen moet doen. Er eten 3 dagen per week 6 kindjes extra mee. Dus wij willen de boodschappen ook deels gaan opvoeren. Ouders betalen een hogere uurprijs als ze geen eten meegeven, maar dan kun je blijkbaar alsnog de kosten opvoeren. Maar wat is nu duidelijker/makkelijker zodat we er het minste gezeur mee krijgen bij een controle. - de boodschappen geheel van de opvang rekening betalen en de dingen die we niet opvoeren (alcohol, hapjes, onderdelen van de warme maaltijd) opvoeren als prive opname - of voor alles wat we willen opvoeren: groente, fruit brood, beleg etc apart een online bestelling doen en die laten bezorgen. En mogen de bezorgkosten dan ook opgevoerd worden?
Ik zou de tweede optie doen, is meest makkelijk en overzichtelijk. Bezorgkosten zijn dan ook aftrekbaar. Optie 1 is niet fout hoor maar wel bewerkelijker.
Ik zou idd het eten en drinken voor de opvang apart kopen/bestellen. En dan betalen vanaf je zakelijke rekening, facturen goed bewaren als onderbouwing. Dat is voor jezelf makkelijker omdat je dan niet elke bon moet splitsen en richting de belastingdienst ook veel overzichtelijker.
voordeel van de laatste optie is dat je het op een zakelijke account kan doen en je dan ook direct de factuurtjes online kunt downloaden voor in je boekhouding. Bij optie 1 zul je met een highlighter oid je boodschappen moeten splitsen. In dat geval maakt het niet uit van welke rekening je de boodschappen betaald. Doe je het met de privé rekening gaat de bon in de boekhouding als privé betaling en doe je hem zakelijk gaat de bon in de boekhouding met een deel privé onttrekkingen (de boodschappen die niet voor de opvang zijn). Je kunt ook nog in de winkel de boodschappen voor de opvang apart afrekenen van je normale boodschappen, dan hoef je geen bon te splitsen.
Mijn boekhouder houd de prijzen van de nibud aan omdat het volgens haar niet te doen is om alles apart te houden.
Wij betaalden onze ouder een bedrag van de nibud dus dat zou je als kosten kunnen opvoeren. Deze site legt het volgens mij ook goed uit https://www.dekroon-gastouder.nl/belastingtips/3-overzicht-fiscaal-aftrekbare-kosten/3-1-eten-drinken/ Bedragen per maaltijd kun je hier vinden https://www.nibud.nl/onderwerpen/uitgaven/huishoudelijke-uitgaven/ Je zou even kunnen kijken of dat je kosten dekt.
Deze optie ken ik ook. Sowieso zijn deze nibud prijzen niet merr kostendekkend, maar ik wil het eigenlijk niet nog apart met de ouders gaan verrekenen.
Het is ook lastig hoor, want je eet zelf ook van het fruit e.d. Maar goed, ook de belastingdienst weet niet exact wat ik eet of mijn kinderen, net zo goed als dat ik dat zelf niet precies in kan schatten. De ouders betalen hier een totaalprijs waar ook de gob kosten inzitten, en ik wil eigenlijk niet de maaltijden los gaan verrekenen.
Geen antwoord op je vraag, maar onze gastouder kocht alles voor de opvang los destijds. Ze bestelde 1x pw alles wat ze voor de opvang nodig had, zodat ze de bonnen voor de belastingdienst had.
Kijk daar mee uit, mag niet nml. Ik vind het ook lastig, want om nu bijv 2 kuipjes boter en 2 potten jam in je koelkast te zetten. Is 1 onhandig en 2 mijn huisgenoten gaan dat 100% zeker niet doen.
De Nibud bedragen gebruiken, alleen de bonnen mogen. En én ouders laten betalen én bonnen aftrekken ook niet denk ik, tijdens een controle zullen ze dat niet accepteren. Ik streep aan op de kassa bonnen wat zakelijk is en dat bedrag zet ik in een excl bestand. Bijv elke week brood en 2 a 2,5 brood is opvang.
Jij doet de boodschappen dus tegelijk met je eigen boodschappen? En dan met strepen idd. Is er een speciale reden waarom je de opvangspullen niet helemaal apart doet en laat bezorgen bv? Of nooit bij stil gestaan? Ik probeer even verschillende ervaringen te polsen om te kijken wat wij het handigst vinden. Ik sprak gisteravond nl 3 collega's en die deden het alledrie anders 1 zoals jij 2 staat met 2 verschillende karren bij de winkel en rekent 2x af 3 die laat het spul voor de opvang los bezorgen. Dat is in wezen hetzelfde als optie 2, alleen dan makkelijker
Juist als je de ouders laat betalen moet je ook de kosten aftrekken. Je geeft de inkomsten aan en trekt de bijbehorende kosten af. Anders moet je belasting betalen over winst die je niet maakt. Met het aftrekken van mibudbedragen zou ik ook voorzichtig zijn. Prima als je die bedragen hanteert om door te berekenen aan de ouders (wel opletten of ze kostendekkend zijn anders lever je erop in), maar neem wel de echte kosten mee in je aangifte.
Ja dat eerste hoorde ik dus ook. Ook als je een inclusief prijs rekent qua eten en drinken dan moet je de kosten aftrekken, dat klopt dus inderdaad.
ik gebruik ook altijd nibud om aan te houden vind het anders ook echt niet te doen. tot nu toe nooit problemen mee gehad bewaar ook geen bonnen van al het eten.
Ik ga er vanuit dat dit wel mag want dit doen vele andere boekhouders ook. Onze boekhouder heeft veel gastouders in dr bestand en ze doet dit al jaren zo. Als het niet op deze manier zou mogen dan was dat wel bekend bij een boekhouder.
Dat nibud verhaal is wel leuk maar je moet wel alle bonnen bewaren als onderbouwing van je kosten. Controle hangt erg van de inspecteur af, een is makkelijker dan een ander.