Onze dochter van 9 weken lijkt met name 's avonds veel krampjes te hebben: hard huilen en overstrekken na een voeding. Het wordt vaak minder door te boeren of poepen. De afgelopen avonden krijgt ze al last tijdens een voeding. Ze wil dan verder drinken, maar laat steeds los om te huilen, drinkt dan weer even etc. Daarnaast heeft ze nu een paar dagen groene ontlasting en oogt ze iets minder tevreden dan anders. Hoort dit allemaal bij de krampjes? Ik weet dat groene poep te maken kan hebben met te veel (voor)melk. Ik laat haar drinken van een borst tot ze genoeg heeft gehad, verschoon dan haar luier en geef dan nog een toetje van de andere borst. Niet wisselen van borst lijkt me ook weer niet goed voor m'n productie... En dan het tweede punt. Dit hangt weer samen met de krampjes. We proberen haar na de avondvoeding (die is meestal rond 19:00/20:00) naar bed te brengen met een ritueeltje (voeding, luier, slaapzakje, "boekje", muziekje), maar doordat ze dan zo lang last heeft van krampjes werkt het niet. Ze wordt niet rustig genoeg om zelf in slaap te vallen in bed. Na de voeding van 22:30/23:00 lukt dit wel. Ze valt dan moe maar wakker in slaap met speen. Misschien doordat wij dan ook naar bed gaan (ze slaapt op onze kamer)? Hoe pakken jullie het naar bed brengen aan met krampjes 's avonds? Of heeft het vroege naar bed brengen pas zin als die over zijn? Als we het niet doen, slaapt ze tegen ons aan/in onze armen terwijl wij op de bank tv kijken/boek lezen. Alvast bedankt voor jullie advies!
Met krampjes naar bed brengen werkt niet. Hou haar lekker bij je tot de krampjes over zijn. Gebruik je ook iets tegen de krampjes? Hier waren we groot fan van Infacol, dat hielp echt en kon gelijk merken wanneer we het een keer vergeten waren. Na een maand of 3 was het niet meer nodig. Over je vraag m.b.t. het drinken en de ontlasting, dat weet ik zo niet. Misschien kan je een lactatiekundige vragen, wie weet heeft die nog tips. Goed laten boeren dus. Desnoods na 5 min al. Hier brachten we dochter met een week of 7 's avonds naar bed. In het begin was het vaak huilen en nam ik haar weer bij me. Na de fles van 23.00 uur ging ze meestal wel lekker slapen. Maar ik bleef volhouden. Soms sliep ze dan wel ineens 's avonds en langzamerhand werden dat steeds meer avonden. Ik liet haar ook rustig pruttelen in bed maar nooit huilen. Toen ze ietsje ouder was werkte het alleen als ik haar in slaap wiegde en dan kon ik haar wegleggen. Als dat werkt, doen. Later ging ik dan wiegen en dan voordat ze helemaal vertrokken was wegleggen. Ze is een goede slaper en slaapt zelf in nu.
Het klinkt wel een beetje als veel melk, je zou inderdaad eens kunnen overleggen met een lactatiekundige. Hoelang duurt een voeding en hoelang daarvan is echt effectief drinken? Ik heb vanaf het begin flinke productie en melk stroomt erg hard. Ik voed al vanaf de kraamweek maar 1 borst per keer, soms zelfs 2 voedingen na mekaar dezelfde om wat te remmen (blokvoeden). Zoon had erg veel last van krampjes de eerste tijd, soms ook groeme ontlasting, regelmatig spugen, erg hard groeien, verslikken tijdens drinken. Met 6 weken begon hij met onderscheid maken tussen melk willen en zuigbehoefte, speentje gegeven en vanaf toen is het heel veel beter gegaan. Hij kreeg in 5 min ofzo al genoeg melk en had dan nog zuigbehoefte. Je kan als je dochter genoeg groeit en dergelijke eens speentje geven na loslaten, kijken of ze daarmee tevreden is. Hier gaf hij duidelijk aan als hij nog meer melk wou. Als je productie ruim is kan 1 borst prima. Maar dat geld dan als je je herkent in mijn verhaal, groene ontlasting kan volgens mij ook bij juist te weinig melk. O en slapen heeft hij de eerste tijd heel vaak in onze armen gedaan, daarna eventueel wegleggen. Maar met krampjes wegleggen werkte inderdaad echt niet...
Mijn zoontje is nu tien weken tot een week geleden had hij 's avonds vaak krampjes en was hij bij ons beneden. De krampjes werden langzaamaan minder en sinds een werk ongeveer krijgt hij boven nog een laatste keer de borst nadat ik zijn grote broer naar bed heb gebracht. En dan gaat hij zijn bedje in en hebben wij de avond voor onszelf. Met krampjes was dit echt geen optie, maar ineens merkte ik dat hij er klaar voor was.
Dank voor jullie reacties. Soms drinkt ze 20 min aan een borst, soms maar 5 min. Als ze lang drinkt, is het vaak ook zuigbehoefte aan het eind denk ik. Gisteravond wilde ze wel een uur of zo aan de borst, maar niet effectief... Ik heb een keer een lactatiekundig advies gehad in de eerste weken en die vrouw zei dat het prima is als ze met zuigbehoefte aan de borst blijft. Maar ik neem aan dat dat de productie meer stimuleert dan als ze kort en effectief drinkt? Zo ja, dan kan ik proberen weer wat "strenger" te zijn en haar loskoppelen als ze niet meer effectief drinkt. Evt. speen geven. Ze krijgt al vrij vaak een speen omdat ze daar rustig van wordt, in de box bijv. Misschien toch weer een lactatiekundige inschakelen ook... Ze spuugt af en toe, geeft wel vaak mondjes terug, groeit hard (1 kg per mnd tot nu toe), verslikt zich soms en heeft dus veel krampjes. Misschien dus overproductie dan. Staat je andere borst niet op springen als je er steeds maar een geeft per voeding? Ik denk dat we met naar bed brengen maar wat meer moeten aanvoelen of ze daar behoefte heeft per avond. Zo niet, dan blijft ze bij ons op de bank. Kunnen babies hier alleen niet te gewend aan raken en dat ze dan straks alleen maar na de late voeding naar bed willen?
Zelf ben ik van mening dat een baby moet leren om in een eigen bedje in te slapen. Hier ging dat met periodes dat we haar weg legden en dan lag ze wakker nog een tijd te pruttelen en ging ze vervolgens slapen en er waren perioden dat ze zelf niet ging slapen en dan wiegden we haar in slaap. Je vindt je weg er wel in. Maar nogmaals, wegleggen met kramp heeft geen zin. Als jij darmkrampen hebt kan je ook niet slapen en je kindje heeft je troost nodig. Pas als dat over is kan je 's avonds een bedtijd introduceren. Lactatiekundige zou ik gewoon eens bellen. Je bent nu wat weken verder en het advies wat ze toen gaf hoeft nu niet meer te werken. De situatie is veranderd, je kindje heeft waarschijnlijk geleerd effectiever te drinken en jouw productie is goed op gang. Omdat ze nu last heeft van kramp is het goed om nog eens te kijken naar wat handig is in jullie situatie nu.
Hier zijn we hem inderdaad pas 's avonds in bed gaan leggen toen de krampjes voorbij waren. Als hij na de voeding rustig was legden we hem in bed. Soms lukt het en soms niet, dan ging hij weer lekker mee naar beneden. Of hij sliep maar 3 kwartier en dan begonnen bv. nog de krampjes. Ik denk niet dat je je kindje daar nu al mee kan verwennen hoor, met 's avonds beneden zijn. 's Nachts slaapt ze toch prima? Dus je kan er in mijn ogen vanuit gaan dat ze zich niet zo prettig voelt en liever bij jullie is.