Hallo allemaal, Ik stel deze vraag eigenlijk even namens een vriend een van mij. Zijn vader heeft diverse operaties gehad en een ernstige delier. Hij is nu weer thuis maar de familie ziet door de bomen het bos niet meer. Ze weten niet goed wat voor medicijnen hij nou moet hebben, waarvoor en op welke tijden. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd omdat er verschillende specialisten over zijn vader gaan. Met de huisarts hebben ze niet een goede band omdat hij fouten heeft gemaakt in de diagnose en ze zouden dan ook graag op zoek gaan naar een andere huisarts. Nou is mijn vraag of er ook iemand is binnen het ziekenhuis die deze mensen kan begeleiden. Dus uitzoekt welke medicijnen hij nou precies moet hebben, of er nog iets te doen is aan zijn delier e.d. Ik heb wel eens gehoord van zo'n persoon (vertrouwensarts?) Alleen kan er verder niks over vinden. Wie weet het toevallig?
Wat een lastige situatie, ik kan me voorstellen dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Lastige situatie.. Helaas zie ik het om me heen maar al te vaak (werk ook in de gezondheidszorg). Veel artsen werken erg solo, er word weinig op elkaar afgestemd. Landelijk zijn de case-managers steeds meer in opkomst. Dat is een persoon die bemiddeld tussen alle hulp/zorgverleners en een vast aanspreekpunt is voor de familie en patient. Ze werken vaak in verpleeg en verzorgingshuizen. Ik weet niet of deze ook binnen een ziekenhuis werkzaam zijn. Wat is binnen onze organisatie vaak zie (psychiatrisch ziekenhuis) is dat iemand een vaste begeleider heeft, vaak een verpleegkundige. Deze is dan 'het spinnentje in het web' en is beschikbaar voor vragen en opmerkingen.. Jullie sitatie lijkt me lastiger, ik neem aan dat hij alleen in behandeling is bij een algemeen ziekenhuis?? Is er een arts waar hij het goed mee kan vinden? Daar zou ik mijn verhaal neerleggen. Je moet net de juiste persoon tegenkomen die zich 'geroepen voelt' te helpen. En anders de vraag neerleggen bij de klachtencommissie?
Lastig hoor, maar wel herkenbaar vanuit de zorg. Als het goed is heeft de persoon in kwestie een hoofdbehandelaar. Van daaruit ontstaan er lijnen naar diverse artsen. Probeer daar het verhaal neer te leggen en tevens het probleem bij de klachtencommissie neerleggen. Kwebbel
Thuiszorg zou inderdaad de korste klap zijn maar momenteel heeft die vader geen thuiszorg nodig. Lichamelijk redt hij zich, wond is dicht maar hij is erg passief en in de war door de delier. Zijn vrouw begeleidt hem daar nu in, maar moeilijke situatie
Via het ziekenhuis kun je aanspraak maken op een maatschappelijke begeleider van het ziekenhuis zelf. Meestal kun je de informatie beneden bij de ingang vinden of anders aan de servicebalie. De maatschappelijk hulp begeleid jullie dan verder in het traject en kan ook zorgen voor bemiddeling tussen arts en patient (of familie). Jullie vader had het delier zei je, is hij hier al van genezen of is dat nog steeds van toepassing. Als het nog steeds zo is dan zal hij ook niet in staat zijn om terug naar huis te gaan, dan zou hij in een verzorgingstehuis terecht kunnen. Daar is de begeleiding heel goed en nemen ze ook de tijd voor je.
Het gaat niet om mijn eigen vader hoor (gelukkig) maar die van een vriend van mij. Hij heeft een delier gehad, is hier uit gekomen maar is nu nog steeds verward en passief. Was een man die altijd bezig is en zit nu de hele dag op de bank voor zich uit te staren of tv te kijken. Zo'n optie voor maatschappelijk is inderdaad wat ik bedoel. Ze hebben zelf totaal geen medische ervaring en laten nu alles maar zoals het is. Het is jammer dat ze geen goed contact en gevoel bij de huisarts hebben anders zou hij meer voor hun kunnen betekenen.
maatschappelijk werkster die aan het ziekenhuis verbonden is kan je er mee helpen maar ook eventueel een verpleegkundige.
p.s je zou ook kunnen kijken naar een pgb via wmo loket om de nodige zorg te kunnen krijgen, enige wat je dan moet is de juiste hulpverlener zoeken ( iemand die fungeert als casemanager) ik werk zelf ook op basis van pgb.. meer vragen? pb me maar.
Thuiszorg helpt ook alleen bij medicatie etc hoor. Heb zelf ook in de thuiszorg gewerkt en moest soms alleen medicatie uitzetten voor een week in een baxter (weekoverzicht bakje ma t/m zo met tijden). Vraag thuiszorg zou ik zeggen Succes
Dat was voor kort inderdaad zo, op dit moment is het hier in de regio zo dat je daar geen indicatie meer voor krijgt omdat deze taak (kan) worden overgenomen door de apotheken. Helaas wordt de awbz steeds strenger en verdwijnen er steeds meer indicaties.
Misschien afspraak maken met een geriatrisch verpleegkundige en met hulp van haar de boel regelen ? Hebben we ook gedaan voor mijn schoonmoeder.
Dat is ook nog een optie! Ik zal in ieder geval de optie voor de maatschappelijk werker en de geriater door geven aan deze familie. Ik heb inderdaad wel vaker meegemaakt dat een geriater (verpleegkundige) de boel coordineerd. Iedereen bedankt voor de reacties! groetjes!