Als ik het zo eens lees, zijn er toch heel wat kindjes die jonger dan mijn dochter zijn, en geen moeite hebben met stukjes eten. Ik zou graag mijn dochter stukjes willen geven, dan kan ze lekker met ons mee eten (Dan wel een beetje aangepast, minder gekruid o.i.d) Het probleem is...ze kan heel goed brood eten, en een banaantje hapt ze zo mee, maar al het andere eten moet ik nog steeds fijnmaken. Ze eet bijvoorbeeld geen stukjes mango of kaki, maar dat moet allemaal gepureerd worden. Ook hetzelfde met het avondeten. Bied ik een stukje vlees of vis aan, draait ze gelijk haar hoofdje weg, en knappe jongen die het er dan in krijgt. Natuurlijk wil ik haar niet overstuur hebben en de maaltijden gezellig, maar dat houdt wel in dat ze nog steeds de zelfde structuur qua eten krijgt als een baby van een paar maanden. Het cb zegt dat het allemaal niet zo uitmaakt, als ze maar gezellig eet. Ik heb er toch zwaar mijn twijfels over. Ik heb al geprobeerd om de stukjes wat grover te maken: eet ze niet. Niet pureren, maar gewoon stukjes geven: Moet ze niet langzaam aan introduceren: Ze kijkt me aan alsof ik hartstikke gek ben geworden. Hoe kan ik dit nou het beste aanpakken?
Toevallig vertelde mijn zus dat haar kinderen ook geen stukjes aten. Ze heeft het zo gelaten en af en toe geprobeerd en dat is op die manier goed gekomen. Ik zou er niet teveel aandacht aan besteden en als cb het zegt kan je daar op vertrouwen.
Laat je haar dan zelf eten met die stukjes of voer je haar? Hier zijn we vrijwel meteen al gestart met stukken geven, in eerste instantie gecombineerd met geprakt (nooit gepureerd)... Als ze al gegeten had bijv voordat wij gingen eten dan kreeg ze van mij nog een stuk broccoli/aardappel/bloemkool/wortel/boontje oid, net wat we op dat moment zelf aten. Je kindje heeft altijd gepureerd/geprakt gegeten en heeft dus nu geen idee wat de stuctuur van gewoon eten is of hoe het eruit ziet! Ze moet dus gewoon weer zoals in het begin leren eten... De een hoeft hier helemaal niet aan te wennen en de ander des te meer. Vaak helpt het wel om gewoon steeds meer en vaker alles in stukken te geven en zelf te laten eten. Zo kan ze het zelf ontdekken!
Bedankt voor jullie advies. Pientje1: Dat is dan weer een opluchting. Hoe oud waren de kindjes van jouw zus toen het allemaal goed kwam? Nova81: Ik doe eigenlijk om en om. In de eerste instantie laat ik haar zelf eten, wat met het lepeltje steeds beter gaat. Ze stopt het lepeltje nu meer richting mond dan haar, zeg maar. Als ze balorig begint te worden, help ik haar. Dingetjes die ze met haar handjes kan eten, brood, stukjes banaan e.d verdwijnen tot nu toe vaak op de grond. En niet laten vallen he, nee echt gooien. Ik heb het haar wel altijd aangeboden, die stukjes. Ze weet gelukkig wel hoe de structuur is. Alleen weigerde ze die tot nu toe gewoon. In ieder geval geef ik het niet op, en blijf ik het haar gewoon aanbieden. Het lijkt me sterk dat ze tot aan haar 18e gepureerd blijft eten. Ik hoop alleen dat ze het toch op den duur gaat aannemen. Het lijkt me zoveel fijner, zeker voor haar om dan wat gevarieerder te eten zonder dat alles dezelfde structuur heeft.
Mijn jongste at helemaal geen stukjes, ook geen brood. Ik loop bij een ka ivm reflux. Laatste keer dat ik er was mijn 'irritatie' geuit over zijn hoeveelheid ziek zijn met daarbij niets (!) eten, alleen ors drinken. De melk komt er sneller uit dan in en de rest weigert hij. Hij drinkt dan 7 dagen alleen ors, meer gaat er niet in. Hierdoor verliest hij gewicht, zijn lichaam krijgt niet de tijd om te herstellen, want dan is hij weer ziek. Van de ka een doorverwijzing gehad voor logopediste en na 1 bezoekje eet meneer brood. Zij vertelde dat het makkelijker is om zo jong te beginnen, voor haar, dan wanneer ze ouder zijn. Als ze jong zijn gaat het ook sneller. Mijn tip; mocht je denken, dit duurd mij te lang, denk dan eens na over pre-logopedie.
Hier zijn we in 1 keer rigoureus overgestapt. Een grovere puree viel al helemaal niet in goede aarde (en nog steeds wil hij bijvoorbeeld geen vla met stukjes erin) en toen dus maar gewoon in 1 keer over. Scheelt misschien dat hij goed brood en fruit at, dus absoluut geen paniek (bij mij dan, man dacht daar wel eens anders over) als hij niets binnenkreeg. Wij hebben hem gewoon met de handjes laten aanklooien (hij was toen een maand of 11) en na een tijdje ging er steeds meer naar binnen. Inmiddels eet hij nog steeds graag met zijn handen, dat bestek komt later wel..
Bedankt voor jullie tips. En of de duvel er nou mee speelt: Gisteren nam ze wat stukjes kaki aan en bij het avondeten stukjes makreel. Echt waar, maanden aan een stuk lopen aanbieden, madame moest er niks van weten, ik open een topic en whoppa: Ze zit er als een jong vogeltje met haar snaveltje open bij. Vriendlief zat zelf ook al verbaasd te kijken. Sorry, sorry, sorry voor het verdoen van jullie tijd, zucht.
Nou, als het openen van een topic al genoeg is: lekker doen dan! Zo zie je ook maar weer: de aanhouder wint! Rigoureus over gaan is vaak ook een goede methode.... en inderdaad lekker met de handjes laten eten! Dat bestek komt echt wel als ze ouder is!