Hallo dames, Ik ben bijna 20 weken zwanger van ons tweede kind. De eerste drie maanden waren vrij pittig, ik was veel ziek en heel erg moe. Gelukkig was dat met 13 weken ineens helemaal voorbij en nu voel ik me lichamelijk gezien topfit. Toch zit ik er psychisch al een paar weken een beetje doorheen. Op het werk lopen de dingen niet zo prettig en ik merk dat stress en vervelende voorvallen drie keer zo hard aankomen dan ze normaal doen als ik niet zwanger ben. Voor de duidelijkheid wat voorbeelden: ik werk 16 uur per week en heb 14 uur op contract (vast contract). Dit is omdat ik in een onderwijsgerelateerde branche werk en alle schoolvakanties vrij ben. Door twee uur meer te werken dan op mijn contract staat haal ik toch mijn jaarnorm. De 16 uren worden verdeeld over vier halve dagen. Dat kan niet anders in mijn functie en ondanks dat het best een nadeel is was het een bewuste keuze omdat mijn functie zo leuk is. Nu komt het steeds vaker voor dat overleggen en besprekingen ‘s avonds plaatsvinden, dit was eerst aansluitend aan mijn werkuren. We hebben per dagdeel een uur indirecte tijd (als de kinderen weg zijn) en daar werden de overleggen in gepland. Als er geen overleg is doen we in die tijd andere dingen zoals observaties uitwerken, de volgende dag voorbereiden etc. We mogen die uren in de avonden dan ook niet schrijven want die vallen onder de indirecte tijd. Al sinds de zomervakantie zit ik nu zo ongeveer om de week vijf dagdelen op mijn werk in plaats van vier. Ook worden er dingen gepland op mijn vrije dagdelen waar ik verplicht bij moet zijn. Voor mijn gevoel blijf ik op en neer aan het rijden en voor de overleggen die op mijn vrije dagdelen worden gepland heb ik geen opvang voor mijn zoon. En dat alles voor een salaris passende bij 14 uur werken. Het zorgt allemaal voor een hoop gedoe en dat wordt nog overgoten door een hormonensausje. Want ik voel me lichamelijk prima maar hormonaal ben ik vergeleken bij mijn vorige zwangerschap echt een wrak. Ik kan niks hebben en als er dingen misgaan kan ik daar echt mee zitten. Aan het begin van het schooljaar kwam er een klacht van ouders. Na een goed gesprek was alles van tafel maar het heeft me een flinke klap gegeven. Ik voelde me zo gekrenkt in mijn professionaliteit! Normaal gesproken zou ik dit ook vervelend vinden maar nu bleef ik er echt mee zitten. Nu stapelen de dingen zich op en merk ik dat ik er na een kleine tegenslag al doorheen zit. Ik stond vanmorgen in de file en zat te janken in de auto omdat ik te laat zou komen. Van pure frustratie. Dat is toch niet normaal? Wie herkent dit en wie heeft tips? Ik wil het wel gaan bespreken met mijn leidinggevende, alleen al om aan te geven dat ik echt niet goed in mijn vel zit, maar ik verwacht niet dat zij nou direct een oplossing heeft.
Wat vervelend dat je niet lekker in je vel zit. Ik herken wel dat je veel gevoeliger bent en sneller emotioneel als zwangere. Maar denk ook dat het goed is om het te bespreken met je leidinggevende, want misschien kunnen jullie samen wel kijken of er voor nu een oplossing is. Misschien toch niet alle ingeplande besprekingen, maar samen kijken welke echt nodig zijn? Liever nu aan de bel trekken dan wanneer je over je grens bent gegaan...
Dat klinkt wel heel vervelend allemaal! Mag ik vragen wat voor functie je precies hebt in het onderwijs? Kan de vakbond wellicht iets voor je betekenen, om eens na te vragen of dat allemaal wel mag, zoveel uren extra? Ik zit zelf ook in het onderwijs maar begrijp echt niks van de manier waarop mijn uren verantwoord worden. Vakbond heeft me daarmee al vaker goed geholpen. Want het klinkt eerlijk gezegd wel een beetje alsof je nu dingen opgelegd worden die gewoon niet kunnen. Een aantal uren extra af en toe hoort erbij denk ik, hoewel ik bij jou begrijp dat je vakanties eigenlijk al gedekt zijn. Ik hou mijn uren ook niet bij. Maar ik maak zeker niet zoveel uur extra als jij nu beschrijft. Waarom zijn die overleggen pas in de avond? Waarom ben jij verplicht erbij te zijn? Hoe doen andere collega's dat? Je zal toch haast niet de enige zijn met dit probleem? Nog los gezien van je hormonen zou ik zeker met je leidinggevende in gesprek dat dit voor jou niet haalbaar is. Zwanger of niet, als je elke 2 weken een dagdeel extra opvang moet regelen voor alles waar je bij moet zijn, mag dat wel terugkomen in je salaris...
Bedankt voor de reacties. Ik werk op een peuterspeelzaal gespecialiseerd in (dreigende) spraak- en taalachterstanden. We vallen onder de CAO kinderopvang maar qua werkwijze lijkt het meer op het onderwijs. De pedagogisch medewerkers op de peuterspeelzaal zijn ook hbo-erg. We werken intensief samen met een paar basisscholen maar ook met het kinderdagverblijf waar we bij horen. Omdat het steeds gangbaarder wordt dat het kdv en de peuterspeelzaal samenwerken (sommige kinderen hebben een combi van kdv en de peuterspeelzaal vanwege onze speciale begeleiding) en dezelfde thema’s en activiteiten aanbieden moeten we veel samen overleggen. Daarom zijn de besprekingen ‘s avonds, anders kunnen de collega’s van de kinderopvang er niet bij zijn. Het is de bedoeling dat we geen extra uren maken omdat we de uren die we ‘s avonds maken terug moeten nemen van de indirecte tijd die we eigenlijk hebben nadat de kinderen weg zijn (snapt iemand het nog?). Als we dus zo’n bespreking in de avonduren hebben moet ik twee dagen een uur eerder naar huis. Daarom mogen we de tijd van de besprekingen ook niet schrijven. Mijn 14 contracturen worden zo wel erg uitgesmeerd. Om over de kosten van de kinderopvang voor mijn zoon maar te zwijgen. We nemen nu al 22 uur per week af (veel meer dan ik werk dus) en nu zou ik ook nog incidenteel een dagdeel af moeten nemen omdat er overleggen worden gepland in mijn vrije tijd. Gaan werken kost me dan dus geld. Dit probleem heb ik al met mijn leidinggevende besproken en zij begreep me wel. Ze had er alleen op dit moment geen oplossing voor. Volgend jaar (tijdens mijn verlof) gaat er veel veranderen en dan hoopt ze dat het voor mij (en andere collega’s met hetzelfde contract) positief uitpakt. Ik zal de komende drie maanden dus uit moeten zitten. Ik durf niet te vragen om bij enkele overleggen afwezig te mogen zijn omdat ik het afgelopen jaar al veel vrijstellingen kreeg omdat ik in mijn eentje een nieuwe groep heb opgezet. Daar gingen zoveel uren in zitten dat ik bepaalde dingen mocht skippen. Dat vonden mijn collega’s al niet zo leuk dus ik durf nu nergens om te vragen. Het probleem is alleen dat het me op dit moment gewoon teveel stress en frustratie oplevert. Door de hormonen (kloothommels) kan ik het allemaal niet zo goed behappen en zit ik er sneller doorheen dan normaal. Dat laatste ga ik komende week nog wel aangeven bij mijn leidinggevende zodat er een beetje rekening gehouden kan worden met mijn iets minder stabiele staat van zijn op dit moment. Met andere woorden, dat er even wat minder tegen me aan gezeken wordt, haha! Ik loop ook wel een beetje tegen onbegrip aan. Lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap worden meestal wel begrepen maar dit vinden mensen een beetje raar, lijkt wel. Al moet ik zeggen dat ik het ook wel apart vind. Voor mijn ivf-behandelingen hebben ik volop hormonen moeten gebruiken en niemand heeft iets aan me gemerkt. Nu ben ik zwanger en nu heb ik ineens enorm veel last van opspelende emoties.
Ik vind dat maar raar hoor dat je op je vrije dag moet komen. Incidentieel oké maar niet in de week. Maar het is nog drie maanden toch? Dus in principe ongeveer 6 keer. Kan je niet bespreken dat je er bijvoorbeeld de helft bij bent en de andere helft wordt ingelicht over wat er is besproken? En ik zou je niet zo druk maken over wat collega's van je vinden hoor, die zitten niet in jou situatie.
Pfoe toch vind ik het heftig hoor. Kan wel zo zijn dat je dan een uur eerder naar huis toe moet, maar dat werkt in de praktijk ook niet zomaar neem ik aan. En inderdaad, de extra opvang weegt dan ook niet op tegen de uren die je betaald krijgt. Hopelijk biedt dan de aanpassing tijdens je verlof een uitkomst. Maar zou het zeker aangeven bij je leidinggevende dat dit gewoon niet werkt voor jou. Ze hebben er tenslotte nog minder aan als je al eerder thuis komt te zitten omdat je het niet meer trekt! Succes iig!
Als ik het goed begrijp moet je voor ieder overleg in de avond overdag een uurtje eerder naar huis? Dus in principe maak je geen extra uren, maar baal je ervan dat je iedere keer 's avonds op moet draven voor een overleg? Ben je de enige collega die hier tegenaan loopt? Zo niet, zou ik samen dit probleem aankaarten. Een gesprek met je leidinggevende lijkt me een eerste stap. Probeer vooraf de punten waar je het over wilt hebben op papier te zetten en houd je ook aan deze concrete punten als je het gesprek aan gaat. Op die manier krijgen je hormonen niet de overhand als je te emotioneel dreigt te worden. Ik vraag me inderdaad alleen wel af of er een oplossing voorhanden is, maar je weet nooit. Succes!