Hallo allemaal, Er is al een aantal keer iets over dit onderwerp gezegd, maar ik wilde even laten weten dat het echt werkt! Het heeft bij ons mijn geduld we flink op de proef gesteld haha (begonnen met 6 maanden, eerste gebaar rond 11 maand), maar ze doet het! Eerst even kort wat het inhoud. Het duurt, zoals we weten, een hele lange poos voordat kinderen zich echt duidelijk kunnen maken via woorden. Vanaf 6 maanden is de motoriek van een kindje goed genoeg om gebaren te maken. Één en één is twee, de kindjes kunnen gebaren leren maken om zich te uiten! Goed, Emma gebaart nog niet emoties, maar die link leggen voor zo'n kindje lijkt me ook lastig. Ze gebaart wel de volgende woorden: - Eten (happies) - Drinken (gebaar van melk, maar ze bedoelt drinken) - Moe - Klaar - Bad - Hond - Tandpoetsen - Muziek Het is echt zo leuk! Een aanrader voor elke moeder!
Ik heb een boekje erover gekocht, maar je kunt zelf ook best wat bedenken hoor (op internet zijn ook veel gebaren wel te vinden). Als je elkaar maar begrijpt, daar gaat het om.
Ik vind het persoonlijk een beetje onzin, ik begrijp mijn kind ook heel goed zonder hem gebaren te gaan leren. Er zijn ook heel veel tegenstrijdige onderzoeken over dit onderwerp, sommige pedagogen zijn voor en andere pertinent tegen. Als het voor jullie werkt, vooral doen.
hey hey, de kleine van ons is nu 1 jaar, en brabbelt er nog vrolijk op los... denk je dat het was is voor kinderen van 1 jaar? en welk boek heb jij dan? ik hoor graag van je groetjes angelique
Ik ben het met Lotte eens dat het een beetje onzin is. Ik heb mijn dochter nooit specifiek gebaren geleerd maar gebaren doet ze zeker wel en dit al een hele lange tijd. Eigenlijk gebruik jezelf ook automatisch gebaren (onbewust) bij het opnoemen van dingen. En daarbij heb ik het idee dat straks een kindje meer gebaren doet dan woordjes proberen uit te spreken. Zodra er woordjes niet goed duidelijk gemaakt kan worden zal het kindje doorgaan met gebaren ipv verder oefenen met de uitspraak en kiest het kindje the easy way. Maar ik heb me hier nooit in verdiept dus kan dit bovenstaande wel makkelijk zeggen alleen klinkt me dit zo logisch. Iig wel erg leuk dat je het merkt bij je kindje, mag je zeker trots op zijn!
het is zeker geen onzin hoor!!! Het is vooral bedoeld voor kinderen die zichzelf nog niet zo goed kunnen uitdrukken.. Zij kunnen gefrustreerd worden, dit helpt het voorkomen. Wanneer kinderen echt gaan praten, laten ze de gebaren vanzelf meestal achterwege! Bij bijvoorbeeld downsyndroom wordt het Weerklank Gebaren gebruikt. Is niet alleen voor gehandicapte kinderen hoor, maar andere kinderen kunnen er veel baat bij hebben zich uit te kunnen drukken!
Dit is dus idd ook niet waar. Het is juist wetenschappelijk bewezen dat kindjes sneller gaan praten, omdat ze de link leggen tussen een ding (dier, mens, handeling, emotie) het gebaar en het woord (omdat mama het woord er ook bij noemt). Het schijnt dus juist goed te zijn voor de ontwikkeling. Ik weet natuurlijk ook zo wel wanneer Emma honger heeft en moeheid kan ik ook goed zien, maar hoe zie je het verschil tussen 'bang' en 'niet lekker' bijvoorbeeld. Het enige wat ze nu kunnen doen is huilen. Het boek wat ik gebruikt heb is Babytaal van Linda Acredolo. Hier staan ook een aantal gebaren in. Er is ook een cursus voor, maar die is erg duur en dat vond ik onzinng. Ik kan het zelf wel haha.
het is echt geen onzin, ik denk dat kinderen door gebaren meer duidelijk kunnen maken wat ze bedoelen, als mijn zoontje s nachts huilend wakker wordt, wil ik wel graag weten wat er is, en als hij kan gebaren dat hij pijn heeft, of dorst, is dat best wel gemakkelijk. ik heb me er ook in verdiept en een boekje gekocht. Hier loopt het vast op discipline in oefenen. en ik ga er niet mee verder, maar als je de discipline kunt opbrengen en andere mensen ook meewerken kan het heel handig zijn.
Gebaren vind ik prima maar waarom er zoveel moeite voor doen? Mijn zoontje maakte mij met ongeveer 1 jaar ook met gebaren duidelijk wat hij wilde (alle bovenstaande punten behalve bad maar die hebben we dan ook niet)... Ik heb hier geen oefeningen met hem voor gedaan. Inmiddels weet hij van de meeste van deze dingen ook het woordje wel. Nee, ik vind het gekunseld... iedereen moet doen waar zij zich goed bij voelt hoor maar in mijn beleving is het een soort hobby voor mama en is het nergens voor nodig (wat niet wil zeggen dat het onzin is of stom ofzo. Iedereen z'n ding)
Ben het eens met bovenstaande. Mijn zoontje kan mij bovenstaande dingen ook duidelijk maken alleen dan door geluidjes en de context. Dus zie er de meerwaarde ook niet zo van in! tegen de tijd dat ze het kunnen, kunnen ze ook beginnen met praten, toch?
Hallo allemaal, er zijn idd diverse theorieen over dit onderwerp. Onzinnig is het in ieder geval niet ik zelf werk als pedagoog op een sociaal medisch kinderdagverblijf en hier zie ik regelmatig kinderen met een behoorlijke taalachterstand je zou dus kunnen zeggen dat het voor de kinderen die normaal meekomen niet nodig is. Die redden zich ook wel met eigen gebaren, wijzen, brabbelen en hun eigen manier om dingen aan te geven. Echter voor kinderen die sneller willen en idd gefrustreerd kunnen raken of juist die het praten niet lukt en daardoor gefrustreerd raken kan dit zeker als (tussentijdse) oplossing werken. En let wel... bij de gebaren noem je ook het woord en doe je voor wat je bedoeld bij je kind, jezelf of een pop. anders mist het zijn doel als je een kind een gebaar leert als drinken pak een beker, doe er drinken in. maak dan vervolgens het gebaar drinken alsof je je een beker vast houdt en gaat drinken en noem ook het woord. daarna pak je de echte beker en drinkt of laat je kind drinken.... en veel herhalen. Maar alleen als de aandacht er is en niet forceren. Voor sommige kinderen is dit werkelijk een uitkomst, anderen doen er weinig mee. maar proberen kan altijd toch. mijn zoontje is 14 maanden. Hij loopt nogal voor - al vrij snel wilde hij dingen die niet lukte - bij hem heb ik een tijdje gebaren gebruikt. nu gebruikt hij sommige gebaren soms nog maar meestal benoemt hij wat hij wil... ete / dinke / sape / kijk enz enz in combinatie met wijzen dus laat hij de gebaren vanzelf weg. dus .. proberen kan. maar idd niet forceren en kijk gewoon naar het kind. Ik gebruik zelf nog wel bij sommige dingen gebaren en gebruik soms nieuwe voor dingen die hij nog niet kan zeggen, maar zoals velen al zeggen vaak doe je deze dingen al automatisch. het is meer een middel om er bewust mee bezig te zijn. en een middel die je kan inzetten bij kinderen die daar werkelijk baat bij kunnen hebben omdat ze een andere manier niet (nog niet) beheersen.
Leuk he! Mijn zoontje maakt nu de gebaren voor eten, drinken en in bad gaan. De andere gebaren die ik maak begrijpt hij, maar doet hij nog niet na (maar ik ben er ook niet heel consequent mee bezig). Ik vind het zó schattig...als ik hem uitkleed om hem in bad te doen, ligt hij druk met die vuistjes over zijn buik te wrijven (het teken voor in bad gaan). Geweldig om te zien
Ik ben sinds kort ook bezig met babygebaren. Heb een cursusboek en dvd besteld. Ik ben erg enthousiast, maar vind het wel lastig om het consequent toe te passen! Hierin moet dus nog verbetering komen... Firegirl: wat superleuk dat je kindje gebaren terugmaakt! Denk dat mensen vooral negatief reageren omdat ze er eigenlijk weinig vanaf weten, en het daarom maar met onzin afdoen. Een vriendin van mij zei ook dat ze haar kind zonder babygebaren ook heus begreep. Natuurlijk is dat zo! Maar wat juist zo leuk is, is dat je kindje jou wat duidelijk kan maken, met een stuk minder frustratie! Je krijgt ook een beetje een indruk wat er in je kindje omgaat als deze de gebaren goed kan toepassen! Dus wij gaan er zeker mee door! Zeker de positieve verhalen die ik heb gehoord!
Klinkt erg interessant! Bedenk je zelf de gebaren of staan die dingen in dat boek? Zijn dat algemene gebaren (als een taal zeg maar) of niet? En je kunt er vanaf een half jaar mee beginnen?
je kunt spullen kopen / bestellen en die volgen maar je kan ook zelf gebaren gebruiken houd er alleen rekening mee dat je grove gebaren maakt die een kind makkelijk kan nadoen. en ja meestal beginnen ze rond 6 maanden, maar verwacht dan nog geen echte gebaren terug. dis is het voortraject waarin je je kind bekend maakt met gebaren door herhaling. pas later zullen ze ook de gebaren zelf maken begin ook niet gelijk met tientallen gebaren kies er in het begin 3 tot 5 en breid ze daarna uit ik begon met fles kroelen' eten daarna ook slapen, drinken, bad, mee (meelopen door hand geven), kom enz enz
De gebaren zijn officiele gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Is dus altijd handig om een paar basisgebaren te kennen!
Ik had er laatst al eens iets over gelezen en ik vind 't helemaal geweldig! Ten eerste ben ik gek op gebarentaal, omdat ik 't een prachtig expressieve taal vind (ik zat als klein kind al gehypnotiseerd naar de doventolk bij sommige tv-programma's te kijken), ten tweede omdat het me leuk lijkt om op die manier een interactie met je hummel aan te gaan en ten derde je op deze wijze zelf ook nog eens iets leert. Iets mag daarbij toch ook gewoon leuk om te doen zijn met je kind/baby? Ik zie mijn oudste dit ook wel doen trouwens, die kwam laatst al aan met 'ik hou van jou' in de Nederlandse gebarentaal. Had ze ergens tijdens 't kijken van één of ander programma opgeduikeld..