Nee, particulieren kunnen niet vragen wat ze willen. Als een woning volgens het puntensysteem sociale huur is moet het gewoon onder de huursubsidie grens gezet worden en kun je er ook huursubsidie voor aanvragen. Waar het vaak mis gaat is dat particulieren op een plek met woningnood alleen jaarcontracten uitgeven en dat huurders dan in hun eerste jaarcontract geen problemen willen maken. Maar dan kun je altijd in je tweede jaarcontract, of bij een vast contract, via de woonbond bezwaar maken en een herberekening aanvragen. Particuliere verhuur en woningbouw hebben dezelfde regels voor waar de grens ligt van sociale huur. In theorie mag een woningbouw vereniging ook vragen wat ze willen voor een woning die boven de sociale huur uit komt qua punten.
Niet alleen jonger maar ook bv als je uit elkaar bent gegaan. Uit elkaar gaan met een koophuis tussen 2012 en 2016 kostte mensen bakken geld en heb ik bij vriendinnen en kennissen meegemaakt. Of tijdelijk niet de juiste administratie omdat je voor jezelf begonnen was, burn out geweest bent. Timing is alles. Dat ik zelf aan de goede kant heb gezeten zie ik als een combinatie van inzet ; (alsin werk) maar ook veel geluk.
Geluk is een grote factor op de woningmarkt. Überhaupt in het leven eigenlijk. Wij hebben ons vorige huis verkocht op de top van prijzen. En aangekocht met het dal van de rentes. Hebben nu 1,7% voor 30 jaar vast. Betalen veel minder dan in ons vorige huis terwijl we er op alle fronten op vooruit zijn gegaan. Dat is echt een kwestie van geluk en de juiste timing geweest.
Ja klopt, maar volgens mij is het nooit echt gelukt. Misschien in Engeland, maar dat weet ik niet zeker.
Volgens Rijksoverheid is er verschil tussen sociale huur en particuliere huur. Bij particuliere huur geldt geen maximaal bedrag. En deze woning voldoet niet aan de punten van sociale huur.
Ik verhuur als particulier woningen, het klopt niet wat je zegt. Je verwart particuliere huur met geliberaliseerde huur. Maar als je in een woning zit die boven de punten uit komt voor een niet geliberaliseerd contract mag zowel een particulier verhuurder als een woning stichting vragen wat ze willen. Dat is de 'vrije sector '
https://www.huurcommissie.nl/huurders/sociale-huurwoning/huurprijs-beoordelen/huurverlaging-op-grond-van-puntenaantal-aanvragen Kijk dit maar eens door en doe de huurcheck.
Maar particuliere huur hoeft geen vrije sector te zijn,dat zeg ik steeds. Al mijn huurwoningen vallen onder sociale huur. Dus huurpunten, maximale huurverhoging en recht op huurtoeslag (mits je aan de andere voorwaarden voldoet) Vrije sector is alleen vrije sector als je boven een max aantal huur punten uitkomt. Vandaar mijn link. Kun je zelf controleren of jouw woning wel vrije sector is of gewoon gereguleerd.