Wij hebben al 3x gebruik gemaakt van onze hypotheekadviseur. Hij zat bij een klein kantoor in onze woonplaats destijds. Wij verhuisden toen naar Brabant en hij verhuisde per toeval mee naar de hypotheker. Afgelopen jaar weer bij hem geweest, maar niet omdat we nu zo nodig naar de hypotheker wilden. Hij kende onze hypotheek door en door en wist dus heel goed wat we daarmee konden in een nieuwe situatie.
Hypotheekrente.nl geeft rentes weer toch,en geen advieskosten haha. Maar kan dat je het zo hebt geïnterpreteerd. Was niet zo. Zoals jij al aangaf , tuurlijk ga je niet Alleen voor de laagste advieskosten als daar de rente veel hoger is. Dan ben je een dief van je eigen portemonnee.
@Mythique Duidelijker kon toch haast niet Hypotheekrente.nl gaat niet over de kosten voor je adviseur.
Nee ze heeft eerst gekeken op internet wie de laagste rente heeft, en is toen daar rechtstreeks naartoe gegaan en dat scheelt weer advieskosten. Ik vind dat juist slim. Die onafhankelijke adviseurs vragen super veel geld voor iets wat, als je zelf een beetje slim bent, je prima zelf kunt.
Ik dacht ook dat dat duidelijk was. Maar kan zijn dat het verwarring bracht natuurlijk. Onafhankelijke adviseurs kijken alleen naar de rentes en afsluitkosten van hun partijen. Meer niet. Vroeger werd de hypotheekvorm nog uitgezocht die het gunstigst was, maar als je naar een bank ging werd exact hetzelfde gedaan. Voor veel minder geld. Tegenwoordig zijn alle nieuwe af te sluiten hypotheken lineair of annuitair. Zoveel uitzoekwerk is het niet meer voor een adviseur. Welke van de twee hypotheekvormen voor jou het best is is prima zelf uit te zoeken want het verschil tussen die twee is puur of je in het begin meer rente betaald dan aflossing of andersom. Als je nu veel verdiend en je denkt eraan om in de toekomst minder te gaan werken( dus over 15 jaar oid) is lineair beter. Als je verwacht in de toekomst meer te gaan verdienen dan nu is annuitair beter. Zo simpel kan het zijn. Je totale maandbedrag blijft hetzelfde. Echter de verdeling tussen aflossing en rente is anders. Bij annuitair betaal je in t begin meer rente dan aflossing waardoor je meer belastingteruggave hebt en dus een lager maandbedrag na teruggave. Bij lineair betaal je in het begin meer aflossing en minder rente waardoor je teruggave minder is en je een hoger maandbedrag hebt onderaan de streep. Dit is makkelijk zelf uit te zoeken. Vind onafhankelijke adviseurs zonde van je geld. Binnen een dag kan je alles zelf doen als je er even de tijd voor neemt en dat kan bakken met geld besparen. De rente is het belangrijkst.kijk gewoon waar de rente het laagst is en ga daar een gesprek aan met een hypotheekadviseur. Dat kost je niks voor de informatiegesprekken en onze ervaring is dat ze je echt veel informatie geven en vertellen. Ook heeft hij onze maximale lening berekend incl maandkosten voor we gingen zoeken naar een woning zodat we wisten in welke categorie we moesten kijken. Kostte niks. Zo kan je dat bij verschillende banken doen die met rentes dicht bij elkaar liggen en dan kijken wat voor jullie het best voelt.
@Devilschase ts gaf aan dat ze al een lopende hypotheek met de oude constructie heeft die ze mee kan nemen. Dan zijn er toch wel wat meer variabelen dan wanneer je nu je eerste hypotheek afsluit...
Wat ik mij dan afvraag, zou een bank ( die in tegenstelling tot een hypotheekadviseur niet onafhankelijk is), niet eerder bepaalde addertjes onder het gras in contracten verwerken?
We hebben net bij de hypotheker alles uit laten rekenen maar "annuitair" gaat wel degelijk iets omhoog ... bij ons scheelt het met het eerste jaar en het laatste 150 euro onder de streep. Toch eens nagaan of dat wel klopt.
Dat kan als je voor een bepaald deel geen rente meer af mag trekken voor je belastingteruggave. Als het niet je eerste hypotheek is, heb je al rente aftrek genoten. En die loopt max 30 jaar. Stel dat je eerder al een hypotheek had van 2 ton die al 6 jaar gelopen heeft. Dan mag in je nieuwe hypotheek alles tot 2 ton nog 24 jaar afgetrokken worden. Alles wat het meer is weer de volledige 30 jaar. Maar zo kan het dus dat je na 24 jaar, de laatste 6 jaar minder overhoud omdat je dan minder terug krijgt van de belastingdienst (als dat in je berekening meegenomen is natuurlijk, netto dus).
Dat komt omdat een annuiteit bestaat uit 1 bedrag voor zowel rente als aflossing. Tijdens de looptijd veranderd de samenstelling van dat bedrag. Aan het begin betaal je veel rente en weinig aflossing maar daardoor zakt je hypotheek wel en ga je dus steeds minder rente en meer aflossing betalen. Het belastingvoordeel, de renteaftrek, gaat alleen over het rentegedeelte van je maandbedrag. Aangezien je aan het einde van de looptijd bijna geen rente meer betaald loopt de renteaftrek dus ook terug waardoor je netto meer betaald. Bruto, dus voor renteaftrek, blijft het bedrag de hele looptijd hetzelfde.
Maar dat vraagt ze volgens mij niet. Correct me if im wrong. Ze vraagt om ervaringen met hypotheekadviseurs. Daar geef ik volgens mij toch antwoord op? Dat je zelf ook vooraf onderzoek kan doen en dat je dat veel geld kan schelen .