..... met een mbo achtergrond. In een ver verleden ben ik afgestudeerd als onderwijsassistente, maar hier heb ik nooit een baan in kunnen vinden helaas. Dit is inmiddels 13 jaar geleden. Ik heb helemaal niks meer aan dit diploma inmiddels. In de tussentijd baantjes gehad in de schoonmaak en een blauwe maandag in een verzorgingshuis. Nu ben ik alweer een paar jaar doktersassistente maar het is niet mijn droom. Ik heb 2 kleine kinderen en wil serieus starten als de jongste op school zit. Hij is nu ruim 2. Nu lees ik overal over zijstroomtrajecten en dat je hbo of wo nodig hebt. En dat heb ik dus niet. En ik ben niet in de luxe positie dat ik nog jaren kan studeren. Het moet gewoon werken en leren zijn. Nergens lees ik over andere mogelijkheden om toch toegelaten te kunnen worden. Ik spreek soms leraren die zeggen: oh er is zo'n tekort, ze nemen echt iedereen aan met een zorgachtergrond!! Een kennis van mij is onderwijsassistent maar staat nu als lerares voor de klas want er is een lerarentekort. Maar zodra ik informatie aanvraag loop ik tegen muren op. Nergens zijn mogelijkheden. Ik hoor alleen maar: oh mbo. Onvoldoende om te worden toegelaten. Ik krijg de kans geeneens om te laten zien dat ik het wel kan. Weet iemand een manier waarop het toch mogelijk is om de opleiding te doen? Klakkeloos solliciteren? Een toelatingstest? Elke tip is van harte welkom.
Er bestaat ook deeltijd pabo. Mijn zus heeft een aantal jaren twee avonden in de week les gehad. En zo haar pabodiploma gehaald. Zij werkt nu ook in het basisonderwijs. Volgens mij is er ook de mogelijkheid om 1 dag in de week les te krijgen. Succes met deze carrieres-swich!
https://www.denieuwstepabo.nl/deeltijd-flex/toelatingseisen/ In Sittard wordt gestart met de deeltijd variant. Met een mbo 4 ben je toelaatbaar, maar moet je wel toelatingsexamen doen. Wellicht is de ad pep (associat degree pedagogisch educatief professional) wellicht ook een idee. Wellicht als opstap. Succes!
Voor iedere hbo opleiding kan je volgens mij een 21+ toets doen als je niet de juiste opleiding hebt. Mijn man heeft dit ook gedaan voor een andere opleiding.
Voor zij-instroom/verkorte Pabo zijn de eisen hoger heb ik begrepen. Voor de gewone Pabo zul je vast wel aangenomen worden, maar dan sta je inderdaad niet over 2 jaar met een diploma voor de klas.
Welke pabo variant je gaat doen, je moet ten alle tijden de toelatingstoetsen maken. Aardrijkskunde Geschiedenis en Wiskunde. je zegt dat je diploma onderwijsassistent hebt, waarom heb je hier nu niks meer aan? Diploma’s verlopen niet. Ik ben zelf net klaar met onderwijsassistent en inderdaad ook een eigen klas 2 dagen per week ivm het lerarentekort. Ik zou nog even heel goed nadenken of je de opleiding wil starten icm toch nog vrije jonge kinderen thuis. Mijn kinderen zijn 6 en 9, alleenstaand en vond het echt wel pittig. De pabo ga ik dan pas over een tijdje starten als ze iets zelfstandiger zijn.
En als het niet lukt met een opleiding eerst, zou ik zeker de gelijk solliciteren-manier proberen of een keer een kennismaking aanvragen bij een schoolbestuur. Met een goede en enthousiaste motivatie zijn ze tegenwoordig al heel blij. Misschien kun je dan al snel ergens beginnen als onderwijsassistent en kun je via de school het zij-instroomtraject volgen.
Pabo deeltijd is vaak een hele dag en avond in de week en dan je stage die in de loop van de studie steeds meer uren/dagen wordt. Je moet sowieso uitgaan van een studie van 4 jaar, ook als je al een diploma hebt. In het eerste jaar moet je voldoen aan de eisen op het gebied van de eigen vaardigheid Nederlands en Rekenen/Wiskunde. Je kan hier kijken: https://www.cito.nl/onderwijs/hoger-onderwijs/pabo-wiscat Weet niet aan welke onderwijsinstelling je denkt, maar ik weet dat de HvA een hogere norm hanteert dan het landelijk gemiddelde. Ik begrijp best dat je snel aan de slag zou willen maar het docentschap behelst zoveel meer dan ‘alleen’ lesgeven. Je krijgt vakdidactiek: hoe leer je iets aan een kind? Je krijgt beroepsopdrachten waarin je in de praktijk laat zien dat je de theorie kunt toepassen en dit verantwoord je dan ook. Wat zijn je persoonlijke normen en waarden en hoe vormen die je tot een goede docent (ja, je wordt flink doorgezaagd). En dit alles is ook logisch: je gaat onderwijs geven aan kinderen. Dat kan niet zomaar iedereen. Maar je diploma verloopt niet! Dus misschien heb je wel recht op vrijstellingen. Dat kan in een gesprek worden bepaald.
Je kunt beginnen met contact opnemen met de studieadviseurs van verschillende pabo's in jouw omgeving. Kijk op de website of ze ook verkort, zij instromer of deeltijd pabo aanbieden. Met mbo niveau 4 ben je toelaatbaar of het HBO. Ik ken situaties waarbij iemand bepaalde vakken moest halen om ergens toegelaten te worden. Dit heeft ze toen via de vavo (volwassenen onderwijs op het ROC) gedaan. In de avonduren. Daarnaast is er een enorm tekort en weet ik dat er scholen zijn waar ze onderwijsassistenten voor de klas hebben of ter ondersteuning voor de leerkrachten. Dat is een hele goede basis om vervolgens (of ernaast) naar de pabo te gaan. Er zijn ook scholen (of koepels) die dit ondersteunen. Een mbo diploma verloopt niet! Je kennis is misschien wat weggezakt maar dat kan je opfrissen.
Bij onze scholen organisatie kan je er. Gesprek aanvragen met de directie om zo samen te kijken naar wat er mogelijk is (zullen vast wel meerdere organisaties doen ? ) Staat regelmatig in de nieuwsbrief.. zou om te beginnen gewoon is contact openen met een basisschool bij jou in de buurt/ die jou aanspreekt. succes!
Ga gewoon praten met een directeur van school. Hier staan ook onderwijsassistentes voor de klas terwijl ze hun pabo doen. Ik weet niet waar je woont, maar in mijn omgeving weet ik meerdere scholen waar je zo aan de slag kunt. Ik wil ook graag de pabo doen, maar ik twijfel heel erg vanwege mijn baan en ik wil wachten totdat mijn jongste naar school gaat, volgend jaar. Ik heb wel alle boeken voor de toelatingstoetsen in huis.
Ik bedoel dit positief trouwens. Heel veel onderwijsassistentes laten zich onder druk zetten om voor de groep te staan terwijl ze daar niet voor hebben geleerd. Ook nog eens tegen het salaris van een onderwijsassistente ipv beter betaald te worden. Menigeen is hierdoor een burn out in geholpen omdat het gewoon teveel was. Wat volkomen logisch js als je zwaar werk moet doen waarvoor je niet bent opgeleid.
Hier ook, voor onderwijsassistenten is er een regeling binnen onze stichting, maar ze richten zich nu op iedereen die wil.
Excuus had niet gezien dat je gequote had. Ze begeleiden heel goed, als ik voor de klas sta is er altijd een back-up. Wekelijks met de ib’er gesprekken en ook met mijn duo omdat ik ook gewoon ondersteun in de klas. Ik heb die druk totaal niet gevoeld, zag hem ook totaal niet aankomen trouwens.
Wauw wat een goede reacties staan hiertussen!! Ik heb alles eens rustig doorgelezen, deeltijd pabo is mogelijk in mijn omgeving. Dat is absoluut iets om over na te denken. Uiteraard wil ik goed beslagen ten ijs komen. Het lijkt mij heel zwaar en onlogisch om direct voor een klas gezet te worden. Het voelt ook echt niet goed om als onervaren onderwijsassistent aan de slag te gaan. Ik ga de komende tijd mij verdiepen in de toelatingseisen en de leerstof die ik moet beheersen. Ik heb nog 2 jaar voordat ik wil starten dus dat gaat goedkomen. Iedereen hartelijk bedankt voor het meedenken en de tips
Is het een idee om nu alvast te proberen een school te vinden waar je bijvoorbeeld 1 dag in de week als vrijwilliger aan de slag kunt? Dan kun je alvast een hoop ervaring opdoen. En ervaar je meteen of dit beroep (nog) bij je past.
Ik denk dat dit zeker een goed advies is, maar ook onervaren onderwijsassistentes zullen het ooit moeiten leren dus zou je daar zeker niet door tegenslagen houden
Onze scholenorganisatie neemt elk jaar 10 mensen aan om op te leiden tot leraar. 4 jaar studeren (2 avonden in de week op locatie en het eerste jaar ook om de week de zaterdag), 3 dagen betaalde stage en daarnaast veel thuis studie.
Misschien heb je hier wat aan: https://www.evc-centrum-nederland.nl Ik wil ook graag het onderwijs in(als onderwijsassistent) en loop beetje tegen hetzelfde aan