Er is ook niks mis mee, maar het valt me op. Het is prima zolang het geen obessie is, anders kan je niks meer eten.
Ik sprak ooit een diëtist.. De vertelde dat becel pas goed voor je is.. Als je een heel pakje per dag eet. Gek genoeg schijnt dat dan weer andere nadelen met zich mee te brengen.
Nee hoor, helemaal niet elke olie is slecht. Maar zoals ik al zei moet je olie met omega-vetzuren niet gaan verhitten, want dan worden ze schadelijk. Het is moeilijke materie, hier een linkje: Koolzaadolie verhitten - en de omega-drietjes dan? - Foodlog Deze olie verbrandt, daardoor komen er toxische stoffen vrij en bovendien krijg je daardoor een laagje van de slechte stof acrylamide op je aardappelen. Niet meer doen dus.
Wokolie bestaat uit meer dan olie alleen, namelijk ook geur- en smaakstoffen (chemisch of niet, dat weet ik niet). Deze verbranden eerder, net als bij extra vergine olijfolie, dus is het niet zulke goede olie om heet in te bakken. Wat staat er bij ingrediënten op de fles? Roomboter verbrandt bij 160 graden. Als je een dikke pan hebt en je je vuur laag houdt, kan je er prima een vleesje in braden/laten sudderen. Hier gaat de kip in de arachide-olie.
Wij gebruiken alleen roomboter voor brood, gebak enzo.. Grappig, ik lustte nooit boter thuis en at dit dan ook nooit. Nou ook niet zo gek, want dan was gewoon van die vieze margarine. Op de een of andere manier bakken wij nu in olijfolie en vloeibare boter. Heb een giga pop kokosolie staan, dus ga deze maar naast het gasfornuis zetten!! Bijvoorbeeld jus en stoofvlees lijkt me het lekkerst te maken in boter. Heeft iemand gezonde alternatieven?
@ MissXX Ik bak vlees doorgaans in Ghee (liefst van Remeker). Dat is geklaarde (gezuiverde) roomboter. Zitten geen deeltjes meer in die kunnen verbranden. Als ik later meer vet nodig heb voor bv jus, dan voeg ik op het einde pas roomboter toe. Dan kan dat niet verbranden. Zo ook in stoofschotels e.d. Saskia78, een 'normale diëtist zei mijn man dat hij maar flink slagroom moest eten om aan te komen. Dat is natuurlijk een bizar advies. Een natuurdiëtist heeft ons wel goed geholpen. 'Standaard' diëtisten geloof ik voor geen meter, die lijken ook wel Unilever te promoten. Lekker bewerkt spul, nee dank u.
@me81 daar zijn vast gezondere alternatieven voor Maar zolang je de slagroom niet opklopt met suiker.. Zouden er zomaar eens (net als bij roomboter) gewoon veel gezinde vetten in kunnen zitten. Enneh.. Ik las laatst ergens iets over daadwerkelijk door Unilever gesponsorde diëtisten.. Dus zo gek is dat idee niet Geen idee meer waar ik het las echter.. Onhandig. Maar als een diëtist becel juist afraadt... Dan is dat niet ivm sponsoring door Unilever want becel is van unilever Oh en hier ook groot fan van foodwatch.nl Al weet ik nog niet of ik het helemaal eens ben met hun laatste actie. Je wordt niet dik van reclame.. Ouders kunnen ook gewoon eens "nee" zeggen tegen dat hoopje drein dat perse die Dora-koekjes wil
Interessante discussie. Ik dacht ook altijd, dat olijfolie beter was dan boter. Nu bak ik toevallig het laatste half jaar of zo in vloeibare boter, omdat ik dat gewoon veel lekkerder vind. Maar ik ben wel geïnteresseerd in die kokosolie. Ik begrijp dat je dat niet gewoon in de supermarkt kunt kopen? Dat is wel balen.
Ik heb ontgeurde bio kokosolie. Dat smaakt en ruikt nergens naar. Ik koop het bij de biologische winkel, heb het nog niet in een supermarkt gezien.
je kan ontgeurde kokosolie kopen bij de tuinen niet alle ontgeurde kokosolie is gerafineerd zoals iemand eerder schreef.. er is dus ook heel goede ontgeurde kokosolie.. ik gebruik beide.. met kokossmaak voor bv mijn bami etc.. en de ontgeurde voor de rest.. met kokossmaak gaat ook op mijn brood.. heerlijk
Ik heb laatst uit een kookprogramma begrepen dat bakken in olijfolie iig zonde van de smaak van de olie is: die schijn je helemaal te verprutsen doordat de olijfolie te heet wordt. Wij bakken hier in vloeibare plantaardige margarine, omdat daar wel vitamine A en D aan toegevoegd zijn, maar ze geen melkeiwitten bevatten, (dochters hebben beide KMA). Of roomboter nou zo gezond is om in te bakken.... er wordt steeds meer bekend over dat melkproducten helemaal niet zo gezond zijn als de afgelopen 50-60 jaar geclaimd is, dus dat vind ik nogal een discutabele stelling.
Kijk de laatste uitzending van kassa maar eens na. Al die dingen waarvan ze zeggen dat ze toegevoegd zijn, zitten sowieso wel in halvarine, gaf de expert aan. Je kunt dus gewoon de goedkoopste halvarine nemen, die is net zo gezond als de duurste
Volgens mij kun je prima bakken in olijfolie, zolang je het maar niet te heet laat worden. Persoonlijk vind ik roomboter op brood heerlijk, maar als mijn vlees naar roomboter smaakt vind ik dat helemaal niet lekker. Het is uiteindelijk vrij simpel: zodra je olie of boter gaat walmen, is het te heet. Dan verbranden delen van de olie/boter, en daar komen vrijwel per definitie schadelijke stoffen bij vrij. Kwestie van goed blijven kijken en ruiken wat je doet.
Sorry vindt dit een beetje aparte reactie? Ik ben zwanger denk je dan dat ik ga zitten lijnen? Van beide wordt je niet dik dus dat is helemaal niet aan de orde, het gaat hier om wat gezonder is. En omdat veel mensen denken dat bakken in olijfolie gezond is schijnt dit dus niet zo te zijn en ik was benieuwd of jullie dit al wisten. Alleen omdat ik 2 onderwerpen over voeding plaats ben ik dus gelijk bang om dik te worden?
ze hebben een heel mooie webshop en nu voor 1 maart besteld (meen ik) nog 25% korting ook.. en boven 20 euro gratis verzending kortingscode ZKRT3