Onze oudste is een kind dat niet alleen gebaadt is bij structuur, maar hier zelf ook om vraagt. Nou hebben we onlangs twee basisscholen bekeken. Gevoel was bij beiden goed dus op die basis nog geen keus kunnen maken. Wel is de ene school overduidelijk beter gestructureerd dan de andere. In dat opzicht ben ik eerder geneigd te kiezen voor de school die het allemaal op orde heeft (en dit moet je even ruim nemen hoor, het is dus niet dat die andere school er de kantjes vanaf loopt ofzo). Maar... vanmiddag kreeg ik ineens deze ingeving/vraag: onze zoon, die van structuur houdt en het nodig heeft, zou ie beter af zijn op een school die wat dat betreft goed in zijn straatje past, of zal hij meer leren/levenswijzer worden op een school die juist wat rommeliger is qua organisatie? Wat is jullie visie?
Wat bedoel je met meer of minder gestructureerd? Bij mijn zoontje (groep 2) op school werken ze met van die planborden en vertellen ze al wat er de volgende dag gedaan gaat worden. Onze zoon vindt dat heel fijn want die houdt absoluut niet van verrassingen. Ook heeft elke dag een kleur en is de klas op basis daarvan in groepjes verdeeld. Toen ik het voor het eerst zag dacht ik: wat overdreven allemaal! Maar die koters varen er wel bij, alles heel duidelijk en voorspelbaar.
Ik zou voor structuur gaan. Je wilt een schoolomgeving die zo goed mogelijk aansluit bij de behoeftes van je kind, zodat je kind zich er vrij voelt om zichzelf te zijn en zich te ontwikkelen en geen onnodige stress ondervindt. Leren dealen met stress en jezelf verder ontwikkelen zijn zaken je die zoontje hoe dan ook op alle scholen vanzelf wel leert, maar dat hoeft niet per se als hij 4, 5, of 6 is. Maak het hem gewoon zo gemakkelijk mogelijk en doe wat prettig voor hem is, daar hebben jullie op dit moment allemaal het meeste aan denk ik.
Minder gestructureerde school heeft: - een website die maar half up-to-date is. - ze hadden een week lang open inloop (stond zowel op de website als in de infobrief van de gemeente) zodat je zelf n moment kon uitkiezen waarop je binnen kon lopen, maar uiteindelijk bleek dit tóch op afspraak te zijn. - rondleiding verliep rommelig - folders die we meekregen waren ook niet secuur qua spelling Andere school had dit allemaal veel beter op orde.
Vind dit eigenlijk meer voorbeelden van onprofessioneel dan ongestructureerd. Ik zou hier onmogelijk een draai aan kunnen geven die het positief maakt, niet voor je zoontje en ook niet voor jou als moeder. Uiteindelijk zijn dit soort zaken bijna altijd toe te schrijven aan slecht management en dat lijkt me nooit een pre. Dus na dit gelezen te hebben zeg ik zeker: de gestructureerde school!!
Dit komt op mij over alsof ‘het minder gestructureerd zijn’ geen visie van de school is, maar eerder een kwestie van zaken niet goed op orde hebben. Daar zou ik op afknappen... overal is er natuurlijk wel iets, maar als dit je eerste indruk is dan vermoed ik dat je nog veel meer van dit soort situaties mee gaat maken als je kind daar eenmaal op school zit. Ik zou t anders vinden als de school als visie hanteert dat een bepaalde (keuze)vrijheid een kind stimuleert in zijn ontwikkeling oid en het wordt begeleid in het omgaan met wat ruimere ‘kaders’ / structuur, dan kun je nagaan of die manier van onderwijzen past bij je kind en of hij daar veel van leert / levenswijzer van wordt, maar zo komt t hier niet over.
Absoluut de gestructureerde school. Onze zoon is ook van de regelmaat en duidelijkheid. Als ze wat zeggen en doen wat anders kan onze knul absoluut niet tegen. Die zou er vol tegen in gaan. Hij zou zeggen dat het niet eerlijk is of ze moeten duidelijk kunnen maken waarom iets is. Als ik je teksten lees krijg ik ook het idee dat je gevoel ook beter past bij de gestructureerde school
Bij nader inzien heb ik mn 1e post misschien niet helemaal duidelijk omschreven/uitgelegd. Jullie hebben gelijk dat het onprofessioneel is en niet zozeer ongestructureerd daar (hoewel het natuurlijk wel verband houdt met elkaar). Goed punt ook dat de kans aannemelijk groot is dat we in de toekomst tegen meer van dit soort dingen aan gaan lopen als we voor die school zouden kiezen. Thanks ladies
Vwb. dat laatste: klopt. Maar dat komt ook omdat ik zelf een type ben dat de zaakjes altijd netjes op orde heeft en dus slecht tegen die punten kan die ik in een eerdere post heb geschreven. Maar ja, het gaat niet om mij, maar om mn kind Dus als zo'n school beter voor hem zou zijn, dan zou ik tóch daar voor kiezen denk ik.
Het gaat inderdaad om jouw kind, maar ook jij als ouder gaat voor ongeveer 8 jaar een verbindtenis aan met de school. Als er al 'irritaties' bij jou als ouder zijn voordat jullie kind naar school gaat.. Ik zou zeker voor de meer gestructureerde school kiezen.
Ik denk dat wanneer een kind gebaad is bij structuur dit wel echt een voorwaarde is om te kunnen leren en groeien.
Ik denk dat je je vooral als ouder enorm gaat ergeren aan de miscommunicatie... Ben zelf leerkracht en ik zou daar wel moeite mee hebben. Maar je hebt je mening al herzien zag ik, heel goed
Ik hou zelf ook erg van structuur en heb eerst op een Montessori school gezeten in groep drie. Daarna verhuisden we en kwam ik op een reguliere school waar we alles ineens klassikaal gingen doen en veel gestructureerder en dat paste veel beter bij mij!
Niet zozeer herzien, want mn eerste ingeving ging sowieso al naar de school die het allemaal wat beter op rolletjes heeft. Maar de reacties hier hebben wel geholpen om te kijken of mn eerste ingeving juist zou zijn of niet
Montessori onderwijs moet ook echt bij het kind passen. Niet alle kinderen zijn daarbij gebaad. Fijn dat je na dat eerste jaar een school hebt gekregen die beter bij je pastte.
Het is ontzettend fijn als een school goed georganiseerd is. Tijdig van de vrije dagen op de hoogte zijn, duidelijke regels en verwachtingen, tijdig uitjes bekend maken etc. Zoals iemand anders al zei, je zit daar voor langere tijd aan vast, dan is duidelijkheid heel fijn.