Ik heb gisteren een potje truffelsalsa geopend en gebruikt. Nog niet op dus over een weekje wil ik het weer gebruiken. Dan staat er op het potje zoals bij zoveel: na openen beperkt houdbaar. En bij mij komt dan de vraag op...: Hoelang is beperkt? Uiteraard let ik bij etenswaren er aktijd op hoe het ruikt hoe het eruit ziet maar toch ben ik wel benieuwd: Hoelang is volgens jullie “beperkt?”
Volgens mij staat dat ook op de mayonaise en die staat hier toch enkele weken aangebroken in de koelkast. Volgens mij betekent 'beperkt houdbaar' dat je spullen, als je ze eenmaal hebt aangebroken, minder lang houdbaar gaan zijn dan de uiterste houdbaarheidsdatum. Hoe lang dat precies is zal varieren. Mayonaise een paar weken en vruchtensap een paar dagen.
Ohh onze flessen mayo staan indd ook gerust weeeeeeken in de kast. Curry zelfs een paar maand, zo vaak eten wij dat niet. En nog nooit gehad dat het niet meer goed was. Sapjes indd een paar dagen.. zou gewoon op je ogen/neus vertrouwen hoe het er dan uit ziet/ruikt.
Ligt een beetje aan de basis van de salsa. Azijn: 3-4 dagen Olie: redt je wel 1 week mee. Maar ik kijk ook altijd dan pas en ruik eraan of ik het nog vindt kunnen. Augurk bewaar ik namelijk ook langer
@Sado 3-4 dagen? En dan gooi je het daarna weg ofzo? Ik heb zo veel dingen in de koelkast die veeeeel langer staan. Ik lepel echt geen potje mayonaise, augurken, currypasta, wasabi, sambal, kappertjes etc in één keer leeg. Of eet je om alles op te krijgen 3 dagen patat-met achter elkaar, daarna 4 dagen curry's, en dan 4 dagen sushi? Ik denk wat manque zegt: op hrt moment dat je iets open maakt moet je gewoon op ogen en neus vertrouwen. En "beperkt" is voor ieder product anders.
Nou eerlijk gezegd heb ik geen van de producten die jij nu opnoemt staan De producten die ik heb staan waar “beperkt houdbaar na opening” op staat zijn dingen die toch wel binnen die tijd op gaan. Dus pakken sap, vleeswaren, etc. Ik zorg ervoor dat ik niet te veel tegelijk open heb (dus niet 7 pakken sap en 5 soorten vleeswaren) om te voorkomen dat er veel weg moet
Sauzen etc staan hier vaak lang aangebroken in de koelkast en als ik me echt niet meer herinner wanneer ik het gekocht heb gaat het weg. Verder vertrouw ik op mijn neus en ogen.
sommige dingen staan hier ook weken/maanden in de kast. en worden ook nooit verkeerd, dingen zoals stroop, mosterd, mayo enzo en beleg voor op brood. met melk en drinken heb ik wel vaak zoiets van een dag of 3/4 maar dan is het vaak ook wel op.
ik bewaar de mayo gewoon in de kelder, koel bewaren mag gewoon in de kast volgens mij, en gekoeld bewaren wel in de koelkast, tenminste zo heb ik het vroeger ooit geleerd haha.
Als het niet om vlees etc gaat, snuffel en proef ik gewoon om te bepalen of het nog ok is. Op onze mayo en ketchup staat overigens niks over beperkt houdbaar zijn na openen. Enkel dat het na openen gekoeld bewaard moet worden.
Volgens mij is 'beperkt houdbaar' de makkelijkste tekst vanuit de fabrikant gezien. Er wordt vooral mee bedoeld dat de THT datum in dat geval niet meer klopt. Hoelang het precies is kunnen ze niet zeggen. Het zal een aantal dagen zeker zijn maar kan ook 2 weken zijn of wie weet langer. Maar de verantwoording wordt zo niet meer bij henzelf gelegd na opening. En dat is ook wel logisch omdat buiten hun bereik is. Het kan van zoveel dingen afhangen wanneer het echt zou bederven. Zelf proeven en ruiken is het handigst. Bij twijfel doe ik het weg.
Geloof me je hoeft niet te onthouden wanneer je een fles mayo hebt opengemaakt, het word vanzelf waterig als het niet meer goed is. Keukenprinses dat ik ben.
een paar dagen. ik eet vaak zongedroogde tomaten uit het versschap of tapenade maar als dat er een week later nog ligt gooi ik het wel weg. ook kruidenkaas oid.
Ik vertrouw altijd op mijn neus en tong, en ik gooi zelden iets weg. Ben nog nooit ergens ziek van geweest. Het scheelt dat wij geen vleeswaren eten of melk drinken of zo. Daar zou ik misschien voorzichtiger mee zijn, maar ook in dat geval zou ik het gewoon even proeven. Dan weet je genoeg .