Mijn man kwam thuis met de katten want die moesten hun jaarlijkse enting krijgen, blijkt 1 van onze katten Resorptie Laesie te hebben. Ik ben er best van geschrokken dat misschien al zijn tanden getrokken moeten worden als het overslaat naar de rest van het gebit en nu vraag ik mij dus af of dat vaak het geval is of dat het bij 1 tand blijft? Het is ook nog de boven hoektand waar het nu begonnen is dus dat zal er vast mooi uitzien als die eruit moet. De dierenarts vertelde aan mijn man dat het niet duidelijk is waarom katten dit krijgen, is dat echt zo? Als ik er namelijk wel iets aan kan doen zou ik dat graag willen weten.
https://dierenziekenhuizen.nl/katten/gebit-kat/tandhals-laesies-bij-de-kat/ Google is your best friend
In veel gevallen moeten er weer meerdere kiezen/tanden getrokken worden. Wisselt per kat of alles moet of niet. Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor tandaandoeningen. Vaak doen ze niet zomaar alles in 1 keer trekken omdat dit te veel is voor de kat in 1 keer. Het ziet er misschien niet uit, maar je krijgt er wel een blije kat voor terug. Veel katten die er veel hebben zie je gewoon opknappen met deze behandeling. Je kan poetsen proberen maar als hij er gevoelig voor is dan heeft dat weinig zin, je voorkomt wel tandplak/steen met poetsen en daarmee weer ontstekingen aan het gebit
Ik lees daar nergens antwoord op de vraag/vragen van ts; namelijk hoe vaak er meer dan 1 tand uit moet en of je iets kunt doen om het te voorkomen. Google isn’t your best friend, of jij hebt niet goed gegoogled. Hoe dan ook weer een lekker onzinnige reactie van je.
Ik irriteerde mij al aan de nutteloze post want die site had ik natuurlijk ook al lang gevonden. Maar daar staat niet de info die ik inderdaad zoek.
Bedankt voor je reactie! We moeten nu over een half jaar terug komen met de kat. ( het is een Maine Coon) Ik baal echt ontzettend voor de kat want als hij pijn heeft heb ik liever dat de hoektand zo snel mogelijk getrokken word. Hoe kan ik de tanden poetsen van een kat? En dan bedoel ik heb je daar speciale vingerhoedjes of tandenborstels voor? Want dan ga ik daar gewoon mee beginnen. Niet geschoten is altijd mis.
Je heb speciale speciale vingerborstels of speciale kattentandenborstels. Ook is er speciale tandpasta voor dieren. Dit kan je bij je dierenarts of dierenwinkel halen. In februari is landelijk maand van het gebit. Veel praktijken hebben dan een actie. Bij ons op de praktijk hebben we dan gratis gebitscontroles en korting op de behandeling, misschien kan je dan al op controle om te kijken of het erger word. Hoektanden zijn altijd wel lastig en ingrijpend om te verwijderen. Wat je aan tand ziet zitten zit ook als wortel in de kaak. Als deze nog te vast zit kan je een onderkaak breken, gebeurd gelukkig niet vaak maar die kans is wel aanwezig. Maine coon is wel een ras die ik vaak bij ons op de de praktijk zie met gebitsproblemene en dat er veel getrokken moet worden. Ik zie niet heel vaak gebeuren dat alles er uit moet en wij doen veel gebitjes (2 artsen die daar veel interesse in hebben en veel cursussen voor volgen)
Ik lees daar toch wel terug dat het vaak voor komt dat het over slaat op andere tanden. Geen percentage idd, maar daar heb je toch ook niets aan. Zegt niks over de kat in kwestie. Ik denk niet dat ik verkeerd gegoogeld heb. Maar dat mensen blijkbaar meer vertrouwen hebben in het antwoord van forumleden die ze niet kennen. Maar dat snap ik ook wel weer. Die zijn een stuk betrouwbaarder dan je eigen dierenarts.
Waarom bel je niet gewoon je dierenkliniek op met deze vragen? Zij hebben jouw kat gezien en weten er kennelijk genoeg van af. De assistentes helpen je graag met dit soort vragen.
Soms moet je echt weten wanneer je op moet houden, dit is zo’n moment. De dierenkliniek heeft niks gezegd over een mogelijk gebroken kaak bij katten en hoektanden, dat lijkt mij nogal een belangrijk detail. Jullie insinueren dat dit topic overbodig is, maar ik heb ontzettende belangrijke informatie gekregen wat betreft onze kat. Ik ga bij deze dus opzoek naar een dierenarts die gespecialiseerd is in het gebit van een kat om de kans op een gebroken kaak zo klein mogelijk te maken. Daar heeft onze nieuwe dierenarts geen woord over gesproken. Nogmaals bedankt dat je de tijd wilde nemen om te antwoorden! Zou je het goed vinden als ik je een pb mag sturen met een vraag?
Dat mag, maar hou wel in je achter hoofd dat ik een assistente ben en geen dierenarts . Kans op een gebroken kaak is heel klein hoor zeker als de hoektand is aangetast. Wat in dit soort gevallen wel altijd verstandig is om een dentale rontgen bij de hand te hebben. Ik weet ook niet naar aanleiding van jou verhaal hoe erg het gesteld is met de tand (ik heb antwoord gegeven op standaard vraag om het maar zo te zeggen). Ik weet wel dat als je het zelf niet vertrouwd of twijfeld dat een secion opion heel verstandig kan zijn, al is het maar voor je eigen gemoedsrust.
Mijn kat heeft het ook gehad en toen moesten en 8(!) tandjes getrokken worden. Maar hij knapte er zo van op. Kon ook gewoon nog goed eten enzo. Het is sneu inderdaad, maar als het helpt? Ik heb zijn tandjes bewaard trouwens. *goed, nu klink ik als een gek kattenvrouwtje maar de dierenarts vroeg het en ik zei ‘ja’ *
Ik insinueer niks, mocht je met "jullie" ook mij bedoelen. Ik wist niet dat je kennelijk een dierenarts hebt getroffen die weinig ervaring/kennis/informatie heeft gegeven over dit onderwerp. Ik weet nog wel een praktijk die hier erg goed in is en hiervoor een speciale afdeling hebben. Pb me maar als je het wilt. Succes.