Tja ik vind de voordelen gewoon belangrijker dan de nadelen... voor mij is het grootste nadeel dat ik er snachts altijd uit moet maar toch. Ik zou gewoon gaan beginnnen met de gedachte dat elke dag bv er weer 1 is en zien waar het schip strand. In het begin is het vaak doorzetten maar als het dan eenmaal gaat is het zo´n fijn gevoel dat je dat voor je kind kan doen.... en het is eigenijk maar zo´n korte periode dat ze zo afhankelijk van je zijn.
Dat is ook wel een idee waar ik navraag naar ga doen En ik ga het sowieso proberen hoor want het is heel goed mogelijk dat ik er op dat moment heel anders over denk. Maar het zit me nu wel een beetje dwars omdat ik echt in een tweestrijd zit.
Ik snap je twijfels. Ik studeer ook weer en zag/zie/zag/zie (ik twijfel nog!) er tegenop om te kolven. Nu 1 september nadert, zie ik er wel steeds minder tegenop. De eerste anderhalve maand vond ik borstvoeding drie keer niks. Ik snapte niet dat mensen daar zo lyrisch over deden. Ik kon geen fijne houding vinden, was aan het vechten met kussens, aan het vechten met mijn dochtertje, vaak voeden, lang voeden, pijnlijk voeden. Ik was alleen nog maar een melkmachine en kon er niet van genieten. Ik heb een lactatiekundige gebeld. Zij heeft me laten zien dat ik geen kussens nodig had om te voeden. Ze leerde me hoe het echt moest. Wat een openbaring! Die had ik veel eerder moeten bellen! (Ik pleit voor standaard een lactatiekundig consult na elke bevalling.) Toch bleef het lastig: Ik kreeg spruw en de eerste keer dat ik een dagje zelf op stap was, ontwikkelde ik een borstontsteking. Tijdens de borstontsteking nam ik mezelf voor dat ik het nog 1 keer zou proberen. Als er dan nog iets niet lekker liep, zou ik afbouwen. Het moest wel leuk blijven. Vanaf dat moment liep het als een trein. Ze dronk goed en steeds sneller (de eerste maand in totaal een uur, nu is ze binnen een kwartier klaar en tevreden). En het werd gezellig! Nu snap ik de mama's die borstvoeding zo heerlijk vonden. Ik ben er nu een van... Mijn doel werd om tenminste tot september (= 6 maanden) te borstvoeden. Nu is het plan om door te gaan zo lang het kan. Ik zie wel hoe ik dat straks doe op de opleiding. Ik probeer te kolven (met mijn handkolfje lukt het al steeds beter) en te bewaren, maar als dat telkens weer lastig blijkt, kolf ik om de spanning eraf te halen. En als dat niet lekker gaat: we zien wel. Afbouwen kan altijd nog. Maar moraal van het verhaal: volgens mij moeten veel vrouwen over een moeilijke eerste tijd heen. Borstvoeden moet iedereen leren, zowel moeder als kind. Maar als we het eenmaal hebben geleerd, is het zo veel makkelijker in heel veel opzichten! In het openbaar voeden doe ik trouwens ook niet. Ik voed in de auto (als mijn vriend erbij is), of ik neem een flesje mee, of ik zorg dat ik voor de volgende voeding weer thuis ben. Goed plannen, en in de praktijk valt het allemaal wel mee. Op visite ga ik even ergens anders zitten, als ik dat prettiger vind. Gewoon proberen. Stoppen kan altijd nog. Maar stop niet te snel. Want het wordt echt leuk!
Als ik jou was zou ik gewoon beginnen. Stoppen kan altijd nog. Iedere dag borstvoeding is er 1. Als je meteen besluit je kindje de fles te geven kan je niet meer terugdraaien. Ik zag er zelf tegenop omdat ik dus ook niet in het openbaar wil voeden. Ik was van de week met mijn dochter op de sportclub, en ze had dorst. Ik ben even om de hoek gaan staan, heb haar aangelegd, en ben met een dekentje erover weer bij de rest gaan zitten. Het viel niemand op! Volgens mij moet die relaxtheid over voeden in het openbaar ook groeien. Flesvoeding leek me lastig op dat moment hoor, emmeren met poeder en dan nog een plek vinden om het warm te maken. Dit weekend ben ik een middag met vriend op pad geweest en was onze kleine meid bij mijn moeder. 's morgens zijn mijn borsten erg vol, en geef ik er 1 aan haar en 1 kolf ik. Daardoor kon ik haar gewoon daar laten en zonder haar op pad. En dat terwijl ik nog geen week geleden begon met kolven. Ik heb nu al voorraad voor nog een dag in de vriezer. Wat betreft het kolven op de universiteit, dat is toch pas later. Zeker die eerste zitten er zoveel belangrijke voedingsstoffen en antistoffen in de melk. Ik zou zeggen, begin gewoon, en als je toch niet wil kolven op de universiteit kan je altijd nog overstappen op de flesvoeding.
Beste MerleQ, Ik studeer ook aan de UvA en heb besloten dat ik graag bv blijf geven. Heb jij al een idee waar je precies kan kolven? Groetjes, Cateautje
Alle redenen waarom je vóór borstvoeding zou moeten/willen/kunnen kiezen zal je onderhand zelf wel kennen. Maar misschien is het voor jou als studente interessant om eens uit te rekenen wat je aan kunstvoeding kwijt zou zijn voor zes maanden. Buiten alle andere redenen om voor borstvoeding te kiezen, vond ik de financiele kant ook wel doorslaggevend.
Ik veronderstel dat je niet onmiddellijk na de bevalling gaat studeren? Dan zou ik als ik jou was zeker met bv beginnen en na die enkele maanden zie je dan wel weer. Toen ik zwanger was wilde ik minstens 3 mnd bv geven, nu zijn we al verder dan 3 mnd en wil ik minstens 6 mnd bv geven, namelijk omdat het zo makkelijk is en het geen geld kost en natuurlijk ook omdat het gezond is! En afkolven duurt als je geluk hebt slechts 5 minuutjes per keer!
Vorige week, 2,5 maand na de bevalling, begonnen met mijn studie aan de UvA weer (een beetje) oppakken én kolven. Als tip kreeg ik om bij de portiers van het gebouw gewoon te vragen waar je kan kolven. De portiers van de UB waren inderdaad heel behulpzaam en wisten ook gelijk waar ik het over had. Volgens hen kan je bijna in elk gebouw in 'de EHBO-kamer' ter plekke terecht. In de UB kon dat niet maar kolven in een studiekabinet vonden ze geen enkel probleem. Wel is het dan handig om een kolf te hebben die geen geluid maakt! Al met al is het me de eerste keer dus niet tegengevallen. Mocht ik meer ervaringen op andere plekken hebben dan laat ik het je weten.
Wat lijkt het me heerlijk als je live zou kunnen voeden, met het kdv dicht bij je...! Ik weet (niet van mezelf, maar een studiegenote) dat universiteiten niet altijd even goed omspringen met studentes met een baby: rechten die werkneemsters hebben, gelden niet voor studentes. Hopelijk is dat op de uva wel goed geregeld. Bij de medewerksters zullen toch ook wel een paar kolfsters te vinden zijn? Je zou eens kunnen informeren of er aan jouw faculteit moeders werken met een baby, die BV gegeven hebben. Zij kunnen je vast handige tips geven. Succes in elk geval, ook met je bevalling en kraamtijd. Ik hoop dat jij en je baby gaan genieten van de borstvoeding!