Hoi allemaal, Ik ga niet in details, maar ik heb een stiefdochtertje die we helaas al een tijd niet gezien hebben. Nu heeft mijn vriend vandaag een gesprek gehad bij de Raad van de Kinderbescherming. Uit een onderzoek is gebleken dat stiefdochtertje haar school niet van het bestaan af wist van haar echte vader. Ook staat ze niet onder haar echte naam (achternaam) ingeschreven, maar onder haar moeders naam. Mag dit?? Mijn vriend was best overrompeld door alle info van vanmiddag dat hij het vergeten is te vragen.
ja, een vriendin van mij is altijd met de achternaam van haar moeder door het leven gegaan. alleen op haar paspoort stond haar vaders naam. Op haar 18e heeft ze het officieel laten veranderen. Dus ja, het mag. Maar leuk en netjes is anders..
Ik weet niet hoe het in het po gaat, maar in het vo moet je een uittreksel van het bevolkingsregister inleveren bij de inschrijving. Bij "ons" in het vo zou dit dus niet kunnen. Vind het dan ook erg vreemd.
Ja BSN heb ik volgens mij wel opgegeven inderdaad, maar goed. Volgens mij nemen ze gewoon de naam waarmee je het kind opgeeft.
Ik was ook in de veronderstelling dat je gewoon een kopie van id kaart moest inleveren bij inschrijving. Dat is dus niet overal zo.
Volgens mij mag het niet. Bij ons op school is een moeder aangesproken dat dat niet zo maar mocht. En dat terwijl vader niet in beeld was hij had wel zijn zoon erkent.
Bij mij op school (VO) mag het ook niet. We hebben jaren een meisje op school gehad dat met haar (vaders) officiële naam stond ingeschreven, maar die weigerde zij te gebruiken. Zij schreef bijv. bij toetsen e.d. in eerste instantie haar moeders achternaam op. Maar dat mocht eigenlijk niet. Toen heeft ze jaren geweigerd haar achternaam op toetsen te schrijven. Uiteindelijk heeft ze het vlak voor haar examen voor elkaar gekregen dat vader akkoord ging met de naamswijziging, zodat haar moeders achternaam wel op haar diploma is komen te staan.
Het gaat trouwens om een 4 jarig meisje. Haar stiefvader brengt en haalt haar naar en van school. Moeder is alleen gezien met inschrijven etc en gesprekken. School dacht dat haar stiefvader haar echte vader was.
Ja maar aan de andere kant is dit toch ook niet zo heel vreemd. Wanneer je vriend daar nooit geweest is etc. Ze is 4 jaar dus nog niet heel lang op school. Hier op school weten ze ook niet hoe de vader van mijn dochter er uit ziet bijv. Wanneer een juf altijd een man ziet die die dochter komt ophalen zou je toch automatische denken dat het haar vader is.
Na de scheiding van mijn ouders (toen ik 4 was), en een verhuizing naar de andere kant van het land, heb ik ook mijn moeders naam meegekregen. Dit is officieel nooit aangepast maar ik heb deze naam gewoon altijd gebruikt. Op die manier hadden we slechts 1 achternaam in huis, tot er een volgende partner kwam, een kindje, weer een volgende partner...toen hadden we ineens vele achternamen in huis(klonk fijn op het antwoordapparaat) Ik kan me voorstellen dat moeders hier voor kiezen al zou ik het zelf niet doen. Ik gebruik ook gewoon de achternaam van mijn vader tegenwoordig, zo ben ik tenslotte geboren. Ik kan me voorstellen dat je vriend zich nogal gepasseerd voelt! Toch zal er vast een (wellicht logische) reden zijn dat hier voor gekozen is.
Tsja, is natuurlijk overal verschillend. Maar de school van jou dochter weet wel hoe haar vader heet neem ik aan? Kan aan mij liggen hoor, maar ik ben van mening dat een school de gegevens moet hebben van de echte ouders. Tegenwoordig weet je het maar nooit.
Denk dat het heel moeilijk voor je vriend is om te horen dat ze op de school van zijn dochter niet eens van zijn bestaan afweten. De leraren(en leraressen) kun je niet kwalijk nemen dat ze aangenomen hebben dat haar stiefvader haar biologische vader is. Hij is tenslotte degene die haar elke dag komt halen en brengen en die misschien ook wel door de kleine als papa aangeduid wordt. aangezien je schrijft dat je vriend bij de Raad van Kinderbescherming is geweest neem ik aan dat het hier niet om een "normale" gang van zaken gaat en kan ik me voorstellen dat je je wilt verdiepen in het feit of dit zomaar mag.
Ze weten zijn naam en telefoonnummer omdat ik die heb doorgegeven, maar wanneer ik dat niet zou doen zouden ze het inderdaad ook niet weten.