Goedenavond, phoe... ik zit behoorlijk vast in de gesprekken op mijn werk en wellicht dat iemand hier tips voor mij heeft en weet wat mijn rechten en plichten zijn. Ik werk in het voortgezet onderwijs, op 2 locaties waarbij op locatie A een nieuw onderwijs concept is ingevoerd (gepersonaliseerd onderwijs) en op locatie B regulier onderwijs is. Nu werk in sinds bijna 2 jaar voor het eerst in het gepersonaliseerde onderwijs maar loop hier volledig op leeg. Dit heeft meerdere redenen: het passt niet bij mij, de portal waarmee de leerlingen en ik moeten werken is voor mijn vak echt zwaar onder de maat waardoor ik onwijs veel materiaal zelf moet maken (de schoolleiding weet hier van maar ik mag met niets anders werken), op school is men onwijs zoekende waardoor er alleen dit schooljaar al 5 collega's thuis zitten met een burn-out en ikzelf overspannen ben en nu 2 weken thuis zit. Al sinds vorig schooljaar heb ik met verschillende mensen over de problemen gesproken; sinds november regelmatig gesprekken gevoerd met de conrector personeelszaken. In het eerste gesprek heeft hij mij toegezegd volgend schooljaar volledig op locatie B dus regulier onderwijs te mogen werken. Dit was voor mij de strohalm om niet in te storten. Het vervelende is alleen dat hij hierop terug gekomen is. Vorige week kondigde hij aan dat ik volgend jaar weer op beide locaties moet werken. Nu ben ik afgelopen maand 2 keer bij de bedrijfsarts geweest. In beide verslagen geeft hij aan dat mijn overspannenheid gelinkt is aan het werken in het gepersonaliseerde onderwijs. Toen ik vorige week hiernaar verwees zei de conrector weer dat ik alsnog volgend jaar het moet gaan doen en de bedrijfsarts hierover niets te zeggen heeft. Tja... lekker dan! Ik gaf al aan dat de kans groot is dat ik volgend jaar er dan weer uit ga liggen want het gaat echt niet. Maar nu mijn vraag: wat zijn mijn rechten en plichten? Kunnen zij mij ondanks de adviezen en gesprekken verplichten? Alvast bedankt voor jullie reacties!
Goh je zou denken met het huidige tekort aan docenten dat men er wat zuiniger mee omspringt. Geen goede raad wel veel sterke.
dank je wel! Ik geef ook nog les in een tekortvak Werk trouwens al 13 jaar voor deze school en heb altijd alle klussen op mij genomen, maar nu is het gewoon niet meer okay
Geen idee wat hierin je rechten zijn maar ik vind het in elk geval geen goedwerkgeversschap. Kun je niet beter naar het juridisch loket gaan om je vraag te stellen? En beter worden / cq uit elkaar gaan en een nieuwe passende werkgever vinden? Moet ook te doen zijn in het onderwijs nu toch?
Volgens mij is het advies van de bedrijfsarts bindend. Je zou contact kunnen opnemen met stichting keerpunt, die zijn in dit soort zaken gespecialiseerd en kunnen je vaak ook goed helpen.
daar zit ik ook aan te denken, ik houd de vacatures in de gaten maar mijn voorkeur gaat uit naar op deze school blijven want als ik volledig in het regulier kan is het wat mij betreft een prima school en zijn mijn problemen opgelost
Dit is (was iig paar jaar terug) niet zo! De bedrijfsarts geeft een advies, de werkgever mag hieroverheen. (Bijv bij ziek/niet ziek). Lastige situatie. Ik zou 1) op zoek baar nieuwe werkgever. 2) schriftelijk bezwaar maken bij huidige werkgever en laagdrempeligziekmelden(ontzettend benieuwd wat uwv hiervan zegt... Schandalig gewoon)