IJstaart in een vormpje...

Discussie in 'De lounge' gestart door MadeInUSA, 12 dec 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.175
    10.710
    113
    #1 MadeInUSA, 12 dec 2016
    Laatst bewerkt: 12 dec 2016
    Er zijn hier vast dames met ervaring... :)
    Dochter heeft een silicone bakvorm in de vorm van een sneeuwvlok. De basis is een ster en bovenop zit dan een uitsparing met een sneeuwvlokmotiefje. Ik had bedacht om voor het dessert met de kerst hier een ijstaart in te maken :cool: de bovenkant zou dan ijs moeten worden.

    Maar hoe zorg ik dat die er ook mooi uit komt? In de recepten met een gewone bakvorm lees ik dat ze de vorm met vershoudfolie bekleden. Maar dan komt die sneeuwvlok er niet mooi uit ben ik bang, aangezien je het folie nooit perfect glad in die groefjes krijgt. Zou ik het ook direct in de vorm kunnen maken, of breekt dat bij loshalen? Helpt het om de vorm met iets in te smeren?

    En kan ik ijs een beetje zacht laten worden, in de vorm uitsmeren en weer laten bevriezen? Of krijg je dan veel kristallen?

    en hebben jullie tips over mooie decoratie? Ik dacht aan een soort paintbrush effect met iets glitterigs bovenop, maar ben nog niet naar de kook- en hobbywinkel geweest.

    Edit: ik zou natuurlijk ook een buitenkant van chocolade kunnen maken. Dat zou veel problemen oplossen. En spelend met witte en donkere chocola zou je een mooi effect kunnen krijgen en een stukje creëren zonder witte chocola (ja ik krijg lastige eters...) hoe krijg je gesmolten chocola mooi verdeeld in een laagje door een vorm? En is een uitgehard laagje chocola in een silicone vorm stevig genoeg om vervolgens ijs en cake in aan te stampen?
     
  2. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Misschien bij het uit de vorm halen, de vorm omgekeerd op een bord, folie er overheen, zodat het helemaal over het bord gaat.... en dan onder lauw water, zodat het bovenste laagje een beetje smelt?
     
  3. Diro

    Diro Niet meer actief

    Normaalgesproken kun je een siliconen bakvorm van je taart of cake 'pellen/rollen' doordat hij zo flexibel is. Ik weet alleen niet wat zo'n bakvorm doet als ie in de diepvries is geweest.. Als hij dan helemaal hard wordt, zal het niet zo makkelijk gaan ben ik bang.
     
  4. jessi

    jessi Fanatiek lid

    15 mrt 2011
    2.304
    13
    38
    Vrouw
    thuis mama
    Tiel
    je kunt het beste vershoudfolie gebruiken die je losjes in de vorm doet. Daar schep je het ijs op zodat het folie zich gaat zetten door het gewicht.
     
  5. Truusdemier

    Truusdemier Niet meer actief

    Ik zou het eerlijk gezegd niet aandurven, zeker niet zonder eerst een keer te testen. Maar mijn dag is dan ook verpest als iets in de keuken niet is wat ik wilde haha. Maar als je toch stoer gaat doe, dan zou ik niet eerst chocolade doen, een dun laagje zal breken. Wat je wel kan doen; dit weekend vast het ijs in de vorm doen en proberen los te halen na een paar uur/een dag (mbv wat warmte). Als het gelukt is kun je hem afgedekt bewaren in de vriezer en als het mislukt kun je nog wat anders regelen.

    Dit jaar ga ik zelf voor gemak: heb bij AH een ijstaart in de vorm van een kerstboom besteld :D:p
     
  6. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.585
    1.247
    113
    Folie erin en als je hem eruit haalt kun je met een kwasje met water oid de bovenkant weer mooi glad maken. Je kan die dan ook 'inkleuren' door met melts of chocolade te verven.
     

Deel Deze Pagina