Rond die leeftijd hebben we dat ook gehad. Ons werd verteld dat een kind zich zelf echt niet uithongert. De "fase" heeft niet zo lang geduurd. Al snel daarna veranderde ze in een bouwvakker. En mochten we haar in ieder geval niet meer voeren. Alles zelf doen bleek te werken. En als ze geen brood wilde, gaven we cracottes. Of een ontbijtkoek. Als ze ook geen fruit wilde eten, gooide ik alles in de mixer en maakte we smoothies van met water erbij. Een volle rietjes beker was leeg binnen no time. Maak je geen zorgen: het komt echt wel weer goed
Dit. Geen zorgen maken en er ontspannen mee omgaan. Enige wat je kan doen. Ze eet niet heel weinig en vooral in de fase van tandjes krijgen kan het zo verschillend zijn.
Wat ze nu binnen krijgt zijn prima hoeveelheden hoor! Daar kan ze het maanden op uithouden zonder in de problemen te komen. Ze gaan minder hard groeien en daardoor ook minder eten. Het is juist super goed dat ze niet door eet als ze geen honger meer heeft: er zijn theorieën dat je overgewicht kan voorkomen door goed te luisteren naar dit soort signalen van je kind i.p.v. aan te dringen dat ze voorbij hun grens eten. Als ze dat eenmaal gewend raken verliezen ze stukje bij beetje dat belangrijke gevoel van 'vol zitten'. Zo door, zou ik zeggen, en hooguit een beetje variatie aanbrengen in consistentie van het eten. (Trouwens, en dat zeg ik niet om flauw te doen of je te kleineren, maar ik zou zelf als volwassen vrouw proppievol zitten van het eerste schema. Nu ben ik geen grote eter, maar toch.. Het tweede schema past beter bij een jong kind, maar misschien is dat even wennen omdat je altijd anders gewend was?)
Ik snap je zorgen. Het is namelijk zo herkenbaar! Mijn bootwerker is ook naar 'niets' gegaan. Echter eet hij nu als 'elke' 2 jarige. Weinig tot niets dus. Nu is mijn zoon medisch dus dat is een ander verhaal. Wat is haar lengte /gewicht als ik vragen mag?
Valt mee hoor, ze lopen niet direct tekorten op Wat ik doe is tussendoor knijpfruit of knijpzak avondeten geven. Ja dat is gepureerd maar zo krijgt ze wel haar voedingsstoffen. Op die manier kan ik wat relaxter zijn als t avondeten door de kamer vliegt. Je zou ook nog kunnen varieren met bijv crackers of rijstwafel en daar dan verschillende soorten beleg op proberen. Of fruit wat ze echt lekker vind extra geven. Er is zoveel variatie, mijn dochter lust bijv graag aardbeien, mandarijnen en ananas. Appel en peer wil ze niet echt
O , en probeer eens iets met gerookte zalm gaat hier ook met smaak in Of stukjes paprika, snoeptomaatjes, druifjes...
Hier ook gehad met de oudste. En we gingen daarna direct door naar de peuterpuberteit. Eindresultaat: 10 maanden kregen we er echt niks anders in dan een boterham chocopasta. En we hebben toen echt alles geprobeerd. Bij cb toen de tip gehad om ook regelmatig andere dingen te blijven aanbieden en dan niks anders te bieden. In eerste instantie at ze dan gewoon niet. Na ongeveer 6 maanden nam ze wel eens een hapje van iets anders dan een boterham chocopasta. Nu: ze is ruim 4 hebben we nog steeds geen makkelijke eter maar de lijst van wat ze lust is een stuk uitgebreider en ze is regelmatig bereid om nieuwe dingen te proberen. En genoeg vitaminen e.d.: daar hebben ze van die pillen voor bij de etos. Sterkte!
Ik vind het wel mee vallen hoor! Hier schema van mijn zoontje 14 maanden 07:00 150 melk en 1 boterham (daar wil hij niks op) 09:00 cracker en water 10:00 stuk fruit meestal wil hij dan niks 12:00 1 boterham en water 15:00 rijstwafeltje en diksap 17:00 180 gram aan eten ongeveer en schaaltje yoghurt 19:30 klein flesje melk 130 Tussendoor nog een doosje rozijntjes
Heel herkenbaar, dat stoppen met eten. Probeer het gezellig te maken. Maak een schaaltje fruit en eet dit samen op. Maak je er niet te druk om. Dit werkt bij mijn kinderen averechts. Als je bang bent dat ze wat te kort komt dan kun je vitaminepillen gaan geven.
In hun eerste levensjaar verdubbelen kinderen bijna hun lengte en worden en worden ze drie keer zo zwaar. Na de eerste verjaardag neemt de snelheid van de groei snel af ( gelukkig maar!), kinderen hebben dan ook gewoon minder nodig. Een gezond kind hongert zich niet uit en zal nemen wat het nodig heeft. Zolang jij gezond eten aanbied, kan je haar rustig de hoeveelheid laten bepalen. Kook je voor haar al wel met kruiden? Vanaf een jaar mogen ze alle kruiden en specerijen gewoon hebben, als ze het zoutere eten op het kdv lekker vindt, vindt ze misschien gekruider eten ook lekkerder dan zonder kruiden.
Hier was het ook. Absoluut geen brood, praktisch geen avondeten. Gelukkig wel wat fruit. Heeft ongeveer een maand geduurd. Onze dochter is ook slank. Nu eet ze weer. Maar nu wil ze geen groente. Ik maak smoothies voor haar met fruit en dat verstop Ik wat groente door zodat ze toch haar vitamines binnen krijgt. Gebakken aardappels en pasta eet ze (vist ze tussen groente uit).
Wat betreft tekorten, wil ik je aanraden om eens op je pak opvolgmelk te kijken. Daar zit echt zoveel in. Met mijn zoon met beperking hebben we bij een kinderdietiste gelopen en met nestle pyamapap (wat toen ongeveer het enige voedzame was dat hij at op 4 jarige leeftijd) kreeg hij alle vitamines binnen die hij nodig had. Verder heel normaal hoor dat ze periodes hebben dat ze heel weinig eten, vooral op deze leeftijd, bij dochter van ruim 11 maanden verschilt het heel erg van dag tot dag. Zij eet overigens nog niet echt vlees, ze krijgt het wel afentoe aangeboden (voornamelijk geruld gehakt, aangezien ze alles in stukjes krijgt), maar vindt er nog niet veel aan.
Ik vind het niet bijzonder weinig hoor. Mijn zoontje van net 1 eet: Ontbijt: paar slokken halfvolle melk, kwart tot halve boterham Tussendoor: halve-hele banaan, waarvan ook nog een deel op de grond belandt, paar slokjes diksap of water Lunch: kwart tot halve boterhammen, paar slokjes halfvolle melk Tussendoor: mariakaakje Avond: hij krijgt wat wij eten, soms eet hij heleboel, soms ook helemaal niks. In ieder geval belandt er vooral veel op de grond en tegen de muur haha VOor het naar bed gaan nog een fles van 150cc. Het is nu eenmaal zo dat ze weinig binnenkrijgen rond deze leeftijd omdat ze het én zelf willen doen maar eigenlijk nog niet altijd goed kunnen, én ze hebben minder nodig omdat ze minder groeien. Mocht je over een paar maanden zien dat haar groeilijntje naar beneden gaat, kun je altijd verder kijken. Voor nu zou ik vooral stukjes aanbieden en als er wat ingaat, prima. En als ze het niet wil...nouja ook prima.
Oja, mijn dochter van 4 eet op dit moment al een paar weken niet veel meer dan haar kleine broertje. Hoewel ze ook periodes heeft dat ze ineens 5 of 6 boterhammen bij de lunch at. Je gaat vanzelf merken dat het in fases komt (zoals met alles). Soms eten ze heel veel, hebben ze een groei- of ontwikkelingsspurt en meer nodig, en daarna een periode dat ze bijna niks eten. Soms is dat ook gewoon koppigheid haha
Hier ook weer een fase: 'S ochtends paar happen pap en water Tussendoor paar stukjes fruit (voorheen bak vol zo weg) Tussendemiddag, nou als ik er nu 3 happen inkrijg... Dan is het veel! Voorheen 250gr geen probleem Tussendoor koekje, wat druiven of krentjes Avondeten 1/4 boterham, normaal 1,5-2 en yoghurt 2 happen, normaal heel bakje (zo'n bakje formaat groot danoontje) Echt superirritant en moet me echt inhouden er gefrustreerd van te raken. We proberen gewoon zelf door te eten. En vanmorgen z'n pap weer eens in de fles gedaan en dat vond hij toch ook wel weer interessant.
Het belangrijkste is denk ik dat ze gezond is en uit je opmerking dat ze heel actief is, maak ik op dat het prima met haar gaat. Ze heeft voldoende energie om lekker te spelen en te bewegen. Dan krijgt ze waarschijnlijk genoeg voeding binnen. Mijn dochtertje eet overdag echt prima, maar avondeten soms heel weinig. Ach, ik kan er niet mee zitten. Ik zorg er wel voor dat er bij het avondeten altijd wel iets zit dat ze lust en wat ook gezond is. Ze heeft een vakjesbord en in één van de vakjes doe ik altijd wat tomaat of komkommer. De ene keer wil mijn dochter haar eten in een prakje en de andere keer weer los. Dus ik maak ook verschillende soorten op haar bordje. Los én geprakt bijvoorbeeld. Dan kan ze zelf kiezen wat ze eet. Als ze echt honger heeft, dan eet ze alles op. Andere keren alleen de groente. Het wordt nooit een drama gelukkig.
Bij mijn dochter werkt het echt enorm om het weer eens op een nieuwe manier te proberen. Smoothie (2-3st fruit en zo'n 50 gr groente) drinkt ze met een gewone beker en rietje. Vindt ze zo interessant dat ze hem binnen 3 min leeg heeft. Is toch zo'n 250 ml.