Hee hoi, Wij komen niet uit de volgende kwestie. We gaan verhuizen naar een andere huurwoning boven de huursubsidie grens. Mijn partner is de broodwinner en we komen samen op het contract. Nu willen we de zekerheid dat mochten we uit elkaar gaan of hem wat overkomen, dat ik er kan blijven wonen of dat we dicht bij elkaar komen te wonen voor onze dochter. Urgentie krijg je tegenwoordig niet meer bij uit elkaar gaan en mijn inkomen zal alleen waarschijnlijk niet genoeg voor deze woning. Iemand een idee of hierin nog mogelijkheden zijn? Ik stond bijvoorbeeld al 3 jaar ingeschreven, maar maakte nog steeds geen kans op een woning in de buurt en verlies door deze woning ook mijn inschrijftijd. Dus de kans dat je jaren moet wachten, is groot.
Oef, lastig. Maar de kans dat je daar kunt blijven wonen terwijl het inkomen daar niet voor toelaat is heel klein. Het blijft een huurwoning. Tenzij partner jou hierin blijft toeschieten qua betaling, waardoor je er kunt blijven wonen. Qua inschrijven is het inderdaad tegenwoordig bijna zo dat je echt heel lang ingeschreven moet blijven staan. Zelf ben ik, toen wij samen zijn gaan wonen, ook opnieuw gaan inschrijven voor het geval dat. Klinkt niet leuk en daar betaal ik jaarlijks ook een klein bedrag voor, maar hopelijk helpt dat mij straks wel mocht het ooit nodig zijn.
Jullie gaan dus huren in de vrije sector. Ik ga er even vanuit dat dit via een woningcorporatie is omdat je het hebt over inschrijf-tijd? Jullie tekenen samen het huurcontract. Dit betekend dat jullie beide verantwoordelijk zijn voor de woning en alles wat daarbij komt kijken. Als jouw partner iets overkomt dan kan jij in de woning blijven, maar als jij dit financieel niet kan betalen dan zal je op zoek moeten gaan naar iets anders. De woningcorporatie zal de huur dan niet gaan verlagen. Als jullie uit elkaar zijn dan zul je met elkaar moeten overleggen wie in de woning blijft en wie vertrekt. Urgentie wordt vaak niet meer verstrekt door woningcorporatie of gemeentes. Stel jullie gaan uit elkaar en jouw partner blijft (omdat hij dit financieel wél kan dragen) dan moet jij op zoek naar iets anders. De garantie dat dit dan in de buurt is, kan niemand jouw geven, helaas. Mijn advies: schrijf je na het tekenen van het huurcontract direct weer in en bouw weer inschrijf tijd op.
Meteen beide weer inschrijven. Mocht je ooit uit elkaar gaan dan heb je ondertussen hopelijk al wachttijd opgebouwd. Mocht jij tegen die tijd nog steeds niet genoeg verdienen om de woning te kunnen betalen dan kan je daar niet blijven wonen. Je hebt bij een woning boven de huurgrens geen recht op huurtoeslag en ze gaan ook echt de huur niet verlagen. Dus dan zal je man je financiëel bij moeten staan of je zal op zoek moeten naar wat anders en kan je man in het oude huis blijven.