Dochter kwam donderdag thuis dat ze de tafel van 8 en 9 moeten oefenen. Hoor net van dochter dat ze eind schooljaar t/m tafel van 15 "moeten kunnen. Dan krijgen ze tafeldiploma. Dochter gaat het leren redelijk makkelijk af, maar zal voor sommige van haar klasgenoten nog wel een aardige kluif zijn.
Zo nu en dan komt ze thuis met een blaadje met woorden, die ze moet oefenen. Dat wordt aan de hele klas meegegeven. Zo'n anderhalve week daarna krijgen ze daar een toets van. Voor de rest geen huiswerk.
Ik had er niet bij nagedacht dat er verschil zit in het opgeven van huiswerk in de onderbouw. Hier geen huiswerk. Wel leest zoon regelmatig uit een boek dat hoort bij zijn niveau. Hij vindt de leerstof wel moeilijk en moet er aan trekken om bij te blijven.
Geen huiswerk, maar als ze wat moeite hebben om mee te komen, krijgen ze wel een blaadje mee om te oefenen. Dat heeft Eva in het begin gehad. Maar we lezen wel elke avond een paar bladzijden, ze heeft een boek met niveau M3 t/m M4, volgens mij zitten we nu bij E3 want er komen klanken in voor die ze nog niet kent, maar ze pakt het goed op, dus we lezen door totdat het echt teveel wordt. Rekenen doen we spelenderwijs aan tafel en zo tussendoor.
Ik lees hier zelfs huiswerk in groep 1 en 2 Sorry maar dat zou mij echt te ver gaan. Daar werkte ik dus mooi niet aan mee. Hier is er in groep 3 ook nog niet echt iets aan huiswerk. Ze vragen je wel regelmatig te lezen met je kind (wat voor mij logisch is) en in de eerste kern om letters te flitsen mocht dat nog niet snel genoeg gaan.
Idd huiswerk in groep 1/2 is belachelijk en nutteloos. Vanaf groep 3 vind ik al jong hoor maar merk wel dat het belangrijk is om te oefenen met lezen en rekenen.
Nou nutteloos is het zeker niet, huiswerk in groep 1/2, zoals ik al zei, de meeste kinderen in groep 1 hebben een taalachterstand (lees: spreken nog geen 3 woorden Nederlands). Die achterstand lopen ze niet in door een keer een boekje voorlezen en in de kring een liedje zingen.
Maar dat is bij jullie, hier geen kinderen met een taalachterstand, dan is huiswerk in groep 1 en 2 echt niet nodig.
Dat weet ik, maar volgens mij werd er ook op mij gereageerd. Daarom geef ik ook aan dat huiswerk in groep 1/2 in bepaalde gevallen absoluut niet nutteloos is. Er 'niet aan meewerken' vind ik te zot voor woorden, ook al heeft mijn kind dan geen taalachterstand. Ik krijg de kans niet eens want ik moet verplicht meteen 'woordjes oefenen' zodra mijn oudste de nieuwe themamap in handen heeft
Was niet tegen jou perse gaf gewoon antwoord op tuc. Als er een taalachterstand is dan is dat vaak omdat de ouders ook geen nederlands spreken dan vraag ik me wel af hoe zij hun kind kunnen helpen met de taal. Maar goed huiswerk aan kinderen in groep 1/2 die dus wel nederlands spreken daar zou ik niet blij mee zijn. Gelukkig is dat hier ook.niet aan de orde verder.
Ik irriteerde me dus al een beetje aan het huiswerk maar dacht dat het erbij hoorde in groep 3, blijkbaar ben ik dus toch zo'n beetje de enige met zoveel huiswerk. Ze heeft een pagina met woorden, en 2 pagina's met tekstjes die ze dus nu in de vakantie dagelijks moet lezen, we moeten dan afvinken of ze haar record qua tijd heeft verbeterd. En dan nog 20 pagina's met sommen en schrijfopdrachten. Vind het echt pittig. Na dit topic denk ik dat ik dat maar de juf eens ga vragen of dit echt zo nodig is voor groep 3 (vooral in vakanties). Ze heeft verder geen achterstand of iets. Het gaat me nog niet eens zozeer om de opdrachten zelf maar wel de verplichting van het moeten lezen en het moeten afvinken iedere dag.
En wat gebeurd er als ze het niet doen? Want hier hadden ze in de herfstvakantie ook een werkboekje mee met allerlei rekenopdrachtjes en schrijfopdrachtjes maar de kinderen moesten maar doen wat ze leuk vonden en waar ze tijd voor hadden. En als ze wat uit het boekje hadden gedaan dan kregen ze al een sticker. Ook al hadden ze maar een paar opdrachtjes gedaan.
Wat is er mis met elke dag even iets 'moeten'? En hoezo is het eigenlijk een 'moetje'? Is het niet veel handiger om het te stimuleren, zodat ze het leuk gaat vinden om met schoolwerk bezig te zijn? Ik was vast een reuze 'nerdig' kind, maar ik vond het geweldig om opdrachtjes te maken en te lezen en weet ik al niet wat... PS: toen ik mijn man leerde kennen was de jongste 8. Wij zijn toen met hem met van die 'puzzelboekjes' begonnen en dan 'moest' hij elke week een aantal pagina's afhebben. Gewoon om hem te 'leren' werken aan school. Nu zit hij in twee Havo/Vwo en maakt hij elke dag een uur of twee huiswerk. Behalve dan de avond dat hij sporttraining heeft, maar hij zorgt zelf dat hij die avond vrijplant qua huiswerk. En eigenlijk gaat dat allemaal zonder enige discussie, want (zo goed als) elke dag iets voor school doen is voor hem normaal. Dat wil niet zeggen dat hij nooit ergens hulp bij nodig heeft, maar dat is een andere zaak.
Umm jouw kinderen krijgen inderdaad veel. Het zijn pas 6 jarige en dan al verwachten dat ze 20 !! Bladzijdes makrn is gewoon absurd. Vakantie is hier om uit te rusten er wordt wel gevraagd een boekje te lezen en soms tussendoor wat sommen maar dag mag hoeft niet. Ik zou niet akkoord zijn met zoveel huiswerk en dus zeker naar de juf gaan.kinderen moeten steeds meer.
hier een dochter in groep 1 en achterstand in woorden en uitspraak dus ze krijgt bij ieder thema tussen de 10 en 20 woordjes mee die we thuis moeten oefenen
@biseco, dan krijgen ze het dus wel te horen op school en moeten ze het als nog maken buiten het lokaal. Dus als een soort straf. @Hilly, we hebben vakantie. Dat vind ik gewoon al een argument. Ze is nu dagelijks zeker een half uur bezig (ik moet erbij zitten met lezen) en dat vind ik best veel voor een kind van 6. Vooruitwerken kan niet omdat het iets is wat we echt per dag moeten doen. Ze zijn al lange dagen van huis (8 uur van huis 15.30 thuis) waar ze al best veel verwachten van de kinderen, en dan zijn ze vrij en moeten ze toch weer dagelijks bezig zijn met school. Ze zijn net kleuter af. Ik merk ook dat vooral veel jongens het moeilijk vinden. En uiteindelijk, omdat ze nog zo jong zijn zit het vooral bij mij als moeder contstant in mn hoofd. Ze is gek op lezen, we gaan graag naar de bieb, maar denk dat het verplicht lezen van dezelfde tekstjes alleen maar afstompt en snap best dat ze het geen bal aan vind. Ook een dik pak sommen meekrijgen op de vrijdag voor je vakantie zal een kind van 6 in eerste instantie afschrikken ook omdat het besef van de lengte van de vakantie er nog niet is. Ze roept dan ook iedere dag verschrikt wanneer ze haar huiswerk moet inleveren.
Maar das een keuze die je voor school maakt. Ik zou in eerste instantie al niet kiezen voor een school waarbij zoveel kinderen een taalachterstand hebben. Ik denk dat kinderen die de taal wel beheersen daar niet op hun plek zijn. En verder nee ik zou daar niet aan meewerken, maar al in eerste instantie niet kiezen voor een school waar in groep 1 en 2 al huiswerk gegeven wordt. Groep 1 en 2 zijn naar mijn mening echt bedoeld om te wennen aan school waarbij in groep 2 gewerkt wordt naar beginnende geletterdheid...maar zeker niet door huiswerk.