maar hoe? wil het niet perse volgens rapley doen.. vandaag ga ik zo een stukje appel stomen en prakken en aan hem geven, morgen dacht ik aan banaan en overmorgen aan avocado. dit 1x per dag.. maar vanaf wanneer ga je groente erbij geven en dus 2x per dag vast voedsel geven etc? waar kan ik hier info over vinden? hellup!
Lastig, ik heb het boek van Stefan Kleintjes, maar dat gaat juist wel weer specifiek over rapley. Hier beginnen we met groente, en als hij dit een beetje onder de knie heeft, komt het fruit erbij. Dus je mag nu wel al groente geven hoor. F. krijgt 3 dagen achter elkaar hetzelfde, daarna gaan we door naar de volgende soort. Succes!
Wij zijn begonnen met groente en dan drie dagen achter elkaar hetzelfde om te zien of er goed op reageerde. Vervolgens de volgende groente etc. Na een week zijn we er ook fruit bij gaan geven en dan weer hetzelfde principe van drie dagen geven om een reactie uit te sluiten. Na twee weken een korstje brood erbij en al vrij snel hele boterhammen. Wij doen het dan wel volgens Rapley, oa omdat ik geen zin heb om continue te moeten voeren tijdens ons avondeten en wil dat ze de structuur en vorm van voedsel leert kennen, maar voor het aanbieden maakt het natuurlijk geen verschil. Ik heb ook het boek van Stefan Kleintjes en dat is niet specifiek rapley (ik ben het niet met je eens Lizab ). Er staan maar een paar pagina's over, maar wel een uitgebreid overzicht van wanneer je wat introduceert. Hij is alleen geen voorstander van pureren, maar wel bijv. van prakken. Dit kan je bijv. ook doen?
maar is het dan een idee om voor de kleine grote hoeveelheid te koken, bv broccoli koken en dan in kleine porties in te vriezen? Het lijkt me een heel gedoe om de eerste tijd steeds voor hem apart te moeten koken.. hoe deden jullie dat in het begin?
Dat kan natuurlijk, maar ik ben zelf geen voorstander van eten uit de vriezer ivm het verloren gaan van vitamines etc. Ik vind het absoluut geen gedoe. Ik kook een pannetje water, gooi er de groente in en als het klaar is, giet ik het af en leg het in stukjes op tafel. Het opeten doet ze zelf. Is niet veel werk als je toch aan het koken bent. Nu eet ze zo veel mogelijk hetzelfde als wat wij eten, maar ook nu nog regelmatig een extra pannetje groente. Ik hanteer grotendeels dit schema voor het introduceren. Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Schema - Voedselintroductieschema vanaf zes maanden
was je nooit bang dat ze zou stikken in die stukken? voelt hier toch echt niet goed... wij zijn van plan het gewoon met de lepel aan te reiken.. maarja ook wel weer een gedoetje!
Als je er niet fijn bij voelt, moet je het niet doen. Je kan het ook prakken ipv alles glad pureren? Misschien een mooie middenweg voor jullie of fifty-fifty. Het introductieschema uit de link die ik mijn eerdere berichtje gaf kun je als houvast gebruiken bij wat je wanneer wil gaan aanbieden. Ik vond het de eerste weken wel spannend. Ik heb me goed ingelezen om te concluderen dat stikken in glad voedsel net zo vaak of vaker voorkomt, filmpjes bekeken hoe de heimlichgreep bij babies toe te passen en daarna gewoon doen. Inmiddels heb ik er zoveel vertrouwen in dat ik er niet bang voor ben en zie ik alleen voordelen (behalve dan het slachtveld op de grond na het eten ).
Je hebt eigenlijk wel gelijk Trees. Het gaat maar om een paar pagina's. Bunchy, als rapley niet goed voelt, meot je het idd niet doen. Ook hier heb ik me goed ingelezen, en we zijn nu net (gister) begonnen. (hij is over 1 week 6 maanden) En hier hou ik hetzelfde schema aan als Trees. Ik maak ook geen grote porties in één keer. Het is echt even een potje water op het vuur, en de groente er even in. Volgens mij evenveel werk als ingevroren eten weer warm maken.
Kleintjes is absoluut groot fan van zelf stukken uit de hand te eten geven, toch staat er 1x in zijn boek dat je kan prakken, maar hij is geen voorstander van pap, prut of prak dat met een lepel gevoerd moet worden, hij is fan van Rapley en zijn boek staat er vol mee. Bovendien heeft hij het nooit over 3 dagen hetzelfde geven.
Vandaar dat ook niemand in dit topic beweert dat 'Kleintjes' zegt dat je drie dagen hetzelfde moet geven of lees jij een ander topic dan dit . Kleintjes geeft regelmatig aan dat hij de voorkeur geeft aan stukken geven, maar weidt uiteindelijk maar een paar pagina's hier specifiek over uit. Ik vond het zeer beperkt en ben van mening dat dit boek ook prima als richtlijn is te gebruiken als je een andere wijze van voedselintroductie hanteert.
Wij hebben de eerste keren potjes gegeven. Voor die 2 happen die ze dan eten, vond ik dat makkelijk zat. Pas toen ze het echt gingen eten ben ik overgestapt op vers. En omdat ik er een hekel aan heb, dat mijn kinderen van top tot teen onder het eten zitten, geef ik het zelf met een lepeltje. Nu ze 13 maanden zijn, merk je vanzelf dat ze nu ook zelf een lepel vast willen houden. En ik vind het ook wel gezellig om ze eten te geven; vliegtuigje spelen enzo, dan hebben ze de grootste lol. Hier hebben wij alleen het nadeel, dat als ze vol zitten, dat ze dan niet hun mond potdicht houden, maar dat ze de lepen uit mijn hand gaan slaan, hahaha...
ik doe hier rapley-oldschool crossover Ik geef van alles eerst een stukje uit de hand en daarna voer ik een prakje van hetzelfde. Mijn ventje vindt het geloof ik niet prettig om plakkerige stukjes te eten zoals peer of banaan. Hij laat de stukjes dan gewoon liggen, maar als ik het met een lepeltje voer vindt hij het heerlijk. Sperziebonen daarentegen vindt hij uit de hand weer geweldig, maar gepureerd vindt hij er niet veel aan. Voor ons werkt deze combinatie nu even het best! Wij zijn na 2 weken sochtends fruithap smiddags groente bij gaan geven en tussendoor nog een broodkorst
Nee, maar omdat ik lees dat je het boek/methode van Kleintjes hanteert, vroeg ik me af hoe je aan die 3 dagen hetzelfde kwam. Zijn voedselintroductieschema is allergievriendelijk en ik heb hem nog nooit horen zeggen dat je 3 dagen dezelfde groente- of fruitsoort moet geven! Regelmatig? Alleen maar zal je bedoelen! Stefan Kleintjes is groot voorstander van het zélf-eten; ook wel baby-led weaning of Rapley-methode genoemd. Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - BLW - Introductie van vast voedsel na zes maanden
Ik heb er meerdere boeken en artikelen over voedselintroductie gelezen en zal het vast wel ergens uitgehaald hebben of wie weet heb ik het helemaal zelf bedacht . Eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik aan deze 'wijsheid' kom, maar ik heb het in ieder geval zo gedaan vanwege de gevoelige darmen van mijn dochter. Ja, maar hij noemt enkel, 'de voorkeur heeft blabla' (duidelijk zijn favoriete zin), en gaat er op een paar pagina's na verder niet diep op in. Ik had bij het kopen van zijn boek echt een rapleyencyclopdie verwacht en mij viel dat tegen. Weinig achtergrondinformatie over rapley over bijv. de ontstaanswijze, onderzoeken naar de methode, praktische tips etc. Ik vind het meer een boek over voedsel voor kinderen en niet specifiek rapley. Vandaar dat ik denk dat je ook zeker wat aan het boek kan hebben als je niet rapleyt.
Je kan zeker het voedselintroductieschema volgen als je prakt, maar Kleintjes is groot voorstander van bijvoeden vanaf 6 maanden en de Rapley-methode. Op pag. 76/77 begint hij hierover. Op pag.78-81 laat hij duidelijk zijn afkeer merken voor alles wat je van een lepel moet voeren. Pag. 82: "Gekookte groenten kun je aan je kindje geven op een bordje: gewoon in grote pakklare stukken. En wil je het ook nog eens op de ouderwetse manier doen, dan is een gewone roerzeef een handig instrument - beter dan de staafmixer, want die slaat lucht in het eten en daar krijgen kindjes weer darmkrampjes van. Prakken met een vork kan natuurlijk ook." Hier zegt Kleintjes dus niet dat hij voorstander is van prakken; hij zegt dat je het eten kunt prakken als je nog eens eten wilt geven op de ouderwetse manier. Dus inidenteel, niet dagelijks. Op pag. 83: hoe je het eten aanbiedt. Fruit bij 6 maanden, groente bij 7 maanden. (Volgens mij komt 'eerst groente dan fruit' en 'alles eerst 3 dagen aanbieden' van de cb's). Op pag. 85: de afkeer van potjes... Kleintjes' boek is geen boek specifiek over baby-led-weaning (dan zou je tch echt ee boek van Gill Rapley moeten kopen). Het is een boek over verantwoorde bijvoeding. En nog een stuk over borstvoeding (op verzoek). Achtergrondinformatie over voedingsstoffen. Menusuggesties en recepten.
Dat is ook ons plan. Als wij eten, krijgt onze zoon straks gewoon een stuk waar hij mee kan spelen. Als hij er toevallig wat van binnen krijgt: prima. Maar anders is het ook goed. Als wij klaar zijn met zelf eten, wil ik hem toch nog wat voeren. Ik denk namelijk dat het na 6 maanden wel goed is dat een kind andere voedingsstoffen binnen gaat krijgen, met kleine beetje tegelijk. Wel laten wij onze zoon (net als nu met bv) zelf aangeven wanneer hij genoeg heeft gehad. Ik weet alleen nog niet hoe snel ik over wil gaan van één naar twee bijvoedingsmomenten per dag. Maar dat zullen we gaandeweg wel zien, denk ik. Eerst maar eens kijken hoe hij op de groenten reageert. Als dat goed gaat, zullen we denk ik inderdaad 's ochtends fruit gaan toevoegen.
Dat zijn 10 pagina's (grofweg) op een boek van ruim 200 pagina's. Wat klopt er dan niet aan mijn bewering dat het maar het om een paar pagina's gaat en dat het geen boek is specifiek over Rapley, maar over voeding bij kinderen? Volgens mij zeg je exact hetzelfde Ik heb de 3-dagenregel in ieder geval niet van het CB, want op mijn verzoek hebben we nog nooit over voedselintroductie gesproken. Het kan ook een tip zijn van het forum. Maakt verder ook niet uit. Ik heb er in ieder geval dankbaar gebruik van gemaakt, want het sneller introduceren bleek voor dochterlief de nodige krampen op te leveren. Bedankt voor de tip van het boek van Rapley, maar ik heb het al grotendeels gelezen na mijn teleurstelling van het boek van Kleintjes.
Klopt, het is geen boek specifiek over Rapley maar over bijvoeding, maar Kleintjes is wel groot voorstander van Rapley en volgens mij legt hij ook heel duidelijk uit waarom, zowel in boek als op zijn site.
Hier trouwens wel het advies van Kleintjes zelf gekregen om eerst te starten met groente en 3 dagen hetzelfde aan te bieden.