Hulp bij het leven als moeder

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door RoAn1981, 5 sep 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Tuttebelleke

  Tuttebelleke Fanatiek lid

  19 mei 2017
  1.410
  1.477
  113
  Vrouw
  Natuurlijk het tweede, maar dat doe je toch ook door te achterhalen waarom ze zo gefrustreerd raakt?

  Edit: En natuurlijk ook wat ze kan doen ipv zo'n driftbui, mocht de frustratie toch toeslaan.
   
 2. RoAn1981

  RoAn1981 Fanatiek lid

  17 nov 2011
  1.693
  103
  63
  En dat is dus precies waar ik me druk om maak. Ik wil haar leren om op een goede manier met haar emoties om te gaan. Dus ik zeg ook nooit: je mag niet boos zijn. Sterker nog: ik moedig haar aan om haar emoties te uiten en te delen maar wel op een goede manier. Niet schreeuwen, niet grommen, niet met deuren slaan. Daar lijkt me niets mis mee. Ik probeer ook elke keer weer het gesprek met haar aan te gaan, na zo'n bui. Maar dan zegt: ik wil het er niet meer over hebben, ik weet niet waarom ik boos zijn. Punt. En dan sta ik daar weer met mijn goede bedoelingen.
   
 3. RoAn1981

  RoAn1981 Fanatiek lid

  17 nov 2011
  1.693
  103
  63
  En juist dat, dat leer-element, dat lijkt te ontbreken. We hebben het al jaren over dezelfde issues, ze leert gewoon niet. Op de gang zetten, straffen door bijv. tv-tijd af te nemen, juist niet straffen en goed gedrag belonen; bijna elke tactiek hebben we geprobeerd en het werkt gewoon niet. Ze blijft elke dag opnieuw de strijd met ons opzoeken.
   
 4. RoAn1981

  RoAn1981 Fanatiek lid

  17 nov 2011
  1.693
  103
  63
  Overigens: superfijn dat jullie zo met me meedenken, dat helpt al ♥
   
  Tuttebelleke vindt dit leuk.
 5. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  13.797
  5.343
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Ik heb erg veel aan deze boeken gehad:
  https://www.bol.com/be/f/hoogsensitief-opvoeden/9200000085144824/

  https://www.lannoo.be/nl/vurig-sensitief-opvoeden
   
 6. Tuttebelleke

  Tuttebelleke Fanatiek lid

  19 mei 2017
  1.410
  1.477
  113
  Vrouw
  Moeilijk.
  Voelt ze zo'n driftbui opkomen dat je weet? Als dat zo is, kun je misschien met haar afspreken dat ze op zo'n moment zich even met iets anders bezig houdt totdat het wat gezakt is? Even een rondje door de tuin lopen of even tussen de knuffels gaat zitten of iets? Als ze dan wat gekalmeerd is, lukt het misschien wel om het gesprek aan te gaan waar ze iets aan heeft.
   
 7. RoAn1981

  RoAn1981 Fanatiek lid

  17 nov 2011
  1.693
  103
  63
  Die regel hangt hier dus al op de koelkast (ze kan al goed lezen): als je voelt dat je boos wordt, ga je even naar je kamer om rustig te worden. Geen enkel effect.
   
 8. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  13.797
  5.343
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Maar de focus blijft dan liggen op: wat doe je als je boos aan het worden bent, hoe ga je daarmee om. De vraag waar ik op zou focussen, is: wat zijn de elementen die boosheid triggeren? Hier was het bijvoorbeeld gebrek aan aankondiging, gebrek aan zeggenschap, bepaalde woorden die gebruikt worden... Dat is natuurlijk voor elk kind anders, en dat is de zoektocht. Maar als je focust op «hoe moet je jezelf onder controle houden», dan ben je dus volgens mij niet aan de basis aan het werken.

  Again: die boeken hebben mij erg geholpen om de triggers bij mijn dochter te vinden.
   
  Line en amdaa vinden dit leuk.
 9. RoAn1981

  RoAn1981 Fanatiek lid

  17 nov 2011
  1.693
  103
  63
  Zelf geeft ze dus aan niet te weten waarom ze boos wordt. Zo intelligent en voorlijk als ze is, krijgt ze dit specifieke onderdeel (zelfreflectie) niet benoemd. En ja, ik weet het, ze is 6 maar enig zelfinzicht zou ik nu toch al wel verwachten.
  Als ik zelf probeer in te vullen wat deze buien uitlokken, zou ik zeggen: het gaat anders dan zij bedacht had. Zo komt het op mij over: ze heeft hele vaste ideeën over hoe een dag zou moeten lopen. En dat is vaak heel grillig. Als er dingen anders lopen dan ze verwacht had, hoeft dat lang niet altijd te leiden tot kortsluiting, dat is het rare. We proberen dingen heel voorspelbaar te houden maar dat is dus geen garantie voor rust in de tent. Soms lopen dingen anders: geen enkel probleem, ze beweegt mee. De dag gaat zoals ze gewend is: totale kortsluiting. Ik kan er mijn vinger niet op leggen..
   
 10. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  13.797
  5.343
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Mijn dochter kon het zelf ook niet benoemen hoor, waar het probleem precies lag. Dat is echt nog te moeilijk op die leeftijd.

  Hier was het wij als ouders die op ontdekking gingen. De boeken haalden een paar goeie punten aan waar we over hebben kunnen en moeten nadenken.
   
 11. medj1983

  medj1983 Fanatiek lid

  12 jun 2012
  3.075
  449
  83
  Ow wat herkenbaar! Mijn oudste is 5,5 en hooggevoelig en heeft de koppigheid van der papa ;) ik ben iemand die graag controle houdt en zij dus ook. Dus wij hebben ontzettend veel gebotst en heb vaak met mijn handen in mijn haar gezeten. Weet je wat hier echt helpt? Loslaten.. wil ze niet eten? Prima.. wil ze geen handschoenen aan bij -5? Prima... Ik heb haar veel meer vrijheid gegeven, ze bepaald zelf wanneer ze doucht, welke kleren ze aan doet etc. Ze loopt een jaar voor qua taalvaardigheid, dus we geven haar ook thuis meer uitdaging met werkjes, dat vindt ze geweldig. Ook heeft ze eigen taakjes, zoals tafel dekken en planten water geven.
  Ik heb echt gemerkt dat het loslaten zorgt voor veel minder weerstand, als ik nu wel eens aangeef, dat lange mouwen wellicht handiger zijn met het weer, of het toch heel gezond is om wel de spinazie op te eten, ze steeds vaker luistert etc. Ook wij hebben een duidelijke planning voor haar hangen. Ik negeer haar drukke gedrag verder wanneer ze een spannende gebeurtenis heeft gehad ipv dat ik haar veel corrigeer. Dat zorgt ook voor meer rust, vooral bij mij haha. Sterkte en als je er niet uit komt gewoon om hulp vragen overal!
   
 12. Line

  Line Fanatiek lid

  7 jan 2007
  2.692
  262
  83
  Deels herkenbaar bij mijn jongste dochter. De ene keer mee bewegen, de andere keer om het kleinste exploderen.

  Triggers zijn hier overprikkeling, vermoeidheid, en onbegrip in taal. Zij is nogal letterlijk van begrip en ik ben nogal abstract en soms te vaag in mijn woorden. Dat leidt tot onduidelijkheid bij haar.

  Zelfreflectie hoef je nog niet te verwachten op deze leeftijd. Die verwachting kan je beter bijstellen. Zo rond 9 jaar kan je echt goede gesprekken voeren en reflecteren.
  Ook is het beter dat soort gesprekken op een rustig moment met haar te voeren, niet vlak na haar driftbui.
  Wel kan je proberen met haar tekeningen te maken van de situatie. Hoe voelt ze zich? Hoe wil zij dat het thuis gaat? Dat je een soort boekje maakt samen, om de dag door te nemen en om boodschappen aan elkaar te geven.

  Ik heb eerder een topic gelezen van jouw situatie. Ik zie een vicieuze cirkel waarin je moet gaan bewegen (opvoedondersteuning, schoonmaakster, video-hometraining, andere weekindeling voor je dochter). Er is veel mogelijk.

  Ik gun je van harte een fijne relatie met je dochter, het voelt zo verdrietig als je zo’n moeizame relatie hebt. Succes!
   
 13. Venne

  Venne Actief lid

  14 feb 2013
  422
  32
  28
  NULL
  Zuiden van het land
  Je verhaal is herkenbaar en wat kunnen de dagen soms zwaar zijn... goed dat jullie in oktober een training gaan volgen over hooggevoeligheid en strong willed, daar zul je vast de nodige tips uit kunnen halen.

  Mbt het slapen zou je de Regenboogtrap (even Googlen) kunnen proberen. Deze helpt kinderen om de dag af te kunnen sluiten en los te kunnen laten. Mogelijk dat dit ook nog van invloed kan zijn op het weer doorslapen nadat ze er s nachts uit is geweest. Ik masseer mijn zoontje vaak s avonds, hij vraagt hier zelf om en het geeft hem rust en ontspanning.
  Misschien kun je met haar samen het boek Draakje Vurig lezen, om haar zo herkenning/inzicht te geven in haar eigen gedrag.

  Moeilijke periodes zoals feestdagen, vakanties en verjaardag teken ik hier altijd uit in een kalender.

  En misschien kun je nadenken over wat ze zelf mag bepalen. Bv de kleren die ze aantrekt (want misschien zit die ene trui of legging die jij uit kiest niet lekker door een kriebelend naadje of label, maar kan ze dat niet naar jou benoemen). Of bv zelf haar eten opscheppen, jij bepaalt wat jullie eten, zij mag bepalen hoeveel.

  Bij mijn zoontje merk ik ook dat hij altijd boordevol creatieve ideeen zit en daardoor soms moeilijk met een activiteit kan stoppen (knutselen/LEGO). Je kunt dan de ideeenkast proberen. De ideeenkast is een kast in je hoofd met allemaal laatjes. Als je een goed idee hebt, maar het op dat moment niet uitgevoerd kan worden kun je het idee in een laatje stoppen. Zo kun je er op een later moment (eventueel vooraf afgesproken) op terug komen en uitvoeren. Zo voelt ze zich toch gehoord en serieus genomen. Bij mijn zoontje merk ik dat hij zich serieus genomen wil voelen en dat het belangrijk is wat zegt en ik daar niet zomaar aan voorbij kan gaan.
  Oja en ik geef altijd 5 min voordat hij moet stoppen met iets aan dat hij nog 5 min heeft en we dan gaan opruimen/weg moeten/eten etc. Abrupt met iets moeten stoppen levert hier vrijwel altijd ellende op...
   
 14. Marsepein

  Marsepein Bekend lid

  31 mei 2019
  991
  947
  93
  Vrouw
  Had hier eigenlijk exact dezelfde vraag, hoe is jouw karakter en hoe is het karakter van jouw kind??

  En is het voor jou dan mogelijk om jezelf een paar dagen om te zetten in het “vriendje van je kind” i.p.v. moeder?
  En dan bedoel ik gewoon even niets moeten maar desnoods relaxed met haar op de bank liggen en meekijken naar wat zij wil op tv of iPad en oprecht interesse tonen in haar dingen, daarvanuit gesprekken starten. Heb even gemist hoe oud je kind is maar hier heeft dat enorm geholpen. Soms gaat het mis maar dan weet ik vaak wel waardoor het komt, hij kan er niet goed tegen wanneer hem, op een bepaald manier, iets wordt opgelegd. Neemt het wel aan als het op een andere gelijkwaardige manier gebeurt.

  Het kost je wel heel veel tijd en energie en weet niet of dat haalbaar voor je is icm een drukke baan en allerlei verplichtingen. Maar wellicht dat je het kunt proberen tijdens een schoolvakantie en jij zelf vrij bent. Je moet echt heel relaxed zijn wil dit slagen en geen 101 dingen te doen hebben die je achtervolgen. Bij mij heeft dat namelijk destijds niet gewerkt.
   
  Line en Champetter vinden dit leuk.
 15. Felice

  Felice Fanatiek lid

  22 apr 2009
  1.940
  1.248
  113
  Hier was het rond 6 jaar (ook een meisje) ook drama, boosheid, frustraties van school kwamen er thuis uit, maar ze kon er niet goed mee omgaan.
  Nu ze inmiddels 9 is, gaat het een stuk beter en is er ook meer zelfreflectie.
  Daar ging dus bij haar gewoon tijd overheen, heel lastig (vooral voor haar), maar het ging langzaamaan steeds beter, laatste jaar grootste spring gemaakt.

  En ja, ook nu af en toe wel, maar af en toe is al veel beter als bijna elke dag ;)
   
 16. samarinde01

  samarinde01 Fanatiek lid

  11 dec 2012
  2.467
  668
  113
  Ik zie nu dat het een topic is van een paar weken geleden. Daarom post aangepast.

  Hoe gaat het nu ts?
   

Deel Deze Pagina