Hey, Ik weet dat het hier waarschijnlijk verkeerd staat maar wist niet waar ik het wel moest plaatsen. Nu heb ik de voogdij en de erkenning van mijn 2 kids. Ik heb geen geregistreerde partnerschap met de vader van de kids (mijn vriend) nu wilt hij graag alsnog de kids erkennen. Ik vind dat goed. Ik vraag me wel af of ik de voogdij kan houden. Wat ik me afvraag is wat er verder verandert op financieel vlak en eventuele regels. We wonen overigens niet bij elkaar momenteel. Hoe moet je dit regelen en wat zijn de kosten. Bedankt alvast.
Er zijn 2 dingen die je kunt doen. Het eerste is erkennen, dit kan hij doen met jouw toestemming bij de gemeente. Het tweede gaat een stapje verder, dat is het delen van ouderlijk gezag. Jij hebt nu alleen het gezag, hij kan dat (met jouw toestemming) ook aanvragen. Dan deel je het dus. Dit moet je doen bij het kantongerecht. Voogdij bestaat niet meer zoals vroeger. Dat heet nu dus gezag. Als jullie het gezag delen houdt dat in dat jullie beiden toestemming moeten geven voor schoolkeuze, medische beslissingen etc. Ook moeten jullie beiden tekenen voor de aanvraag van een paspoort. Als hij de kinderen alleen erkent, verandert er niet zo veel. Dan staat hij wel als vader geregistreerd maar heeft hij geen recht van spreken. Beide opties zijn gewoon mogelijk na de geboorte.
Kinderbijslag is gewoon vrij; je kunt zelf kiezen naar welke rekening dat gaat. Hier gaat het toevallig naar mijn rekening ipv die van mijn man, of ja, toevallig; ik doe de meeste kind-gerelateerde aankopen, dus zodoende vonden we dat logisch. Erkennen kost volgens mij geen geld, maar gezag 'aanpassen' weet ik niet.
En bij kinder toeslag word gekeken naar het geld wat beide ouders verdienen? Kijken ze bij erkenning ook of de vader voor het kind kan zorgen of is dat alleen bij t ontzag?
Kinder bijslag is niet inkomen gebonden dat krijg je ook als je getrouwd bent. Kindgebonden budget is wel inkomst sfhankelijk.
Ik zou eens bellen met het juridisch loket. Die kunnen je volgens mij wel goed vertellen wat voor stappen je moet ondernemen en welke kosten hieraan verbonden zijn.
@suusjuh dat weet ik zo bedoelde ik de vraag niet. Ik bedoel als hij het kindje erkent word dan ook naar zijn inkomen gekeken? Of is dat alleen bij ontzag en die vraag ervoor was als hij het ontzag heeft kan ik dan alsnog de kinderbijslag op mijn ipv zijn rekening ontvangen? Maar die vraag was an beantwoord. Bedankt voor de reacties. Hier kan ik wel verder mee komen.
Inkomen heeft niks met erkennen en gezag te maken. Alleen als je alimentatie wil gaan vragen van hem wordt er o.a. naar zijn inkomen gekeken. Dus nee, er wordt bij het erkennen en het aanvragen van gezamenlijk gezag niet naar zijn inkomen gekeken.
Door erkenning worden de kinderen ook zijn erfgenamen, dat zijn ze tot nu toe niet. Voor de rest staat alles wat ik erover weet hier al wel. Op de site van de gemeente Amsterdam staat (vind ik) heel duidelijk uitgelegd wat erkennen inhoudt en hoe het in zijn werk gaat. Ook zo voor het delen van het gezag.
Voor toeslagen wordt gekeken naar het inkomen van jouw huishouden. Als je vriend bij jou woont, telt zijn inkomen dus mee. Ook als hij geen gezag heeft. Als hij niet bij jou woont en hij heeft wel gezag, krijg jij nog steeds gewoon je toeslagen. Jullie wonen niet samen toch? Dan telt zijn inkomen in geen enkel geval mee. Heb je een uitkering toevallig? Want dan kunnen er wel dingen veranderen voor hem! Als hij de kinderen dan erkent kan het zijn dat de sociale dienst vraagt naar allimentatie van hem.