Ik heb niet alles gelezen, dus wellicht is het al ter sprake gekomen. Maar wat is het doel van op kamp gaan met kinderen van groep 3? Heeft dan een meerwaarde? Ik kan het me echt niet voorstellen. Hier op school zijn ze gelukkig niet zo gek, ja sorry, dat vind ik het echt. Groep 8 okee, super leuk als afscheid. Maar groep 3? Schoolreis is al een hele verantwoording voor de leerkrachten. Ik vind de leeftijd echt veel en veel te jong. Hier zouden ze dus echt niet meegaan. In jouw geval zou ik je zoontje dus ook niet mee laten gaan. Je vergeeft het jezelf nooit als er wat gebeurd in dit geval. Maar nogmaals; ik vind het van school uit ook gewoon niet kunnen. Heeft totaal niks meer met onderwijs te maken. Hoe verzinnen ze het?
Ik woonde vroeger ook in een dorp maar op onze school had je in de eerste als tweede zwemles. Iedereen had een diploma. We hadden ook gym. Dus twee keer in de week nachtmerries
Hier wil ik even kort op inhakken. Toevallig zitten mijn kinderen op dezelfde school Deze school doet het al jaren het past in hun onderwijsconcept. Schoolreisjes doen ze dan weer niet aan, op kamp gaan is hun jaarlijkse activiteit met de kinderen. Dit wordt overigens ook besproken bij het aanmelden voor deze school. Met mij iig wel toen destijds. Ik ken dan ook ouders die daar niks voor voelen, het jaarlijks op kamp gaan van alle groepen , deze ouders hebben dan niet voor deze school gekozen, prima. Dit gezegd hebbende begrijp ik zorgen van de ts heel goed. Ik zou het dus zeker met school bespreken en als de conclusie is om haar kind liever thuis te houden dan gewoon thuis houden. Maar dan in dit specifiek geval gezien alle zorgen. Roepen dat het geen nut heeft om met groep 3 op kamp te gaan vind ik nogal kort door de bocht.
Eigenlijk zijn schoolreisjes ook veel pittiger met gr 3 kinderen, dan een kamp. In ieder geval zoals het hier op school gaat. Met kamp gingen ze naar een grote logeerboerderij en deden ze alles op eigen terrein. Met schoolreisje gaan kinderen verdeeld in groepjes onder begeleiding van ouders door bv avifauna oid lopen. Dan heb je als leerkracht dus helemaal geen zicht meer op al je kinderen. En is de kans dat er 1 gaat dwalen veel groter dan wanneer ze tussen hekken moeten blijven en spelletjes doen. Ik vind opmerkingen als ‘heeft geen meerwaarde’ of ‘is onnodig’ ook een beetje vallen onder de categorie ‘wat de boer niet kent…’.
Ik denk dat je een punt hebt. Maar voor mij zit er ook een verschil tussen logeren op school of in de buurt of 1.5 rijden afstand. Het lijkt me toch niet onmogelijk om iets te kiezen waar ze niet ver voor hoeven te rijden. Het hele slapen is voor een jong kind al spannend genoeg (ook voor de ouders) Maar nu heb ik het over een gemiddeld kind en niet over een kind wat al eerder naar huis moet tijdens reguliere schoolweken. Overigens ook makkelijker praten wanneer je kind goed past in de groep. Zijn toch andere zorgen wanneer je kind standaard buiten de boot valt.
De bovenbouw gaat op ruim 2 uur rijden afstand. Ze kiezen overigens bewust voor een bosrijke omgeving ivm spelletjes en hutten bouwen. En wat is in een groep passen? Het doel van de kamp is juist dat kinderen elkaar in een andere omgeving leren kennen en kennis maken met elkaar. Daarom doen ze het ook begin van het jaar. Overigens gaat niet alleen groep 3 mee maar ook groep 4 en 5 waaronder ook hoogbegaafde kinderen die deel uitmaken van de stamgroepen. Nogmaals deze school doet het al jaren en heeft daar genoeg ervaring mee. Een vriendje van mijn zoon had een heimwee dat gebeurt ook. En soms wordt een kind ziek en moet eerder worden opgehaald. Dan moeten ouders inderdaad verder rijden.
Ik vind 1,5 uur ook te ver weg. Mijn dochters zaten op zo’n 25 minuten afstand. Dat was prima voor het enkele kind dat niet bleef slapen. En ik begrijp ts zorgen ook zeker, mijn opmerking is ook meer gericht op ouders die roepen dat gr 3 per definitie niet op kamp zou moeten. Ik vind het in geval van ts sowieso bizar dat een kind regelmatig eerder moet worden opgehaald, omdat de juf niet met zijn gedrag om kan gaan. Dat zegt m.i. meer iets over de desbetreffende juf als over het kind. En heel eerlijk: ik denk dat het hele slapen juist voor de ouders vele malen spannender is dan voor kinderen zelf (uitznderingen daargelaten). Maar volgens mij is het altijd zaak om je angsten/zorgen niet te projecteren op je kinderen. Er komen nog zoveel momenten in hun leven dat je als ouder je zorgen moet wegslikken en ze los moet laten. Zo is mijn oudste dochter is bezig met haar rijbewijs. Ik zal straks echt even moeten slikken als ze met mijn auto op pad wil, maar ondanks dat zal ik haar toch laten gaan. Ik denk dat je door je kinderen los te laten, je ze juist het vertrouwen meegeeft dat ze ook dingen zelf kunnen. En dat is juist goed voor hun ontwikkeling
Maar dan is het ook echt onderdeel van de school. Ik neem aan dat ouders bewust voor een school kiezen en niet omdat het zo lekker dichtbij is Je weet dat het dan is en dan is het als het goed is een bewuste keuze.
Mijn 6 jarige is net 2 dagen op kamp geweest. Als dot binnen een schoolconcept valt, dan heeft dit wel echt meerwaarde. De kinderen groeien daarbij ook enorm in zelfvertrouwen, want het is best spannend en dat het dan toch lukt geeft zelfvertrouwen. Ts ik snap jouw twijfel echter wel, maar zoals ik je bericht lees heeft dat vooral te maken met hoe het nu op school gaat. Misschien kun je goede afspraken maken met de juf en kan jouw zoon toch (deels) mee op kamp. Voor het groepsgevoel is dat wel weer heel fijn. Ookal heeft hij het niet makkelijk op school hij hoorder immers ook gewoon bij.