Hey, ik heb een vraag. Ik ben op zoek naar ijzerrijk hartig broodbeleg voor mijn dochter (21 mnd). Ze zeggen dat een plakje extra vleeswaren mag, maar heb dit haar vandaag aangeboden en het was geen succes (heb dat normaal nooit in huis maar nu voor haar gekocht). Ze heeft wel wat geproeft en ik ga het zeker wel weer proberen maar ben toch op zoek naar wat alternatieven. Liefst smeerbaar want dat gaat er toch het best in. Zoet ijzerrijk beleg is geen probleem maar ik wil mijn dochter niet altijd alleen maar zoet geven op brood.
Maar als je haar elke dag naast een boterham met hartig beleg, ook een boterham met pure appelstroop geeft, is dat niet voldoende ijzer? euh, anders een hele aparte, maar ik ben er dol op: - uitje bakken, gemalen spinazie uit de diepvries erbij doen, een scheut olijfolie, en even laten stoven. daarna een eitje mee bakken. - Dit op een boterham smeren, jammie! (ik weet niet of een dreumes dit lust overigens)
adi, ze heeft een ijzertekort momenteel en daar ook medicijnen voor. Dat is de reden waarom ik er in het vervolg wat meer op wil gaan letten. (appelstroop kreeg ze al regelmatig) Die tip van dat ei lijkt mij heeeeerlijk. Vandaag nog een gebakken ei geprobeerd maar dat vond ze maar niks. Mutsie hihi. Maar ik blijf proberen dus dit ga ik zeker een keer proberen, thanks. taliaa, ja tomaten heb ik ook over gelezen. Pizza boterham vind ze heerlijk (krijgt ze als wij pizza eten) dus kan ik ook wel wat vaker bij de lunch geven. Dankje! Ik doe dan wel zonder kaas want zuivel remt de opname van ijzer.
Appelstroop is toch echt het ijzerrijkste broodbeleg dat ik kan verzinnen hoor. Je kunt het veranderen in hartig beleg door een boterham met kaas en appelstroop te geven. Of pate met appelstroop. Krijg je ook in 4 sterren restaurants!
dirksmama, bedankt. Heb naast appelstroop ook bananenstroop gevonden. Zelfde ijzergehalte..... maar t blijft zoet. T is niet anders denk ik dan maar.
Ik lees dat je kindje een ijzergebrek heeft. Ik weet niet of je dit gemakkelijk gaat oplossen door ijzerrijk beleg aan te bieden. Je kunt ook bonen geven, ontbijtgranen, verschillende groenten (broccoli, pompoen bijvoorbeeld) ei, noten. In brood zit ook ijzer. Een extra boterham? En let vooral op hoe ijzer het beste kan worden opgenomen. Dus drink tijdens het ontbijt en de lunch ook lekker een glaasje sinaasappelsap of eet sinaasappelpartjes of kiwi (Vitamine C) Geen zuivel gebruiken tijdens de maaltijd (kan wel weer een tijdje daarna want ook zuivel heeft positieve eigenschappen die een kind nodig heeft)
je hebt zoveel verschillende vleeswaren.hier cornedbief,runderrookvlees en pekelvlees favoriet.ik geef hem dan niet alleen op t brood maar ook een los plakje.
Geen idee of het nog te krijgen is, maar marmite is hartig en ijzerrijk. En verder heb je hier misschien nog iets aan (is een tekstje bedoeld voor volwassenen, maar er zit genoeg bij dat dreumesen ook kunnen eten): IJzer wordt gelukkig niet alleen uit vlees opgenomen, ook groene groenten, volkorenproducten, peulvruchten, vers fruit, gedroogde abrikozen, vijgen en noten bevatten ijzer. In groene groente zoals spinazie zit ijzer echter meestal gebonden in oxaalzuur, door producten te eten die oxaalzuur afbreken komt het ijzer alsnog ter beschikking. Walnoten, appelstroop en vitamine C stimuleren de opname van ijzer. Citroenzuur en appelzuur bevorderen de opname ook. Koffie, thee, rode wijn en zemelen remmen juist de opname. Ook melk zou deze werking kunnen hebben. offtopic @adi: wat een goed idee, dat spinazierecept. ik krijg er trek van!
In vlees zit heemijzer. In groente en granen zit non-heemijzer. Calcium (melk dus) remt alleen de opname van heemijzer (vlees dus). Waarom voor hartig kiezen? Een volkorenboterham met appelstroop bevat heel veel ijzer. Ik vind het jammer dat mijn zoontje geen appelstroop meer eet, hij was er ooit dol op!
ik vind dit ook wel interessant. Onze dochter wil namelijk niets zoets op haar boterham, dan eet ze het niet.
Marmite of Vegemite is nog wel te krijgen hoor! Even googlen en importeur bellen. Is inderdaad goede ijzerbron (ik neem altijd Vegemite mee uit Australië). In Engeland ligt het gewoon in de supermarkt, dus als je nog op vkaantie gaat...
In amsterdam zijn volgens mij twee winkels waar ze het verkopen, een op de leidsestraat en 1 bij de overtoom, vlakbij het schooltje. Je kan ook een plakje vlees zo geven ipv op een boterham als een extra'tje. Voor de rest kijken of je veldsla bij het avondeten naar binnen kan krijgen. Is de beste ijzerbron die ik ken. En tussendoor nog wat rozijntjes als tussendoortje?
Ik weet niet waar jullie het vandaan halen hoor, maar ijzer in Marmite? Nope. Wel heel heel veel zout, echt bizar veel. Dan wordt er al gemiept over de hoeveelheid zout in brood. Met 1 lik Marmite op je brood heeft babylief de adh zout al te pakken. Voorbeeldje: Marmite bevat 120x zoveel zout als appelstroop. Appelstroop bevat 40x zoveel ijzer als Marmite. Veldsla is zeker een goede ijzerbron. Moet je wel een flinke bak eten. Het bevat net zoveel ijzer als gedroogde abrikozen. De ijzerwaarde van vlees wordt zwaar overschat. Zo levert gebraden kipfilet slechts 0,7 mg, rozijnen/volkorenbrood/spinazie 2 mg, veldsla/abrikozen 4 mg en de klapperrrrrrr van de week: appelstroop met 15 mg. Marmite blijft hangen op de allerlaatste plaats met 0,4 mg.....
Hee, wat een reacties. Bedankt allemaal. Ja vlees op brood blijven we oefenen. Vandaag aten we ergens anders maar gister heb ik het weer aangeboden en heeft ze toch weer wat geproefd. zogelukkig: ik was al bang dat het kwam door dat wij vaak vegetarisch eten... Ik let echt heel erg op haar voeding en het is ook niet echt een slechte eter. We gebruiken goede vleesvervangers, zelfde hoeveelheid als ze anders vlees zou krijgen. En ze eet soms vlees. Zelf heb ik een hoog ijzer sinds ik vega eet dus ons eetpatroon moet goed zijn zou je zeggen. Cygnet, we hebben er ferrofumaraat drankje bij. Maar ik denk maar zo alle beetjes helpen om haar weer fit te krijgen. taliaa, ik weet niet of ik dat erbij mag geven nu, maar wellicht mag het ter voorkoming als het ijzer weer goed is. Ik ga dat navragen bij de HA. Dagschema nu: ontbijt: 220 volle melk met Brinta tussendoor: sinaasappelsap met ijzerdrank en fruit lunch: volk/bruinbrood met wisselend beleg, hierna ijzerdrankje met sap dan slapen tussendoor: gedroog fruit/rozijntjes of soepstengel volkoren avondeten: nu vaak groene groenten/ peulvruchten/ als we pasta eten is het volkoren en ik koop de vlees(vervangers) die ze t lekkerst vind. En d'r ijzerdrankje met wat sap. eventueel krijgt ze nog griekse yoghurt als toetje maar pas min een half uur na t eten. Voorheen kreeg ze smiddags nog een beker volle melk als tussendoor en ipv het gedroogd fruit weleens een koek/rijstwafel... dus heb niet superveel veranderd....
@zogelukkig: je hebt gelijk. marmite is afgrijselijk zout, en daarom vind ik het zelf ook niet te eten (evenals vegemite, de ozzie tegenhanger van dit spul). ik redeneerde: je smeert het er superdun op (meer is namelijk écht niet lekker) dus hoeveel zout kan het zijn... maar ik heb nagezocht en de hoeveelheid ijzer is niet denderend. Dit advies trek ik dus in. op www.voedingswaardetabel.nl kun je van heel veel producten de voedingswaardes vinden. ook hoeveel zout, hoeveel ijzer en hoeveel van welke vitamine. Groene groentes zijn een prima bron van ijzer. Maar let op: ivm nitraat is het advies niet meer dan één keer per week groene bladgroente te geven. En verder: geef van alle meelproducten, de volkorenvariant. Ik lees net je dagschema, dat ziet er prima uit. Zo zou haar ijzer toch weer op peil moeten komen. (en belangrijker: na het stoppen van het ijzerdrankje, op peil moeten blijven) Off-topic: waaraan merk je dat een kind een ijzergebrek heeft? dus wat is de aanleiding om bloed te gaan prikken (want ik snap dat je het kunt aantonen in het bloed, maar die controle is niet standaard).
Mooi schema meid! Mijn zoontje heeft een heel hoog hb en eet geen vlees/vleeswaar of ei. Mijn zoontje eet heel graag kidneybonen. Gewoon zo koud uit het blik, wel goed afgespoeld. Ja, ik weet het, die zijn zout, maar de zoutloze die je eerst moet weken en koken die vindt hij niet lekker. Hij is nu 2 en het is goed voor zijn ijzer. Ik denk dat als je deze lijn voortzet, je het ijzer zo weer opgekrikt hebt! Moet je nog een keer het bloed laten controleren?