Sommige vinden het erg dat ze een luier om krijgen maar mij lijkt het erger dat je overlijd dat ze je kaken dichtnaaien
Dat gebeurd echt niet altijd. Als er meteen een handdoek oid onder de kin wordt gelegd blijft de mond gewoon gesloten. Mijn vader had de eerste avond/nacht een soort doek rondom zijn gezicht (van onder de kin, langs de wangen omhoog tot bovenop zijn hoofd) en erna bleef zijn mond gewoon dicht.
Ik heb meer meegemaakt dat de mond dichtgeplakt werd dan dichtgedraaid. Wij doen niet veel als bewoners overlijden, maar leggen ze wel netjes in bed, doen het gebit in mochten ze die hebben en sluiten de mond en als het nodig is ook de ogen. De rest wordt door de uitvaartonderneming gedaan. Hoeven daarmee ook niet te wachten op een arts om te schouwen bij een verwacht overlijden Alleen bij een onverwacht overlijden, overlijden na bijv een val dan moet er eerst een forensisch arts komen en moeten we de bewoner laten leggen zoals aangetroffen, deze arts komt ook meteen. Bij een verwacht overlijden mag de arts ook gewoon de volgende ochtend komen als een bewoner 's nachts overlijdt.
Bij mijn moeder werd er eerst een handdoek onder haar kin gelegd en later een soort doorzichtig kunststof beugeltje. Dat hield de kaak prima op z'n plek.
Dat kan in de eerste uur/uren na overlijden nog wel, daarna begint de lijkstijfheid en is er geen beweging meer in de kaak te krijgen voor een paar dagen. Gelukkig hebben begrafenisondernemers daar trucjes voor (die je denk ik niet wilt weten of zien) om het er weer netjes uit te laten zien).
Word ook niet altijd gedaan gelukkig,in mijn werk lossen wij het vaak op met een handdoek voordat de begrafenis ondernemer komt. En weet ook dat er overledene verzorgers zijn die het liever niet doen.
Dit klopt ook niet helemaal. Mijn moeder heeft ook na haar overlijden een handdoek gekregen onder haar kaak maar helaas heeft dit niet “ geholpen” zag er naar uit en daardoor oa is er gekozen om de kist niet open te doen
Ik dacht een keer gezien te hebben ergens dat ze tegenwoordig altijd de mond dichtnaaien om te voorkomen dat hij later nog open gaat.
Nee is alleen in uitzonderlijke gevallen. Ze gaan niet onnodig rommelen aan een overledene. Ze zullen het altijd proberen op te lossen door een niet invasieve techniek (anders positioneren bijv). Tussen het wel en niet doen (invasief) zit wel een stukje ethische discussie geloof ik. Bij mij zouden ze t mogen doen, mn man moeten ze vooral in t ongewisse laten dan dat is een beelddenker en dat komt niet meer goed. Vastplakken doen ze helemaal niet meer als ik t protocol zo lees omdat als de kaak zakt dat je een langgerekt gezicht krijgt of zelf scheuren bij de lippen. Bij mn vader heb ik die handdoeken ingezet en die lag er uiteindelijk netjes bij. Afscheid was wel binnen 4 dagen (net). Mn oma 6,5 dag dat maakt ongetwijfeld ook wel verschil.
Bij mijn moeder is 9 jaar geleden wel degelijk de mond dicht genaaid hoorden later. We dachten eerst dat er gelijmd was maar ze zeiden dat ze dat met hechtdraad hadden gedaan
Wat erg Ik moet wel zeggen dat ik mijn vader alleen de avond van en ochtend na overlijden heb gezien. En de ochtend erna was eigenlijk al een uitzondering. Mijn moeder heeft het uitvaartcentrum gebeld waar hij ritueel gewassen werd en die stonden het gelukkig nog toe omdat er zoveel gezeik en ruzie was geweest. Moslims worden niet opgebaard etc.
In haar geval was het beter hoor. Wat ik erger vind is dat ik niet weet wat er met haar as is gebeurd en dat ik dus ook niks heb daarin. Iets met familie die vind dat ik een verschrikkelijk persoon ben. Gelukkig heb ik genoeg herinneringen en aandenkens.
Sommige mensen zijn echt ongelooflijk Mijn zus is er dus ook zo een. Zij bepaalde alles. Want ik en andere zus hadden papa 'in de steek gelaten'... (Ik en zus werkte toendertijd beide 40u per week, zij zat thuis en kon dus voor papa zorgen). Qua spullen oid heb ik ook amper iets. Kreeg een geschenkverpakking douchegel etc die ik ooit voor vaderdag had gekocht terug. Maar idd, de herinneringen zijn er en die pakt niemand je af ❤️
Bij ons is het laatst nog wel gedaan bij een overleden bewoner, vind het persoonlijk niet mooi, want je kon zien dat de mond dicht gelijmd was.
Mag je denk ik best een opmerking over mag maken, dan wel een vraag stellen waarom die keuze gemaakt is. (Bij de uitvaartondernemer dan wel) Tenzij t op verzoek van nabestaanden zo gedaan is. Weet niet of je als nabestaande de vraag krijgt van "goh we krijgen de mond niet gesloten welke optie willen jullie?"
Ja zo ging dat ook met de zus van mijn moeder en mijn broer. Het spreekt voor zich dat er met beiden personen geen contact is of was. Puur voor mijn moeder toen was er even contact. Ik had geen inspraak in de uitvaart of iets. Sterker nog ik mocht niet naar de familie kamer om even afscheid te nemen en er werd verwacht dat ik dus IPv van vooraan zoals familie dat doet maar achteraan ging zitten. Ben dus mooi vooraan gaan zitten
Hier werd pa in het ziekenhuis met mond open gepresenteerd, daarna was autopsie en de uitvaartondernemer kwam er pas bij dag 3 bij om aan te kleden etc. Dus toen is zijn mond netjes dichtgenaaid. Goddank geen lijm, heb bij mijn oom ook gezien dat t heel lelijk kan zijn, alsof hij wat schuimde nog. Je zag de lijm zitten in vooral mondhoeken. Bij pa ging de mondhoek wel wat zakken, maar goed hij is 8 dagen opgebaard geweest, dus dan mag het ook wel. Voelde voor ons ook goed om daardoor de kist te sluiten,we waren er klaar voor. Naai mij ook maar dicht hoor, wordt er tenminste nog iets genaaid De kapjes op de ogen om ze niet te laten invallen en de ogen mooi gesloten houden zijn een super uitvinding.