Ah, hier sluiten ze groep 7 af met een voorlopig advies, in januari van groep 8 wordt dat nog eens besproken en zonodig aangepast, na de doorstroomtoets volgt dan het definitieve advies - dat kan niet lager zijn dan het voorlopige advies in januari, enkel hetzelfde of hoger (in overleg met ouders).
Ja overal is het anders. Wij krijgen in groep 7 met het 1e rapport (feb) een voorlopig advies. Dan in november/december in groep 8 (dat kan wel lager zijn dan in groep 7). En dan na de doorstroomtoets definitief, dat kan dan niet lager worden dan in november.
Wij hebben 2 wkn terug pas het eerste voorlopige advies gehad ( gr8). Hier vandaag de doorstroomtoets. Vraagje hierover weten jullie of de toets de hele dag is? Of een uur?? Morgen hebben ze nog een gedeelte. Juf heeft ons daar weinig informatie over gegeven, en met een adhd-er hier was het wel handig als we iets van te voren wisten. Ze zijn bij ons nogal erg gesloten op school met dingen mededelen.
Onze dochter (in groep 4) zag vorige week overal borden van open dagen en vroeg wat dat is. Nadat ik het had uitgelegd kwam de vraag "Naar welke school ga ik dan?" Ik reed in de auto en was daar wat meer opgeconcentreerd en heb nogal lomp gezegd: "ja, weet ik veel, je bent nog geen eens op de helft van deze school". Later uitgelegd dat we dat we met de juf/meester in groep 8 daarover gaan praten en dan kijken wat het beste past. Maar om dat nu al aan de juf te gaan vragen. Moet wel bekennen dat ik de juf van de oudste (leerjaar 6, SO) gevraagd heb wat er eigenlijk aan aanbod is, speciaal onderwijs is natuurlijk wat minder voorkomend, zijn inderdaad 'maar' 2 scholen voor speciaal voortgezet onderwijs, beiden op zo'n 35-40 km afstand, één in regio zuid, ander regio noord (we wonen in regio midden). Maar verder duurt het nog 2 jaar (2,5 jaar), dus komt vanzelf.
Ik vind groep 7 wel handig om een voorlopig advies te hebben. Omdat we toen al naar open dagen gingen. Voor jongste zullen de toetsuitslagen maar een klein deel van het advies vormen. En ik verwacht een lager advies dan wat de toetsen zeggen. Toetsen maken vind hij fijn (rustig). En doet hij ook goed doorgaans. Maar zich handhaven binnen de groep, sociale contacten en omgaan met prikkels vind hij moeilijk. Dus dat zal zeker van invloed zijn op de school en niveau keuze. Over keuzes gesproken. Tip voor wie zich nu gaat oriënteren/naar open dagen gaat. Stel ook vragen over beperkingen van de school en wat ze kunnen aanbieden. Oudste zit nu in 3 VWO en moet profielkeuze doen. En nu blijkt dat ze, omdat het een kleine school is, niet alle combinaties vab vakken kunnen aanbieden. En dat ze geen leraar voor informatica hebben. Voor oudste geen probleem. Wat hij wil kan gewoon. Maar 't was wel fijn geweest om dat vooraf te weten.
Echt, wij hebben voor groep 7 bij onze oudste nooit nagedacht over op wat voor niveau ze zou gaan uitstromen. Daar waren we totaal niet mee bezig. Met de LVS toetsen scoorde ze heel gemiddeld, natuurlijk zie je dat, maar daar dachten we toen echt nog niet op verder. Overigens is zij blijkbaar een atypische leerling aangezien ze juist vanaf groep 6 beter ging presteren op de LVS toetsen. Bij ons op school geven ze ook geen voorlopig advies in groep 7, dat komt pas in het najaar in groep 8. Ik vond dat dus toen ook niet echt handig want waar moet je dan gaan kijken? We hadden tegen die tijd zo'n gevoel dat havo er wil in moest zitten, maar moesten we dan bij de school in onze woonplaats naar mavo/havo of havo/vwo gaan kijken. Deze school heeft namelijk dakpanklassen in de brugklas. En toen zat mavo/havo nog in een ander gebouw dan havo/vwo. Dus zijn we maar naar beiden gegaan. Pas het jaar daarop was het voor ons duidelijk dat we mavo/havo hadden kunnen overslaan. Overigens lees ik hier ook dat sommige scholen het voorlopig advies aan het eind van groep 7 geven. Dan heb je er eigenlijk ook niets aan, want de open dagen zijn altijd in januari - februari. Voor de jongste was dat verder geen probleem. Hij heeft nooit anders dan enen gescoord op de LVS toetsen en als sinds groep 4 in alles pluswerk (groep 3 nog niet echt omdat die leerkrachten waardeloos waren en wij als ouders geen idee hadden wat er mogelijk was), dus dat was allang duidelijk waar we naar moesten kijken. En dus niet omdat we hem als ouders overschatten Het was en is gewoon overduidelijk bij hem. Wat Mamafiets zegt over open dagen is ook wel een goede. Bij onze dochter hebben we daar toen helemaal niet bij stilgestaan wat voor verschillen er misschien in profielkeuzes kunnen zitten. Wisten wij veel, dat zei ons nog helemaal niets en daar waren we nog niet mee bezig. En ergens weet je op zo'n moment ook lang niet altijd welke kant een kind uiteindelijk op zal gaan qua profiel, dus het is ook wel lastig daarop in te spelen. Maar soms zijn er wel duidelijke interesses en nu we met onze jongste naar middelbare scholen kijken, kijken we daar toch wel anders naar. Omdat we nu met de oudste de profielkeuze al hebben gehad (zij zit inmiddels in 5 vwo) en we ook wel doorhebben dat hierin verschillen tussen scholen zitten. Voor haar is het prima uitgepakt hoor, zij heeft precies kunnen kiezen wat ze wilde en is er helemaal tevreden mee. Maar je kunt dus wel in een situatie komen dat het tegenvalt.
Hier een advies in groep 7, maar ook vrij waardeloos qua timing. Het rapport en advies komt 23 februari. Er zijn 4 scholen in onze stad (enkel mavo/havo/vwo) en 3 vmbo scholen in omliggende dorpen. Van die 7 scholen heeft 1 vmbo op 24 februari de open dag en de rest is de afgelopen weken allemaal al geweest. Dus alsnog een advies vroeg in groep 7 en nog te laat voor de open dagen. Voor de oudste was dat toen geen probleem, wij wisten in groep 6 al dat ze basis/kader uit zou stromen en zij wist al dat ze bakker wilde worden. Daarvoor kwam 1 school in aanmerking Maar ik weet nu ouders uit zoons klas die dus op de scholen hier in de stad zijn gaan kijken en dan ook op de havo/vwo richtingen waarvan ik denk: oei, straks vindt het kind dit geweldig en kun jij vertellen dat hij er niet heen kan. We hebben een hele kleine basisschool waar we alle kinderen wel kennen en van een aantal kinderen weet ik ook van wat ouders vertellen dat dat er net als bij onze oudste gewoon niet in zit.
Ja, dat is dan toch een rare timing om zo'n advies te geven? Geef het dan voor de kerst, dan heb je er nog wat aan. Op deze manier kun je net zo goed wachten tot begin groep 8 zoals bij ons.
Hoe zit het met het punten plafond in groep zes? Ik kan er geen schema van vinden om te zien wanneer doortesten wenselijk is.
Maar ik neem aan dat die ouders ook niet naar een opendag gaan voor een havo/vwo school? Ik denk dat je als ouder wel enigszins in kan schatten welk niveau je kind ongeveer gaat doen als hij in groep 7 zit.
Ja dat gebeurd dus wel. En je zou schrikken hoeveel ouders geen idee hebben. Hoevaak groep 8 leerkrachten met geshockeerde ouders zitten die een basis/kader advies geven en de ouders zeker havo verwacht hadden.
Hier een zoontje met hele verschillende Cito uitslagen (variërend van 1-5). Hij zit in groep 6 en ze zijn naar IEP overgestapt, maar ik zal volgend jaar echt zelf niet kunnen inschatten wat zijn advies wordt.
Hier geven ze rond de herfstvakantie groep 7 het eerste voorlopige advies, dan eind groep 7 het 2e, eind januari definitieve voorlopige advies (worden de m8 toetsen nog meegenomen) en dan na de doorstroom toets het definitieve advies. Voor mijn oudste alle adviezen stabiel op vwo niveau (hoewel de doorstroom toets heeft ze deze week pas gemaakt maar die doet er niet toe). Ook onze 2e zeer stabiel. Al is hij na groep 7 al doorgestroomd naar het middelbaar. (Groep 5&8 overgeslagen) Onze nr. 3 zit in groep 6. Hij doet het super alleen met spelling niet helemaal. Dit jaar overgegaan van Cito naar iep. Vandaag komt zijn rapport mee. Geen idee wat we daarvan kunnen maken. Voor hem is het lastiger te zeggen welke kant hij op gaat. Verder nog 1 in groep 3. Die wordt niet echt gezien. Hopelijk is dat na de toetsen nu veranderd. Volgende week oudergesprek. En 1 in groep 2. Daar speelt juist weer hele andere problematiek... Wordt spannend of hij überhaupt op regulier kan blijven maar speciaal is eigenlijk ook totaal niet passend cognitief gezien.