Ook wij hebben onze keuze onder andere af laten hangen van onze dochter. Hier geen puur dalton (of erger.. Montessori) maar wel een school di daar duidelijk naar heeft gekeken. In het lessysteem is plaats voor de goede en minder goede leerling. Zowel extra werkjes, andere benaderingen als extra hulp zijn geen probleem. Zelfstandig werken wordt zeer gepromoot maar niet zo fanatiek als bij het echte dalton onderwijs. Wel werken ze ook hier met dag- en weektaken en dat vind ik op zich wel heel prettig. Ook de instructietafel uit het daltononderwijs komt terug maar iets minder vrijblijvend ook in de hogere klassen. 1 van de grote verschillen vond ik dat Anne op deze school ech niet mee naar huis wilde (beide keren want inmiddels 2x geweest) en dat ze veel meer doen aan algemene ontwikkeling en ook natuur en creativiteit. Dat heeft wel als gevolg dat ze op vrijdagmiddag ook naar school moet.. Maar in combinatie met tripjes kinderboerderij, schooltuin, theater.. Maakt (voor ons gevoel) dat de school hooguit extra leuk bij de eerste rondleiding werden we bijvoorbeeld besprongen door een meisje dat het kasteel van doornroosje had gekleid. Wat had ze gekleid? Ja het kasteel van doornroosje. En de rest van de klas ook bleek want die moesten daarna natuurlijk ook hun kasteel laten zien. Ik geloof dat ik nooit verder kwam dan asbak of dobbelsteen.. En zo enorm enthousiast ook.. Ik heb toch andere herinneringen aan mijn basisschool dat in combi met onze ervaringen op de andere school.. Waren we er snel uit. Ik ben ook altijd beetje bang dat regulier onderwijs vooral handig is voor reguliere kindjes en niet voor uitschieters.. (boven of beneden dus) then again; we hebben die keuze ook doordat we midden in de stad wonen. In een dorp met 1 of 2 scholen is het wellicht een ander verhaal. Wij hebben wel 5 scholen op loopafstand. Al kozen we uiteindelijk wel voor de verste en gaan ook alle kdvkindjes naar een andere school blijkt. Ook haar beste vriendinnetje en dat vind ik ech wel heel erg jammer. Maar nieuwe vriendjes zijn ook snel genoeg gemaakt uiteindelijk.
Volgens mij is wat jij beschrijft het reguliere onderwijs Wat zijn nou reguliere kinderen? Wat aliekeleppink schrijft klopt op zich wel dalton wijkt niet heel erg van hoe het adaptieve onderwijs op een reguliere basisschool is. Ik denk alleen dat er in het reguliere onderwijs meer "ruimte" is als je kind erg uitvalt. Ik denk ook dat er in het reguliere onderwijs grotere niveau verschillen zijn, maar ook dat ligt maar weer net aan waar je woont. In een grote stad heb je daar meer "last" van dan in een dorp. Het allerbelangrijkst is waar voelde jij je prettig. Heb jij een kind wat tot nu toe gewoon mee komt dan kan dalton echt wel geschikt zijn. Heb jij een kindje die al een achterstand heeft in het een of ander kan je altijd vragen voordat je inschrijft hoe de school daar mee omgaat.
Wij denken dat ze best slim is... Maar wij zijn haar ouders. en op zich vinden alle ouders hun kind geweldig, daar zijn wij vast geen uitzondering in. We merken het wel op school straks elke dingetje wat nieuw is is bijzonder dus als ouder kun je weinig anders zijn dan trots ik ben echt heel benieuwd hoe ze het daar gaat vinden. Onze 2 bezoekjes met peuter waren in ieder geval zeer geslaagd en die ene keer zonder peuter was ook prima
Overiges.. Misschien leg ik het niet goed uit maar het is wel echt anders dan gewone basisschool waar we waren.
Alieke hoe pakken jullie in het dalton onderwijs het leren aan bij kindjes die (hoog)begaafd zijn? Die kindjes pakken toch vaak de voor hen makkelijke taken als eerste en lopen vast op de wat moeilijkere dingen omdat ze geen fouten durven maken (ze zijn vaak heel perfectionistisch )en hebben hun eigen manier ontwikkeld om te leren. Deze kinderen moeten vaak ' leren' leren en ik vraag me af hoe docenten in het dalton onderwijs daarmee omspringen? Is het puur kijken naar de taakjes die goed zijn afgerond of word er ook gekeken naar hoe het kind tot die uitkomst is gekomen? Daarnaast hebben veel ( meer) begaafde kinderen veel behoefte aan duidelijkheid en structuur, is dat in te passen in een programma van een dalton school?
Duidelijkheid en structuur is er heel duidelijk bij ons in school. We werken met een taak die dus al vastgesteld staat voor de hele week. Hierdoor weten kinderne precies wanneer er wat gaat komen. Dus kunnen ze hierop voorbereiden. Voor kinderen die meer of hoogbegaafd zijn hebben we aangepaste weektaken. Hierin staat het minimale van de lesstof waar de rest van de groep is en daarnaast wordt er uitdaging aangeboden in de vorm van bv een andere taal, presentaties maken over een zelfbedacht onderwerp a.d.h.v. instructiekaarten enzovoort. En inderdaad leren leren dat is heel lastig, vaak komt alles zo vanzelf dat als het ineens moeilijker is het lastig is om de taak goed af te ronden. Ook bij de kinderen die meerbegaafd zijn zijn er altijd instructiemomenten in de klassenorganisatie ingebouwd, zodat zij ook de uitleg krijgen over hoe iets te benaderen. Net als kinderen die 'gemiddeld' of 'lager dan gemiddeld' presteren. Elk kind heeft aandacht en begeleiding nodig! Ook de kinderen die hoogbegaafd zijn en dus de gewone leerstof snel kunnen doorlopen. Deze kinderen hebben vaak op andere gebieden wel weer iets extra's nodig waar ze iets meer hulp of ondersteuning of stimulering voor kunnen krijgen.