Ik kwam gewoon in aanmerking voor thuiszorg, maar vanwege het inkomen van mijn man was de eigen bijdrage zo belachelijk hoog dat we dat niet hebben doorgezet. Heeft niks met eventueel aanwezige mantelzorg te maken maar met de indicatie.
Ik heb respect voor moeders die proberen een goed evenwicht te vinden in het geluk van het kind en van zichzelf. Respect voor de moeder die een ander ook het licht in de ogen gunt en die niet continue loopt te klagen hoe slecht ze het wel niet heeft. Respect voor de moeders die niet alleen zichzelf maar ook de ander in waarde laat. Die inziet dat, of je nou moet of wilt thuisblijven of werken, je er het beste van moet zien te maken. En dat het zeker niet gaat werken om je druk te maken over zaken als 'hoe eerlijk is het dat de werkende moeder gebruik kan maken van de opvang tijdens haar zwangerschapsverlof!'. Gemakshalve waarschijnlijk even vergetend dat er, ondanks dat er een flink bedrag vergoed wordt, door de werkende ouders alsnog een paar honderd euro per maand (1 kind) betaald moet worden. Maand in maand uit. Ongeacht of je kind wel of niet heen gaat (omdat je kind ook wel eens vakantie heeft, omdat je hem/haar ook wel eens laat logeren, thuis houdt omdat het ziek is, niet naar het KDV kan omdat deze sluit tijdens Koninginnedag etc etc). Ongeacht het feit dat velen de 10.5/ 11 uur per dag die betaald moet worden niet gebruiken. Want als je al die uren bij elkaar op telt dan heb je je eigen verlof er al lang en breed weer uit. Daarnaast betaald de werkende moeder ook gewoon nog belasting. Wat dat betreft krijgen we dus niks extra. We krijgen gewoon een stukje terug van wat de werkende moeder al heeft moeten betalen en de thuisblijfmoeder niet...... Dus als je puur naar het kostenplaatje kijkt betaald een thuisblijfmoeder echt niet meer als zij tijdelijk opvang nodig heeft en wel de volle pond moet betalen! Zo, dat zat me schijnbaar hoger dan verwacht . Verder C'est la Vie meiden! Geniet volop! Of je nou wel of niet werkt, niemand is beter dan de ander...! x Kweenie
de pijn zit hem in dat als jij het hard hulp nodig hebt, het er vaak niet is. het is niet zo zeer dat de werkende moeder het wel heeft de kinderopvangtoeslag, het is meer dat als jij lichamelijk (tijdelijk ) niet of verminderd voor je kind kan zorgen, je een partner heb en mensen om je heen je op veel plaatsen in ned. het toch echt zelf mag opknappen en dat is wat tegen je gevoel in druist. En komop ik ken weinig gezinnen waarbij 1 ouders normaal thuis is die even vanuit het niets 3 dagen kinderopvang voor bijv. 2 kids het volle pond kunnen betalen (= gem. tussen de 1200-1500 euro p.m. extra dan) want de kinderen hebben 7 dagen per week zorg nodig als jij het niet kan heb je ook voor 7 dagen iemand anders nodig. dus weekend is voor papa, 1 dag die, 1 dag die en dan zijn er nog 3 dagen over.. dit is in mijn ogen gewoon een fout in de wet en daar mag best een wat aandacht aan besteed worden. dat de ene het wel lukt en de ander niet is afhankelijk van de plek waar je woont, de gemeente is nl. degene die het wmo regelt, die indicaties geeft en bij veel gemeente houd de hele aanvraag al op als je een gezonde partner hebt. dat die ook moet weken en dan niet voor de kinderen kan zorgen is niet van belang, dan neemt hij maar onbetaald verlof.. ja echt zo gezegd.. alsof dat gaat 1 jaar lang , dat we dan nog rond kunnen komen. dat is waar zieke mama's tegenaan lopen, geen financiele hulp en een beetje hulp bij het overnemen van het huishouden, wat ze wel Willen draaien maar gewoon niet Kunnen. Dat is al moeilijk genoeg het niet kunnen + pijn+ zorgen.. dan kunnen ze best de regels voor wmo zo maken dat er in ieder geval een persoonlijk gesprek volgt om te bepalen of iemand het wel tijdelijk nodig heeft of niet..bijv.
Hier in B is het verplicht om je kind dan ook te brengen. 't Is niet omdat jij verlof hebt, dat je kindje dan zomaar van het kdv kan blijven. Toen zoonlief nog naar de onthaalouder ging heb ik daar een opmerking over gekregen en werd zijn opvangplan herbekeken indien het nog voorviel. Nou, als werkende ouder heb je dan geen keuze... En voor de rest ga ik me niet in de discussie mengen
Heb alleen beginpost gelezen ik denk als je fulltime werkt, je huishouden wel minder is als iemand die hele dag thusi is met de kids.. Als er niemand thuis is gedurende dag, valt er ook midner schoon te maken, natuurlijk verdwijnen er GEEN taken... maar ze zullen in mindere maten zijn...dus ik dnek juistd at dat dan in balans is.. Als de vrouw naats het fulltime werken ook nog es ALLE zorg voor de kinderen heeft, kan ik me voorstellen dat het onwijs zwaar is.. En idd ik heb de luxe, dat ik kan inplannen om een hele dag niks te doen, en het opruimen of wassen naar de andere dag te verschuiven... Ach weetje het ligt er maar aan, ik ben een type dat zich nooit verveelt...ik ben een bezige bij, ik hou van huishouden doen, ik hou van verzorgen ect etc, uitgebreid koken bladiebla, overal en nergens mn boodschapjes vandaan halen..ohja en ook echt dingen met die kleine te doen, heb enorm veel geduld. Lee sook vaak dat sommige moeders "het type niet zijn "die rustig willen gaan zitten knutselen of torens bouwen. als dat je allemaal niet ligt, en je meer van de makkelijke maaltijden bent en schoonmaken met de franse slag ( wat natuurlijk niet erg is) en je bij de ochtendwandeling alles al hebt gedaan...dna is thuisblijven niks voor die persoon, wnat ja DAN heb je enorm veel tijd over.. ik heb heel bewust gekozen om thuis te blijven, en zal dit nog een hele poos doen. maar daar heb ik me op voorbereid en ik heb alles zo ingepland dat mijn dag altijd volgeboekt is!
Maar dit staat toch los van het opvang verhaal? Werkende moeders brengen hun kind toch ook niet 7 dagen id week weg? Dus als ik ziek word zit ik met hetzelfde probleem. Krijg ook geen hulp in de huishouding etc. Heb alleen dan de mazzel dat ze 2 dagen naar de opvang kan. Maar daar betalen we ook voor. Plus ook ik heb dan het probleem van 'wie brengt haar heen'. Het punt dat je tijdens je zwangerschap extra zorg nodig hebt staat los van of je werkt of niet. Toch? Want ja, ik kan me heel goed voorstellen dat als je niet meer kunt lopen van de pijn, een beetje zorg wel fijn is. X
Overigens betaal ik nu ook gewoon 68 euro pm voor de psz, terwijl ze ook niet gaat omdat niemand haar kan brengen.
Thuisblijfmoeders krijgen toch ook een speciale heffingskorting bij de belastingdienst? Daarnaast kun je hulp in de huishouding ook particulier regelen, op marktplaats staan weet ik veel hoeveel aanbiedingen tegen redelijke tarieven. Als je WMO krijgt van de gemeente, dan moet je ook een eigen bijdrage betalen. Afhankelijk van je inkomen kan dat behoorlijk oplopen want de uurprijs waarmee gerekend wordt is veel hoger dan voor particuliere hulp.
Dat bedoel ik idd. Rosao, niet alle tbm's krijgen heffingskorting. Mijn man studeert en we leven dus grotendeels van stufi (en da's zeker geen vetpot, dus ook een particuliere hulp op mp met redelijke tarieven is voor ons niet te betalen). Daar krijg je geen heffingskorting over helaas. En dat geeft niet. Ik ben nog steeds blij met mijn keuze om tbm te worden. Wanneer ik me gezond voel, dan is het helemaal super. Maar het blijft knagen dat ik nu tot zo weinig in staat ben en tussen alle mazen van de wet val. Dan ben ik maar jaloers en verbitterd. Ik ben ook wel klaar met deze discussie, ik gebruik mijn energie liever voor andere dingen.
@Mimi: ik snap je wel, alhoewel je idd terecht aangeeft dat dat niets met de kinderopvangtoeslag te maken heeft, of met werkende moeders versus thuisblijfmoeders. Maar elke gemeente bepaalt idd toch z'n eigen WMO-regels en dat levert grote onderlinge verschillen op, merk ik in mijn werk ook wel, (ik werk in 4 verschillende gemeenten). Erg oneerlijk, omdat dan in bepaalde gemeenten mensen die zorg nodig hebben, dat niet kunnen krijgen... Gelukkig zijn er OOK gemeenten die het wel goed doen hoor! Maarja, als je net ergens woont waar ze lekker bureaucratisch met de regels omgaan.... Wa betreft opvang voor kids tijdens ziekte: is het niet zo dat als je eem medische verklaring kunt overleggen, je daarmee ook recht hebt op kinderopvangtoeslag? Daar was toch iets van een regeling voor?
heel herkenbaar! en dat terwijl je vroeger raar werd aangekeken als je als vrouw zijnde werkte, en niet bij je kinderen was.
Nee, als je studeert heb je inderdaad geen recht op heffingskorting, je KRIJGT namelijk studiefinanciering en je betaalt dus GEEN belasting! Sommige mensen hebben echt niet door in wat voor luilekkerland, met een duur woord 'verzorgingsstaat' genoemd, ze leven!
Er is vaak wel zorg vanuit het WMO/AWBZ/Extra Voorzieningenbeleid, maar deze wordt berekent naar draagkracht. Veel ouders zien daar vanaf omdat het vaak betekent dat er een hoge eigen bijdrage berekent wordt. In mijn ogen is dat een soort keuze. Verder zijn er regelingen (bijvoorbeeld via bureau jeugdzorg) om ouders te ontlasten in de gezinssituatie. Dit kan door opvoedproblematiek komen, maar ook door de lichamelijke toestand van ouders. Als ouders echt niet in staat zijn om lichamelijk voor hun kinderen te zorgen, komt de ontwikkeling van de kinderen in gevaar en dat is een goede reden om bij de toegang van bureau jeugdzorg aan te kloppen voor vrijwillige hulpverlening. Er zijn verschillende manieren om aan de juiste hulp te komen... Verder is de kinderopvang in principe opgezet om ook vrouwen te kunnen laten werken. Er zijn honderdduizend redenen te bedenken waarom kinderopvang ook geschikt zou zijn voor andere doeleinden, maar dat zijn niet de doeleinden waarvoor het bedoeld is. Ik vind het wel terecht dat je niet zonder hulp aan te vragen zomaar je kinderen bij de kinderopvang kunt brengen. Een stukje controle daarom dmv wmo/awbz enz. vind ik niet meer dan normaal. Niemand kan vanachter de computer beoordelen waarom iemand wel of niet in aanmerking komt voor welke vorm van ondersteuning dan ook.