Zoontje gaat 1 of 2 x per week in bad of onder de douche. Voor de rest wassen op het aankleedkussen. Ik ga zelf ook niet iedere dag douchen, niet goed voor mijn huid en haar en hetzelfde geldt voor hem.
Vind het wel grappig: eerst schrijf je dat je met de hulp van je vriend in een half uur klaar kan zijn, en een paar posts later schrijf je dat als je zoontje zich heeft ondergeplast het een kleine moeite van 10 minuutjes is om hem even te douchen... dus volgens mij bagatelliseer je het hele doucheproces zelf een beetje, waardoor ik zijn reactie wel snap. Zo zitten mensen namelijk in elkaar: als je een klein verschil in denken hebt ga je vaak "extremiseren" om de ander van je gelijk te overtuigen: hij gaat dus nu het badderen als steeds moeilijker en langdurig zien, en jij gaat het onderschatten (hahaha, klinkt allemaal heel zwaar, terwijl het over zoiets simpels gaat, maar je snapt wel wat ik bedoel) En hier eigenlijk het omgekeerde: ik doe mijn kinderen liefst zo min mogelijk in bad. Ze ruiken zo heerlijk naar zichzelf (en nee, niet naar oude urine en overgeefsel ) als ze een tijdje niet in bad zijn geweest. Ze ruiken dan naar mezelf, en naar dat heerlijke plekje in de nek van mn vriend. Feromonen, nestgeur... zorginstincten oproepend, zoals de natuur het heeft bedoeld. Terwijl vriendlief juist af en toe roept: "moeten die kids niet weer eens onder de douche?"
Waar is dan de tegenstrijdigheid? Met een half uurtje zijn we samen helemaal klaar; hij is klaar met tien minuten douchen. Dan ben ik nog bezig met luier, body lotion, rompertje, pyjama, tandjes poetsen, slaapzak, knuffelen zomaar omdat het kan etc. Volgens mij bagatelliseer je mijn irritatie wat betreft de 'alweer'. Het gaat mij niet om de tijd namelijk; hoe lang het duurt. Het gaat mij om de vermoeide discussie die elke keer terug komt. Zoals ik het nu heb gelezen gaat het gemiddelde om de dag in bad/douche en de andere dag wassen. Precies zoals hier dus. Ik verbind daar de conclusie aan dat ik niet 'te schoon' ben of te vaak een schoon kind wil. Stel je voor dat je partner daar elke keer weer opnieuw de discussie over aangaat. Dat vind ik gewoon vervelend
Onze dochter gaat ongeveer 1 a 2x per week onder de douche of in het babybadje ( groot bad hebben we niet) maar meestal onder de douche de overige dagen wassen met een washandje. ze gaat maar 1 a 2x per week i.v.m. erge droge huid en grote kans op eczeem te ontwikkelen. daarnaast vind ze water in het algemeen niet erg leuk! we doen het samen papa gaat met haar onder de douche en ik droog haar erna af en kleed haar aan enz... om de dag smeer ik haar huidje helemaal in met baby olie zonder parfum. en we gebruiken ook geen zeep enz.. onder de douche.
Hier gaat mijn dochter om de dag in bad/douche. De andere dagen wassen we haar met een washandje. Met de warme dagen deed ik haar wel elke dag in bad.
Goh, ieder zijn zin natuurlijk. Maar ik vind elke dag in bad ook overdreven. Even een washandje erover volstaat wel, ik heb ook geen zin in elke keer dat gedoe met een badje.
Hahaha, nee hoor, ik bagatelliseer je irritatie zeker niet... het spat van het scherm af hoe hoog het je zit. Ik probeer alleen uit te leggen hoe dit soort relationele dynamiek werkt: hoe meer jij hem het idee geeft dat het "even snel" kan gebeuren, hoe meer hij zich in zijn hoekje terugtrekt met het idee dat het een hele hoop gedoe is, en hoe meer hij er dus tegenop gaat zien, en hoe harder hij dus "alweer?" gaat roepen. En dat doe je niet expres, dat soort dingen gebeuren ook vooral onbewust. En het is geen aanval, want iedereen komt wel eens in zo'n spiraal terecht, ikzelf incluis. Het is misschien gewoon iets om over na te denken. Over jouw eigen aandeel in de discussie, en over hoe je het in de communicatie naar je man anders kan benaderen om de situatie op te lossen, in plaats van op internet je gelijk gaan halen. Maar hey, if you rather be right than happy... be my guest
Wat zou jij zeggen wanneer de 'alweeeeeerrrr?' klinkt dan???? Want daar ben ik wel benieuwd naar Hoe doe jij dat anders om dat te voorkomen?
Uitleggen dat je dat vervelend vindt en dan niet meer op reageren of zeggen 'ja alweer' en als hij onder de douche gaat ga jij elke keer zeggen 'alweer'. Net als bij het opvoeden geldt ook in je relatie 'pick your battle', is het een discussie waard of niet.....je weet nu in ieder geval dat je kindje om de dag laten douchen/badderen heel normaal is.
Persoonlijk zit ik in zo'n soort spiraal wbt vlees eten: ik wil minder vlees eten, en mn vriend is juist dol op vlees. Dus telkens als ik vegetarisch gekookt heb is de "teleurstelling" aan tafel voelbaar En ja, dat irriteert mij ook, ja. Vooral als ie dan 's avonds nog even een hamburger gaat bakken. :x Maar ik weet dat hoe harder ik aan hem ga trekken om vlees te minderen, hij harder hij gaat compenseren (savonds vlees eten, in het weekend veel kopen... het bbq-seizoen komt er weer aan, aargh). Dus ja, loslaten. Ook al vind ik zelf dat ik gelijk heb (planeet aarde kan zo'n grote vleesconsumptie simpelweg niet aan), met acceptatie dat de ander anders is kom je veel verder. En dan dus gewoon je schouders op proberen te halen. En volgens mij werkt het wel. Als hij de pan opendoet en zegt "jammer", zou ik hem soms ook best met het deksel tegen zn oren willen slaan, hahaha. Maar ik kom echt een stuk verder met het antwoord "sorry lief, ik weet dat je liever vlees hebt; morgen weer biefstuk"
Hier ook alle 3 dagelijks maar maak er niet zo'n werk van hoor, en heb mn man ook niet nodig. Je kunt hem toch gewoon even op zn kont in de douche zetten en inzepen, afspoelen en klaar.
Her normaal 1x per week in bad, maar natuurlijk bij spugen of als ze in de zandbak geweest zijn meteen, dan is het soms wel elke dag ja. Igg elke ochtend met een washand.
Gewoon niet meer op reageren. Net als met dwarse kinderen, hoe vaker je blijft reageren, hoe langer ze doorgaan met hun gemuit.
Whahahaha, dus je hebt eigenlijk niet echt een oplossing; maar gewoon dezelfde irritaties maar dan op een ander vlak? Wat MMarianne en Skyscrapper zeggen ga ik dan maar uittesten. Vanavond in ieder geval niet - want ons kind hoeft vandaag ALWEER niet ! Tenzij hij natuurlijk straks op zijn kop in de modder valt enzo, maar dan zet ik hem in de gootsteen
Hier gaat ze gemiddeld 3 a 4 keer per week in bad. Op de dagen dat ze vaker gaat (in het zand gespeeld, of ander 'ongelukje') doe ik dan alleen badolie in bad. Ik spring er zelf ook bij trouwens, wel zo gezellig. Toen ze net leerde eten ging ze ook wel vaker omdat dan regelmatig haar haren vol met eten zaten (en ze had toen al dik en lang haar). Als ze niet in bad gaat was ik haar met een washandje op de aankleedtafel, gezicht, lijf, billen. Dat doe ik trouwens standaard bij een poepluier (billen). Bij een enorm vieze pamper met lekgevaar zet ik haar gewoon in bad en was ik haar billen met de handdouche. Klein beetje zeep op mijn hand, en klaar. Nog niet eens 5 minuten. Maar ik weet niet of jouw mannetje al kan staan?
Nou, de oplossing is dus: je eigen irritatie aan de kant schuiven en zijn gevoel erkennen. Ik zeg dus niet "joh, zit nou niet zo te zeuren over die ene keer per week dat je vegetarisch moet eten!" maar ik zeg "ik weet dat je liever vlees eet, morgen zet ik weer biefstuk op tafel" Dus voor jou: niet zeggen "zit nou niet zo te zeuren over dat ik ons kind te vaak in bad doe" maar zeg "ik snap dat je dat badderen een gedoe vindt, morgen haal ik er wel een washandje overheen". En vermijd woorden als "even snel", "half uurTJE" , "kleine moeite" etc. Dat werkt juist averechts.
Bij 9 maanden zo'n 4x p/w onder de douche met ons. We hebben geen bad. En tussendoor bij poepen, spugen, etc. Nu, bij anderhalf zo'n 3x p/w met ons douchen. Bij warm weer om de dag met zeep en 2x p/w de haren wassen. Bij geen douchedagen een washandje.
Hier gaat mijn dochter ook elke avond in bad. Al vanaf dat ze heel klein is. Het hoort echt bij ons avond ritueel. Badje, lekker insmeren en pyjama aan. En dan nog even beneden bij ons een boekje lezen en flesje.