Wees dan duidelijker in het vervolg; je had het namelijk over "vast voedsel" en niet over vloeibare papjes en gladde prutjes, waar ik trouwens de meerwaarde tov melkvoeding niet van inzie, want die is net zo dun en komt dus net zo snel weer omhoog. De eerste bijvoeding bestaat meestal niet uit een volkoren granenpap. Jij gaf bijvoeding op de Rapley-methode; maw grove stukken vast voedsel en ik ging er dus vanuit dat je het over dat soort bijvoeding had. Melkpapjes en groenteprutjes noem ik geen vast voedsel, maar gewoon vloeibare bijvoeding, er zitten immers geen stukjes in en je hoeft er niet op te kauwen. Ze zijn weliswaar iets dikker dan melkvoeding, maar komt juist door de gladde textuur bij een kind met reflux net zo hard weer omhoog.
@ zogelukkig; vreemd hoor. Mijn zoontje gaf zijn gepureerde groentehapjes niet terug maar zijn melk wel. Bovendien, waarom werkt nutriton dan zo ontzettend goed voor veel spuugkindjes (waaronder mijn zoontje)? Dat is toch ook vloeibaar?
Johannesbroodpitmeel heeft een indikkende eigenschap. Het wordt ook als verdikkingsmiddel (E410) gebruikt in de voedingsindustrie. Onze kinderarts geloofde overigens niet in het indikken van de melk.
Over het indikken van moedermelk en reflux nog even dit: Indikken van de voeding Soms zal je de raad krijgen de voeding van je baby in te dikken. Ook vroegtijdig met vaste voeding beginnen wordt soms voorgesteld bij een baby met reflux. Men veronderstelt ten onrechte dat een wat dikkere voeding minder gemakkelijk in de slokdarm terug kan stromen dan moedermelk. Moedermelk laat zich niet zomaar indikken en extra dikke melk blijft langer in de maag omdat ze minder goed verteerbaar is. Het indikken van melk of het bijvoeden met sterk verdikte melk zou de reflux zelfs kunnen bevorderen. Sommige baby's geven minder over als ze dikkere voeding krijgen, maar dit betekent niet dat ze minder reflux hebben. De slokdarm van je baby krijgt nog altijd evenveel of misschien zelfs meer te verduren. Omdat ingedikte melk langer in de maag blijft, bestaat de kans dat je baby niet meer voldoende melk en daarmee dus niet meer voldoende voedingstoffen binnen krijgt. Vaste voeding kan een baby van onder de zes maanden nog niet goed verteren. En bovendien is het teruggeven van andere voedingsmiddelen dan moedermelk (bijv. zuren uit groente en fruit) voor een baby nog veel onaangenamer, pijnlijker en gevaarlijker.
Ik probeer de term 'bijvoeding' te vermijden als het om dingen naast de melkvoeding gaat, omdat bijvoeding ook kv, water of thee/sap kan zijn. Dus in navolging van de Engelse terminologie 'solids' schrijf ik 'vast voedsel'. Is lastig, omdat je dan inderdaad het onderscheid tussen vloeibaar en stukken weer mist.
Tsja, dat kan. Maar dan blijft het "vreemd" dat veel kinderen daar toch baat bij hebben. Mijn zoontje gaf toch echt aanzienlijk minder over toen hij nutriton kreeg en dit werd iedere keer weer veel meer als ik het wegliet. En hetzelfde dus met gepureerde groentehapjes. Die bleven er prima in. Fruithapjes daarentegen niet altijd (zeker als ze wat wateriger waren). Overigens heb ik inderdaad vaker gehoord dat nutriton icm borstvoeding minder succesvol is (itt kunstvoeding). Ik ben pas nutriton gaan geven toen zoonlief inmiddels kunstvoeding kreeg.
Ik gaf moedermelk en kunstvoeding door elkaar en merkte geen verschillen tussen het inbinden met nutriton. Misschien dat het aan mijn melk lag
Nog even over reflux en bijvoeding: mijn kinderarts heeft geadviseerd niet eerder dan 6 maanden te beginnen met bijvoeding, ook niet bij reflux. Dus we wachten tot 6 maanden!
hahaha je hebt me overtuigd inderdaad kunnen we straks nog onze lol op met voeden, lepeltjes, slabbertjes, uitspugen en er waarschijnlijk veeeel langer over doen dan bij de borst. Ik ben me aan het oriënteren wil eigenlijk vooral weten over wat slim is om te doen met 'die papsfles' in combinatie met: bij welke voeding, late avondvoeding laten vervallen, kolver enz enz ben gewoon even op zoek naar wat het 'slimste' is om te proberen.... Ik hunker op zich nog niet zo heel erg naar het eten geven meer naar het vervallen van de late avondvoeding )
De eerste maanden is het echt BIJvoeding, dus voor erbij en geef je de vaste hapjes NA de borstvoeding, wat de hoofdmaaltijd en het hoofddrinken blijft, ander drinken is dan nog niet nodig.