Omdat ik maar 1 reactie heb gehad op mijn vorige topic doe ik het maar even zo: Wat zijn voor jou echte pre's waar een ziekenhuis aan moet voldoen tijdens het fertiliteitstraject? Tips om van te voren te vragen om de juiste keus te maken? Waar moet ik op letten? Wat zijn de nadelen bij sommige ziekenhuizen? En de verschillen tussen ziekenhuizen? Ziekenhuis die werkt met Ovitrelle of Pregnyl? Voor mij gaat het voor als nog om het IUI traject.
Bij IUI hebben we gewoon ons streekziekenhuis gedaan. Na 3x bleek na opwerking het sperma zo kapot te gaan dat we naar ICSI moesten. Toen gekeken naar percentage succes. VUmc (tegenwoordig Amsterdam UMC) had destijds van de ziekenhuizen in de buurt het hoogste succes percentage vergeleken met het landelijk gemiddelde over de afgelopen jaren. Daarom voor VU gekozen. Inmiddels daar voor de 2e keer zwanger via ICSI. Zij gebruiken Gonal en Ovitrelle. Pregnyl doen ze bij slechte eicel opbrengst of lage kwaliteit. Komen bij mij over als zeer kundig. Nemen altijd alle tijd voor je. Beantwoorden vragen geduldig. Leven met je mee. Ik voel mij daar echt een persoon, ondanks dat ik wel weet dat het lopende band werk is voor hun. Ze kunnen bepaalde keuzes ook altijd goed beargumenteren. Bijvoorbeeld na een slechte opbrengst bij de eerste poging, gingen ze de tweede een lagere dosis gonal voorschrijven. Reden was dat ze vonden dat de eitjes niet mooi gelijkmatig groeiden de eerste poging. Toen ik vroeg om pregnyl legden ze uit dat bij pregnyl de dosering kan schommelen, waardoor je een mooie, maar soms ook juist slechte opbrengst kunt hebben. Als ik het echt wilde dan kreeg ik het, maar zij adviseerden langer stimuleren met lagere dosis gonal. En ze hadden gelijk. Poging 2 veel betere opbrengst en nu dus zwanger.
Wij hadden weinig keus ivm een specifieke behandeling. Maar we hebben wel gekeken naar wachttijd en slagingspercentage. De intake voelde goed, dat was ook nog wel iets wat we wilden afwachten.
Je kunt er bij de keuze eventueel rekening mee houden of je wilt overstappen van ziekenhuis als je van iui naar ivf moet overgaan. Het is handig (en vaak sneller) als je dan al in het juiste ziekenhuis zit. Ik zou zelf dan niet met een transport ziekenhuis gaan werken, dus rechtstreeks bij het academische ziekenhuis/ kliniek zou wel opletten of het ziekenhuis ook op zondag behandeling doet, dat is niet overal zo. verder doen ze zo ongeveer allemaal hetzelfde, dus gaat vooral of je, je ergens prettig voelt. En toch is de praktische factor een heel belangrijke. Fijne is wel bij iui dat het vaak nog dichterbij kan. en zoals al gezegd kun je wachttijd ook mee laten wegen
Voor Amsterdam UMC (VU MC) staat het tot 2018 hier: https://www.vumc.nl/zorg/expertisecentra-en-specialismen/ivf-centrum/informatie-voor-patienten-ivf-centrum/ivf-resultaten-2013-2018.htm
Je zou via een forum als dit ervaringen kunnen vragen over het ziekenhuis dat je op het oog hebt. En ook indd die slagingspercentages bekijken. Wij hebben ons traject gelopen bij MCK Leiderdorp, een kliniek ipv ziekenhuis. Niet om de hoek maar wel heel fijn! Ze zijn daar bereid om net even iets verder te gaan (is onze ervaring) en je bent er geen nummertje. En wat ikzelf heel fijn vond: geen bolle buiken in de wachtkamer en de laagdrempelige mogelijkheid om mentale steun te krijgen. Het belangrijkste is dat jullie je er fijn voelen en achter de manier van werken staan. En mocht het zo zijn dat je je ergens alsnog niet fijn voelt kan je alsnog overstappen. Je zit er niet voor altijd aan vast. Wachttijd kan een belangrijke factor zijn nu, maar ik zou persoonlijk ‘eigen comfort’ verkiezen boven wachttijd. Je kan ergens een korte wachttijd hebben maar je er heel ongemakkelijk voelen. Of een langere wachttijd maar je er wel fijn voelen. Natuurlijk wil je je wens zo snel mogelijk vervuld hebben. Maar extra gedoe vanwege een zh waar je je niet goed bij voelt, is nergens goed voor.
Hoi! Het ene ziekenhuis is het andere niet. 'Mijn' ziekenhuis heeft een aparte fertiliteitspoli (los van de afdeling gynaecologie die ik wel als zakelijk en afstandelijk heb ervaren na mijn bbz) waar het hele team alleen werkt met patiënten met een kinderwens waarbij het niet lukt. Het zit ook op een aparte plek in het ziekenhuis, waardoor je eigenlijk nooit iemand tegen komt en ook nooit tussen de bolle buiken zit. Daarnaast ervaar ik een persoonlijke aanpak (het feit dat mijn eigen arts op eigen initiatief bij mijn punctie aanwezig was puur ter mentale ondersteuning van mij, terwijl ze eigenlijk een uur administratie gepland had, vond ik waardevol). Ik sluit me aan bij de tips van Do1981: kies voor een ziekenhuis/kliniek waar ze alles doen (reizen na een eventuele punctie; ik moet er niet aan denken) en ook op alle dagen. Als je eenmaal in de MMM zit trek je het mogelijk slecht als bepaalde onderdelen van de behandeling op specifieke dagen niet uitgevoerd worden. Ik weet niet of de monitor van Freya kent? Zie onderstaande link. https://www.freya.nl/monitor-fertiliteitszorg/ Heel succes met je keuze en hoop dat je snel zwanger bent!