Qua fraude....ik heb jaren geleden (>25 jaar) in mijn stage gewerkt met een erg multiculturele patiëntengroep. In die tijd was er geen legitimatieplicht in de zorg en geen bsn nummer die we gebruikten bij declaraties etc.en je wil niet weten hoe vaak er iemand op het zorgpasje van bijv een familielid kwam.
Ik heb wel fraude meegemaakt, hoor. Familieleden die op elkaars afspraken in het ziekenhuis verschenen alszijnde de patiënt. Omdat zijzelf onverzekerd waren of zelfs illegaal in Nederland verbleven.
Je maakt een afspraak voor zogenaamd je kind en vervolgens komt familie die niet verzekerd is of niet goed verzekerd is opdagen en word geholpen Dit gebeurt regelmatig in de zorg
Tijdens een stage (ik denk in 2009 of 2010) hadden we een patiënt waar bloed bij werd afgenomen en daar werd standaard de bloedgroep ook (weer) bepaald, die bleek opeens anders te zijn dan in het dossier stond. Patiënt bleek onverzekerd en had zich ingeschreven op de naam van haar nichtje. (Ik had gelijk antwoord op mijn vraag waarom altijd de bloedgroep werd bepaald, vond dat toch een beetje geldverspilling, die verandert toch niet en hoef je dus niet steeds te bepalen). Maar als je een familielid hebt, waar je redelijk op lijkt, kom je denk ik ook al een heel eind; toen mijn zusje haar rijbewijs had gehaald en haar pasje liet zien, dacht ik dat ik naar mijn eigen rijbewijs keek. We hebben onze rijbewijzen naast elkaar gehouden, enige verschil bij de foto was dat zij een potloodlijntje bij haar ogen had en ik niet. Ik zou dus ook zo naar binnen kunnen met haar pasje (weet haar adres, geboortedatum, laatste cijfers telefoonnummer, dus de controlevragen lukt me wel).
Hier in het ziekenhuis is het aanmelden met je ziekenhuispas. Die krijg je alleen nadat je je hebt gelegitimeerd. Zowel zoon als dochter hebben een ziekenhuisopname gehad toen ze 3 en 2 maanden oud waren. Zowel in het Radboud als het ziekenhuis hier vlakbij was een ID kaart een harde eis. Bij mijn zoon ging er een paar weken voor de operatie een spoedopname aan vooraf, toen heeft niemand ergens om gevraagd. Maar ik heb dus voor beide kinderen op relatief jonge leeftijd pasfoto's moeten laten maken. Ik kan je vertellen dat was geen makkelijke opgave (en voor beiden stress gehad of de ID-kaart op tijd klaar zou zijn = toen was de exacte datum nog niet bekend). On topic ben ik het eens met @bosi333
Nou we zijn vanmiddag geweest. Voor ons stonden ook mensen met een kind aan te melden. Was geen enkel probleem aan de balie. Alleen even naam geboortedatum en adres check en klaar. Kwam meteen het volgende probleem, hij moet worden geopereerd en de pos en folders gaan via het online patiëntenportaal van het ziekenhuis via : jawel digi d. Die heeft hij niet dus gaan dat maar aanvragen.
Toch ben ik wel benieuwd hoe dit kan gebeuren. Want de huisarts geeft toch een verwijsbrief op naam. En die moet toch een diagnose hebben gesteld of de symptomen zodanig ernstig zijn dat een verwijzing nodig is? Je kunt toch niet een gezond kind sturen? De specialist checkt vervolgens toch of die inderdaad een jongetje van x jaar voor zich heeft? Of stelt een checkvraag?
Bij inschrijven snap ik de legitimatieplicht wel. Dat is de eerste kennismaking. Maar dan moet er ook iets niet goed zijn gegaan bij de huisarts. Op basis waarvan is dan een verwijsbrief geschreven?
Het lijkt me dat dat precies het antwoord was wat ze wilde horen Hij is de papa en hoort ook zo genoemd te worden. Als hij direct Jan of Kees had gezegd hadden ze mss wel vreemd opgekeken.
Niet altijd alles gaat via huisarts. En als iemand wil frauderen dan vinden ze vaak toch wel een weg.
Vriendin van me ging met haar dochter naar Turkije, op bezoek bij familie van haar vriend. Maar ze had dus niet zijn achternaam, dochter wel. Geen toestemmingsformulier van vader ook. Dus de douanier vroeg aan dochter (3 jaar) wie de mevrouw was, denkend dat ze ‘mama’ zou zeggen. Ze zei;’Weet ik niet!’
Ja dat bedoel ik, ID kaart is niet zaligmakend. Ik denk dat artsen hier ook teveel op vertrouwen. Maar als er een patient bij de huisarts komt en de arts doet geen onderzoek, maar vertrouwt op de woorden, stelt een verwijsbrief op en in het ziekenhuis gaat iemand naar toe met wel de symptomen en wordt door de arts in behandeling genomen, dan mis je dus sowieso een aantal essentiele controles.
Mijn zoon had laatst een ongelukje met gym die moest een foto van zn arm laten maken. Hij heeft ook geen legitimatie hoeven laten zien. Gewoon geboortedatum. Het zou kunnen dat ik me wel gelegitimeerd heb. Ik zou er zelf niet te moeilijk over doen denk ik. En anders gewoon naar de balie lopen van de plek waar hij behandeld wordt. Daar kunnen ze hem ook gewoon handmatig aanmelden bij veel ziekenhuizen.
Het gaat niet om het vertrouwen van de artsen, maar om het vertrouwen van de verzekeraars. Het maakt mij niet uit als er iemand voor mn neus die zich wel of niet gelegitimeerd heeft. Het is vooral vervelend voor de patiënt als die om die reden de rekening thuis krijg, bijvoorbeeld net als de verwijzing mist.
Ik werk zelf bij een huisarts en hier wordt er wel degelijk onderzoek gedaan. Een niet goed onderbouwde verwijzing wordt gewoon afgewezen door het ziekenhuis, zo'n verwijzing verdwijnt dan uit het systeem en daar kan je dan geen afspraak mee maken. Ook krijgt de huisarts best wel eens een uitbrander van een specialist wanneer er iemand naar zijn spreekuur wordt verwezen wat eigenlijk niet nodig was geweest. Ik denk dat je in de toekomst sws nog maar enkel kan identificeren met je vingerafdruk, daarmee druk je fraude definitief de kop mee in. Er zal best weleens gefraudeerd worden maar het is geen dagelijkse gang van zaken. Ik word ook weleens gebeld door personen die zich voordoen als een arts om zo medische info los te peuteren over een patient. Mensen doen soms rare dingen, de keren dat ik er doorheen prikte was het zo onhandig en knullig dat ik er mooi niet in ben getrapt.
Maar hoe krijg je die verwijzing dan? Dat andere kind op wiens naam ze dan gaan, mankeert toch niks? Dus hoe heb je dan een verwijzing?
Was in België, inschrijven gebeurde daar volgens mij beneden bij de balie. Volgens mij kan de huisarts daar overgeslagen worden (maar dat weten de Belgische dames vast beter).
Dat kan ook helemaal niet. Hier moeten mensen altijd op het spreekuur komen. We gaan niet zomaar op verzoek mensen verwijzen. Is ook een enorme vervuiling in de zorg mbt wachtlijsten. De enige uitzondering die we maken zijn verwijzingen voor logopedie. 9 van de 10x komt er een verzoek vanuit school en we vinden het niet nodig om een kind dan bij ons op het spreekuur te laten komen zodat die kan laten horen dat die bijv de rrr niet goed uit kan spreken.