Helaas kan ik weinig op internet vinden over ouderschapsverlof, maar het volgende heb ik inmiddels met mijn werkgever afgesproken; Als mijn zwangerschapsverlof afloopt ga ik 1 dag ouderschapsverlof opnemen en ga dus van 40 naar 32 uur. Onder contract blijf ik gewoon voor 40 uur op papier staan. Dit ga ik gedurende 1 jaar doen (dus de maximale toegestaande tijd), maar.. Nu gaf iemand mij aan dat het dan zo is dat ik verplicht gesteld kan worden om na dat jaar weer volledig aan het werk te gaan en dat is iets wat ik niet wil en niet heb afgesproken. Ik ga daarna gewoon voor 32 uur onder contract. Moet ik dan mijn ouderschapsverlof van de belasting terugbetalen?? (van mijn werkgever krijg ik niets).. Ik ben erg benieuwd of jullie hier een reactie op hebben? Thanxx
Als je ouderschapsverlof afgelopen is val je dus terug in je contract van 40 uur. Dus als er niks afgesproken wordt zullen ze verwachten dat je weer 40 uur gaat werken. Ik ben tegen het einde van mijn zwangerschapsverlof bij mijn manager geweest en hebben we afgesproken dat ik ook in contract naar beneden ga. Mag ik vragen wat je reden is van het opnemen van zwangerschapsverlof? Krijg je dan gedeeltelijk door betaald? Anders zou je ook je ouderschapsverlof kunnen 'bewaren' en vragen of je na de bevalling in contract naar beneden kunt.
Ik heb van een collega begrepen dat belastingtechnisch je na 78 weken (1,5 jaar) minimaal een maand weer je hele aantal contract-uren, in jouw geval dus 40) moet werken, en dat je daarna weer voor 78 weken ouderschapsverlof op kan nemen, zolang de voorraad van je uren natuurlijk strekt. Je hebt recht op 26 weken je fulltime contract aan uren, in jouw geval dus 26 x 40 = 1040 uren. Als jij dit dus 1 dag in de week opneemt kan je dus 2,5 jaar lang ouderschapserlof opnemen. (1 jaar is niet de maximale tijd) Maar zou je het dus voor minimaal een maand moeten onderbreken na anderhalf jaar. Maar goed, dan kan je dat als vakantie bijv opnemen. Daarnaast snap ik heel goed waarom je ouderschapsverlof op wilt nemen, aangezien je je pensioenrechten ed wel over die 40 uur laat lopen en je altijd recht hebt om terug te gaan naar dat aantal uren. En als je weer zwanger mocht raken en je zwangerschapsverlof valt in de periode dat je nog een contract hebt van 40 uur, dan heb je ook recht op uitkering van 40 uur. En de ouderschapsverlofuren die je dan nog hebt staan kunnen dan weer opschuiven naar na je verlof. Bovendien heb je dan nieuwe uren van je volgende kindje, dus kan je het helemaal lang uitzingen. (Maar goed das misschien te ver vooruitgepraat, want ik weet niet wat jouw persoonlijke situatie verder is, maar ik dacht ik tip het even aan om daar voor jezelf over na te kunnen denken.) Hoop dat het een beetje duidelijk is. groetjes mmeke
Bij mijn werkgever is het als volgt. Ik kan voor 25% worden doorbetaald door mijn werkgever over het opgenomen ouderschapsverlof. Als ik hiervoor kies, ben ik verplicht om na het ouderschapsverlof minimaal een half jaar volgens mijn oude contract te werken. Stel ik kies niet voor de vergoeding van 25% dan mag ik na afloop direct minder gaan werken. Ik hoef in beide situaties in ieder geval niks terug te betalen aan de belastingdienst. Mijn partner krijgt 75% doorbetaald en mag wel als hij voor gedeeltelijke doorbetaling kiest direct na afloop minder blijven werken. Waarschijnlijk verschilt dit per CAO/ werkgever? Ik zou het even navragen bij je afdeling P&O, want ik kwam er zelf ook niet meer uit.
Ik moet er bij mijn stukje misschien bijzeggen dat dit geldt voor onbetaald zwangerschapsverlof, het kan idd zoals Trees zegt in je cao staan als er wel (gedeeltelijk) betaald wordt, dat je dan verplicht bent terug te komen. En hier staan ze je bij p&o schaapachtig aan te kijken als je met zo'n verhaal aankomt. Mijn collega heeft een belastingadviseur die dit voor haar heeft uitgezocht. Maar misschien zijn ze bij jouw p&o afdeling wel iets meer op de hoogte.
mmke die regel van 1 maand na 1,5 jaar opname ken ik niet me man heeft 2,5 jaar aan een gesloten en ik 2 jaar aaneengesloten. wat is de reden van wat jij zegt>
Bij mijn werk (lerares basisonderwijs) is het als volgt: Je kunt het aantal uren dat je recht hebt op ouderschapsverlof (OV) berekenen over het contract dat je NU hebt. Dat betekent wel dat je na OV weer terugkomt voor dat aantal uren, voor minimaal een jaar. Wil je na OV structureel minder werken (dus bijvoorbeeld één dag in de week 'ontslag') dan moet je het aantal uren OV al berekenen over het nieuwe contract. Anders moet je inderdaad uren terugbetalen! Ik had deze informatie zo gekregen van mijn werkgever en dit is bevestigd door CNV Onderwijs. Ik dacht eigenlijk dat dit voor alle takken zo geldt, maar je kunt dit voor de zekerheid navragen bij P&O van jouw werk of het bedrijf dat de salarisadministratie voor jullie doet. (Of de bond, als je lid bent.)
wettelijk gezien is ouderschapsverlof onbetaald.. Maar sommige CAO's betalen wel geheel of gedeeltelijk uit (bv. leraren, politie, leger) maar er zitten toch verschillende voordelen aan van onbetaald ouderschapsverlof op nemen: - voor elk uur krijg je 4,- belastingvoordeel. - je pensioen telt door op je volledige contract. - als je weer zwanger word in die periode krijg je naar je volledige contract uitbetaald. De specifieke regels zijn CAO verschillend, dus die zou ik even erop naslaan. een punt waar je op kunt letten: - als je vrijwillig van baan wisselt dan vervalt je aangevraagde periode ouderschapsverlof. Maar je kunt de periode opsplitsen in 3 periodes'(mag aaneengesloten) . dan behoud je de periodes die je nog niet hebt opgenomen. - 2 maanden van te voren moet je het al aangeven - er zijn standaarden voor het opnemen, maar wil je daar van afwijken kan en mag je baas weigeren..
Hoi hoi, Nog even een reactie. De 78 weken die door mmeke genoemd worden heeft denk ik te maken met de berekening van eventuele WW-uitkering in de toekomst. Voor de hoogte van een WW uitkering wordt namelijk voor maximaal voor 78 weken rekening gehouden met onbetaald verlof (je verlof heeft dan geen invloed op je uitkering, als je meer dan 78 weken verlof neemt dan heeft je verlof dus wél invloed op de hoogte van een WW uitkering). Volgens mij los je het niet op door 1 maand weer "normaal" te gaan werken maar zou je 26 weken weer normaal moeten werken. 't is een beetje "what if" situatie....ik zou mijn verlof er niet om wijzigen. Verder schrijft Lauw dat je pensioenopbouw door gaat. Dat ligt aan je CAO. Hij gaat niet per definitie automatisch door, je krijgt namelijk minder uitbetaald en je pensioenopbouw is gewoon een % van je uitbetaalde salaris dat gereserveerd wordt voor later. Het kan zijn dat je werkgever het aanvult (gebeurt vaak) of dat je de gelegenheid krijgt om zelf extra pensioen te storten over je verlofuren. Maar standaard is je pensioenopbouw alleen over de uren die je uitbetaald krijgt. Tenminste dat is zoals ik het heb begrepen.
ik breek even in hoor..... graag zou ik 6 uur per week ouderschapverlof op willen nemen. ik heb een contract van 30, tegen die tijd dat ik het verlof op neem is mijn tweede kindje geboren. ik zou dus 26 x 30= 780 uur en dat x 2= 1560 uur kunnen op nemen. al ik dit weer : 6 doe is dat 260 weken wat neer komt op 4.9 jaar. als ik dit aanvraag en mijn werkgever gaat hiermee akkoord, hoef ik tussen door toch niet mijn contract uren te gaan werken? na die bijna 5 jaar verlof, wil ik als het kan mijn contract uren weer gaan weken, maar stel dat ik dat niet doe moet ik dan die verlof uren terug betalen aan de belastingdienst? dit kan ik niet terug vinden in het CAO (CAO voor uitzendkrachten) wie kan mijn een helder antwoord geven?
Thanx voor al jullie reacties.. de vraag van sonjana is volgens mij precies die van mij, alleen dan voor 6 uur ipv 8.. Belangrijkste is of we het geld aan de belastingdienst terug moeten betalen, blijkbaar staat er in elke CAO een andere regeling, want ik heb die van mij nog even nagekeken en daarin staat dat ik dus voor de periode van max. 1 jaar ouderschapsverlof kan opbouwen.. zie hieronder..Al snap ik alleen puntje 2c niet, dit is dan toch tegenstrijdig? Ik mag dus ook aanvragen bij mijn werkgever dat ik langer als een jaar wil of ?? Ik ben even de kluts kwijt hahahhaha Artikel 29. Ouderschapsverlof 1. Een werknemer heeft, nadat hij een jaar in dienst is bij de werkgever, recht op onbetaald ouderschapsverlof voor een eigen kind of een kind dat bij hem woont en waarvoor hij duurzaam de zorg op zich heeft genomen. Dit recht bestaat totdat het kind de leeftijd van acht jaar heeft bereikt. 2. Voorts gelden de volgende voorwaarden: a. de omvang van het verlof is gelijk aan de wekelijkse arbeidsduur van betrokkene maal zesentwintig (de totale arbeidsduur over zes maanden); b. ouderschapsverlof kan worden opgenomen in de vorm van deeltijdverlof, gedurende ten hoogste de helft van de arbeidsduur per week voor een aangesloten periode van twaalf maanden of splitsing in het verlof in maximaal zes periodes van een maand; c. ouderschapsverlof kan worden omgezet in een verlof dat over een langere periode dan twaalf maanden wordt gespreid, dan wel in een verlof dat per week meer dan de helft van de arbeidsuren bedraagt; d. de werknemer meldt de werkgever schriftelijk en minstens drie maanden voor de ingangsdatum ervan dat hij gebruik maakt van zijn recht op wettelijk ouderschapsverlof. Hij dient daarbij aan te geven: de periode, het aantal uren per week ( of een ander tijdvak) en de spreiding van deze uren. 3. De werkgever heeft de mogelijkheid om de voorgestelde spreiding van de uren over de week (of ander tijdvak) te wijziging als hij daarvoor een zwaarwegend bedrijfsbelang kan aanvoeren.
Hoi Fortunato, Ik zie alleen staan dat je minimaal een jaar in dienst moet zijn bij je werkgever, niet dat je max een jaar kan opnemen. Waar zie jij dat staan?
Fortunato, Sonjaja Ik snap jullie vraag niet helemaal, over welk geld van de belastingdienst hebben jullie het? Waarvoor je bang bent dat je het terug moet terug betalen? Je krijgt toch niets...het is onbetaald verlof (behalve de ouderschapsverlofkorting van 3,99 per uur zoals Lauw ook schrijft of hebben jullie het daarover?) Fortunato: Je vraag over 2c Punt 2c uit je CAO geeft aan dat je mag afwijken van de standaard regeling van 50% van een werkweek verlof voor 1 jaar. Je mag dus 8 uurtjes per week aanvragen volgens jouw CAO (en dan langer dan een jaar die 8 uur verlof nemen want dan maak je je uren niet op in 1 jaar), bij punt 3 staat wel dat dat in overleg moet met je werkgever, hij kan/ mag je verzoek weigeren.
Ik heb het zo gedaan; ouderschapsverlof voor een bepaalde periode en daarna ontslag genomen voor 1 dag.
@Guppie, mag ik vragen wat voor jou de redenen waren om eerst ouderschapsverlof op te nemen en daarna minder te gaan werken? Ik ben zelf ook nog een beetje zoekende naar wat ik moet / wil doen wat betreft ouderschapsverlof. Bij P&O op m'n werk kunnen ze het mij ook niet duidelijk vertellen. Zo is voor mij nieuw dat als je tijdens ouderschapsverlof dat je opneemt opnieuw zwanger zou worden je weer op je oude contract wordt uitbetaald... wel weer wat om over na te denken, je weet toch nooit hoe het loopt.. Ben dus wel benieuwd naar meer ervaringen, voors en tegens wat betreft ouderschapsverlof. Dank jullie!
Ouderschapsverlof heeft zijn wettelijke basis in de Wet Arbeid en Zorg. Daarin staan de kaders. Het houdt in dat de werknemer voor een periode onbetaald minder kan gaan werken, maar wel recht blijft houden op zijn eigen contracturen. Het is mogelijk om een bijdrage te krijgen van de belastingdienst over de verlofuren. Deze bijdrage hoef je niet terug te betalen als je na afloop van het ouderschapsverlof minder gaat werken. Per CAO kunnen er aanvullende regels gesteld worden. Zo hebben bepaalde bedrijven betaald ouderschapsverlof, de werkgever betaalt de werknemer dan een percentage van het loon door over de verlofuren. Het is vrij normaal dat daar een (gedeeltelijke) terugbetaalverplichting aan zit als je binnen een bepaalde tijd het bedrijf verlaat. Ook komt het voor dat je verplicht wordt een tijdje je oude contracturen weer te gaan werken. Ook kunnen er regels gesteld worden over hoelang het verlof mag duren (langer dan een jaar bijvoorbeeld). Het is dus altijd verstandig om de CAO goed te bestuderen. Als er niets instaat over een verplichte periode van je oude contractduur ben je vrij om na afloop een verzoek tot arbeidsduuraanpassing in te dienen (conform de Wet Aanpassing Arbeidsduur), de werkgever moet dan een hele goeden reden hebben om dat te mogen weigeren. Ouderschapsverlof heeft dus een paar voordelen: - je hoeft een tijd minder te werken, maar houdt wel je contracturen (gunstig voor pensioenopbouw en je hebt de garantie dat je weer je oude aantal uren zou mogen werken); - soms is het gedeeltelijk doorbetaald door je werkgever, maar als dat niet zo is kan je van de belastingdienst een bijdrage krijgen voor de verlofuren; - mocht je tussentijds weer met zwangerschapsverlof gaan dan wordt het verlof opgeschort. De nadelen zijn in mijn ogen: - als je weg wilt bij je werkgever tijdens ouderschapsverlof verlies je de verlofuren die je al had aangevraagd; - bij betaald ouderschapsverlof kan je gebonden zijn aan een terugbetalingsplicht of aan de verplichting om een tijdje je oude uren te draaien. Ik hou nooit zo van die gebondenheid. Ik wil weg kunnen als ik dat wil . Ik heb zelf de keuze gemaakt om geen ouderschapsverlof op te nemen, omdat ik niet helemaal happy was in het bedrijf waar ik destijds werkte. Ik wilde wegkunnen als de kans zich voordeed en niet me verplicht voelen om te blijven vanwege het verlof. Nu werk ik ergens anders en zou er in de toekomst misschien wel voor kiezen (kan totdat de kinderen 8 jaar zijn). Overigens vind ik het raar dat P&O-ers jullie hier niet over kunnen voorlichten. Dit is een vrij bekende regeling waar de meeste bedrijven wel mee te maken krijgen, want het geldt zowel voor de papa's als de mama's.
Haay! @Simba..thanx voor je heldere uitleg.. Zag door de bomen het bos even echtn iet meer.. In mijn CAO staat voor de rest niets vermeld over verplicht weer fulltime werken o.i.d.. dus ik kan daarna zoals afgesproken (wat alleen (nog) niet op papier staat minder uren werken).. Ik kan met een gerust hart bevallen hahaha en hoef ik me daarna hier niet druk om te maken.. Ciaoo
Ik werk bij een bouwbedrijf en hier is het toch niet zo gebruikelijk dat er ouderschapsverlof opgenomen moet worden. Ik ben dus ook een paar keer terug geweest bij P&O omdat die er niks van snapte, voordat ik alles rond heb gekregen zoals ik het wil. Ik heb nu dus ook voor 2,5 jaar 1 dag in de week ouderschapsverlof opgenomen. Als ik terug kom kan mijn contract aangepast gaan worden, maar dat zien we tzt wel. Ik geloof nl. ook dat je het recht hebt om 1x in de ?? jaar (maar dat weet ik niet helemaal zeker) je contracturen aan te passen, waar ze ook akkoord mee moeten gaan, mits het geen bedrijfsbelangen etc etc etc. Nu wil ik als ik zwanger ben geweest van een 2e (wat ik nog niet ben) nog maar 3 dagen gaan werken. Maar hoe ik dat weer ga oplossen zoek ik dan wel uit, eerst uren 1e opmaken en dan uren 2e, of uren 1e laten doorlopen en extra dag met uren 2e. Het voordeel van ouderschapsverlof voor je je contact aanpast is zoals al genoemd de ouderschapsverlofkorting van de belastingdienst (á 3,99 per uur, wat toch bijna 140 euro per maand is voor 1 dag) en dat je pensioenopbouw (bij ons) gewoon over de 40 uur blijft.
ik heb het vanmorgen ook even besproken en ik ga het wel doen hoor, ik heb dan 1,5 jaar ouderschapsverlof en daarna ga ik gewoon 3 dagen werken. Ik heb nu recht op 936 uur en als ik minder ga werken dan verlies ik gewoon 360 uur en dat is zonde. Gr Des