Hoi, Ik heb 3 weken geleden te horen gekregen dat ik aangenomen ben op een middelbare school als lerares wiskunde, wooohooo! Alleen hier komt het 'probleempje', ik heb nul ervaring! Per september ga ik met de (deeltijd) lerarenopleiding beginnen (heb gelukkig heel wat vrijstellingen omdat ik een technische universitaire opleiding heb gedaan), maar ik zal per midden augustus al voor de klas staan. Ik ben een zij-instromer, dit weten ze natuurlijk ook op de school waar ik ga werken en ik zou ook een interne begeleider krijgen, maar ik knijp m stiekum toch wel een beetje. Ik heb na het gesprek wat schoolboeken meegekregen, zodat ik de lesstof al kan doornemen (4 verschillende klassen, wiskunde HAVO 2, HAVO/VWO3 en rekenen VMBO 2). Daar ben ik dus wel al mee bezig, maar wellicht kan iemand me hier gewoon wat praktische tips geven hoe ik in godsnaam een les opbouw en wat andere praktische zaken waar ik rekening mee moet houden (hoe mogen ze me aanspreken, moet ik iedereen een vast plek geven, namen onthouden/plattegrond maken voor mezelf, wat mag wel tijdens de les en wat niet..........) Dus dames (of heren), wie kan me alvast wat praktische tips geven???? groeten, Twijfelkont
Wauw super dat je in deze moeilijke tijden een baan hebt weten te bemachtigen zonder diploma!! Heel knap!! Even voor de duidelijkheid: Je hebt NOG geen lerarenopleiding? Je hebt alleen een technische universitaire opleiding zelf? Haha ik zeg 'alleen' maar bedoel dat in de context dat het overbrengen van lesstof, heel wat anders is dan zelf de kennis weten. Wat had jij in gedachten toen je solliciteerde eigenlijk? Ik ben zelf geen leraar, werk in de zorg, maar heb vriendinnen die in het onderwijs zitten en daar komt heel wat bij kijken.. Het draait toch vaak in de lesopbouw en dan niet per les, maar per trimester? Een vaste plek had niemand toen ik nog op het voorgezet onderwijs zat, uhm dikke 20 jaar geleden ..(zucht ik wordt 35 jaar in nov)..elke les schoven we aan waar er plek was. En vaak zitten ze wel ongeveer op dezelfde plek. Denk dat er op de school wel schoolregels zijn wat er wel en niet geaccepteerd wordt in de klas, en dan een beetje wat je zelf wel en niet wil. Vroeger noemden wij de leraren ' meneer of mevrouw' en dan de achternaam er achteraan. Op de basischool waar ik vroeger zat en nu mijn oudste, bij dezelfde leerkrachten, is het nu Meester Pietje, terwijl ik vroeger MEester Jansen zei bv. Geen idee hoe dat nu is op het voortgezet onderwijs. Mijn persoonlijk gevoel he, dus dit is wat ik vind, ik zou het niet prettig vinden om mijn kind in een klas te hebben bij iemand die nog moet beginnen aan de lerarenopleiding. Zelf had ik moeite met leren en ik had echt extra begeleiding nodig, als je dan iemand hebt die nog niet zover is, lijkt me heel lastig, vooral als kind zijnde.. Heel veel sucses en vooral veel plezier met je nieuwe baan....
Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Super zeg en dat in deze tijden. Ik ben zelf geen lerares, maar ik kan mij herinneren dan we in het begin van t schooljaar wel een vaste indeling hadden van wie waar moest zitten. Tot de leraren ons kende en daarna mochten we zitten waar we wilde.
Oei, succes! Ik heb wat jaartjes voor de klas gestaan op middelbare scholen en zelfs mét lerarenbevoegdheid en 4 jaar stage kon ik het nog niet aan... Maar goed, dat zegt veel over mij en weinig over waar jij allemaal toe in staat kan zijn. Ik zou mezelf vast gaan inlezen. Bestel wat boeken over vakdidactiek en ontwikkelingspsychologie op bol.com. Er is ook een klein boekje, "De geliefde leraar", waar wel wat leuke tips in staan. Verder, wat ik het allebelangrijkste vond: CONSEQUENT BLIJVEN. Je zult altijd getest worden. Dus als jij zegt dat iets niet mag, laat het dan ook niet toe. Als er iets moet gebeuren, neem dan geen genoegen met een smoesje om er vanaf te komen. Stel duidelijke regels, zoals: ik waarschuw 2 keer en de 3e keer zul je ... (vul consequentie in). Hou jezelf aan je woord. Als jij beloofd heb een toets na te kijken voor de volgende les, doe dat dan ook. Als jij verwacht dat mensen zich aan de afspraak houden, moet je hetzelfde doen. Als een leerling moet afkoelen, laat hem dan even de gang op gaan en wacht niet langer dan 4-5 minuten voordat je naar hem toe gaat en onder 4 ogen bespreekt wat er mis ging tijdens de les. Vaak komt er tijdens zo'n 1 op 1 gesprekje meer aan eht licht dan wanneer je een leerling voor de ogen van zijn klasgenoten toespreekt. Dan moeten ze namelijk een imago hoog houden. O, ik zou wel uren door kunnen gaan. Maar ik moet zo les geven (volwassenenonderwijs tegenwoordig)
Dingen als vaste plaats geven enz. moet je echt zelf weten. IK doe het de eerste 2 lessen met een plattegrond, zo lukt het mij om snel alle namen te leren. Probeer van te voren goed voor jezelf wat jij wel en niet vindt kunnen/mogen. Belangrijk om dat helder te hebben, zo zul je niet te snel dingen toe staan die je eigenlijk niet wil hebben. En idd Consequent zijn al je beloften na komen. Interesse tonen in je leerlingen. En probeer je lesindelingen gevarieerd te houden, want zeker wiskunde vinden veel leerlingen niet leuk (erg moeilijk) en om ze te blijven te motiveren kan dan echt wel moeilijk zijn. Als je verder nog vragen hebt kun je me ook een pb sturen hoor. Ben zelf wiskunde docent en ook begonnen zonder afgeronde opleiding Dus ik snap hoe het voelt !
Goedemorgen! Ik ben docent Nederlands op het VMBO en ook ooit begonnen als zij-instromer. Inmiddels ben ik bevoegd en heb ik ook regelmatig stagiaires gehad. Pb me maar!
Leuk een nieuwe baan! Ik zou als ik jou was contact zoeken met een leraar werkzaam in VO. Als jij namelijk de eerste les je zaakjes niet op orde hebt (en dat hebben de leerlingen binnen 5 minuten door) vegen ze de rest van het jaar de vloer met je aan (ik heb ervaring). Ik vind ook dat jou nieuwe werkgever niet zomaar een leraar zonder opleiding voor de klas moet zetten. Goed voorbereiden dus! Veel succes!
Ik geef zelf les in het VMBO. Wat ik merk is dat leerlingen willen zien hoe ík ben, dus niet blindstaren op de stof, maar investeer in de band met je leerlingen. De eerste les is inderdaad heel belangrijk, ze zullen je hoe dan ook gaan testen want ze willen gewoon weten wat ze aan je hebben. Hoe je het ook aankleed, wees consequent. Ze gaan door totdat ze de grens hebben gevonden die jij moet aangeven. Ik probeer mijn lessen gevarieerd te houden, maar wel gestructureerd. Een van de simpele dingen die ik doe en die een positief effect hebben op de les is altijd de planning van de les op het bord. Aan het begin van de les spreek ik dan ook altijd die planning met ze door. Verder zijn er natuurlijk nog 100.000 tips, maar je zal er hier nog genoeg krijgen denk ik
Idd de planning op het bord. Dat werkt altijd goed. Idd wat boeken halen uit de bieb of bestellen. Over lesopbouw en klassenmanagement. De lesstof zul je wel beheersen. Voorbeeld van een lesopbouw - vertellen wat je in de les gaat doen (planning op bord) en welk onderwerp - introduceren/ introductie - onderwerp behandelen - verwerking (zelfstandig/groep/met z'n 2-en?) Aangezien je de klassen en kinderen niet kent zou ik niet al te veel opdrachten met veel vrijheid geven (lekker keten ipv aan het werk met de opdracht). Consequent zijn. Klassenmanagement is echt belangrijk! Misschien kun je op een zomerschool of volwassenonderwijs nog ergens een paar keer meekijken bij lessen?
Gefeliciteerd met je nieuwe uitdaging! Ik denk dat het allereerst van belang is dat je duidelijk krijgt hoe alles reilt en zeilt op de school waar je gaat werken; wat zijn de schoolregels, hoe wordt omgegaan met huiswerk, wat zijn de op school gebruikelijke disciplinaire maatregelen, wat zijn de omgangsvormen, hoe werkt het praktisch allemaal. Bij mij op school wordt bijvoorbeeld in de brugklas en de tweede klas altijd gewerkt met een vaste plattegrond, het hele jaar. Die wordt door de mentor gemaakt. Ik werk zelf in de bovenbouw havo/vwo. Daar zijn plattegronden weer niet gebruikelijk. Zelf vind ik het lesgeven in onderbouw/bovenbouw heel verschillend, net als lesgeven op de verschillende niveaus. Soms moet je meer op inhoud letten, maar meestal gaat de meeste energie naar het proces in de klas. Wanneer begint je lerarenopleiding? Heb je niet al een week opleiding voordat je met je baan begint? Dat was bij mij wel het geval en toch wel prettig. Veel succes alvast!!
Fijn dat je een baan hebt gevonden in deze moeilijke tijd..maar jeetje je hebt geen diploma..hebt er niet voor geleerd.. Dus dat betekend dat mijn dochters ook zomaar les zouden kunnen krijgen van iemand met 0 ervaring en geen diploma. Dat vind ik best wel raar eigenlijk. Hoop dat de proefkonijnen er een beetje doorheen komen met je en dat je het gaat trekken.
Proficiat met je baan!! Wel een behoorlijke uitdaging, lijkt me zo. Ik ben ook docente in het VO. De belangrijkste tip die ik voor je heb is al eens gegeven.. De leerling wil zien wie JIJ bent. Ik speel regelmatig toneel voor de klas (boosheid, teleurstelling), maar dan wel op een manier die past bij mijn karakter. Ben eerlijk en blijf dicht bij jezelf. Ik heb de reputatie erg streng te zijn, maar wel rechtvaardig. Leerlingen zijn (wel altijd achteraf ) positief over mij. Gedurende het schooljaar wil dat nog wel eens anders zijn.. Wanneer je begint met lesgeven is het voornamelijk belangrijk om te weten (van tevoren) over het doel van je les. Wat wil je bereiken en hoe ga je dat aanpakken? Dat maakt het makkelijker om achteraf terug te kijken. Ook dát is in het begin erg belangrijk. Consequent zijn is een absolute must. Het maakt niet uit of je streng bent, zolang je maar doet wat je zegt en zegt wat je zal doen. Leerlingen waarderen dat, zullen bewust de grenzen opzoeken en dus zul je ze die ook moeten bieden. Leer zsm de namen uit je hoofd! Dit helpt je zoveel verder in je klassenmanagement! Zoek een 'maatje' op school; iemand die je tios en adviezen kan geven! Vraag om interventie; laat een collega regelmatig lessen bezoeken en spreek deze door. Als dat niet kan, kun je misschien ook eens een les opnemen om terug te kijken. Ga je nu alvast inlezen mbt klassenmanagement, vakdidactiek en ontwikkelingspsychologie. In het begin van de les ga ik altijd aan de deur staan en verwelkom de leerlingen. Zet je lesplanning op het bord. Zorg voor afwisseling tussen instructie en zelfstandig (of in groepsverband) werken. Maak je onderwijs zo realistisch mogelijk; zoek naar manieren om stof te verwerken in de dagelijkse realiteit van de leerlingen, of maak het zeer visueel aantrekkelijk. Een voorbeeld van een collega scheikunde van mij is het volgende; ieder jaar in de eerste les legt hij de leerlingen uit over de X en Y as. Hij neemt een ei mee de les in, houdt het hoog boven zijn bureau en laat het omlaag vallen. "Dit is de Y-as". Leeringen vergeten zoiets niet gauw meer. Heel veel succes!! Ik denk dat je je er wel bewust van moet zijn, dat het een pittige opgave zal worden. Echter heeft jouw toekomstige werkgever kwaliteiten in jou gezien, waardoor hij dit met je aandurft en dat is fantastisch!
Eerlijk is eerlijk; een docent zonder bevoegdheid is zeker niet ideaal. MAAR... Maak de keuze; liever een zij-instromer die gaat beginnen met een opleiding, of géén wiskunde?! Het onderwijs is niet zo aantrekkelijk meer om in te beginnen.. Al helemaal niet voor bèta studenten.. Dus tja..
hier iemand die na zijn opleiding nooit meer werk gevonden heeft(geschiedenis is helaas heel veel aanbod in docenten, maar weinig werk) -begin het schooljaar streng (strenger dan je zou willen zijn) je kunt de teugels altijd laten vieren, maar halverwege het jaar besluiten de teugels aantrekken werkt niet. -geef gerust toe als je iets niet weet, maar beloof (op straffe van trakteren aan de betreffende klas) dat je het voor de volgende les uitgezocht hebt. -je moet ervan uitgaan dat je altijd meer weet dan je leerlingen, maar als je staat te bluffen dan pikken ze dat op en maken er gebruik van, dus ook nooit boos worden, maar acteren dat je boos wordt (zoals al eerder gezegd) leerlingen kunnen terriers zijn als ze een beetje 'kwaad' willen maar als je jezelf bent is het veel makkelijker om daar mee om te gaan. Daarnaast zijn ze buiten de groep best voor rede vatbaar dus heb je een 'probleem' met een leerling bespreek dit dan niet voor de klas maar na de les van mens tot mens. qua planning: praat van te voren met collega's wellicht dat zij je kunnen helpen met een lesplan. (zeker als ze weten wat je situatie is zullen ze best willen helpen zij halen er ook hun voordeel mee als hun collega netjes in schema loopt en niet halverwege het jaar er de brui aan hoeft te geven omdat ze het niet bol kan werken) Houd er bij je planning in iedergeval rekening mee dat er altijd lessen uitvallen zo'n 2 a 3 per trimester is echt geen luxe heb ik ondervonden. dus maak van te voren een lessenplan en dan kort je dat in je kunt altijd extra herhalen als je aan het einde een extra les overhoud maar als je lessen te kort komt dan heb je daar alleen jezelf en je leerlingen mee. ik weet niet hoe lang de lessen op je nieuwe school zijn (40, 50 minuten of langer) maar de eerste 5 minute is het zelden stil en de laatste 5 minuten is de aandacht er ook niet echt meer bij doe dus in die minuten ook niets belangrijks meer, huiswerk het liefst al zo vroeg mogelijk op het bord zetten. en niet 1 minuuut voordat de bel gaat. het is voor leerlingen ook heel moeilijk om te luisteren naar een uitleg die langer dan 10 a 15 minuten duurt (en 15 minuten is al erg lang) wil je meer uitleg geven doe dat dan in blokken uitleg 5 minuten zelfstandig werken, uitleg, zelfstandig werken etc. maar de belangrijkste tip die ik je kan geven: je bent naast docent ook collega, wees een goede collega en je krijgt veel meer gedaan. en ben niet bang om fouten te maken naar collega's of leerlingen toe, maar kom er dan ook eerlijk voor uit, je wordt er alleen maar menselijker door. (zei de docente die ooit zakte voor een stage omdat ze een geweldige lerares was maar een waardeloze collega volgens zeggen van de begeleider, okee achteraf bleek ik zo depressief te zijn als een deur, maar daar hadden mijn collega's niks aan)
Ik heb zelf ervaring in het basisonderwijs en mijn man in het middelbaar onderwijs. Vaak beginnen stagiairs 'te slap' (niet streng genoeg, vriendjes willen zijn) en dat gaat altijd mis. En veel beginnende leerkrachten zijn vervolgens in het begin veel te streng en autoritair. En ook dat gaat dan weer mis. - Vraag bepaalde dingen zoals manier van aanspreken, vaste plekken, mobieljes e.d. na bij de school. Lees de schoolgids goed door, vaak staan daar ook schoolregels in. Zorg dat je ze kent, ze gaan namelijk vast roepen "nee hoor juf, bij die en die mogen we dat en dat." Zorg dat je zoveel mogelijk weet hoe het zit, zodat je in zo'n situatie niet staat te twijfelen. Kom je toch in een situatie dat je iets niet weet, laat dan niet te veel twijfel blijken, want dan blijven we bezig. Antwoord bijvoorbeeld; ik zal dat dadelijk even navragen. Tot die tijd doen we het even op mijn manier." Straal dus vooral veel vertrouwen uit in je eigen handelen. - Wees duidelijk in je regels. Je kunt boeken vol schrijven over wat allemaal NIET mag. Makkelijker is dan vaak ook duidelijk te zijn in wat je WEL verwacht! Begin niet gelijk met allerlei dreigementen. Maar indien nodig geef je een waarschuwing: Als jij niet doet wat ik verwacht (vul maar in) dan is het gevolg (consequentie). En pas dat dan ook toe! Wees dus niet alleen duidelijk (zeg wat je doet) maar ook consequent (doe wat je zegt!) - Praat geregeld met collega's. Vraag bij bepaalde situaties aan twee of drie mensen na hoe zij het aangepakt zouden hebben. Vaak zul je dan ook twee of drie verschillende antwoorden krijgen! Kies (eventueel een vierde ) manier uit die bij jou past. Ik neem aan dat de school jou een begeleider gaat aanwijzen. Liefst iemand uit de eigen sectie. Bij voorkeur iemand die ervaring heeft met het begeleiden van stagiair of nieuwe collega's. Er zijn mensen die hiervoor ook cursussen hebben gevolgd. Krijg je niet iemand aangewezen, sta er dan op dat dit wel gebeurt en heb in het begin echt dagelijks contact! Een gegeven moment kun je dat wel afbouwen. Als het contact met je begeleider moeizaam verloopt, schroom dan niet om iemand anders te vragen. Als laatste: je zult die eerste dagen, weken, maanden vaan steenkapot zijn. Het is een pittige baan. Maar: ook een prachtige baan! Maar zorg dat je er op privé-gebied even niet te veel naast hebt. Wees kritisch op je eigen handelen, reflecteer, durf van je fouten te leren want je gaat er heel veel maken! En over een paar jaar kijk je waarschijnlijk op dit jaar terug als een moeilijk jaar, maar wel een jaar waarin je enorm veel geleerd hebt. Veel succes!
Hoi, gefeliciteerd met je nieuwe baan! Ik heb zelf alleen maar ervaring met lesgeven in het basisonderwijs, maar mijn vriend is scheikundeleraar en begeleidt nieuwe docenten op zijn school. Zij hebben vlak voordat het schooljaar begint altijd twee introductiedagen voor alle nieuwe docenten. Misschien is er op jouw school ook zoiets? En wat ook handig is (misschien stond het al tussen de tips, heb niet alles gelezen) is om contact op te nemen met iemand anders uit de wiskundesectie die aan jouw parallelklassen lesgeeft (ervan uitgaande dat er meerdere klassen per leerjaar en niveau zijn op jouw school) Misschien heeft diegene van voorgaande jaren al jaarschema's die je als kapstok kunt gebruiken. Je kunt dan ook toetsen uitwisselen en vragen voor proefwerken enzo. Dat scheelt je weer werk. Vaak zit er in de lesmethode een duidelijke structuur, die bestaat uit blokken: een bepaald aantal lessen met een toetsmoment daarna en dat dan een aantal keer per jaar. Ik had daar veel houvast aan! Heb je alleen de leerlingboeken gekregen, of ook de handleidingen voor de leraar? Als je die laatste niet hebt, kun je ze vaak gratis of tegen geringe kosten aanvragen bij de uitgever. Online is tegenwoordig ook wel e.e.a. te vinden. Als je in de klas met een smartboard gaat werken, is het ook wel leuk en handig om je alvast in de software en het gebruik ervan te verdiepen trouwens. Is weer een 'vak apart'! Mijn vriend heeft soms aan het eind van de les een paar minuutjes over en dan kijken ze bijvoorbeeld een grappig filmpje op youtube ofzo. Die kids hebben altijd wel leuke inbreng. Dat doet het altijd goed, hihi. Nou, niet een heel samenhangend verhaal, maar hopelijk heb je er iets aan!
Ooh fijn zeg alvast deze reacties, ik ga zodra ik thuis ben (nu nog 2 dagen op vakantie) zeker wat boeken bestellen. Ik krijg gelukkig wel 2 begeleiders toegewezen, 1x mbt wiskunde en 1x mbt didactiek en krijg ik nog 1 of 2 dagen 'spoedcursus'. Ook ik was verbaasd dat ze me hebben aangenomen, maar van de andere kant heb ik natuurlijk wel wat 'levenservaring' en de afgelopen jaren ook vele kwaliteiten/vaardigheden ontwikkeld in t bedrijfsleven die me van pas zullen komen. En mijn grootste leerschool tot nu toe zijn mijn eigen koters (qua leeftijd totaal verschillend van vo-leerlingen), waarvoor ik ook erg consequent, lief, geduldig en duidelijk ben (zelfs volgens mijn omgeving!) Gelukkig hebben ze daar op school ook n lessysteem waarbij 2 klassen parallel les krijgen, er is dus ook altijd n ervaren leraar in de buurt. Wellicht dat ik een dezer dagen wel nog wat pb-berichten stuur naar de dames die dit aangeboden hebben, dank daarvoor alvast! Groeten, twijfelkont
gefeliciteerd! Geef nu 13 jaar Engels (vmbo)... de meeste tips heb je al gekregen. wees inderdaad duidelijk, daar hebben de meeste leerlingen echt behoefte aan. ik begin elke les met "wat gaan we doen" en "hoe gaan we dat doen" vervolgens komt de planning op het bord te staan. ik bereid nog steeds elke les voor (powerpoint) mocht je voorbeelden daarvan willen zien dan stuur me maar een pb.. boeken die misschien handig zijn: bol.com | Leren in vijf dimensies, R. Marzano & W. Miedema | Boeken bol.com | Wat werkt in de klas, R.J. Marzano & D.J. Pickering | Boeken CPS - De vijf rollen van de leraar succes!
Gefeliciteerd! Wat spannend zeg Ik heb er inmiddels al weer aardig wat jaartjes op zitten en zowel les gegeven aan havo/vwo (bovenbouw) als het vmbo (bb, kb, tl). Zit nu voornamelijk in het vmbo (tl). Ik zie heel veel goede tips voorbij komen, zoals consequent zijn (echt een must!). Die ga ik niet allemaal voor je herhalen Ik wil je nog wel even waarschuwen voor mijn grootste valkuil toen ik net begon: ik was te lief en wilde aardig gevonden worden. Je kunt beter te streng beginnen en in de loop van het schooljaar de teugels wat laten vieren dan zorgen dat iedereen je lief, aardig en leuk gaat vinden. Want, geloof mij, daar gaan je lessen onder lijden... Streng zijn hoeft natuurlijk niet altijd gelijk te betekenen dat je een k*twijf moet zijn voor de klas (al zullen sommige leerlingen dat wel eens anders zien ), maar het kan ook gewoon zijn dat je duidelijk bent in je regels en deze handhaaft (= ook weer consequent). Leerlingen hebben duidelijkheid en grenzen nodig! Ohja, ten slotte: je gaat er achter komen, maar leerlingen op het havo/vwo hebben vaak een iets andere aanpak nodig dan vmbo'ers De eerste groep is (kort door de bocht) wat meer gericht op de lesstof en theorie, maar de tweede groep moet je er vaak wat meer bij betrekken en "moeite" doen om de stof interessant te maken Uiteraard kan dit per school / regio verschillen, maar zo heb ik het wel ervaren Ik zal er geen doekjes om winden: het onderwijs (vo) is niet makkelijk, maar de échte doorzetters en liefhebbers komen er wel. Het is mij zeker niet komen aanvliegen (de kunst der lesgeven), maar ik merkte na een jaar of vijf dat het steeds "makkelijker" werd en beter ging. Heel veel succes en vooral veel plezier!