Hallo allemaal, In november hebben wij onze eerste icsi poging in Nederland. Omdat ik veel goede verhalen hoor over Gent, overwegen we om een eventuele volgende poging daar te gaan doen (ik hoop natuurlijk dat het niet nodig zal zijn!). Gezien de wachttijd ben ik mij alvast aan het oriënteren en ben daarom benieuwd naar tips en ervaringen! - Hoe lang duurt een traject vanaf de intake en zijn er specifieke artsen aan te raden? - Waar moet ik op letten bij de aanvraag icsi buitenland bij mijn verzekering en indiening van rekeningen? (ik lees bv dat als er assisted hatching wordt gedaan je kans hebt dat je verzekering niets vergoed). - Welke onderzoeken kan je tijdens de behandeling in Nederland laten doen en wat moet je hiervoor regelen met je verzekering? - Weten jullie of er bij icsi altijd een genetisch onderzoek wordt gedaan? Hebben jullie verder nog tips? Een heel rijtje vragen maar alle informatie is welkom! Alvast bedankt!! Marcia
Hey, Misschien heb je hier iets aan: http://www.zwangerschapspagina.nl/vruchtbaarheidsbehandelingen/393421-maak-keuze-gent-dd.html Dit gaat over kiezen tussen Gent en Dusseldorf, wordt ook best wat over Gent geschreven. Ik ben net van Gent overgestapt naar DD. Lees het topic maar eens en als je nog vragen hebt, mag je ze me altijd stellen. Zit nu alleen op de Ipad en dqt typt zo irritant...
Wij zijn ook meteen voor de 1e poging naar Gent gegaan. Wat is de optie in NL? I.v.m. endometriose was mijn begintraject iets langer dan normaal, maar het ging allemaal best snel. Ik had in november de intake, ben 2 weken later geopereerd, 3 maanden in de overgang (dat had met de endometriose te maken, is niet standaard) en toen gestart. Ging allemaal vlot achter elkaar door. Tijdens de intake heb ik me laten adviseren. Ligt aan jullie situatie welke arts je krijgt, maar je mag natuurlijk altijd zelf naar een arts vragen. Welke verzekering heb je? Sommige verzekeringen vergoeden alleen de NL kosten en Belgie is duurder, dus moet je een deel zelf betalen. Dat zou ik wel eerst uitzoeken. Bij de 1e poging zullen ze nog geen AH toepassen, ze kijken eerst hoe je lichaam reageert en pas daarna gaan ze evt. de speciale technieken toepassen. Ik heb de FM in NL laten doen, moest daar verder niks voor regelen. Wij hebben geen genetisch ondezoek gehad. De sfeer in Gent is heel fijn, iedereen is even lief, zorgzaam en behulpzaam. Tijdens de punctie krijg je een flinke verdoving, ik heb niks gevoeld, heerlijk!
heey danielle wij zijn sinds januari 2011 bezig in het UZ gent. een heel fijn ziekenhuis met fijne artsen en verloskundigen die onder de gynaecologen werken. wij zitten daar omdat mijn vriend een TESE operatie moest ondergaan en ik PCOS heb. in juli was ik zwanger van een cryo maar helaas is dit na 9,5 week een miskraam geworden. ik doe alles in Gent de echo's, punctie, terugplaatsingen alleen bloedprikken doe ik in nederland. IK ben bij CZ verzekerd en krijg 3 ICSI 100% vergoed. ik hoef helemaal niets zelf te betalen en krijg zelfs een flinke reiskostenvergoeding van 0,30 ct per km. je kan als je bij CZ verzekerd bent een aanvraagformulier IVF/ICSI buitenland aanvragen. als je de intake hebt in gent even het formulier laten ondertekenen en binnen 2 weken zal je je goedkeuring krijgen want CZ heeft een contract met uz gent. UZ gent doet assisted hatching maar zal bij de eerste terugplaatsing niet doen. wij laten ook altijd AH (assisted hatching) doen als dat nodig moet zijn. hier worden geen extra kosten voor berekend. in belgie is het zo dat als je minder dan 9 bevruchte eicellen hebt de embryo's op dag 3 worden ingevroren. heb je er meer dan 9 dan worden ze op dag 5 ingevroren. ik heb hele goede ervaringen met het uz ben blij dat we meteen daar heen zijn gegaan. ze nemen ruim de tijd voor je en als je voor intake komt kijken ze naar de vruchtbaarheidsproblemen en daar word de prof. of gynaecoloog op aangepast. als je vragen hebt kan je altijd naar hun bellen. als je op intake wil bij hun is dit hun telefoonnummer: 0032 9 332 31 39 liefs
Bedankt voor jullie uitgebreide berichtjes!! Ik heb inmiddels ook wat forums gelezen en lees af en toe dat Gent 'een streng cryobeleid' en 'cryoproblemen' wat betreft de ontdooing zou hebben. Ook heb ik gehoord dat ze in Gent pas vanaf de derde of vierde poging aanvullend onderzoek doen tov Nederland. Kan iemand mij hier wat meer over vertellen? Wederom bedankt!
Mijn gyneacoloog is Dr.frank vanderkerckhove..eerst was ik patient bij zijn praktijk in blankenberg en allerlei onderzoeken gehad..uiteindelijk is er maar 1 optie over..IVF wordt het..2 weken geleden intake gesprek gehad en mocht de volgende cyclus meteen starten met de behandeling maar door de omstandigheiden hebben wij beslist voor in januari..ik word gezegd door de vroedvrouw dat zij niet meer met wachttijd werken?!
De cryo's van Gent worden pas op dag 5 of 6 ingevroren. Alleen de allerbeste dus. Ik heb ze nooit gehad, dus ik kan je helaas niks vertellen over de problemen met ontdooien. Ik heb 3 pogingen in Gent gehad, waarvan er 2 zijn afgebroken door een gebrek aan groeiende follikels. Ik bleef echter iedere keer hetzelfde protocol krijgen, wat mij/ ons heeft doen besluiten naar DD over te stappen. Ik vond Gent een fijn ziekenhuis. Aardige mensen, ze hebben alle tijd voor je, maar qua protocollen blijft het wel een zkh. Ze gaan verder dan in Nederland, maar minder ver dan bijv. DD. Ik heb nooit aanvullende onderzoeken gekregen tijdens deze pogingen, enkel AMH ed. In DD is gebleken dat ik verhoogde ontstekingswaarden in mijn bloed heb en dat mijn bloedstollingswaarden te hoog zijn. Daarnaast is een mede ZP dame in Gent onder behandeling geweest. Zij had supermooie embryo's, maar raakte maar niet zwanger. In Gent werd dit weggeschreven onder het mom van 'te weinig pogingen'. In DD bij aanvullend onderzoek is gebleken dat zij geen enkele kans op een zwangerschap heeft gehad door flinke afwijkingen in het bloed. Wat ik hier mee wil zeggen is eigenlijk het volgende: zijn jullie een 'standaard' probleem, dan zit je in Gent goed. Heb je het gevoel dat er meer aan de hand is, dan zou ik eens een kijkje gaan nemen in DD.
Hier juist een tegenovergestelde ervaring. Wij zijn van DD ovegestapt naar Gent. In dd werd juist alles op de slechte zaadkwaliteit gegooid en vonden ze verder onderzoek niet nodig. In gent vroegen ze zich juist af hoe het kwam dat ik na 10 tp van goede embryos nog niet zwanger was. Ik kreeg direct aanvullende onderzoeken waar uit idd mogelijke oorzaken kwamen. Daarnaast vond ik de begeleiding, de info, de tijd die ze voor je nemen en de zorgvuldigheid in gent meer aanwezig als in dd. Maar nogmaals datis en persoonlijke ervaring. Je zou bij twijfel anders ook eens bij beide een gesprek kunnen aangaan. Dan kan je zelf ervaren en voelen wat bij je past.
Wil niet vervelend doen, maar hier ben ik het helemaal niet mee eens. Gent is juist voor de niet standaard problemen en er wordt ook verder gekeken. De eerste behandeling is standaard, maar dat is niet gek, want ze moeten toch weten hoe je er op reageert.
Gent is zeker goed, maar er wordt pas laat aanvullend onderzoek gedaan. Misschien ligt het ook aan de arts die je treft. Maar als je voor de 4e keer aan een poging gaat beginnen, ze weer hetzelfde protocol gaan geven dan de keren ervoor (waarmee de poging 2 keer is afgebroken) en de bloedonderzoeken die Pfeiffer en Serum hebben beoordeeld niet meenemen, dan vind ik dat ze te langzaam gaan. En na 10 keer een TP hadden ze ook in DD al veel verder moeten gaan kijken. Maar goed, ik heb Gent verder als erg prettig ervaren, alleen keken ze bij ons gewoon niet verder. En dat is hetgeen waar ik uiteindelijk over gevallen ben.
Zelf heb ik ook wel eens het idee gehad, dat het ook een beetje te maken kan hebben met de arts die je treft en de medische geschiedenis die je hebt. Neemt niet weg dat alle artsen in gent vast goed zijn, maar ik kan mij ook niet voorstellen dat alle artsen daar gespecialiseerd zijn in de "moeilijke gevallen". Zelf heb ik in 3 verschillende klinieken / ziekenhuizen gelopen (in totaal 6 verse icsipogingen) en als ik er op terug kijk is vertrouwen hebben in je arts en ziekenhuis toch wel een belangrijk iets. Volg je gevoel!
Ze zullen zeker niet allemaal zeer gespecialiseerd zijn, maar als het goed is krijg je tijdens de intake de arts toegewezen die het best bij jullie situatie past. Naar mijn idee word je niet zomaar professor, dus het zijn niet zomaar wat artsen. @ Kiekske: hopelijk brengt DD jullie een wondertje!
Thanks Nientjje, ik hoop het ook. Hoewel ik eigenlijk niet meer durf te hopen. Misschien na de uitgangsecho van morgen... Eerst maar eens zien of we van start mogen, want dat is ook alweer 2 keer uitgesteld. Dames, geniet van jullie zwangerschappen.Ik hoop dat ik, en nog veel andere meiden, snel aan kunnen sluiten...